ah, previse je kompleksno
prvo, grozim se koncepta "prikladnih emocija", pogotovu na mestu koje nekim ljudima znaci jako puno a nekim jako malo. sasvim je ok ne osecati se lose zbog toga sto je tu umrlo puno ljudi. ne mora svako da se oseca tuzno/lose. ne volim ni koncept postovanja prema mrtvim ljudima samo da bi se ispunila drustvena norma. mrtvim ljudima postovanje nista ne znaci. zivima znaci al to se ispoljava drugacije. potencirati i nametati tu emotivnu obavezu je zahtevanje od ljudi da simpatisu, sto je debilno, al popularno. emocije ne mogu da se zahtevaju i ljudi ne treba da se kaznjavaju zbog nemanja istih prema necemu.
cak i da uzmemo da svako mora da postuje mrtvog, kako on zna kako je taj mrtav hteo da bude postovan? ja bih voleo da se na mom grobu jebu. nikakav obrazac tu ne moze da postoji, cak ni u teoriji.
drugo, mrzim public bashing na socijalnim mrezama. ljudi sa ovih slika ce imati ozbiljne psihicke i zivotne probleme zbog ovoga, ovo je veliki problem danasnjice, ima puno artikala i prica na tu temu po netu. protiv ovog treba masovna tuzba, ali on je savrseno ogradjen, probas li da ga tuzis mozes zavrsiti jos gore, zasticen je kao panda, da nije ne bi ovo uradio.
trece, nebitno al da spomenem, taj spomen je abstraktan. teror koji se tu desio je prikazan kroz kocke i hladan beton, masa ljudi to jednostavno ne moze da razume, pa samim tim ni da odreaguje emotivno. opet, ne mozes od nekog zahtevati da se oseca tuzno, za to krivim umetnicku vrednost spomena. jos je i estetki jako lepo napravljeno, tad nije postojala selfi kultura, koja cesto gleda samo estetiku da zadovolji, i mnoga mesta se posmatraju samo kroz objektiv estetike. covecanstvo ide svojim putem i ovo postaje dublji problem, o tome kada je prikladno menjati covecanstvo a kada pustiti ga da ide svojim tokom.
sve u svemu: ovaj decko nanosi jako puno patnje zivim ljudima zato sto ne iskazuju "prikladnu" emociju, koja mora biti forsirana cim se ne iskazuje ovako, dakle obicno simpatisanje, prema mrtvima, i sve to koristeci u full potencijalu witch-hunt mentalitet drustvenih mreza. ne svidja mi se, not one bit. jezim se ovakvih stvari.
nazovite me sociopatom, al ja se tamo mozda ne bih osecao tuznim, mene to mozda emotivno ne bi pogadilo, i to je sasvim ok sto se mene tice.
off: gasenje fejsa je tako divna stvar al ne moz pobeci od njega skroz