Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Dijalog o ujedinjenju Katoli?ke crkve i pravoslavnih crkava bi?e nastavljen u decembru, posle više od ?etiri godine, najavio je visoki zvani?nik Vatikana. Iz Rima je stigla i potvrda da je Srbija pristala da bude doma?in jednog od plenarnih sastanaka, koji ?e delegacije dve crkve održati tokom slede?e godine.

"Obnovi?emo razgovore predstavnika crkvi u decembru", istakao je kardinal Valter Kasper koji se nalazi na ?elu odeljenja Vatikana za ujedinjenje hriš?anstva.

Otkada je došao na ?elo Vatikana u aprilu prošle godine, papa Benedikt XVI isti?e da je jedan od glavnih ciljeva tokom njegovog pontifikata upravo obnavljanje dijaloga sa pravoslavnim i protestantskim crkvama, kako bi se ujedinilo hriš?anstvo.

Kasper, koji je poput pape Benedikta Nema?ki državljanin, kaže da ?e u decembru u Rimu prvo biti biti održan sastanak mešovite teološke komisije. Srbija je pristala da bude doma?in plenarnog sastanka koordinacione grupe. Taj sastanak ?e biti održan slede?e godine. Mešovitu komisiju ?ine predstavnici Vatikana i 15 pravoslavnih crkava, meðu kojima je najve?a i najuticajnija Ruska pravoslavna crkva.

Dijalog izmeðu Katoli?ke crkve i pravoslavnih crkava prekinut je u julu 2000. tokom poslednjih godina pontifikata bivšeg pape Jovana Pavla Drugog. Do prekida je došlo zbog pitanja katolika na istoku, uglavnom u Ukrajini, a koji su napustili pravoslavlje i ujedinili se sa Rimom 1596. godine.

Odnosi izmeðu dve najve?e hriš?anske crkve, koje su se podelile tokom velike šizme 1054. godine, naro?ito su napeti od raspada bivšeg Sovjetskog Saveza 1991. godine. Ruska pravoslavna crkva optužila je Vatikan da koristi raspad države za širenje uticaja u bivšim republikama SSSR-a koje su tradicionalno pravoslavne zemlje. Vatikan je odbacio optužbe o takozvanoj kraði duša kao neosnovane.

Meðutim, poslednjih godina, odnosi Vatikana i Ruske pravoslavne crkve se popravljaju:

"?ak i što se ti?e Ruske pravoslavne crkve, odnosi se otopljavaju. Više se ne nalazimo u ekumenskom ledenom dobu. Papa Benedikt XVI je iskreno voljan da se sastane sa ruskim patrijarhom Alekijom Drugom, ali ostalo je još puno prepreka kako bi se taj sastanak organizovao pre 2007. godine", tvrdi Kasper.

Patrijarh Aleksij Drugi odbijao je da odobri posetu pape Jovana Pavla Drugog Rusiji, iako je zvani?an poziv za posetu došao od predsednika zemlje. Istovremeno papa je poslao šefa diplomatije Vatikana u Moskvu kako bi se dogovorila razmena ambasadora na državnom nivou. Nadbiskup Ðovani Lajolo je u posetu Moskvi otišao na poziv ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Zanimljivo je da je poslednji predsednik SSSR-a Mihail Gorba?ov posetio Vatikan 1989. Iako je dobila epitet istorijska, ta poseta je izazvala razli?ite reakcije dve strane.

Širom sveta pravoslavne crkve su organizovane kao nacionalne i imaju ukupno oko 220 miliona vernika, što je znatno manje od 1,1 milijarde katolika. Pravoslavna dogma veoma je bliska katoli?kom u?enju, zbog dve Crkve predstavljaju prirodne partnere. U cilju otopljenja odnosa papa Benedikt XVI trebalo bi da slede?e godine poseti Tursku gde ?e se sastati sa ekumenskim patrijarhom Vartolomejom, koji predstavlja duhovnog lidera svih pravoslavnih crkava. Dijalog o ujedinjenju hriš?anstva pokrenut je posle Drugog saveta Vatikana koji je održan od 1962. do 1965. Protestantske crkve ve? su izrazile spremnost za nastavak ekumenske saradnje.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Meni je ovo sve smeshno kao crtani film :) ))

Ne moze pre 2007.? Ovaj treba da odobri i pored poziva predsednika? :smeh:

:sladoled:
Korisnikov avatar
By 2kune
Možda Vatikan i Rusiju ne?e primiti u EU ako se ne pomire pa su zato tako zapeli... :smeh:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Mislim, pak, da sve hriscanske crkve treba rascepkati, tako da ni jedna nema snagu da utice na drzavnu politiku.
Korisnikov avatar
By Loni
To bi bila dobra vest.
Mislim da bi neko trebao da postavi anketu: Da li bi SPC trebao da se ujedini sa Katoli?kom crkvom?
By Simor
Originally posted by PauLi
Mislim da bi neko trebao da postavi anketu: Da li bi SPC trebao da se ujedini sa Katoli?kom crkvom?
;)

Da! Ja sam uvek za ujedinjenje te sjedinjenje sa rimokatolicima (Rimokatolicka crkva tu ima primat jer je ona Hristova saputnica, jer je zenik sa njima (Matej 9:15)). :mljac:
Korisnikov avatar
By ciceron
Ne razumem ovu recenicu:

"Rimokatolicka crkva tu ima primat jer je ona Hristova saputnica, jer je zenik sa njima (Matej 9:15)"

jel mozes da je pojasnis?
By fencysmurf
Mt. 9:15 Nato im Isus re?e: "Mogu li svatovi tugovati dok je s njima zaru?nik? Do?i ?e ve? dani kad ?e im se ugrabiti zaru?nik, i tada ?e postiti!"

Zaista, kakve veze ovo ima sa bilo chime?
Korisnikov avatar
By gari
Da, stalno zapo?inju neke razgovore ali ih nikako ne završavaju i ništa se konkretno ne dešava. Mislim da ipak još nisu razrešili ni onaj raskol od 1054. godine. Možda bi bilo dobro da krenu odatle, pa da razjasne prvo da li je trojstvo jedno ili su tri lika u jednom. Mislim da je to bio uzrok raskola /pre ?e biti da je politika bila u pitanju a ovo kao izgovor/. Radi se o tome ko ?e imati primat, kada budu ravnopravno razgovarali ne isti?u?i koliko ko ima vernika i ko je mo?niji, tek tada ?e i do?i do nekih rezultata. Mislim ipak da su pare i politi?ki uticaj tu presudni /jer od vernika se sakupljaju pare, to rade i jedni i drugi i tre?i/. Ovce za šišanje /vernici/. I ja sam ovca /iako sam kuca/...
:hvala:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Odli?no -- gde je meðunarodna konferencija, tu je i lova, pa uslužni sektor ima da trlja ruke :)

O dijalogu nemam neko mišljenje, lepo je to, ali meðusobne razlike, ?itaj predrasude, podgrevane su i utvrðivane vekovima i teško da ?e se tu nešto promeniti. Da li ?e pravoslavci zaboraviti papagajski ponavljanu re?enicu Luke Notarasa, poslednjeg velikog logoteta Vizantijskog carstva, da više voli turski turban nego kardinalski šešir? Da li ?e se katolici odre?i primata?

Ekumenski pokret je u redu, razumem ih, slizali su se pedesetih godina (sabor u Amsterdamu) kao reakcija na rastu?i antiteizam u Evropi, i isto?nog i zapadnog bloka. Tad su i skinuli anatemu jedni sa drugih, kad su se uplašili za svoje privilegije. Sad, sa reklerikalizacijom (i refašizacijom) koja je u toku u najve?em delu Evrope, dijalog dobija novi oblik -- ?isto dekorativan. Poštujemo se i volimo, jer pravi?no delimo plen novih miliona vernika. ?udo se nisu setili te "velike doktrinarne bliskosti" dok su besneli verski ratovi u bivšoj Jugoslaviji?

Meni kao pederu najviše bi odgovaralo da hriš?anske, islamske, judejske i ine zadrte verske institucije, ili potpadnu pod jurisdikciju ameri?kog Gay Christian Movement-a, ili da u celini budu ukinute. U svakom slu?aju da im se onemogu?i da sik?u otrov na pošten svet.

I da ne bude zabune, vaseljenski patrijarh nije lider pravoslavnih hriš?ana, on ima samo po?asno prvenstvo.
Korisnikov avatar
By gari
Jao, Angra Manijo, još malo pa da se složimo po ovoj temi. Da znaš da sam hteo da napišem sve što i ti, ali kako sam ja priprost, nisam umeo to tako lepo da formulišem nego onako priprosto kao gore navedeno /iznad tebe tj tvog posta/. Ja ti se prosto divim, naro?ito što si se odmah izjasnila "kao pederu". Što "kao"? ?ini mi se da ?u se, na kraju balade, još i "zaljubiti" u tvoju pametnu glavicu. Ali ne kao u pedera, nego onako, kao "ljubi bližnjega svoga"-hriš?anski.
:cool2:
By fencysmurf
Originally posted by AngraMaina
Odli?no -- gde je meðunarodna konferencija, tu je i lova, pa uslužni sektor ima da trlja ruke :)
kako samo pogadjas u samu srz problema i dijagnosticiras prave uzroke spoljnih pojava....

O dijalogu nemam neko mišljenje,
imas misljenje, samo ono nije pozitivno. to ce potvrditi ceo tvoj post. To sto ljudi misle da ce bolje zvucati, da ne kazem pametnije, ako stvore privid nezavisnosti od teme, nije zaista ni moj, ni tvoj problem... Ljudi se loze na eksperte :)

lepo je to, ali meðusobne razlike, ?itaj predrasude, podgrevane su i utvrðivane vekovima i teško da ?e se tu nešto promeniti.
Zacudila/o bi se koliko je problema u svetu/zivotu moguce resiti samo ukoliko se dobronamerno usresredis na stvari koje imas in common sa drugom stranom. A zajednickih stvari je medju hriscanskim crkvama obilje, i mnogo su vece i sustinske od razlika...

... ali ti o tome i onako nemas misljenje.

Da li ?e pravoslavci zaboraviti papagajski ponavljanu re?enicu Luke Notarasa, poslednjeg velikog logoteta Vizantijskog carstva, da više voli turski turban nego kardinalski šešir?
Ja znam da ti ne verujes i da ti je stoga tesko da u ujedinjenju hriscanskih crkava vidis bilo sta drugo do sajam male privrede i usluznog sektora, ali mislis li zaista da sve reci ovog sveta, pa i Luke Notarasa, mogu da obesmisle jednu Hristovu reci na Poslednjoj veceri.

Crkva nije notaraska, vec hriscanska, dakle vredi rec Hristova, a ne Notarasa, bio on veliki logotet ili ne.
Da li ?e se katolici odre?i primata?
Vidis , cak i pravoslavne crkve priznaju primat rimskom biskupu. Ali problem nije u tome. Problem je nastao kada je rimski biskup tvrdio da ima i svetovnu suprematiju nad svim vladarima.

Dakle, primat rimskog biskupa nad ostalim biskupima i episkopima Crkve nije problem nigde.

Ekumenski pokret je u redu, razumem ih, slizali su se pedesetih godina (sabor u Amsterdamu) kao reakcija na rastu?i antiteizam u Evropi, i isto?nog i zapadnog bloka. Tad su i skinuli anatemu jedni sa drugih, kad su se uplašili za svoje privilegije.
Aha, dakle crkve su skinule anatemu jer su bile uplasene za svoje privilegije?

Kakve veze ima crkvena anatema sa drustvenim privilegijma koje uziva Crkva?

Dakle, ti zelis da kazes da su istocne crkve skinule anatemu da bi sacuvale svoje privilegije ?

Ne razumem... Jel to neko hteo da im ukine privilegije pa sad nije jer su skinule anatemu?!?

Sad, sa reklerikalizacijom (i refašizacijom) koja je u toku u najve?em delu Evrope, dijalog dobija novi oblik -- ?isto dekorativan.
a dekorativan je jer se crkva plasi koga pa mora da odrzava prvid dijaloga koji ocigledno po tvom misljenju, koje nemas, mora da odrzava?

Poštujemo se i volimo, jer pravi?no delimo plen novih miliona vernika.
a izvini sto ne znam kojih "miliona novih vernika" ?
?udo se nisu setili te "velike doktrinarne bliskosti" dok su besneli verski ratovi u bivšoj Jugoslaviji?
znam da ce te ovo zacuditi, ali jugoslavija/srbi nisu centar univerzuma, i mada stariji i od samih ameba, nisu sustina svega sto se desava u svetu. Nekada, stvari se desavaju i zbog nekih koji nisu Srbi.

ps. da se razumemo - skola misljenja po kojoj su Hrvati centar univerzuma ili Bosnjaci centar univerzuma postoji i u Hrvatskoj/BiH...
Meni kao pederu najviše bi odgovaralo da hriš?anske, islamske, judejske i ine zadrte verske institucije, ili potpadnu pod jurisdikciju ameri?kog Gay Christian Movement-a, ili da u celini budu ukinute. U svakom slu?aju da im se onemogu?i da sik?u otrov na pošten svet.
mene uvek fascinira ... ne ... ma ovo je genijalno - napraviti svet po mojoj meri kako bi me svi iskljucivo i samo obozavali...

I da ne bude zabune, vaseljenski patrijarh nije lider pravoslavnih hriš?ana, on ima samo po?asno prvenstvo.
isto kao i rimski biskup. i sta je tu problem?

a da , ti nemas misljenje.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Originally posted by fencysmurf
kako samo pogadjas u samu srz problema i dijagnosticiras prave uzroke spoljnih pojava....
Ako nisi prepoznao zaklju?ni (konkluzivni) karakter ove re?enice, ja ti ne mogu pomo?i. Lova je posledicakonferencije. Oni moraju negde odsesti, nešto jesti, negde se prevesti, a nadamo se da ?e pokupovati i suvenire :)
O dijalogu nemam neko mišljenje,
imas misljenje, samo ono nije pozitivno. to ce potvrditi ceo tvoj post. To sto ljudi misle da ce bolje zvucati, da ne kazem pametnije, ako stvore privid nezavisnosti od teme, nije zaista ni moj, ni tvoj problem... Ljudi se loze na eksperte :)
O samom dijalogu nemam mišljenje, ne mogu da kažem ni da li je potreban ili nije, ni da li je poželjan ili nije. O odnosima izmeðu pravoslavlja i katoli?anstva tu i tamo ponešto mi pada na pamet. Nisam se ogradio.
lepo je to, ali meðusobne razlike, ?itaj predrasude, podgrevane su i utvrðivane vekovima i teško da ?e se tu nešto promeniti.
Zacudila/o bi se koliko je problema u svetu/zivotu moguce resiti samo ukoliko se dobronamerno usresredis na stvari koje imas in common sa drugom stranom. A zajednickih stvari je medju hriscanskim crkvama obilje, i mnogo su vece i sustinske od razlika...

... ali ti o tome i onako nemas misljenje.
Jesu, ve?e su i suštinske, naravno, ali to nema nikakve veze s meðusobnim odnosima. Podseti?u da su glavni povodi shizme bili jedna latinska re?, upotreba kvasca i žileta od strane sveštenih lica...
Da li ?e pravoslavci zaboraviti papagajski ponavljanu re?enicu Luke Notarasa, poslednjeg velikog logoteta Vizantijskog carstva, da više voli turski turban nego kardinalski šešir?
Ja znam da ti ne verujes i da ti je stoga tesko da u ujedinjenju hriscanskih crkava vidis bilo sta drugo do sajam male privrede i usluznog sektora, ali mislis li zaista da sve reci ovog sveta, pa i Luke Notarasa, mogu da obesmisle jednu Hristovu reci na Poslednjoj veceri.

Crkva nije notaraska, vec hriscanska, dakle vredi rec Hristova, a ne Notarasa, bio on veliki logotet ili ne.
Ne vidim sajam male privrede, ali lova za koju ?e Beograd (ili ve? koji grad) profitirati od susreta verovatno ?e biti jedini opipljivi rezultat susreta.

A to za Hristove re?i.... imaš lepe namere, ali crkvu ?ine ljudi (od kojih je velika ve?ina izrazito zadrt svet) a meðu njima nema jedne takve plemenite vizije koju bi ti želeo. U Atini se nedavno skupilo skoro milion vernika da protestuju protiv papine posete. Vaseljenski patrijarh Kirilo (Lukaris) iz XVII veka bio je toliko zagrižen zilot da su posle njega katolici zauvek odustali od preobra?enja en masse. Lionska i Firentinska unija odba?ene su kao najgore nasilje nad ?istotom vere. I tako dalje... Ja ne verujem ni u jedno ni u drugo, nego kažem da meðusobna mržnja i surevnjivost imaju vekovnu tradiciju.
Da li ?e se katolici odre?i primata?
Vidis , cak i pravoslavne crkve priznaju primat rimskom biskupu. Ali problem nije u tome. Problem je nastao kada je rimski biskup tvrdio da ima i svetovnu suprematiju nad svim vladarima.

Dakle, primat rimskog biskupa nad ostalim biskupima i episkopima Crkve nije problem nigde.
Iskreno, ne znam, ali mislim da pravoslavci govore o onih pet glava crkve (Jerusalim, Rim, Carigrad, Antiohija, Aleksandrija) i da su Rimu priznavali opet samo po?asno prvenstvo. Posle shizme mesto Rima zauzela je Moskva kao Tre?i Rim. Kako bi u to uklopili papino poglavarsko mesto, nemam pojma. Znam samo da se u obe potpisane unije, kao i u onim bezbrojnim pregovorima ("dijalogu"?) koje je vodilo bar 10 vizantijskih careva, prvenstvo Svete stolice postavljalo kao bitan i neophodan preduslov. Papa valjda sam sebe naziva vrhovnim sveštenikom (pontifex maximus)?
Ekumenski pokret je u redu, razumem ih, slizali su se pedesetih godina (sabor u Amsterdamu) kao reakcija na rastu?i antiteizam u Evropi, i isto?nog i zapadnog bloka. Tad su i skinuli anatemu jedni sa drugih, kad su se uplašili za svoje privilegije.
Aha, dakle crkve su skinule anatemu jer su bile uplasene za svoje privilegije?

Kakve veze ima crkvena anatema sa drustvenim privilegijma koje uziva Crkva?

Dakle, ti zelis da kazes da su istocne crkve skinule anatemu da bi sacuvale svoje privilegije ?

Ne razumem... Jel to neko hteo da im ukine privilegije pa sad nije jer su skinule anatemu?!?
Da, mislim da ima svakakve veze, mada se moje mišljenje zasniva na nekim istorijskim analogijama. Razvlaš?ene Isto?ne crkve bile su mnogo sklonije da razgovaraju sa katolicima onda kad nisu imali uticaj i kad su im crkvene zgrade komunisti pretvarali u škole. Parola držimo se zajedno iako se ne volimo. Setio sam se sli?ne situacije s Nikejskim carstvom s po?etka XIII veka, kad je vaseljenska patrijaršija bila neobi?no popustljiva i delila autokefalne arhiepiskopije jer nije imala politi?ku zaleðinu za ostvarivanje svog uticaja, i po?etka XV veka, sa saborima u Firenci i Ferari kad su se nadali da ?e unija dovesti do neke pomo?i protiv Turaka (te bi im ostale ogromne privilegije koje su s Turcima malo-pomalo nestale).
Sad, sa reklerikalizacijom (i refašizacijom) koja je u toku u najve?em delu Evrope, dijalog dobija novi oblik -- ?isto dekorativan.
a dekorativan je jer se crkva plasi koga pa mora da odrzava prvid dijaloga koji ocigledno po tvom misljenju, koje nemas, mora da odrzava?
Pa ne mora. Ali prosto ne znam koja je konkretna pozicija u?esnika u dijalogu i šta se tim dijalogom može posti?i. Ujedinjenje ne smeju da spomenu, jer ?e nai?i na ogroman otpor.
Poštujemo se i volimo, jer pravi?no delimo plen novih miliona vernika.
a izvini sto ne znam kojih "miliona novih vernika" ?
U Rusiji, Poljskoj, ?eškoj, Slova?koj, Isto?noj Nema?koj, Maðarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Litvaniji, Litvi, Estoniji, Albaniji... a i u Zapadnoj Evropi postoji to jezivo "vra?anje". To jesu milioni.
?udo se nisu setili te "velike doktrinarne bliskosti" dok su besneli verski ratovi u bivšoj Jugoslaviji?
znam da ce te ovo zacuditi, ali jugoslavija/srbi nisu centar univerzuma, i mada stariji i od samih ameba, nisu sustina svega sto se desava u svetu. Nekada, stvari se desavaju i zbog nekih koji nisu Srbi.

ps. da se razumemo - skola misljenja po kojoj su Hrvati centar univerzuma ili Bosnjaci centar univerzuma postoji i u Hrvatskoj/BiH...
Nisu centar univerzuma, naravno, ali su balkanski ratovi bili itekako važni Evropljanima, jer su im se odvijali pod nosom. Zbog odnosa prema sukobu u bivšoj Jugoslaviji padale su vlade evropskih zemalja, dobijali se ili gubili izbori i gradile se ili propadale karijere evropskih politi?ara i zvani?nika.

I važni su meni, jer na tom prostoru živim.
mene uvek fascinira ... ne ... ma ovo je genijalno - napraviti svet po mojoj meri kako bi me svi iskljucivo i samo obozavali...
Da li ti ne prepoznaješ ironiju i kad te udari u lice?
isto kao i rimski biskup. i sta je tu problem?

a da , ti nemas misljenje.
Nikakav problem, nego su ga tako nazvali u tekstu.
Korisnikov avatar
By gari
Svašta, narod kaže "udario tuk na luk" i "od inata nema gorega zanata". Sve citat, pa odgovor, pa opet tako, sa?uvaj me Bože. Kako vam nije dosadno da se tako naterujete? A mene Angra Manija napada da sam dosadan?
:no:
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Mico, razlika izmeðu tebe i fencysmurfa iznosi jedan mozak aproksimativno. Razlika izmeðu tebe i bilo koga iznosi jedan mozak aproksimativno.

I nemoj da lupetaš, nikad te nisam napadao da si dosadan (halo, ti mene neprekidno prozivaš), nego sam to prosto konstatovao, kao nesumnjivu ?injenicu... :pokazuje:
Korisnikov avatar
By gari
Sluhaj-ti si sad fina /m/udata dama ili oženjen muž i nije lepo da mi kažeš da lupetam kad ja samo lupam. ?injenice ne mogu biti nesumnjive, baš zato i jesu ?injenice...Ne znam šta zna?i re? "aproksimativno"? Jel treba opet da je pišem sto puta? Šapa mi se nadula od pišanja tj pisanja. Hriš?ani svih zemalja ujedinite se da me zaštitite od /m/udate Angra Manije, sada je još gora od kako se udala. Malo sexa valjda...
:volinevoli:
Korisnikov avatar
By 2kune
Ku?e laje, a ja mislim ti si, otiš'o si sarmu probo nisi! :cvetduga:
Korisnikov avatar
By gari
2 ribe, ti se ama UOPŠTE ne držiš teme a tema je: "Dijalog o ujedinjenju...", a ne da li ku?e laje ili ne. Ku?i?ima je normalno da laju ali kada po?nu da LAJU i ribe e onda je to ?udo. Sarmu ne jedem jer-"?orbast pasulj volem sas rebarca suva /od 2 kune/". Dakle, sarmu pojedi ti a ja sam za unija?enje tj. ujedinjenje svih hriš?ana i nehriš?ana svuda u svetu a ne samo u Srbiji.
:hvala:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!