Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Mrzim novokomponovane masovne praznike.
Korisnikov avatar
By Savitar
valentinovo slavimo, ja kao krsnu slavu Svetog Trifuna, a "puchanstvo" kao kao "Dan zaljbljenih"...
a za ove mashkare nemam pojma shta su... :puzzle: jel imaju veze sa karom?
Korisnikov avatar
By 2kune
Maškare=krabulje=maskenbal=karneval...etc. Kakav novokomponovani praznik? A nije baš ni valentinovo tako novokomponovano, samo je novoreklamirano... Naravno kod nas. Kod vas o?ito jest. Pa nije valjda da nemate maškare??? :(
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by 2kune
Maškare=krabulje=maskenbal=karneval...etc. Kakav novokomponovani praznik? A nije baš ni valentinovo tako novokomponovano, samo je novoreklamirano... Naravno kod nas. Kod vas o?ito jest. Pa nije valjda da nemate maškare??? :(
Slavim Dan zaljubljenih, jer mi je to rodjendan. Svidja mi se cela ta fora sa srcima, medama, balonima.
Maskenbal za odrasle samo na TV... :nope:
Mada, u Kotoru je letos bio veliki maskenbal, i bilo je simpaticno, mada nisam ucestvovala.
A volela bih, jako bih volela da idem na maskenbal. Bila bih vampir.
Korisnikov avatar
By Savitar
Pa, nemamo karnevale, imamo vashare!
Korisnikov avatar
By jukie
Pa ne, kod nas je taj sveti Trifun... kome god ?estitam valentin, kaže mi "A slavu mi ne ?estitaš? Pa valentin je katoli?ki praznik"; tako da sam odustao.
Maškare nisam nigde viðao. Ja mislim da se to održava u primorskim mestima.
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
maškare, to ti nema u Srbiji. od nedavno se masovno slavi taj Trivun (sa V). valjda je fora SPC protiv Valentinova. meni li?no ne smeta, ionako sam ateist. a dan zaljubljenih mi je OK, mada ne volim datumske poklone. seti me se slu?ajno, pa mi pokloni nešto ako ve? želiš. :)
Korisnikov avatar
By Jonatan
U Pravoslavnoj Crkvi se oduvek slavi Sv. Trifun i nije nikakva fora SPC protiv Sv. Valentina. Osim toga Pravoslavna Crkva u svom kale4ndaru slavi tokom godine 11 svetitelja sa imenom Valentin (Pravoslavni svetacnik II tom, str 768, Beograd 1989.) Sto se tice maskara one postoje kod Srba. Tacnije postojale su do pre nekih 20-30 god i to u sredinama gde su pravoslavni dolazili u vezu sa rimokatolicima tj. u Boki i u Vojvodini. One su se odrzavale u nedeljama pred pocetak Velikog, vaskrsnjeg posta. I sada po nekim selima u Vojvodini postoje ostaci tih obicaja. Licno mislim da su se najvise odrzali u Banatu. Maskare u Boki su se u poslednje vreme pretvorile u neku vrstu turisticke atrakcije bas kao ona koja se odrzava u Kotoru. O ovome se moze saznati u knjizi Godisnji obicaji Srba u Vojvodini za koju mislim da je izdata u Novom Sadu pre nekih 5-6 god. Knjigu sam imao u rukama i znam da su tamo sigurno opisane maskare. Osim toga o tom obicaju sam cuo i od starih ljudi iz mog kraja. Mada koliko znam maskare koje su se ovde odrzavala nikada nisu bile tako masovne kao one na Zapadu. Grupa momaka se maskirala i isla po selu obilazeci kuce. Mislim da je to paganski obicaj koji se jako dugo odrzao i posto se maskare obicno odrzavaju pred post to je bilo nesto kao izivljavanje pred period koji je ttrebao da se provede u smernom raspolozenju i ponasanju, a takav stav bas i nema veze sa hriscanstvom.
Korisnikov avatar
By Pipin
Ako se korindjaši ubrajaju u maškare, onda ima i kod nas :pickme: :bouncy:
Ne znam za one na jugu, ali ovde u Vojvodini to još uvek živi.

U ve?ini sela se oko Boži?a skupi de?urlija, maskiraju se, nacrtaju i idu od ku?e do ku?e pevaju?i o malom Jaši sa salaša i ostalima, dok im doma?ini daju bombone, slatkiše, orahe, pare i štatijaznam :lizalica:

U nacionalno mešanim sredinama, na to ve?e, spremaju se sva deca bez obzira na nacionalnost i idu zajedno u korindjanje. :shake:

[Izmenjeno 23-1-2005 BaBaLooNs]
Korisnikov avatar
By Jonatan
I korindjanje je neka vrsta maskara, ali je ono sto se desavalo u prolece pred post je ipak nesto drugo i vise lici na ono sto u HR smatraju maskarama.
By Ахасвер
Originally posted by Jonatan
... Mada koliko znam maskare koje su se ovde odrzavala nikada nisu bile tako masovne kao one na Zapadu. Grupa momaka se maskirala i isla po selu obilazeci kuce. Mislim da je to paganski obicaj koji se jako dugo odrzao i posto se maskare obicno odrzavaju pred post to je bilo nesto kao izivljavanje pred period koji je ttrebao da se provede u smernom raspolozenju i ponasanju, a takav stav bas i nema veze sa hriscanstvom.
Bele poklade?
Korisnikov avatar
By ganjarolla
ja o?u u split na maškare KUna? imaš li prostora u stanu :panker:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ganjarolla
Može dušo. Ti budi sa mojim starcima, a ja mala gibam za ZG slavit Valentinovo u sauni, he he he... :vestica:
Moš se i maskirat u mene jerbo su maškare, da te ne trebam niti predstavljat njima. :tumble:

[Izmenjeno 25-1-2005 2kune]
Korisnikov avatar
By djo
imali smo veeeeeeeelike maskare[sic] za vreme studentskog protesta 96/97
:kletva:

a inace se pred svaku novu godinu organizuje legendarni trash maskenbal u KST-u (obicno ima i temu...)
Korisnikov avatar
By mirth
Originally posted by BaBaLooNs

U ve?ini sela se oko Boži?a skupi de?urlija, maskiraju se, nacrtaju i idu od ku?e do ku?e pevaju?i o malom Jaši sa salaša i ostalima, dok im doma?ini daju bombone, slatkiše, orahe, pare i štatijaznam :lizalica:

U nacionalno mešanim sredinama, na to ve?e, spremaju se sva deca bez obzira na nacionalnost i idu zajedno u korindjanje. :shake:

[Izmenjeno 23-1-2005 BaBaLooNs]
Ja sam to prvi put videla ove godine. I na katolicki i na pravoslavni Bozic su mi dolazila neka deca iz zgrade na vrata.

Pritom, za pravoslavni nisam bila kuci, ali mi je u stanu bilo par uduvanih forumasa koji su isprepadali jadnu decu... tako da sumnjam da cu se opet sresti sa tim obicajem, bar dok zivim ovde... :smeh: Sladak obicaj, though...

Dan zaljubljenih, 8. mart, Novu godinu i tako te praznike uopste ne slavim. Not my thing.

Za maskenbale i karnevale znam jedino u Herceg-Novom za praznik Mimoze ili tako nesto, i to je negde u januaru-februaru. I u Kotoru, leti. Dakle, primorje.
Korisnikov avatar
By Marvin
Originally posted by BaBaLooNs
Da, da :yes:
Ali mi smo to zvali kurinðanje ne korinðanje.
I super je zabavno. Maskiraš se, ideš od ku?e do ku?e, oni pogaðaju ko si... Dok ne pogode moraju da dele slatkiše. A pošto je to bilo kod bratovih dede i babe (Ilandža se zove mesto - ?ista egzotika) mene nikad nisu prepoznali :smilegrin:
I mislio sam da ako se obi?aj "uhvati" i u NSu da ?u rado slušati pesmice i deliti slatkiše.
Meðutim, kao što je mirth napisala... samo sam poplašio decu... jeb' ga... možda slede?e godine...
(šta da radim kad su me iznervirali, zvone i vi?u "skuplja?i"... kakvi skuplja?i, mogli su bar ime da upamte!)
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by ganjarolla
Može dušo. Ti budi sa mojim starcima, a ja mala gibam za ZG slavit Valentinovo u sauni, he he he... :vestica:
Moš se i maskirat u mene jerbo su maškare, da te ne trebam niti predstavljat njima. :tumble:

[Izmenjeno 25-1-2005 2kune]
a neeee:tornado:
pa kod kog ?u onda i?i :rida:
:cupakosu:
ostaj na domu svom tuðe sunce te ne?e tako grijati, niti pariti :durenje: :evilkiss: :usamljen:
šmrz šmrtz
ah :drama:
dobar provod ti želim, pa ðe si baš tada našo putovat majku mu :usamljen:
:bye: :novinar:
Korisnikov avatar
By gari
Da, i kod nas Srba postoji jedan dan u godini, zovu ga poklade a neki i bela nedelja kada se deca maskiraju i idu od ku?e do ku?e pevaju?i i sviraju?i, ali to nisu one maškare na koje je mislio 2 kune. Njihove maškare su preuzete iz renesansne Italije kada su se pravili karnevali i svi se maskirali jer je to u po?etku služilo kao ritualno proterivanje kuge koja je tada harala Evropom. Maske su nosili da ih smrt ne bi prepoznala i odnela. Pitanje da li 14,februara slaviti Sv. Valentina, Dan zaljubljenih ili Sv. Trifuna ostavljam na volju svakome kako mu vera i obi?aji nalažu...
:diplomac:
By Thomas
Ne samo da je novokompovano i novoreklamirano ve? je i novo nazvano.

Opet ste pozajmili još jedan izraz iz slovena?kog jezika... :nokti:
Korisnikov avatar
By gari
Ma to je sve "pozajmljeno od Italijana i Francuza. Tamo se na taj na?in obeležava kraj zime a u srednjem veku, kako sam ve? i pisao, pravile su se da bi se oterala kuga i smrt /dva jaha?a apokalipse/. Kod Slovena taj obi?aj je nasleðen iz paganskog perioda kada su se obeležavali praznici Peruna, Vesne,i drugih. Mislim da je to kod nas stariji obi?aj nego u drugim krajevima Evrope.
:cool2:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!