Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Mage
fala bogu...

šta je sa vama ostalima? sigurno ste makar jednom razmišljali o tome...
Korisnikov avatar
By Mage
pitam se samo gde si se ti edukovao... :lol:
Korisnikov avatar
By blabla54380
pa na drzavnom fakultetu i to sam ga zavrsio sa zavidnim prosekom, gde se kroz vise predmeta u manjoj ili vecoj meri provlacila ova tema. i nemam ja nista protiv da ti mislis da postoji magija u mozgu i univerzumu (moje je da kazem ovako, tvoje onako) ali imam protiv kad ljudi na elementarnom neznanju izgradjuju svoje teorije. ima dosta smislenih stvari koje si pricao i iako se ne slazem sa njima, ok, ali ovo:
Originally posted by Mage
to nužno povlači da će svaki naredni nivo organizacije (populacija, ekosistem, biosfera...)imati sve veći i veći stepen složenosti a time i sve veći broj interakcija.
receno u kontekstu u kome je receno, je stvarno kardinalni greh neznanja i nerazumevanja. i sta drugo da mislim, osim da je u pitanju vikipedija.

i sad stvarno aj zdrvo :smeh:
Korisnikov avatar
By Mage
[quote]Originally posted by Sprinter
pa na drzavnom fakultetu i to sam ga zavrsio sa zavidnim prosekom

[quote]

ljubi te majka pametnog :lol:
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Sprinter
Originally posted by Mage
to nužno povlači da će svaki naredni nivo organizacije (populacija, ekosistem, biosfera...)imati sve veći i veći stepen složenosti a time i sve veći broj interakcija.
receno u kontekstu u kome je receno, je stvarno kardinalni greh neznanja i nerazumevanja. i sta drugo da mislim, osim da je u pitanju vikipedija.
a gde je greška u toj rečenici? Ajde objasni nama običnim smrtnicima kada si tako pametan :lol:
By Guion Nerville
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=1633970#p1633970]Mage napisao:[/url]Šta mislite šta je svest? Odakle potiče i kako nastaje? Da li je um i subjektivni doživljaj samo skup elektrohemiskih događaja u mozgu?
Da li govoris o nekoj 'objektivnoj' definiciji ili vise intuitivnom tumacenju prirode svesti?

Ako mislis na definiciju, izgleda je nije lako ustanoviti kao jednu opstevazecu, i pretpostavljam da zavisi da li se ona daje sa aspekta npr. psihologije i neuronauka, ili filozofije, tj. one se ne moraju sasvim slagati. Malo sam prelistao po vikipediji neke reference, pa dalje linkove, i cini mi se da ume da dodje do odredjene cirkularnosti u njima. Svest preko uma, um preko svesnosti (opet svesti), svest preko opazanja i osecaja, i obrnuto itd. Mislim da kada bi se pocelo od nekog dovoljno valjanog, zadovoljavajuceg opisa, da bi se moglo i zakljucivati stosta zanimljivo.

Npr. ovo mi je interesantno:
ali šta će nam onda svest? Mislim ako smo samo robooti bez ikakve kontrole nad svojim postupcima, ako sve radimo mehanički... šta će nam onda to?

Mislim da nam ne treba svest da bi smo bili roboti. Kompjuter je 100 puta pametniji od mene pa opet nema svest.
Posmatrajmo npr. kompjuterske programe koji su sposobni da ucitavaju i obradjuju svoj sopstveni kod, kao i kod drugih programa.

Da li su ti programi onda na neki nacin 'svesni' sebe i svog memorijskog/programskog okruzenja?

Npr. poseban deo tih programa X, mogu biti slozene naredbe, koje program usmeravaju ka nekoj vrsti 'samoodrzanja', prema nekoj odredjenoj 'agendi'. Onda takav program deo tog svog koda i te 'agende' moze 'prenositi' (upisivati u kod novog 'svesnog' programa koji kreira naredbom), i tako je reprodukovati.

Ako takve programe uocimo kao posebne entitete, a sposobnost ucitavanja i (zatim ide obrada) kao svojevrsnu percepciju, a npr. operativnu memoriju koja omogucava te njihove aktivnosti kao analogon mozdane aktivnost koja odrzava ljudsku svest, da li se moze smatrati da onda i oni imaju odredjenu? Oni obradjujuci medjusobno svoje kodove, 'svesne' programe razlikuju od ostalih programa 'bez svesti' itd .

Postavlja se jos pitanje sta bi bio pandan 'agendi' kod ljudske svesti? Mozda odredjene evolutivno 'pozeljne osobine' koje valja prosledjivati dalje, usmeravanje kao krajnjem cilju kome tezi ljudska vrsta? Imati npr. svojstvo lepote koja se sastoji u normalizovanoj vrednosti odredjenih (~'fizickih') promenljivih i simetriji informacija.

Ovako deluje izuzetno pojednostavljeno, i naravno mehanicisticki, ali da li se i to moze smatrati svescu po nekoj definiciji?

Pretpostavljam da onda, pored ovog kognitivnog, logickog dela koji se moze realizovati, dolazi na red i pitanje osecanja: npr. da li se moze, kako kodom programa/robota modelirati npr. osecaj bola?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!