Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Koliki je indeks "gej sreće" u Srbiji
Slika
Jedna od najvećih svetskih mreža za online upoznavanje gej, biseksualnih i trans* osoba PlanetRomeo najavljuje kako će na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT) 17. maja objaviti Indeks gej sreće - Gay Happiness Index (GHI), svojevrsnu top-lestvicu stepena "gej sreće" po zemljama, piše LGBT weekly. No, suprotno od naziva indeksa, situacija je sve samo ne - srećna.

Poznata je činjenica kako se u trećini zemalja na svetu homoseksualnost i dalje tretira kao zločin, a u sedam zemalja se kažnjava i smrću. Gay Happiness Index donosi puno više informacija i prvi put imamo uvid u životno okruženje gejeva, kako se osećaju i kako se prema njima odnose u pojedinim zemljama.

Četiri miliona gejeva pretučeno, njih 41 milion želi napustiti svoju domovinu

GHI je rezultat globalnog istraživanja u kom je učestvovalo 115.000 gej muškaraca iz 127 zemalja, uključujući i Srbiju, a sprovedeno je u saradnji s nemačkim Univerzitetom Mainz.

"Sve dosad nije bilo moguće na globalnom nivou direktno ispitati gej muškarce o njihovom privatnom životu. No, zahvaljujući rasprostranjenosti interneta i platformi za upoznavanje poput naše to sad možemo promeniti", izjavio je osnivač i izvršni direktor PlanetRomea, Jens Schmidt.

Gej muškarci su svugde manjina. Pod pretpostavkom kako predstavljaju 2,5 posto ukupne populacije, na svetu ih je najmanje 175 miliona. Stoga su rezultati sprovedenog istraživanja zaista šokantni: četiri miliona gejeva bili su žrtve ozbiljnog fizičkog nasilja u 2014., njih 13 miliona je izbačeno iz porodičnog doma, 41 milion gejeva želi pobeći iz svoje domovine a njih 66 miliona nije se autovalo roditeljima.

Srbija na 89. mestu

Na toj lestvici koja pokazuje indeks "gej sreće" u 127 zemalja Srbija se našla na 89. mestu, a indeks gej sreće/GHI za našu zemlju prema podacima dobijenim od 1732 ispitanika iznosi 36 od mogućih 100. Gejevi su najsrećniji na Islandu koji je na prvom mestu, a na zadnjem mestu lestvice smestila se Uganda.

Prema rezultatima dobijenim od gejeva iz Srbije koji su učestvovali u ovom istraživanju, njihovo mišljenje o tome kakav je stav društva prema homoseksualnosti prilično je nisko, pa je indeks samo 12 bodova od maksimalnih 100, dok su puno boljim ocenili ponašanje drugih ljudi prema njima gde je rezultat 51 od 100. Na pitanje koliko su zadovoljni svojim životom i prihvatanjem samih sebe rezultat je takođe blizu sredine - indeks iznosi 45 od ukupno 100.

Od 1732 ispitanika iz Srbije, u poslednjih godinu dana, njih 23 je doživelo neku vrstu verbalnog napada, 35 se izjasnilo da nije imalo takvu situaciju. Pretnje nasiljem doživelo je njih 11. Manje fizičke napade doživelo je 32 ispitanika. Ozbiljne fizičke napade doživelo je njih 13. Na pitanje "Da li ste ikada promenili posao ili stan zbog svoje seksualne orijentacije", 14 ispitanika odgovorilo je potvrdno, 21 planira, dok su 62 osobe odgovorile negativno (drugo mesto/grad), 9 osoba promenilo je skolu/posao, njih 16 planira a 72 odgovorilo je negativno.

Što se tiče autovanja, 18 osoba autovalo se ocu, 32 majci, 28 sestri, 21 bratu, široj rodbini 27, 82 prijateljima, 31 u skoli/fakultetu, kolegama na poslu 33.

Na pitanje "Koliko se situacija u zemlji promenila u poslednjih godinu dana za lgbt populaciju", gledano sa pravne strane 9 smatra da se pogoršala, 61 da je ostala ista a 29 smatra da se poboljšala. Situacija u društvu - 15 osoba smatra da se situacija pogoršala, 58 da je ostala ista a 27 da se poboljšala. Situacija u školstvu - 10 osoba smatra da se pogoršala, 71 da je ostala ista i 18 da se poboljšala. Situacija u okviru porodice - 10 osoba izjasnilo se da se situacija pogoršala, 71 da je ostala ista, 18 da se poboljšala.

U budućnosti se planira novo istraživanje, najavljuju iz PlanetRomea.

"Nadamo se kako će ovi podaci biti korisni svima koji se bore za ljudska prava LGBT osoba širom sveta", poručio je Marc van Zijp, voditelj projekta GHI.

Kompletni rezultati istraživanja
[url=hhttp://www.gay-serbia.com/koliki-je-indeks-gej ... biji-7688/]OPŠIRNIJE KLIK[/url]
Korisnikov avatar
By bern
ne znam šta da mislim... ono, jeste bzvz, ali šta je to reprezentatitititititvni uzorak u srbiji koji je odgovarao na upitnik? na kraju ispade da je to sasvim realno, na neki uvrnuti statistički način.
Korisnikov avatar
By 2kune
ako je suditi po fotkama u profilima, čini se da je u Rusiji ipak bolja situacija nego na Balkanu... ovdje kod nas je neusporedivo više fotki bez glava... možda utjecaj turaka? :neznam:
By Kragi
Zadovoljni i/ili srecni pederi u Srbiji u velikoj vecini ne koriste Romeo te je anketa skroz nerelevantna. Ne osporavam pristojan stepen homofobije kod nas ali me batali prosecne srpske klozetarke koja bi i u Svedskoj isla u crkvu da se ispoveda za grehe nakon ispusenog kurca dok o odnosu sa okolinom necu ni da govorim ... :zev2:

Edit- e da, ako je npr. Status glasao u anketi sa sva cetiri naloga (bisex ortak, str8 aktivan, gay uni i next door pasivan) onda tek anketa nema smisla :smeh:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Ni jedan osvesceni i emancipovani peder ne moze da bude srecan u srbiji.
By Kragi
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708478#p2708478]Speculum Columbae napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708468#p2708468]Anhedonie napisao:[/url]Ni jedan osvesceni i emancipovani peder ne moze da bude srecan u srbiji.
netačno.
bogat peder jednako zaštićen peder jednako verovatno srećan peder.

nisam bogat, pa ne mogu da govorim napamet, ali čini se tako.
Sudeci po reperima koje Romeo ima a ticu se srece pedera u svetu reklo bi se da novac ne mora da igra veliku ulogu u celoj prici.
Mada mozda ja ne vidim vezu izmedju para i outovanja roditeljima (od njih 1700 autovalo se 30) ili pomenutu vezu u prihvatanju sebe.
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708478#p2708478]Speculum Columbae napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708468#p2708468]Anhedonie napisao:[/url]Ni jedan osvesceni i emancipovani peder ne moze da bude srecan u srbiji.
netačno.
ekšli znam neke bogate pedere. ne bih rekao da su sretni. ali... tko jest? ^^
By Ulix
Ali novac i seksualnost jesu povezani, mislim da je Speculum u pravu. Možda novac ne mora da bude indikator sreće, ali definitivno otvara jedno šire polje mogućnosti za sreću, iz prostog razloga što pruža zaštitu koja onda olakšava emancipaciju od čega god poželiš. :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708543#p2708543]Srklet napisao:[/url]
netačno.
ekšli znam neke bogate pedere. ne bih rekao da su sretni. ali... tko jest? ^^
pa, ovo. imam drugaricu kojoj je najveca zelja u zivotu da bude glupa sponzorusa i da joj najveci problem u zivotu bude odabir boje cipela za izlazak.
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708579#p2708579]Ulix napisao:[/url]Ali novac i seksualnost jesu povezani, mislim da je Speculum u pravu. Možda novac ne mora da bude indikator sreće, ali definitivno otvara jedno šire polje mogućnosti za sreću, iz prostog razloga što pruža zaštitu koja onda olakšava emancipaciju od čega god poželiš. :)
novac ne vodi do emancipacije, kamoli da je uzročno-posljedično omogućava ili potiče. novac vodi do udobnosti i zaštićenosti, a to je nešto skroz drugo.

e sad, ako ćemo uzeti kao vodilju onu flaubertovu da čovjek mora biti bogat, zdrav i glup da bi bio sretan, s time da mu ostalo dvoje ne vrijedi ako nije glup, onda definitivno priznajem da između emancipacije i sreće nema znak jednakosti, dok između novca i sreće isti možda može biti. ako sreću definiramo kao ono što se kao takvo prikazuje u reklamama. ^^

što se veze između novca i emancipacije tiče, spomenuo bih da je u SADu autanje milijardera započelo s nekoliko desetljeća zakašnjenja u odnosu na radničku i srednju klasu. kod emancipacije pomaže taj osjećaj da nemaš što izgubiti. a bogati itekako imaju. pa onda taj isti novac koji bi mogao biti sredstvo emancipacije postane njena najveća kočnica.
Korisnikov avatar
By AbortiraniTerorista
Većina LGBT osoba živi sa roditeljima, što odmah znači da nemaju mesto za seks... I eto nesreće!
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708461#p2708461]Kragi napisao:[/url]Zadovoljni i/ili srecni pederi u Srbiji u velikoj vecini ne koriste Romeo te je anketa skroz nerelevantna. Ne osporavam pristojan stepen homofobije kod nas ali me batali prosecne srpske klozetarke koja bi i u Svedskoj isla u crkvu da se ispoveda za grehe nakon ispusenog kurca dok o odnosu sa okolinom necu ni da govorim ... :zev2:

Edit- e da, ako je npr. Status glasao u anketi sa sva cetiri naloga (bisex ortak, str8 aktivan, gay uni i next door pasivan) onda tek anketa nema smisla :smeh:
Iz kog razloga mislis da sreca iskljucuje posedovanje naloga na Romeu leba ti?
Korisnikov avatar
By .:Q:.
mnogi se odlucuju na out tek kad steknu izvesnu finansijsku samostalnost, nista tu ne mora da ide linearno ali svakako bih rekao da postoji povezanost, makar u Srbiji

p.s. sudeci po ovoj mapi srbi su klozetirani i oko velicine :cigara:
Korisnikov avatar
By .:Q:.
pa da bi se eventualno autovao na radnom mestu moras ga najpre imati ^^
hm, pa ja sam na svako radno mjesto dosad došao aut. nisam se dakle nikad autao na radnom mjestu.

također, mislim da je to logika ormara, taj stav - jednoga dana kad se ostvare ti i ti uvjeti, onda ću se ja autati.

aut ljudi uopće ne razmišljaju na taj način.
By Kragi
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708656#p2708656]Sixto napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2708461#p2708461]Kragi napisao:[/url]Zadovoljni i/ili srecni pederi u Srbiji u velikoj vecini ne koriste Romeo te je anketa skroz nerelevantna. Ne osporavam pristojan stepen homofobije kod nas ali me batali prosecne srpske klozetarke koja bi i u Svedskoj isla u crkvu da se ispoveda za grehe nakon ispusenog kurca dok o odnosu sa okolinom necu ni da govorim ... :zev2:

Iz kog razloga mislis da sreca iskljucuje posedovanje naloga na Romeu leba ti?

Paaaa, ako romeo index gay srece pokazuje da je velika vecina korisnika iz Srbije nesrecna prostom logikom se da zakljucitu da srecni nisu tamo. :yes:
Inace, iskljuciv nisam bio jer velika vecina, kako sam rekao, i apsolutno niko, sto bi bila iskljucivost, nisu isto. :yes:

:hvala:
Korisnikov avatar
By V25
Pa dobro smo i prošli. Od svih gradova/država u kojima sam bio i živeo ja nesrećniju i isfrustriraniju masu od beogradske pederštine ne videh. Sve funkcioniše po principu "da i komšiji crkne krava".
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!