Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Badnji dan - praznik koji najavljuje Boži? ili Roðenje Isusa Hrista.

Badnji dan i Badnje ve?e, kada, u nave?erje Boži?a po?inje prazni?no bdenije, slave sve pravoslavne crkve i vernici koji poštuju Julijanski kalendar.

Badnji dan je u narodu i crkvi dobio ime po badnjaku koji se prema drevnom obi?aju uo?i praznika Roždestva Isusa Hrista, odnosno sa prvim sutonom, unosi u pravoslavne hris?anske domove i to uz poseban ritual.

Badnjak je mlado hrastovo ili cerovo drvo koje se, kako nalaže obi?aj, pali po unošenju u ku?u gde dogoreva do pono?i kada nastaje božicno slavlje, praznik Hristovog rodjenja.

U velikim gradovima, obi?aj je pojednostavljen pa se u ku?u samo unosi svežanj suvih gran?ica cera ili hrasta sa slamom.

Badnjak je simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pe?inu u kojoj je roðen Bogomladenac.

Prema jevanðelju, Isus je roðen na slami pa otud i slama u svežnju badnjaka, kao i obi?aj da se slama prostire u hriš?anskim domovima.

Za unošenje ili spaljivanje badnjaka u pravoslavnom hriš?anstvu vezuje se i porodi?no slavlje. Oko badnjaka koji dogoreva uku?ani se greju ljubavlju i slogom hriš?anske vere.

Takoðe se smatra da svetlost badnjaka razgoni mrak neznanja idu?i u susret roðenju Spasitelja.

Na Badnji dan i Badnje ve?e isti?u i poslednji sati višenedeljnog boži?nog posta pa je i ve?era tradicionalno posna. Prema srpskom pravoslavnom obi?aju za trpezom je riba, prebranac, kola?i s medom, suve šljive i orasi. (RTS)

:srbin:
Koliko ste upoznati s bozicnom tradicijom, koliko je postujete, da li ste doneli badnjak u kucu... ?

Srecan Bozic svima koji ga slave po Julijanskom, starom, kalendaru ! :zvezdice:

:zastava: :zastava: :zastava:

[Izmenjeno 6-1-2005 Breee!!!]
Korisnikov avatar
By KiWi
Badnjak smo ranije upražnjavali .. onda je jedan dan kevi prešlo preko k... da skuplja liš?e i od tada ga ne unosimo u ku?u ... mada postimo utorkom .. i danas smo .. riba na meniju :)

Ina?e, krenuli korinðaši ... da su malo stariji, delio bih svakom ''Malom Peri'' bobone u trpezariji, a ne pred vratima :)
By Бреее!!!
Mir Bozji, Hristos se rodi !!! :lol:

potpitanje: da li ste i koliko postili ? ;)

Korisnikov avatar
By Mars
Nisam do sada postio.

PS: osim pred Bozic i Uskrs

[Izmenjeno 7-1-2005 Mars]
Korisnikov avatar
By Rei
Po jednima Isus se rodio 25. decembra a po drugima 7. januara? Ja ne verujem nijednima...

I ne postim...
Korisnikov avatar
By Savitar
Originally posted by rei
Po jednima Isus se rodio 25. decembra a po drugima 7. januara? Ja ne verujem nijednima...

I ne postim...
oh, dear... :rool:
dakle, nije se rodio ni 25og ni 7og, nego je 25. 12. uzet za dan kada ce se rodjenje slaviti...
i jedni i drugi slave 25. 12. samo shto u julijanskom kalendaru 25.12. u stvari pada na 7.01. gregorijanskog, savremenog kalendara... :pop:

Prilichno sam upoznat sa bozicnom tradicijom, samo neke upraznjavam, ne postim, uneo sam badnjak, a mama mi je prva chestitala badnje veche i bozic...
Korisnikov avatar
By Rei
Savitar hvala na info-u ali ja i dalje ne slavim rodjenje choveka kojeg ne poznajem :lol:
By Atlantis
Naravno da slavim Badnje vece i Bozic.

Uneo sam i badnjak u kucu, obavezno postim na Badnji dan.
By Бреее!!!
Pozdravllja nas Sveta Gora
gde se kupa Srpska Zora !

Sveti Badnjak tamo gori,
srpski narod rado zbori:

Bozicna nas zvezda vodi

MIR BOZJI,
HRISTOS SE RODI !

:pickme: :cvece: :love:

Odgovor mu brzo stize:

VAISTINU SE RODI !

Oko srca radost, u telu snaga, neka je Srecan BOZIC svima koji ga vole i slave !!!

:trampolina: :zvezda: :cvetduga:

Korisnikov avatar
By Mars
Bas lepo! I zvucno i vizuelno, Breee !!!
Pridruzujem se lepim zeljama i cestitkama.

:cvetduga: :trampolina: :cvetduga: :trampolina: :cvetduga: :trampolina:
Korisnikov avatar
By Kupper
Originally posted by Breee!!!

da li ste i koliko postili ? ;)
Naravno da jesam. Sem za vecih praznika i bar nedelju-dve pred pricest. Svake godine pred Uskrs.
Korisnikov avatar
By agapi
MIR BOZIJI, HRISTOS SE RODI! Srecan Bozic svima koji slave danas!

A na pitanje da li sam postio, da, jesam. Postim svaki post, i uopste mi to ne pada tesko! :wink2:
Korisnikov avatar
By Vel boy
MIR BOZIJI, HRISTOS SE RODI!

SRETAN BOZIC I NOVA GODINA SVIMA! :jelka: :poklon:
Korisnikov avatar
By Zemunac
Originally posted by rei

I ne postim...

Isus se po oba kalendara rodio 25. decembra.... Ono sto je po Julijanskom 25.decembar, po Gregorijanskom je 7. januar.... A ceo svet racuna dane po Gregorijanskom kalendaru.....To je cela filozofija.....

Ja sam postio juce, a danas sam se omrstio saaaaaaaaamo tako :P
Korisnikov avatar
By Tot
Da, postio na Badnji dan

[Izmenjeno 7-1-2005 Tot]
Korisnikov avatar
By Jonatan
Postio sam ceo bozicni post. I postim sve postove tokom godine. A posto je spomenuto da li je ili nije Hristos rodjen 25. decembra ili 7. januara posto se razumem u tematiku da kazem da je Bozic prvo poceo da se slavi na Zapadu kao odvojen praznik i to zato sto je u Rimu bio veoma postovan mnogobozacki praznik ,, nepobedivog Sunca". Na Istoku se Bozic slavio zajedno sa proslavljanjem Krstenja Hristovog 6. januara. U Rimu se Bozic slavi od 336. ili 354. god. Na Istoku je prvi odvojenu proslavu Bozica uveo Grigorije Bogoslov 379. god. NaKipru se stari nacin proslavljanja zadrzao cak i u 6. veku. Toliko o tome, a koga vise interesuje neka potrazi knjigu Lazara Mirkovica ,, Heortologija ili istorijski razvitak i bogosluzenje praznika pravoslavne istocne Crkve" koja je izasla u Beogradu 1961 god. HRISTOS SE RODI
Korisnikov avatar
By Boshko
Ja pojedem posnu veceru na badnje vece, iskuliram malko posle toga, razmisljam o sustini tastine zivota, o Isusu, o hriscanstvu, o pravdi i postenju... I taman pre nego da padnem u nesvest od tolkog mira i harmonije i covekoljublja setim se da imam 3 X 100g Nestle emotions sa bademima... Pa reko' kad je rodjendan onda mora i torta da se jede...

Tako je svake godine, razlika je samo u omotima cokolada

[Izmenjeno 10-1-2005 Boshko]
Korisnikov avatar
By Caps Lock
Originally posted by Boshko
Ja pojedem posnu veceru na badnje vece, iskuliram malko posle toga, razmisljam o sustini tastine zivota, o Isusu, o hriscanstvu, o pravdi i postenju... I taman pre nego da padnem u nesvest od tolkog mira i harmonije i covekoljublja setim se da imam 3 X 100g Nestle emotions sa bademima... Pa reko' kad je rodjendan onda mora i torta da se jede...

Tako je svake godine, razlika je samo u omotima cokolada

[Izmenjeno 10-1-2005 Boshko]
:smeh: :smeh: :smeh:

Ja vala pojedem nekoliko torti...:lol:
Korisnikov avatar
By gari
Oba boži?a su izmišljena tj. preuzeta od pagana kao dan ulaska u zimu-dugodnevnica. Paganski su i obi?aji ritualnog sakupljanja drva /hrasta/, loženja, bajanja, ritualnog uzimanja neke vrste koštunjavog vo?a /jer tako se valja/, itd. Hristos se u stvari rodio negde sredinom aprila ili maja meseca kada su se ovce jagnjile /pošto su prvi naišli pastiri a i jagnje se pojavljuje na onoj slici iz pe?ine/. Osim toga astronomi su izra?unali i kada se pojavila kometa /zvezda/ koju su mudraci pratili do pe?ine. Dakle-april ili maj.
:sveca:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!