Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By tintily
Ja verujem samo u postojanje cestica(molekula, atoma, elektrona...) koje grade sve sto nas okruzuje i nas same.
Sta bi trebala biti dusa? Mi smo bica sastavljena iz celija grupisanih na razlicite nacine . Evolucijom smo promenili svoj izgled , instinkti su nas naveli da otkrivamo stvari. Nas mozak takodje izgradjen od celija je zasluzan za nase razmisljanje , obradjivanje podataka koje dobijamo culima , stvaranje osecanja. Gde biste u isprepletanosti krvnih sudova smestili dusu ?
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by tintily

Ja verujem samo u postojanje cestica(molekula, atoma, elektrona...) koje grade sve sto nas okruzuje i nas same.
Sta bi trebala biti dusa? Mi smo bica sastavljena iz celija grupisanih na razlicite nacine . Evolucijom smo promenili svoj izgled , instinkti su nas naveli da otkrivamo stvari. Nas mozak takodje izgradjen od celija je zasluzan za nase razmisljanje , obradjivanje podataka koje dobijamo culima , stvaranje osecanja. Gde biste u isprepletanosti krvnih sudova smestili dusu ?
A gde bi u toj isprepletanosti stavila npr snove, svesni um, kreativne teznje i tome slicne stvari?

Ima svacega u coveku. Ne samo celije.
Korisnikov avatar
By tintily
Snovi su produkt onoga sto nam se desava, o cemu razmisljamo , ono sto cujemo ili vidimo i slicne stvari. a sto se kreativnosti tice ona je opet produkt onoga sto znamo ili ne znamo , nasih interesovanja , sposobnosti da na stvari gledamo bez da ih moramo smestiti u naucene okvire. Deca su uglavnom mastovitija i kreativnija od odraslih i to zato sto na sve sto ih okruzuje gledaju bez ili sa malo prethodno stecenih znanja. Banalni primeri ali njima sunce moze biti zeleno bez da decenijama lupaju glavu o tome kakve bi se hemijske promene trebale odigrati da do toga dodje i kuca moze stajati na krovu i svasta nesto. Podsticanjem dece da svet posmatraju svojim ocima , resavaju logicke probleme , igraju se sa svim i svacim podsticemo razvoj njihove maste i kreativnosti. Kasnijim saznanjima ako uspemo da u sebi zadrzimo nesto te detinje nevinosti i bezbriznosti negujemo svoju kreativnost i cinimo je zrelijom .
Nisam posebno upucena u filozofiju ili psihologiju , ali mislim da su neke stvari ocigledne i logicne.
Korisnikov avatar
By unic0rn
mene je profesorica ucila da je dusha = svest.
Korisnikov avatar
By svejedno

Snovi su produkt onoga sto nam se desava, o cemu razmisljamo , ono sto cujemo ili vidimo i slicne stvari. a sto se kreativnosti tice ona je opet produkt onoga sto znamo ili ne znamo , nasih interesovanja , sposobnosti da na stvari gledamo bez da ih moramo smestiti u naucene okvire. Deca su uglavnom mastovitija i kreativnija od odraslih i to zato sto na sve sto ih okruzuje gledaju bez ili sa malo prethodno stecenih znanja. Banalni primeri ali njima sunce moze biti zeleno bez da decenijama lupaju glavu o tome kakve bi se hemijske promene trebale odigrati da do toga dodje i kuca moze stajati na krovu i svasta nesto. Podsticanjem dece da svet posmatraju svojim ocima , resavaju logicke probleme , igraju se sa svim i svacim podsticemo razvoj njihove maste i kreativnosti. Kasnijim saznanjima ako uspemo da u sebi zadrzimo nesto te detinje nevinosti i bezbriznosti negujemo svoju kreativnost i cinimo je zrelijom .
Nisam posebno upucena u filozofiju ili psihologiju , ali mislim da su neke stvari ocigledne i logicne.
Pa gde sve to stane u toj isprepletanosti kvnih sudova?
Korisnikov avatar
By Sunce
Originally posted by svejedno

A gde bi u toj isprepletanosti stavila npr snove, svesni um, kreativne teznje i tome slicne stvari?

Ima svacega u coveku. Ne samo celije.
Postoji Heseova knjiga "Moja vera" u kojoj on u posebnom poglavlju "O dusi" razmislja na ovu temu.

Celije su tu samo forma.
Korisnikov avatar
By BellyButton

Ima jedan citat koji volim:

"U dont HAVE a soul, U ARE a soul, U have a body."
Meni se jako dopada ova recenica... Ja takodje mislim da je psiha = dusa... Neciji personality je njegova dusa, tj. skup (mentalnih) osobina koji ga cine jedinstvenim... Otisao bih cak dalje i rekao da su cak i te osobine neuroloski uslovljene i predstavljaju nesto vrlo objasnjivo fizikom i hemijom. Tako ja vidim celu tu stvar u vezi sa dusom...
Mislim da je egocentricno sto covek stavlja sebe iznad drugih "stvari" u kosmosu jer je isto kao i puz (ili cak kamen) i on sastavljen iz elementarnih jedinica, samo su veze nesto kompleksnije...
Takodje mislim da o dusi (kao i o religiji uopste) najvise razmisljaju tinejdzeri i "odrasla deca" koja traze smisao zivota a zivot nema drugi smisao i svrhu sem da ga zivis... Uostalom, sta je smisao jednog kamena? On je tu kao posledica stvaranja veza nastalih nakon Big Bang-a. Nalazi se tu zahvaljujuci uzrocno-posledicnim vezama i nigde ne pise (sudbina i slicne gluposti) da treba da se nalazi tu gde se nalazi i nema svrhu sto postoji vec jednostavno - jeste...
To vazi i za coveka, samo je ljudima to tesko da prihvate zbog svoje, kao sto vec rekoh, egocentricnosti i gledanja na sebe kao na superiorna bica... To je neka vrsta fasizma u odnosu na druge tvorevine prirode...
By RuznaGlupaZla
Originally posted by ...Sitnicava...

Kada bismo uzeli jednu najomraženiju lezbejku i pustili 10 devojaka na nju da je unište, one bi joj zarivale nokte u telo i svlačili kožu tako da ostane samo meso.
Hm, lezbače.

Slika

Originally posted by ...Sitnicava...
Ta omražena bi, recimo, umrla, sa tim bi nestao njen um, osobine, misli, psiha, sve - do duše. Upravo duša bi ostala i postojala i dalje, ali kroz druge ljude. Živela bi u drugim ljudima.
To bi bili engrami. Njihovi, je li.
Korisnikov avatar
By Mars
Meni mama kaže: "Dušo moja". Tako da sam ja njena duša. A moja duša je neko kome JA to kažem. :lizalica:

Inače od srednjoškolske filozofije znam samo to da sam se na nekoj sekciji do zla boga dosađivao dok su se oko mene oni ambiciozni (kakav samo sa 18 godina možeš da budeš) upinjali u interpretacijama misli "Suva duša je najbolja" (nekog tamo Platona ili Aristotela), i šta je pod tim mislio...

Onim filozofima posle što sam ih na svoju ruku iz lične potrebe i zadovoljstva čitao ... duša im nije bila predmet interesovanja.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by BellyButton

Mislim da je egocentricno sto covek stavlja sebe iznad drugih "stvari" u kosmosu jer je isto kao i puz (ili cak kamen) i on sastavljen iz elementarnih jedinica, samo su veze nesto kompleksnije...
Takodje mislim da o dusi (kao i o religiji uopste) najvise razmisljaju tinejdzeri i "odrasla deca" koja traze smisao zivota a zivot nema drugi smisao i svrhu sem da ga zivis... Uostalom, sta je smisao jednog kamena? On je tu kao posledica stvaranja veza nastalih nakon Big Bang-a. Nalazi se tu zahvaljujuci uzrocno-posledicnim vezama i nigde ne pise (sudbina i slicne gluposti) da treba da se nalazi tu gde se nalazi i nema svrhu sto postoji vec jednostavno - jeste...
To vazi i za coveka, samo je ljudima to tesko da prihvate zbog svoje, kao sto vec rekoh, egocentricnosti i gledanja na sebe kao na superiorna bica... To je neka vrsta fasizma u odnosu na druge tvorevine prirode...
Ono što nas razdvaja od ostatka kosmosa i što nam uopšte daje takve ideje je SVEST. Mislim da je pravo pitanje na koje treba odgovoriti "šta je svest?"

Ovo nije nimalo lako pitanje. Neki filozofi i naučnici čak smatraju da je nemoguće odgovoriti na tako nešto u zadovoljavajućem kontekstu. Očigledno je da svaka mentalna radnja ima svoju fiziološku komponentu. I mi, kao i sva ostala materija, pratimo uzročno-posledične zakone... ALI mi smo svega toga svesni.

Mi smo svesni da univerzum postoji (a taj univerzum smo mi) dok ga kamen predpostavljam nije svestan. Ljudska bića poseduju sposobnost da "osete", "dožive" neku fizičku pojavu a takve stvari nauka ne može da objasni...

Nauka može da objasni mehanizme i korelacije, ali nikako da odgovori na pitanja tipa: šta je naelektrisanje? šta je gravitacija? šta je bol? šta je boja? itd...

Nauka daje korelacije i opisuje prirodne pojave ali ih fundamentalno ne objašnjava. Nauka ima deskriptivan karakter, a ono što mi vidimo u tom opisu je nešto drugo i svako može protumačiti na drugačiji način.
Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Mage

Mislim da je pravo pitanje na koje treba odgovoriti "šta je svest?"
Smatram da je ovo 'pitanje nad pitanjima'.

..

Pitanje o Bogu, takoreci.
Korisnikov avatar
By Mage
Dokle god se ne bude znao odgovor na to pitanje (a verovatno nikada i neće), postojaće religija :)
By Orion

Ima jedan citat koji volim:

"U dont HAVE a soul, U ARE a soul, U have a body."
Jako lep citat.
Originally posted by Orlando the Lady

Verujem u dusu.
Da ne ponavljam ono što su mnogi već pisali, kratko ću samo da se nadovežem. Verujem u to nešto u nama što ne može da se objasni ili fizički prijaže. Da li je to duša ili kome koji termin odgovara, zaista nije ni bitno. Verujem da svako od nas to poseduje ali glavna razlika je mera do koje dopušta da to nešto utiče na njega, njegov život i sve drugo što ga okružuje, radi...etc.
S druge strane, ne verujem da kad čovek tj. telo umre ta duša nastavlja da 'živi' i da odlazi na neko drugo mesto tj. u drugog domaćina. Verujem da i ona se gubi, nestaje i taj ciklus se tu završava. Onaj drugi koji uključuje kosti, pepeo i zemlju je neka druga tema.
Korisnikov avatar
By Mars
Ok. Ako ti kažeš...

Ja se i tad i sad više ložio na recimo Herculesa i njegovih 12 podviga...

:lizalica:
Korisnikov avatar
By Judith
Kada bi dusa postala dim, nozdrve bi je raspoznale.
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
People live their lives bound by what they accept as correct and true. That's how they define "reality". But what does it mean to be "correct" or "true"? Merely vague concepts ... their "reality" may all be a mirage. Can we consider them to simply be living in their own world, shaped by their beliefs?

Verujem da ako neko smatra da nema duše i da je sve to bajka, da je to zaista tako za njega. Kada umre nestaće zauvek. Ako neko smatra da je grešan i smatra da je pakao istopljeno kamenje i bockanje vilama, da će tamo otići. Ali isto tako verujem da ako neko umre i želi da njegova ili njena duša postane slobodna ili da se sjedini s velikim arhitektom univerzuma da će se to desiti.

Svi mi imamo realnost u kojoj živimo, i od nas zavisi kakva će ona biti.
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Morgan Le Faye

People live their lives bound by what they accept as correct and true. That's how they define "reality". But what does it mean to be "correct" or "true"? Merely vague concepts ... their "reality" may all be a mirage. Can we consider them to simply be living in their own world, shaped by their beliefs?

Verujem da ako neko smatra da nema duše i da je sve to bajka, da je to zaista tako za njega. Kada umre nestaće zauvek. Ako neko smatra da je grešan i smatra da je pakao istopljeno kamenje i bockanje vilama, da će tamo otići. Ali isto tako verujem da ako neko umre i želi da njegova ili njena duša postane slobodna ili da se sjedini s velikim arhitektom univerzuma da će se to desiti.

Svi mi imamo realnost u kojoj živimo, i od nas zavisi kakva će ona biti.
Lepo si ovo rekao :)

Svako biće je univerzum za sebe. Možda ste svi vi samo iluzija moje svesti koja me pokušava nečemu naučiti ili "sklopiti" moju stvarnost? Ili smo svi zaista stvarni i postoji realnost koja nas sve spaja? :misli:

Jedna stvar je sigurna: naš doživljaj stvarnosti je subjektivan. Da li to znači da sami kreiramo svoju stvarnost ili je ona objektivno "tamo", verovatno nikada nećemo znati...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!