Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Galateja
Originally posted by Ulix
Originally posted by Banana

Slazem se da u metafori 'demona' mozda postoji podtekstni transfer sa licnosti na neke odvojene entitete cime se moze provuci 'prebacivanje odgovornosti', kao i njihovo otudjenje od nje same ciji su zapravo sastavni deo. Istina da nisam primetio da ako neko ucini lepu stvar da odbaci zasluge i kaze da to nije bio on, nego andjeo u njemu. Mada mislim da se na temi ne govori u kontesktu snosenja posledica.

Ako pod njima podrazumevamo ono sto nas (i druge) uvlaci u nesrecu odredjene vrste, neko to moze nazvati drugacije (ili adekvatnije) nekim psihickim tokom, mozda (auto)destruktivnoscu, nagonom smrti, itd... Zato sam i rekao da sa 'demonima' treba popricati, uspostaviti kontakt, a ne samo ih odbaciti bez pokusaja razumevanja, jer je u pitanju deo nas koji je tu sa nekim razlogom. (ako se bukvalno tumaci prethodna recenica, koja li je dijagnoza bliska, mozda sizofrenija, religiozna psihoza, depersonalizacija... :colorado: ) Zanima me kako bi ti nazvao te razloge, jer oni verovatno nisu dublje sagledani ako se samo diskretizuju na pojedinacne dogadjaje, 'losa' dela, vec su mogli verovatno u nekom obliku latentno postojati u licnosti, a pitanje je da li ce se steci odgovarajuci uslovi i da se manifestuju u obliku neke vece ili manje nesrece.

Ako nema takvog istrazivanja, bojim se da se ne samo zadrzavamo na obelezavanju zlocinac/nevin na ciju svrhovitost u pukom razvrstavanju i povrsnost i apelujes u relaciji dobar/los (jer zlocincem se neko proglasava nakon zlocina, ili neko losim nakon 'loseg' cina), nego i gubimo temeljni deo psihologije uopste i njene svrhe.
Podsetio si me na jednu tehniku koja se ponekad koristi u psihoterapiji, gde se klijent ohrabruje da samog sebe posmatra kao da je zajednica više nezavisnih ličnosti. Cilj je da opiše sve te ličnosti koje žive u njemu, da se vidi šta koja radi, kako međusobno sarađuju. To je inače prilično interesantna tehnika, a u ovom slučaju bi taj neko mogao da nam kaže više o svom demonu: kada je nastao, šta on zapravo radi*, u kakvom je odnosu sa drugim "podličnostima", itd. Na ovaj način bi ta metafora mogla da funkcioniše, a da ne bude vrsta prebacivanja odgovornosti; dalje od toga, ne verujem da postoji nekakav univerzalan recept ili odgovor.

* Koliko god da zvuči kao čisto zlo, on bi ipak morao da ima neku pozitivnu funkciju, čim postoji, on donosi neku korist celokupnoj ličnosti, radi nešto dobro.

To što sam rekao da se meni ta metafora ne sviđa (a ne bi mi se dopala ni nekakava eventualno psihoanalitička metafora poput Tanatosa), to samo znači da meni ne odgovara, jer ja ni sebe ni druge ne posmatram na taj način, ali to ne znači da neko drugi ne može da je koristi, a ne znači ni da je to loša metafora. To je, prosto, jedan način da se objasne stvari, ali sticajem okolnosti, način koji meni nije koristan.

I još jedan problem koji imam sa svim ovim, jeste da je sve to strašno loše definisano. Konstrukt dobar-loš (čovek) je naslepo preuzet konstrukt, usađen zapravo, i ne znam da li bih pogrešio ako bih rekao da je duboko hrišćanski; jako je teško verbalizovati i objasniti šta sve podrazumeva, a podrazumeva izgleda i određenu stalnost identiteta i stalnost (moralnih) kriterijuma, a to su ideje koje mi nisu bliske.

EDIT - Još nešto samo da dodam - možda se eksplicitno u temi ne govori o izbegavanju/ prenošenju odgovornosti, ali to je neraskidivo povezano sa načinom na koji gledaš na stvari; ako te je zaposeo demon, onda si ti dobra osoba koju je zaposeo demon i demon je taj (a ne ti) koji je odgovoran. U tome, zapravo, leži primamljviost te metafore.
Ne posmatram ni ja ljude u dihotomiji dobar/loš. Stvar je, upravo, u pomenutoj fluidnosti identiteta, a moje pitanje se odnosi na koji način izbeći takvo ponašanje koje škode pojedincu i pojedinčevoj okolini?! Ne kažem ni ja da je 'demon' koliko uspešna metafora, samo sam htela da približim nešto što je jače od čoveka (u datom momentu) i što ga 'tera' da čini loše stvari bez predumišljaja. Naravno da je i siroti demon :giggle: deo samog čoveka i da ne oslobađa odgovornosti, ali zašto jedni stalno etički gravitiraju, dok su drugi staloženi i poštuju granice?! I ako je u čoveku nešto loše vrlo jako (nije važno šta, nešto po vašim kriterijumima) kako se osloboditi toga? Da se razumemo, govorimo o koliko-toliko zdravim osobama, zamolila bih da se manemo podvojenih ličnosti i šizofrenije pošto ne razmišljam u tom pravcu (likovi iz uvodnog posta su daleko od toga). Dakle, šta je rešenje? Lobotomija kao u filmu Let iznad kukavičijeg gnezda, stvaranje uslovne reakcije kao u Paklenoj pomorandži, primeri fanatizma iz uvodnog posta ili nešto n-to? :shrug:
By Ulix
Originally posted by Galateja

...ali zašto jedni stalno etički gravitiraju, dok su drugi staloženi i poštuju granice?! I ako je u čoveku nešto loše vrlo jako (nije važno šta, nešto po vašim kriterijumima) kako se osloboditi toga? Da se razumemo, govorimo o koliko-toliko zdravim osobama, zamolila bih da se manemo podvojenih ličnosti i šizofrenije pošto ne razmišljam u tom pravcu (likovi iz uvodnog posta su daleko od toga). Dakle, šta je rešenje? Lobotomija kao u filmu Let iznad kukavičijeg gnezda, stvaranje uslovne reakcije kao u Paklenoj pomorandži, primeri fanatizma iz uvodnog posta ili nešto n-to? :shrug:
Ne razumem šta znači ta dilema "etičko gravitiranje" vs "poštovanje granica"?

A bojim se da nisi u potpunosti shvatila ono što sam napisao; nisam govorio o konkretnim psihijatrijskim dijagnozama, zapravo, pomenuta tehnika je jedan od načina da se izrazi problem, ali ne psihijatrijskim ili nekim "stučnim" psihološkim metaforama, već nekom manje stigmatizujućom terminologijom. To mi je palo na pamet prosto kao način na koji bi neko mogao da razradi taj narativ o demonu na jedan temeljniji i konkretniji način, ali ne da ga posmatra kao "parazita", kao nekog uljeza, već upravo kao deo integralni deo ličnosti koji obavlja neki svoj posao, što bi onda moglo da postavi kontrapitanje tvom "šta je rešenje" - zašto nam je "zlo" potrebno, tj. zašto nam rešenje i nije potrebno?
Korisnikov avatar
By Galateja
^
Citirala sam tebe i Bananu, tako da se taj deo o dijagnozi više odnosio na njegovu opasku, no ok, možda sam shvatila pogrešno.

Konkretno? Ako uzmemo film Na putu (o kome trubim toliko ovih dana) imamo Lunu i Amara, par. Sličnih godina, oboje su u ratu izgubili sve svoje najdraže. Oboje su uspeli da nađu koliko-toliko pristojan posao za uslove BiH, Luna je stjuardesa, Amar kontrolor leta. Ali, dok se ona bori sa uspomenama, njegovim pijanstvom, čežnjom za roditeljima i sl, on zapada prvo u alkoholizam, zatim u vehebizam. Dakle, imali su sličnu polaznu tačku, mogućnosti, ali ona je uspela da sačuva sebe, dok je on morao da od jednog zla ode ka drugom. Moje 'zašto?' se odnosilo na tu vrstu ponašanja, odnosno šta utiče da se jedni bore sa sobom, a drugi prepuštaju. I da li ovi što utiču na sebe, zaista moraju da utiču ili su rođeni tako pitomi i odgovorni?! Sličan primer i u Bergmanovoj Sramoti ako si gledao (a verujem da jesi) u ratnim uslovima junakinja je postala jača, dok je junak postao depresivan i sebičan a oboje su se suočavali sa ogromnim poteškoćama, odnosno imali su start sa iste tačke. :shrug:
Korisnikov avatar
By nsBeckie
razmisljanje o ovome me podsetilo na sledecu pesmu - stavila sam prvo reci, i boldovala sam neke delove koji imaju veze sa odnosom dobro-lose....

JASON MRAZ

"Life Is Wonderful"

It takes a crane to build a crane
It takes two floors to make a story
It takes an egg to make a hen
It takes a hen to make an egg
There is no end to what I'm saying

It takes a thought to make a word
And it takes some words to make an action
It takes some work to make it work
It takes some good to make it hurt
It takes some bad for satisfaction

La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

It takes a night to make it dawn
And it takes a day to make you yawn brother
And it takes some old to make you young
It takes some cold to know the sun
It takes the one to have the other

And it takes no time to fall in love
But it takes you years to know what love is
It takes some fears to make you trust
It takes those tears to make it rust
It takes the rust to have it polished

Ha la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life is so full of
Ah la la la la la la life is so rough
Ah la la la la la la life is our love
Ah la la la la la

It takes some silence to make sound
It takes a loss before you found it

And it takes a road to go nowhere
It takes a toll to make you care
It takes a hole to make a mountain

Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life is meaningful
Ha la la la la la life is wonderful
Ha la la la la la life it is...so... wonderful
It is so meaningful
It is so wonderful
It is meaningful
It is wonderful
It is meaningful
It goes full circle
Wonderful
Meaningful
Full circle
Wonderful

''
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Moje 'zašto?' se odnosilo na tu vrstu ponašanja, odnosno šta utiče da se jedni bore sa sobom, a drugi prepuštaju. I da li ovi što utiču na sebe, zaista moraju da utiču ili su rođeni tako pitomi i odgovorni?! Sličan primer i u Bergmanovoj Sramoti ako si gledao (a verujem da jesi) u ratnim uslovima junakinja je postala jača, dok je junak postao depresivan i sebičan a oboje su se suočavali sa ogromnim poteškoćama, odnosno imali su start sa iste tačke. :shrug:
mislim da u neku ruku postoji ta urodjena snaga (mentalna, unutrasnja) koja ne mora nuzno imati veze sa pitomoscu ili odgovornoscu... hmm... rec koju trazim je "willpower" - snaga volje.... jednostavno nemaju svi ljudi podjednaku tu snagu - neki je imaju u vecoj, neki u manjoj meri, neki uopste pa se vrlo lako mogu odati stvarima koje ih vuku ka dnu (droga, fanatizam itd.)... eto jednog objasnjenja, mrzi me sad da pisem vise
By Ulix

Konkretno? Ako uzmemo film Na putu (o kome trubim toliko ovih dana) imamo Lunu i Amara, par. Sličnih godina, oboje su u ratu izgubili sve svoje najdraže. Oboje su uspeli da nađu koliko-toliko pristojan posao za uslove BiH, Luna je stjuardesa, Amar kontrolor leta. Ali, dok se ona bori sa uspomenama, njegovim pijanstvom, čežnjom za roditeljima i sl, on zapada prvo u alkoholizam, zatim u vehebizam. Dakle, imali su sličnu polaznu tačku, mogućnosti, ali ona je uspela da sačuva sebe, dok je on morao da od jednog zla ode ka drugom. Moje 'zašto?' se odnosilo na tu vrstu ponašanja, odnosno šta utiče da se jedni bore sa sobom, a drugi prepuštaju. I da li ovi što utiču na sebe, zaista moraju da utiču ili su rođeni tako pitomi i odgovorni?! Sličan primer i u Bergmanovoj Sramoti ako si gledao (a verujem da jesi) u ratnim uslovima junakinja je postala jača, dok je junak postao depresivan i sebičan a oboje su se suočavali sa ogromnim poteškoćama, odnosno imali su start sa iste tačke. :shrug:
Razumem dilemu, ali način na koji si to postavila u prethodnom postu mi nije bio najjasniji; pretpostavljam da si mislila na Amara kada si pomenula "etičko gravitiranje" (od flaše ka vehabizmu), iako meni beg u vehabizam može biti i znak potrebe da se "poštuju granice", jer kad prihvatiš dogmu ti prihvatiš i određena pravila, a život po pravilima daje osećaj sigurnosti, "čvrsto tlo pod nogama". U tom smislu mi nije bilo jasno suprotstavljanje "etičkog gravitiranja" i "poštovanja granica", pošto za mene to ide jedno s drugim.

Bilo bi interesantno razmisliti o tome koliko je na različite životne izbore Amara i Lune uticala njihova sredina (konzervativna, patrijarhalna). Da li se bilo kod od njih dvoje zaista borio i izabrao ili su prosto igrali uloge koje su im dodeljenje, uslovno rečeno, rođenjem? Da li je moglo drugačije, u datom kulturnom kontekstu?

:sesir:
Korisnikov avatar
By Mariška
Originally posted by Sunce

Nije moja senka na avataru. A obozavam tu harmoniju plave i zelene.

Sto se tice filmova: Profesorka klavira, Andjeo za mojim stolom, Sjaj i dr.
Tnx.

Razumem dilemu, ali način na koji si to postavila u prethodnom postu mi nije bio najjasniji; pretpostavljam da si mislila na Amara kada si pomenula "etičko gravitiranje" (od flaše ka vehabizmu), iako meni beg u vehabizam može biti i znak potrebe da se "poštuju granice", jer kad prihvatiš dogmu ti prihvatiš i određena pravila, a život po pravilima daje osećaj sigurnosti, "čvrsto tlo pod nogama". U tom smislu mi nije bilo jasno suprotstavljanje "etičkog gravitiranja" i "poštovanja granica", pošto za mene to ide jedno s drugim.

Bilo bi interesantno razmisliti o tome koliko je na različite životne izbore Amara i Lune uticala njihova sredina (konzervativna, patrijarhalna). Da li se bilo kod od njih dvoje zaista borio i izabrao ili su prosto igrali uloge koje su im dodeljenje, uslovno rečeno, rođenjem? Da li je moglo drugačije, u datom kulturnom kontekstu?

:hail:
Korisnikov avatar
By Blady
Originally posted by nsBeckie
Originally posted by Black Lady

BTW Vratila bih se filmu i toj recenici "Zelim biti bolji covek"
Prvo, kroz ceo film, ja kapiram da je on labilna licnost, znaci posvetiti se Bogu i veri, koja te je kao izvukla iz govana u kojima si se pre toga nalazio, za mene nije izlaz iz toga.
Ako zelis zaista nesto da prekines, to sam odlucis i uradis.
Drzi se sve vreme nekih principa "sta je dobro" itd... a ni sam ne zna da li to zaista oseca, za mene je sve fejk nekako lazno predstavljanje. I na kraju zavrsava kako zavrsava :)
to sam i ja pomislila za te likove... mislim, ok, nisu vise u govnima, ali zato namecu drugima religiju i slicno... pitanje je da li su i sada dobri ljudi? ili su samo otisli u neku drugu kategoriju loseg?... mozda oni misle da je to sto rade dobro za njih, ali mozda ce ti njihovi 'dobri' postupci imati lose posledice na nekog drugog... sta je dobro i lose, uostalom? ono sto za mene uslovno receno predstavljaju pojmovi dobro i lose, ne mora da znaci isto i za druge ljude... nista nije crno-belo, pa zasto bih kompleksnost ljudskog uma sagledavala kroz takvu jednostavnu prizmu?
Kratka je linija izmedju dobrog i loseg... slazem se :)
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by nsBeckie
Moje 'zašto?' se odnosilo na tu vrstu ponašanja, odnosno šta utiče da se jedni bore sa sobom, a drugi prepuštaju. I da li ovi što utiču na sebe, zaista moraju da utiču ili su rođeni tako pitomi i odgovorni?! Sličan primer i u Bergmanovoj Sramoti ako si gledao (a verujem da jesi) u ratnim uslovima junakinja je postala jača, dok je junak postao depresivan i sebičan a oboje su se suočavali sa ogromnim poteškoćama, odnosno imali su start sa iste tačke. :shrug:
mislim da u neku ruku postoji ta urodjena snaga (mentalna, unutrasnja) koja ne mora nuzno imati veze sa pitomoscu ili odgovornoscu... hmm... rec koju trazim je "willpower" - snaga volje.... jednostavno nemaju svi ljudi podjednaku tu snagu - neki je imaju u vecoj, neki u manjoj meri, neki uopste pa se vrlo lako mogu odati stvarima koje ih vuku ka dnu (droga, fanatizam itd.)... eto jednog objasnjenja, mrzi me sad da pisem vise
Ovo sto Ns Beckie kaze plus zavisi kako je osoba postavila stvari. Za neke je npr zavrsavanje u zatvoru glupost pa nece uraditi nesto sto bi moglo da ih dovede u tu situaciju. A opet neko moze posmatrati zivot bez posla i u nekim radnjama koje krse zakon kao vid slobode pa makar zavrsili i u zatvoru. Takodje sto se i snage volje tice mislim da i ona nije data jednom za svagda nego se tokom zivota osnazuje ili slabi. Zavisi i od motivacije da li ce osoba uspeti da se izbori sa necim ili nece. Sve to je uslovljeno time koliko je osoba na svom putu, ako je zivot nesto sto je ispunjava zadovoljstvom i snaga volje i motivacija a i uspeh ce se povecavati. I obratno. Takodje ljudi se mogu menjati tokom zivota, nije retka situacija da nekadasnji buntovnici u starijim godinama postanu sve protiv cega su se bunili u mladosti.
By Guion Nerville
Da se razumemo, govorimo o koliko-toliko zdravim osobama, zamolila bih da se manemo podvojenih licnosti i šizofrenije pošto ne razmišljam u tom pravcu (likovi iz uvodnog posta su daleko od toga).

^
Citirala sam tebe i Bananu, tako da se taj deo o dijagnozi više odnosio na njegovu opasku.
Ta opaska je bila vise usputna i odnosila se na moju recenicu u bukvalnom znacenju jer sam govorio o pijenju soka, igranju saha, razgovoru, stupanju u kontakt i sl. sa demonima, pa rekoh da cisto budem obavesten cega je to znak ili simptom ako mi demon jednog dana izadje iz metafore, a najavi se svejedno telefonom na kafu da mi uvelica socijalni zivot. Mada verski fanatizam koji si pomenula (istakao bih slucaj nametanja 'svoje istine, pravde, vere', kao i (samo)povredjivanja u to ime), a nisam gledao filmove, moze biti nagovestaj tzv. patologije, ali nisam siguran da li da pravimo taj rukavac.
Naravno da je i siroti demon :giggle: deo samog coveka i da ne oslobada odgovornosti, ali zašto jedni stalno eticki gravitiraju, dok su drugi staloženi i poštuju granice?!
odnosno kako si kasnije dopunila 'Moje 'zašto?' se odnosilo na tu vrstu ponašanja, odnosno šta utice da se jedni bore sa sobom, a drugi prepuštaju. I da li ovi što uticu na sebe, zaista moraju da uticu ili su rodeni tako pitomi i odgovorni?! '

Pisao sam da mislim da je dosta individualno, da postoje i bioloska i druga uslovljavanja (porodica, okruzenje, drustvo...). Rekao bih da ima pojedinacna raspodela predispozicija, a tesko je pouzdano znati za nekoga kako tacno izgleda.
Mislim da ulazis takodje u kompleksniju pricu koliko smo mi zapravo delo nas samih, a koliko onoga sto nije (ili je malo) pod nasim uticajem. Empirizam i nativizam su prevazidjeni, ostaju teorije konvergencije (kao vid determinizma) i samoaktivnosti (slobodna volja). Ima raznih filozofskih stanovista... Mislim da postoji tema Slobodna volja, da li je i koliko covek zaista poseduje. Svest kao fenomen koji menja sam sebe, po tim pitanjima je poznat forumas Mage... :D
Ne posmatram ni ja ljude u dihotomiji dobar/loš. Stvar je, upravo, u pomenutoj fluidnosti identiteta, a moje pitanje se odnosi na koji nacin izbeci takvo ponašanje koje škode pojedincu i pojedincevoj okolini?! I ako je u coveku nešto loše vrlo jako (nije važno šta, nešto po vašim kriterijumima) kako se osloboditi toga?
Dakle, šta je rešenje? Lobotomija kao u filmu Let iznad kukavicijeg gnezda, stvaranje uslovne reakcije kao u Paklenoj pomorandži, primeri fanatizma iz uvodnog posta ili nešto n-to? :shrug:
Ovi primeri koje si navela spadaju u domen ekstremnih pristupa patologijama, iako si rekla da se tema odnosi nakoliko-toliko zdrave ljude, pa ne znam u kojoj meri da se bavimo nacinima 'institucionalnog razresenja' neprilagodjenih pojedinaca (a to ukljucuje i slucaj je kad postanu opasnost za drustvo), i (ne)opravdanoscu odredjenih vidova ‘lecenja’ (antipsihijatrija)

Ako se radi o manje drasticnim merama i pomenutoj samoaktivnosti, topla voda ili slatka, ali prve asocijacije: baviti se sobom, samoanalizom, biti iskren prema sebi, potraziti pomoc.. Ljubav, ne samo zato sto je uobicajen univerzalni odgovor na sve, vec i zato sto logicki tezi suprotnosti destrukcije (za moje poimanje). Razni putevi, a religiozni ne mora da znaci i fanatizam. I naravno imati zelju za promenom.

Jos samo da dopunim odgovor na pocetni post da li nekad pomislim da sam los covek... Formalno govoreci, slazem se sa Ulixom o promenljivosti licnosti, te da takva vrsta kvalifikacije moze imati vecu tezinu ako se odnosi na konkretan cin. Umem ipak sebi to da kazem (u afektu ili ne), npr. osecanja medju ljudima ne nastaju 'po unapred dogovorenim pravilima', nego se nekad jave ili ne, i povredjivanje (sebe ili drugog, cesto oboje) ume da deluje kao neizbezno iako su svi 'igrali posteno'. A nekad moram da biram izmedju dva poteza koji znam da povredjuju, da odlucim koji ce boleti manje. I onda se pitas kako si uopste tu dosao, cak i da li se treba potpuno udaljiti od ljudi da ne bi bili povredjenih... Ima situacije kada sta god da odlucis ne mozes reci da je to dobro. Nemam licni savrsen kanon ispisan za sve zivotne situacije, imam neke smernice kojih pokusavam da se drzim, ali i preispitujem ih istovremeno.

Izlozio bih jos jedan ugao. Mozda bi nekom bilo lakse da kaze 'los sam covek' u smislu: pa ima toliko losih ljudi, zasto bih ja bio idealan, bar sam iskren za razliku od mnogih licemera. Mozda bi mu znacilo da u ispovednom maniru prizna svoju 'gresnost' , pa se oseti mirnijim, a mozda 'ko prizna, pola mu se prasta'. U svojim ocima moguce da ispada i moralni pobednik ako prizna da je los zbog iskrenosti, a jos i dalje cini tzv. losa dela, sto me podseca donekle na kritiku metafore demona, dakle priznanje ne kao pokajanje, nego kao uocavanje/prihvatanje postojanja osobine (nacina ponasanja) kao takve.
By Guion Nerville

Podsetio si me na jednu tehniku koja se ponekad koristi u psihoterapiji, gde se klijent ohrabruje da samog sebe posmatra kao da je zajednica više nezavisnih licnosti. Cilj je da opiše sve te licnosti koje žive u njemu, da se vidi šta koja radi, kako medusobno saraduju. To je inace prilicno interesantna tehnika, a u ovom slucaju bi taj neko mogao da nam kaže više o svom demonu: kada je nastao, šta on zapravo radi*, u kakvom je odnosu sa drugim "podlicnostima", itd. Na ovaj nacin bi ta metafora mogla da funkcioniše, a da ne bude vrsta prebacivanja odgovornosti; dalje od toga, ne verujem da postoji nekakav univerzalan recept ili odgovor.

* Koliko god da zvuci kao cisto zlo, on bi ipak morao da ima neku pozitivnu funkciju, cim postoji, on donosi neku korist celokupnoj licnosti, radi nešto dobro.
Mene je ta tehnika podsetila na jednu 'knjigu samopomoci' (mozda da ne sirim sad o toj vrsti literature) koja mi je dosla ruku, naziv je 'Osetite strah i suocite se sa njim' u kojoj se ono sto coveka koci, sto je izvor tzv. negativnih misli ('necu uspeti ni u cemu, nisam vredan' itd.) naziva Blebetalo (ne znam engleski original). I onda se izlazu nacini prepoznavanja govora Blebetala kada ono nastupi u svesti i strategije suocavanja sa njim, odbacivanje njegovih ideja itd. Mada mislim da je Blebetalo luckast i benigniji naziv (te mu se daje time manje na celovitosti koja bi ulivala strah) nego demon koji vec ima citavu istoriju...
To što sam rekao da se meni ta metafora ne sviđa (a ne bi mi se dopala ni nekakava eventualno psihoanalitička metafora poput Tanatosa), to samo znači da meni ne odgovara, jer ja ni sebe ni druge ne posmatram na taj način, ali to ne znači da neko drugi ne može da je koristi, a ne znači ni da je to loša metafora. To je, prosto, jedan način da se objasne stvari, ali sticajem okolnosti, način koji meni nije koristan.

I još jedan problem koji imam sa svim ovim, jeste da je sve to strašno loše definisano. Konstrukt dobar-loš (čovek) je naslepo preuzet konstrukt, usađen zapravo, i ne znam da li bih pogrešio ako bih rekao da je duboko hrišćanski; jako je teško verbalizovati i objasniti šta sve podrazumeva, a podrazumeva izgleda i određenu stalnost identiteta i stalnost (moralnih) kriterijuma, a to su ideje koje mi nisu bliske.
Stalnost identiteta bih vezao za abrahamske religije uopste, a narocito bih zapazio u tom smislu koncept raja/pakla, dakle posle smrti se odlucuje Bozijim sudom ko je dobar/los, dakle kao zavrsen takav i ‘nepopravljiv’, i osudjuje na vecnost.
Kazem zavrsen, jer kao da se ne uzima u obzir mogucnost da bi se npr. covek da je jos malo poziveo mogao promeniti ‘na bolje’ (fluidnost koju pominjete).
Medjutim stalnost moralnih kriterijuma ne mora biti udruzena sa stalnoscu identiteta. Budizam recimo priznaje da su covekove misli toliko promenljiva, varljiva tvar da je poistovecuju sa jos jednom perceptivnom pojavom, odnosno misleci um sa culom (Āyatana), te da nase misli nisu nase pravo ja (Ātman (Sanskrit: आत्मन्)), nego ne-ja anātman (Sanskrit: अनात्मन् ). Tako da se moze reci da ta doktrina negira stalnost identiteta (u uobicajenom smislu, ili cak identiteta, a Pravo Ja je nesto sto mislim da zasluzuje, sto u budizmu, hinduizmu, psihologiji, filozofiji itd. posebnu temu), ali postoje moralna nacela kojih se valja pridrzavati ako se zeli smanjiti zivotna patnja, odnosno ici putem oslobodjenja. (ovaj sanskrit sam potrazio jer mi deluje kao poseban zacin).

Naravno, postoje oni za koje se menjaju i identitet i moralna nacela. :) )
Korisnikov avatar
By Galateja
Da, ja samo želim biti bolji čovek, a od postavljanja teme samo nazadujem. Kada bih pravila spisak zamerki na moj račun koje sam dobila bila bih duža u izlaganju nego Koštunica kada govori o Kosovu.

Od uvredljivih bisera bih mogla ogrlicu da napravim, onako, glomaznu.

:vatroslava:
Korisnikov avatar
By walt333

Da, ja samo želim biti bolji čovek, a od postavljanja teme samo nazadujem. Kada bih pravila spisak zamerki na moj račun koje sam dobila bila bih duža u izlaganju nego Koštunica kada govori o Kosovu.

Od uvredljivih bisera bih mogla ogrlicu da napravim, onako, glomaznu.

:vatroslava:
:mazi:

Nisi jedina. Ne ide ni meni.
Korisnikov avatar
By Mariška

Amara fascinira ekstremni islam i vehabije, ali ne onaj fazon terorizma, već revnosne molitve i lišavanje poroka.
Suština je u rečenici koju Amar izgovara 'Ja samo želim biti bolji čovjek'.
''
Korisnikov avatar
By Mars
Ja bih gledao ovo.

Oduševljen sam detaljem da se priča na varijanti mog maternjeg jezika, a da znam da neće da iskoče Nikola Đuričko, Dragan Bjelogrlić, ............... Brando (stade mozak) i njegova žena, preslatka, Sloboda Mićalović. Otkriće pravo...

Gde može da se nađe ovo?
Korisnikov avatar
By Galateja
Opet sam zasrala i to debelo. Kako da dobijem pokajanje? :placko:
By alexandermagic
Zašto bih morao da smognem snagu da si priznam da sam ponekad i "loš čovjek"?

Svi imaju svoju mračnu stranu i ako ih se znalački čačka ista će isplivati na površinu, ma koliko da se trude da je skriju/negiraju. Ja svoju pažljivo njegujem, sačuvala me je bezbroj puta. :D

A oni koji se doživljavaju dobrim osobama, najčešće to ne potkrepljuju svojim djelima. Interesantno. :D
Korisnikov avatar
By Galateja
Od nekog ko mi mnogo znači. Kao prijatelj.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!