Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Zoran Milivojević – Tuga jedne profesije
http://pescanik.net/zoran-milivojevic-t ... profesije/" target="_blank

U Mixer House­u u Beogradu održana je prva u nizu tribina na kojoj je Zoran Milivojević, promoter fizičkog kažnjavanja dece, izneo svoje ideje pred punom salom mladih roditelja, nastavnika i stručnjaka i pokupio ovacije prisutnih.

Ideja je bila da se okupe pripadnici javnosti koji podržavaju batinanje kako bi izvršili pritisak na javnoj raspravi da se fizičko kažnjavanje ipak izostavi iz nacrta zakona. Publika je bila oduševljena njegovim predlogom, toliko da je jedna gospođa profesorka izjavila da niko nema pravo da se meša u to da li će ona da išamara svog sina.

ludilo. :iskolacen:
Setih se jedne situacije od pre 2 godine na Krfu.
Lezimo na plazi drugarica, drug i ja i neko dete ispred nas na peskiru rida, oko 4 godine ima.
Skontamo da su mu roditelji i starija sestra u vodi i gledaju ga.
I prvo sto pomislis, kakvi roditelji jbt.
I vicu mu nesto iz vode i ono kao ustane i da krene ka njima al ne sme i jos vise rida.Izadje otac iz vode i pomiluje ga i ono se smiri i otac zagrabi rukom pesak i malo mu pospe po nogicama, dete jos gore rida.Svi okolo u soku a porodica se smeje.
Dete ima strah od peska, kad se umokri od vode i pesak ostane na njemu, to mu strasno!
I onda cudo!
Cela porodica se nakvasila i uvaljala u pesak i smeju se.
Dete prestalo plakati i pridje im, krenuli bacati pesak na njega, ono se smeje i svi se valjaju u pesku na kraju.
Nas troje u transu :love:

.......

Ne volim videti da neko tuce dete ili se dere na njega
Dete je dete a ti si odrastao covek
Od tebe uci, tuci sebe da budes bolji i bice i dete
Aha onda zato sto decu blago vaspitamo onda ta deca( koaj imaju 10-11 godina) izadju na ulicu i napadnu Rasu Popova(iznemoglog dekicu) radi ne znam 15 dinara!!!! Ja sam protiv nasilja nad decom ali ja kada kazem nasilje ja mislim na nasilje(doje mortus pijani cale ili mortus pijana keva pa uzme da tuce dete jer lakse izabaciti agresivnost na nekoga slabijeg i onda to dete ide kuci u masnicama) ali psotje premetivne mere koje nisu batine da se dete lepo vaspita,ali sta ces danas roditelji ne mogu da vaspitavaju decu pa im svasta dopustaju,tako da ova tema je bzvz doks e rosditelju ne dozovu pameti
Korisnikov avatar
By bern
batine kao preventivna mjera... tako bješe nastaju psihijatrijski slučajevi? :awesome:

OT
jezivo!
Korisnikov avatar
By Anhedonie
svako ko koristi silu za vaspitavanje bi trebalo da istu dozivi. u tom trenutku. vaspitavanja radi, naravno.
Korisnikov avatar
By RetributioN
Ah kako lepa tema.
Mislim da to nije rešenje. Ja sam dobijao batine ponekad kad sam bio klinac i ?????možda su neke i bile zaslužene?????, ali sa sadašnje tačke gledišta su imale samo kontraefekte. Ono što sam ja osećao posle toga je bila čista ogorčenost i bes, prvo što ne mogu da uzvratim istom merom, a kasnije, kako sam rastao, ali i dalje ne dovoljno da se suprostavim, došao je i osećaj poniženja. Danas osećam isto kad se prisetim tih događaja, mada potisnuto i (verovatno) manjim intenzitetom. Nikakvu uzročno posledičnu vezu ne mogu da napravim ili izmislim sada između sopstvene greške (krivice) i batina kao kazne koja je usledila.

Kolike je to posledice ostavilo na mene, nemam pojma, ali mogu da pretpostavim da neko drugi sasvim uspešno kanališe zaostali, potisnuti bes na okolinu, suprugu, muža, dete...
kao što sam napisao negdje već, za mene je udaranje djece, ako ništa drugo (a jest i svašta drugo), lazy parenting.
ako ne možeš disciplinirati i naučiti svoje dijete bez batina, onda si kao roditelj ili lijen ili glup ili oboje ili nešto četvrto još gore.
@srklet

To se prenosi sa generacije na generaciju, postaje obrazac
Koji se nadima i nadima iz generacije u generaciju
To se moze prekinuti, moras oprostiti
Odboleti sve to, isplakati sve sto nisi, sve sto te kinjilo, vredjalo
Pa prepoznati isto to ako si radio, pa oprostiti sebi
Ako to ne uradis preneces to na svoju porodicu, to nije moguce sakriti
Dusa je duboka ali ima dno.
Bes ako ne ispoljis te izjede iznutra
Nagomilan bes je tempirana bomba
Nikakve tu vrece za boks ne pomazu, jer nije ti vreca ni kriva

Ne odnosi se ovo na tebe ili neki odredjen slucaj, onako pisem
Korisnikov avatar
By Neutron
Mislim da je jasno da ces smisleniju konverzaciju imati sa muskatlom ili hrizantemom, nego sa Zvonkijem. To svakako.

Nego da se vratimo na temu. Slazem se sa Srkletom oko lazy parentinga. Dok sam bio mali i ziveo sa roditeljima, svaku situaciju koju nisu znali kako hendlovati su resavali batinama. Uzasna greska. Zato ih danas ne podnosim.
Jbt vas su sve tukli mukice...."antifeministicko bullcrap " pa da kalsican odgovor od butt hurt feminista,ne necu da objasnjavam bole me dupe da ovde pisem svoje zitije ili da se vama opravdavam,uvenite Oh btw Neutron a ti si imao smislenu koverzaciju sa cvecem? Verovatno si celom svetu jebeno dosadan pa eto pricas sa cvecem ali kada vidis ljude ti ih mrzis jer ti oni gaze tvoje zelen drugare jel da? Ehh mukice
Korisnikov avatar
By Neutron
Veruj mi, ali moja muskatla bolje slaze recenice od tebe. I gotovo da dajem ruku da je pismenija. .Toliko.
Pa sad, ima efikasnijih mera psihičke torture od batina :D
Jednom recimo napraviš scenu u prodavnici oko neke igračke ili slatkiša i narednih mesec dana nema ni čokoladne bananice, a kamoli igračkice ili tako nečeg. Takođe ignorisanje zna da bude lepa opcija, ali to je za one sa debelim živcima. Sve to ako razgovor ne upali. Ja nekako mislim da nikad ne bih mogao da udarim dete, koliko god da me nervira, ali opet, ja tu populaciju izbegavam :)

A fizičko kažnjavanje, ne znam, nisam protiv generalno, iako mislim da nije nešto što bih ja mogao da primenim, nije loše u mlađim uzrastima razviti neke uslovne reflekse, ali problem je što je to više neki afekt roditelja, nego vaspitna mera. Treba videti šta psihologija kaže na temu toga koliko je to efikasno, a ne puka sentimentalnost "jadna deca", jer to da se deca štite od svega i svačega generalno od njih pravi nesposobne debile.
Korisnikov avatar
By Macan86
ne znam šta bih mogao da kažem na ovu temu a da već nije rečeno...
ja sam za to da se fizičko kažnjavnej definitivno izbaci iz prakse,jer verujem da je komprtaproduktivno,i malo se užasavam ideje da eto postoje ljudi koji zagovaraju ideju da je to pravo nekog roditelja...nemože to da bude ničije pravo,pa nebitno iz koliko je dobre namere.Kad stigne do šamara,već je kasno jer je dete već uradelo nešto što nije trebalo...a ni taj šamar nije garancija da dete to neće opet uradeti,samo će sledeći put gledati da bolje sakrije to što je uradelo da ne dobije opet šamar.
Korisnikov avatar
By emo_haos_
generalno sam protiv. ali da se ne zavaravamo, i neprimerne nefizičke metode itekako mogu rezultirati (psihičkom) traumom.

pobornik sam vaspitavanja dece. naravno najbolje je samo pružiti dobar model i dete samo upija, ali...
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2670638#p2670638]Anhedonie napisao:[/url]svako ko koristi silu za vaspitavanje bi trebalo da istu dozivi. u tom trenutku. vaspitavanja radi, naravno.
Sa ovim se definitivno slazem. Zna se sta je zlostavljanje a sta vaspitna "cuska" ili kako god.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2670687#p2670687]Macan86 napisao:[/url]ne znam šta bih mogao da kažem na ovu temu a da već nije rečeno...
ja sam za to da se fizičko kažnjavnej definitivno izbaci iz prakse,jer verujem da je komprtaproduktivno,i malo se užasavam ideje da eto postoje ljudi koji zagovaraju ideju da je to pravo nekog roditelja...nemože to da bude ničije pravo,pa nebitno iz koliko je dobre namere.Kad stigne do šamara,već je kasno jer je dete već uradelo nešto što nije trebalo...a ni taj šamar nije garancija da dete to neće opet uradeti,samo će sledeći put gledati da bolje sakrije to što je uradelo da ne dobije opet šamar.
A po cemu znas da to dete koje je dobilo samar nece shvatiti da zbog cega je isti dobilo i da vise tu stvar nece ponoviti?! Ako to sakrije da ne bi dobilo samar postoji sansa da ce ga ipak otkriti i dobit dva ili tri samara.

O pravima dece mozemo na siroko da polemisemo. Po novom data im je sva sloboda da bukvalo mogu da ti se popnu na glavu a da im ne mozes nista, ako pokusas imaju pravo a te tuze za zlostavljanje. Pocevsi od toga pa preko skolstva gde mozes ladno da prebijes nastavnika i da ti nista ne moze do toga da ti roditelj nema pravo uvida u zdravstveni karton od 15godina ako se ne varam. Totalna nebuloza.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2670699#p2670699]emo_haos_ napisao:[/url]generalno sam protiv. ali da se ne zavaravamo, i neprimerne nefizičke metode itekako mogu rezultirati (psihičkom) traumom.

pobornik sam vaspitavanja dece. naravno najbolje je samo pružiti dobar model i dete samo upija, ali...
Naravno da decu treba vaspitavati ali ima brdo slucajeva gde se ipak mora odreagovati na drugaciji nacin. Znam brdo slucajeva ali recimo izdvojicu jedan...Svi znamo da je svako dete zvrk i da za cas utekne koliko god ti dobro pazio na njega. Dete mojih komsija koji su bili ostri protivnici fizickog kaznjavanja znaci vaspitavali su ga na sve druge nacine. Znam da su vodili racun bukvalno o svemu. Jedno izletanje iz parka na ulicu, drugo, trece otrgavanje iz ruke i izletanje na ulicu, peto, setso....pricali, objasnjavali, svaki dan...desavalo se isto. E kad je odradio prut par puta po guzi, nikad vise to se nije desilo.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2670652#p2670652]overload napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2670633#p2670633]Zvonki napisao:[/url]Ajd ne postavljaja glupa pitanja srklet zivota ti
ti tako dodjes, kazes, neko te pita da obrazlozis lepo i neces. prvo ono antifeministicko bullcrap sad ovo. pitam se zasto.
nemas potrebe da se pitas, dao nam je on do znanja jos kad je dosao na forum du je smor i dosadno razmisljati
btw, ako vec zelite tuci svoju fiktivnu djecu, onda ipak bolje po dupetu nego po glavi.

moram priznati da mi je privlacan taj koncept vaspitne cuske, ali za odrasle. poceo bih s par njih iz topica.
zar ne bi bilo fora kad netko kaze nesto glupo, primitivno, autohomofobno ili jednostavno serbski da ga se raspali šakom u facu? a girl can dream! :snob:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Nasilje obicno radja nasilje, i tuzno je sto je na mikseru taj lik dobio podrsku da treba tuci decu,
pitam se kakva su njegova?
U Srbiji vazda umeju da izmisljaju topli vodu, da evropski zakoni nista ne valjdaju i da mi znamo bolje.
Da nisu ta evropska deca drugacija od srpske, pa onda zakon treba "prilagoditi" srpskog podneblju 'il sta vec? Bullshit!

Nije tragicno ako roditelj sljepne dete kada pretera, ali ako to stvarno ima neku tezinu i kada to ne dolazi iz licne frustriranosti iz nekog desetog razloga. U zemlji gde je gola egzistencija vazda pod znakom pitanja frustriranost roditelja je veca, sto deta oseca, pa onda batine nemaju vise nikakvog efekta, samo mogu da posade seme agresivnosti u to dete, Jos kada bi se roditelj zakonski zastitio, to bi bila dozvola za nasilje, kako to obicno biva, jer zakon protiv nasilja ne postoji za 'dobre' roditelje, nego za one lose.

Nerviraju me ljudi koji kazu "i mi smo dobijali batine kao mali i sta nam sada fali?".
Pa, da su generacije poisle 2 sv. rata na dalje vaspitali drugacijim pedagoskim merama, mozda ne bi tako lako krenuli u rat jedni protiv drugih, recimo.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Kao i u svemu, najbitnije je da li dete oseca ljubav u svojoj porodici.
Ako nije tako, onda ne pomazu ni najsavremenije vaspitne mere, ni to sto sto ih roditelji nikad ne tuku.
Ja sam laik za sve ovo, ali deca se za svoje nestasluke najbolje kaznjavaju sakcionisanjem, odnosno uskracivanjem te ljubavi koju obicno dobijaju, ili ne/nagradjivanjem za njihova dobra/losa dela.
Roditelji kod nas cesto "pruzaju svojoj deci ono sto oni nikad nisu imali", a to su obicno materijalne stvari, pa kada postanu razmazena onda krecu batine.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!