Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Gregorijanski vs. Julijanski kalendar

Ma ovaj crkveni kalendan je dobar.
3
23%
Treba pre?i na Gregorijanski kalendar, tj. zapadni kalendar
10
77%
Mislite da bi naša SPC trebala pre?i na Gregorijanski kalendar kao i naša bra?a grka???

Da Boži? i ve?e hriš?anske praznike slavimo kao i ve?ina sveta.

"The reform was first adopted by Pope Gregory XIII, who decreed that the day after October 4, 1582 would be October 15, 1582. This decree was followed by the Catholic countries of France, Spain, Portugal, and Italy. Various Catholic German countries (Germany was not yet unified), Belgium, the Netherlands, and Switzerland followed suit within a year or two, and Hungary followed in 1587. Because of the Pope's decree, the reform of the Julian calendar came to be known as the Gregorian calendar. The rest of Europe did not follow suit for more than a century. The Protestant German countries adopted the Gregorian reform in 1700. By this time, the calendar trailed the seasons by twelve days. England finally followed suit in 1752, declaring that Wednesday, September 2, 1752 was immediately followed by Thursday, September 14, 1752 as shown in the below calendar. The English calendar was also used in America.

weden followed England's lead in 1753. Russia, however, did not follow suit until 1918, when January 31, 1918 was immediately followed by February 14th. In fact, Russia is not on the Gregorian calendar, but on a more accurate one of their own devising. The Russian calendar is designed to more closely approximate the true length of the tropical year, thus has one additional rule for when a year is a leap year. It will remain in synchronization with the Gregorian calendar for thousands more years, by which time one or both will have probably fallen into disuse. Similarly, Iranian calendar is also a more accurate version of the Gregorian calendar (Ross)."
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
ja ne slavim nijedan, pa mi svejedno. a možda ipak bolje ovako, više neradnih dana. anyway, duplirana ti je tema.
Korisnikov avatar
By unic0rn
treba da se poshtuje onaj koji se poshtovao pre raskola i kraj.
koji je - ne znam
Korisnikov avatar
By Mahnitu
Originally posted by unic0rn
treba da se poshtuje onaj koji se poshtovao pre raskola i kraj.
koji je - ne znam
To je julijanski. Kalendar sa "greskom" na dugi rok. Ne treba prelaziti na gregorijanski kalendar, bitno je da se neke stvari slave a ne kada (govorim kao vernik). Najsavrseniji kalendar je onaj koji je napravio Milutin Milankovic ali zbog 2.sv.rata nikad nije usao u upotrebu.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ma ja da se usklade da praznici budu u isto vreme da bi i raspusti bili u isto vreme.... :)

Onda nek naprave najtachniji i nek ga koriste
By Ахасвер
Originally posted by Mahnitu
Najsavrseniji kalendar je onaj koji je napravio Milutin Milankovic ali zbog 2.sv.rata nikad nije usao u upotrebu.
Rat nije bio razlog. Samo naša Crkva zna iz kog razloga to nije uradila onda kada je bilo dogovoreno, ali rat svakako da nije bio razlog.
Korisnikov avatar
By SouthSide
Naravno da treba da se prihvati gregorijanski kalendar, nego
SPC jebi ga, ko zna na koji nacin oni razmisljaju...
Meni doduse nije bilo lose, dobio sam free bozicnu veceru za katolicki Bozic, besplatno davali za one studente koji jadni nemaju gde da idu za Bozic, i ja dosao i super se najeo i kad je posle pocela propaganda zapalio sam :sluske:
A naravno, posle sam se i za pravoslavni....he he :zongler:
Ima i nekih dobrih strana ta razlika u kalendarima, ali bih ipak dai mi kao sav svet slavimo u isto vreme
By fencysmurf
gregorijanski je malko vishe svetovni kalendar,... zemlja u obrtanju okolo sunca kasni svake godine za nekoliko nekih vremenskih jedinica zbog cega je napravljena revizija kalendara kojim je nastao gregorijanski kalendar...

medzutim, poshtovanje julijanskog kalendara sprecava da neki od pokretnih praznika - pre svega uskrs - padnu u chudna vremena i posle nekih drugih praznika, kao sto se moze desiti po gregorijanskom kalendaru...

tako da ispada da je grcki kombo zapravo i nekako najbolji... nepokretne praznike slaviti po gregorijanskom, pokretne po julijanskom... i da te vidi Bog....

ko vec, jel, zasluzi ;)
By Ахасвер
Originally posted by fencysmurf
gregorijanski je malko vishe svetovni kalendar,... zemlja u obrtanju okolo sunca kasni svake godine za nekoliko nekih vremenskih jedinica zbog cega je napravljena revizija kalendara kojim je nastao gregorijanski kalendar...

medzutim, poshtovanje julijanskog kalendara sprecava da neki od pokretnih praznika - pre svega uskrs - padnu u chudna vremena i posle nekih drugih praznika, kao sto se moze desiti po gregorijanskom kalendaru...

tako da ispada da je grcki kombo zapravo i nekako najbolji... nepokretne praznike slaviti po gregorijanskom, pokretne po julijanskom... i da te vidi Bog....
Nijedna od isto?nih Crkava nije prihvatila gregorijanski kalendar, ve? je reformisala julijanski. Ta?nije, uklonjene su sve njegove manjkavosti, ali je zadržana stara Pashalija koju je Rim odbacio. Zato se ne poklapa npr. praznovanje Vaskrsa izmeðu katolika i onih pravoslavnih koji su kalendar reformisali. Ve? je pisano o tome na forumu. U nekoj od tema o kalendaru.
By fencysmurf
uz opasku da je gregorijanski kalendar upravo i nastao reformisanjem julijanskog ;) slazem se potpuno sa tobom i dodajem da nije znanje znanje znati, vec je znanje znanje dati ;)
Korisnikov avatar
By nEne
pa s obzirom da vec zivimo po gregorijanskom kalendaru, red bi bio i da crkva prihvati taj kalendar, a ne da se prave razlike gde razlika nema - te se slazem sa opaskom da je bitno da se slavi (hristovo rodjenje, uskrsnuce i tsl.) a ne kada...

a najsmesnije mi je kada se neki veliki srbi (kakve vidjamo samo kao publiku u talk-show emisijama tipa klopaka) nazovu novu godinu koja se docekuje 31. dec. -- "katolicku" novu godinu! :glupan: a sta je sa delom pravoslavnih crkvi, sta je sa svim onim protestantskim crkvama... ne, to je katolicka nova godina....:kafa:
Korisnikov avatar
By Mahnitu

ko vec, jel, zasluzi ;)
Ovo nisam znao. Fala :shake:
By fencysmurf
Originally posted by demian
pa s obzirom da vec zivimo po gregorijanskom kalendaru, red bi bio i da crkva prihvati taj kalendar, a ne da se prave razlike gde razlika nema
ne razumem ovo? zasto bi crkva morala da se pokorava zakonima sekularnog sveta kada je sama deo bozanskog poretka?

u ostalom, ne zivimo svi po gregorijanskom kalendaru - jevreji recimo imaju svoj posebni ;)
Korisnikov avatar
By nEne

ne razumem ovo? zasto bi crkva morala da se pokorava zakonima sekularnog sveta kada je sama deo bozanskog poretka?
ja shvatam crkvu kao instituciju drustva, a ne deo bozanskog poretka... mislim, nisam toliko poetican... te otuda smatram da je ipak u redu ukoliko se crkva menja sa drustvom u kojem deluje...
Korisnikov avatar
By Goran Smith
Kada bi prešli na novi kalendar jedino bi Uskrs imali na drugi dan, kao što grci sada imaju .
By fencysmurf
Originally posted by demian

ja shvatam crkvu kao instituciju drustva, a ne deo bozanskog poretka... mislim, nisam toliko poetican... te otuda smatram da je ipak u redu ukoliko se crkva menja sa drustvom u kojem deluje...
ali ti crkvu posmatras spolja, kao neko ko u nju ne veruje. i iz sa te pozicije tvoje misljenje je vrlo normalno.

Crkva, ipak, veruje da sama deluje u drugacijem kontekstu od "svetovnog" - drustvenog - u jednom vechnom kontinuumu koji se nikada nece zavrsiti... Vrednosti jednog konteksta, cesto su antivrednosti drugog....

Na kraju krajeva, zamisli samo kakvo bi to bilo drustvo u kojem bi svako morao da se povinuje vladajucem mainstreamu i kada ne bi bilo offstreamer-sa?

:cobanica:
By Goldentouch
Kalendara ima mnogo, mozhda bi kalendar Maja trebalo uvesti! :cita: U svakom sluchaju proces globalizacije nameche jedan opshteprihvachen sistem kako bi se svi na planeti lako sporazumeli bez obzira gde se nalaze.
Uporedo sa homogenizacijom javlja se i ojachavanje individualnih karakteristika naroda te che se i kalendari ochuvavati zbog svojeg egzotichnog znachenja i posebnosti kao lepi folklor koji che ljudi ceniti kao izraz razlichitosti ljudskog duha.
Shta god bilo sa ovim kalendarskim pitanjima mi smo tek jedna faza u razvoju chovechanstva.
Korisnikov avatar
By DIONIS
al da nas prime u EU i da slave i katolici uskrs kao i grci,kao i mi (pokretno)
Korisnikov avatar
By Don`t Look
Gregorijanski naravno..
Pa upravo pravoslavne crkve i njihove administracije koriste u svakodnevnom radu gregorijanski kalendar a samo u zvanicnom obracanju julijanski..gregorijanski je tacniji i to je to..
Mislim da je tu samo problem sujeta..
Korisnikov avatar
By gari
Ne razumem tvrdoglavost naše i ruske crkve /verovatno još neke/ koje se drže davno prevaziðenog kalendara? Pa dokle ?emo mimo sveta? Ako je ceo svet prihvatio kao zvani?ni gregorijanski kalendar, pa i ve?ina pravoslavnih crkava, ne razumem šta treba da se dogodi pa da i SPC i ruska crkva prihvate tu promenu. No, izgleda da njima nikakve promene ne odgovaraju, to je to.
:duh:
Korisnikov avatar
By StarTrek
Julianski kalendar je zaostao,najblaze receno.Treba ga ukinuti sto pre,inace ce vernici da slave bozic sve dalje i dalje od datuma " Rodjenja Novog Sunca" ,jer je Isusov rodjendan zapravo nista drugo nego mitraisticki datum,dan kada se navodno rodio Mitra.Ako je Isus bio istorijska licnost (u sta cisto sumnjam),rodjen je verovatno pocetkom oktobra.
Korisnikov avatar
By gari
Ma ne samo da je zaostao julijanski, nego je zaostao ve? i ovaj gregorijanski kalendar. I u njemu postoji greška. Uopšte mi nije jasno zašto sve praznike slavimo mimo sveta. Kada svi slave Boži? mi ne slavimo. Kada svi slave Novu godinu, mi ne, nego slavimo nekakvu "srpsku". Mislim to isticanje nekakve posebnosti na takav na?in je sasvim idiotdko. Teranje inata, to je to.
:ua:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!