Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Simor
Danas su Svi sveti, hriscanski praznik, kada se vernici secaju svojih preminulih. Ovaj praznik je u zapadnim zemljama izasao iz strogo hriscanskog okvira, pa ga prihvataju i mnogi nehriscani. Kada malo razmislim, jedina bliska osoba koje se mogu setiti, a da nije medju zivima, jeste moj dragi prijatelj, koji se pre nekoliko godina ubio. U moru proseka i beznacajnih ljudi o koje se citavog zivota spotices a bez da ih primetis, on je bio zaista fenomenalno stvorenje. Steta sto ga vise nema(m). I steta sto mi moj ateizam ne omogucava da verujem da je, u svetlu vere, pronasao mir.
Korisnikov avatar
By gari
Neki taj obi?aj /ne bih ga nazvao praznikom, jer se ništa ne praznuje/ zovu Svi sveti, neki Dan mrtvih a neki Zadušnice. Kako ko. Tada se prise?amo svih mrtvih i onih koji su nama bili bliski i poznati i dragi ali i onih koje nikada nismo upoznali jer se tada molimo za upokojenje svih duša, koje ?e vaskrnuti po drugom Hristovom dolasku. Treba voleti i poštovati sve ljude a ne samo one koje poznajemo.
:srbin:
Korisnikov avatar
By 2kune
To je praznik jer se slave svi sveti, tj. svi oni koji su sveti. Nakon dana svih svetih dolazi dan mrtvih koji nije praznik ve? dan sje?anja na umrle. Na taj dan ide se na groblje. Zadušnice su pak molitve ili mise (liturðije) koje se mole za ne?iju dušu.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by 2kune
To je praznik jer se slave svi sveti, tj. svi oni koji su sveti. Nakon dana svih svetih dolazi dan mrtvih koji nije praznik ve? dan sje?anja na umrle. Na taj dan ide se na groblje. Zadušnice su pak molitve ili mise (liturðije) koje se mole za ne?iju dušu.
Izgleda da ima velikih razlika u nomenklaturi... Moja mama zadušnicama zove odreðenu subotu na koju se masovno ide na groblje i tamo druži sa "komšijama" (doduše mama više nema bogznaskim da se druži tamo, pošto je ve?ina tih ljudi koji su to praktikovali sada i sama zakopana na istim grobnim mestima). Te subote zadušnice su rasporeðene nekoliko puta u toku godine, i tada GSP navodno poja?ava linije koje idu prema grobljima dodatnim autobusom - ne znam jer nikad ne idem u tim pravcima. Poseban oblik zadušnice je uskrs za mrtve koji nije u subotu nego u nedelju? (sad mi se pam?enje ve? gubi) i tada se na groblje nose posebno obojena jaja, na radost cigana prosjaka i sivih vrana Corvus corone cornix.
By Simor
To je praznik jer se slave svi sveti, tj. svi oni koji su sveti. Nakon dana svih svetih dolazi dan mrtvih koji nije praznik ve? dan sje?anja na umrle.
Cekaj, zar se na Dan Svih svetih takodje ne izlazi na groblje i pale svece?

Inace, posto hriscani ne vole da posmatraju smrt kao konacnost, i stalno slave zivot (bar vernici; o kleru bi se jos moglo raspravljati), eto da napomenem da je mojoj mami danas rodjendan (mada ja stalno tvrdim da su se maticari zeznuli i da su pogresno upisali njen datum rodjenja, jer je po svoj logici ona rodjena dan ranije, na Halloween day (to zbog onog prevoda: Noc vestica)). Hvala joj sto, evo vec 28 godina, trpi skota od sina kog je dobila. :)
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by jukie
Izgleda da ima velikih razlika u nomenklaturi... Moja mama zadušnicama zove odreðenu subotu na koju se masovno ide na groblje i tamo druži sa "komšijama" (doduše mama više nema bogznaskim da se druži tamo, pošto je ve?ina tih ljudi koji su to praktikovali sada i sama zakopana na istim grobnim mestima). Te subote zadušnice su rasporeðene nekoliko puta u toku godine,
[/quote]

Nekoliko puta u toku godine. Izlazi se subotom na groblje, meðutim kako mi je objasnila jedna upu?enija vernica cela nedelja je zadušna te stoga nije nužno iza?i u samu subotu ve? može i neki dan pre što je meni vrlo zgodno jer:

i tada GSP navodno poja?ava linije koje idu prema grobljima dodatnim autobusom - ne znam jer nikad ne idem u tim pravcima.
Bolje je što ne znaš jer je po vozilima takav krkljanac da se ispada iz autobusa a i ne volim gužve te stoga kao što rekoh odem neki dan te nedelje ali ne u samu subotu.

Poseban oblik zadušnice je uskrs za mrtve koji nije u subotu nego u nedelju? (sad mi se pam?enje ve? gubi) i tada se na groblje nose posebno obojena jaja, na radost cigana prosjaka i sivih vrana Corvus corone cornix.
Evo podseti?u te: To je prvi ponedeljak posle uskrsa, ta?nije re?eno, sedmica nakon uskrsa prvi ponedeljak.
Korisnikov avatar
By Tot
Originally posted by Simor
eto da napomenem da je mojoj mami danas rodjendan
Sre?an roðendan tvojoj mami!

:rodjendan:

:) )
By Simor
Originally posted by Tot
Sre?an roðendan tvojoj mami!
Hvala! :kiss:
Korisnikov avatar
By Tot

Kada malo razmislim, jedina bliska osoba koje se mogu setiti, a da nije medju zivima, jeste moj dragi prijatelj, koji se pre nekoliko godina ubio. U moru proseka i beznacajnih ljudi o koje se citavog zivota spotices a bez da ih primetis, on je bio zaista fenomenalno stvorenje. Steta sto ga vise nema(m). I steta sto mi moj ateizam ne omogucava da verujem da je, u svetlu vere, pronasao mir.
Oti?i ?u,
ne?u stati,
negdje daleko,
još dalje,
u najdalji svijet.

Oti?i ?u u zaborav,
beskraj.

Oti?i ?u,
Tamo negdje,

Oti?i ?u na svoju zvijezdu
I biti u svom nepostojanju
I živjeti u svom neživotu.

fra Ivo Kramar

----------------------------------------------------------------------------------------------

Bit ?u tamo,
drhtat ?u i
Tražiti razlog svog odlaska
Dok svirepi mrak
Obuzima moju dušu
Punu peluda i straha.

O, kad ?e do?i taj sudnji dan?
Kad ?e se na mene srušiti planine?
Ho?e li prestati ova bol u prsima?

Pa ipak
Ja ?u biti tamo, drhtati,
?ekati da no? bude dan.

fra Ivo Kramar
Korisnikov avatar
By 2kune
Izgleda da ima velikih razlika u nomenklaturi... Moja mama zadušnicama zove odreðenu subotu na koju se masovno ide na groblje i tamo druži sa "komšijama" (doduše mama više nema bogznaskim da se druži tamo, pošto je ve?ina tih ljudi koji su to praktikovali sada i sama zakopana na istim grobnim mestima). Te subote zadušnice su rasporeðene nekoliko puta u toku godine, i tada GSP navodno poja?ava linije koje idu prema grobljima dodatnim autobusom - ne znam jer nikad ne idem u tim pravcima. Poseban oblik zadušnice je uskrs za mrtve koji nije u subotu nego u nedelju? (sad mi se pam?enje ve? gubi) i tada se na groblje nose posebno obojena jaja, na radost cigana prosjaka i sivih vrana Corvus corone cornix.
Da, izgleda da ima :D Uvijek je lijepo nau?iti nešto novo. Hvala na trudu. :kiss:
Korisnikov avatar
By 2kune
To je praznik jer se slave svi sveti, tj. svi oni koji su sveti. Nakon dana svih svetih dolazi dan mrtvih koji nije praznik ve? dan sje?anja na umrle.
Cekaj, zar se na Dan Svih svetih takodje ne izlazi na groblje i pale svece?
Ma ide se danima i prije i poslje... Ja sam naveo kako bi to trebalo po tradiciji... Danas samo jurcaju na groblje i planduju jer je praznik.
Korisnikov avatar
By gari
Ne znam kako je kod katolika, napisao sam da nije "praznik" jer se toga dana ne veselimo nego se molimo i se?amo naših pokojnika te se na taj dan pored sve?a na groblje iznose i "darovi" u vidu hrane /koju pojedu živi/ a to je obi?no hrana koju je pokojnik /pokojnici/ voleo. Ina?e, Uskrs za mrtve je prvi ponedeljak posle Uskrsa i kod mene se zove "pobusani ponedeljak", ne znam zašto. Tada se nose posebno ofarbana jaja za mrtve. Dan Svih svetih ja sam pomešao verovatno sa katoli?kim Danom mrtvih koji je sli?an pravoslavnim Zadušnicama.
U svakom slu?aju, hvala za informacije, vidi se da su pravoslavci slabo obavešteni o obi?ajima u katolika a katolici o obi?ajima kod pravoslavaca. A meni je isto, kada odem u katoli?ku crkvu ose?am se isto tako dobro kao i kada odem u pravoslavni. Bog je jedan...
:eureka:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!