Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Da li je abortus stvar izbora zene?

1.Da, zacet zivot u njoj je njeno vlasnistvo.
27
93%
2.Ne, zacet zivot u njoj nije njeno vlasnistvo.
2
7%
By barni
Protest u Madridu: Toplesom za pravo na abortus

Slika

Španske feministkinje, pripadnice grupe "Femen", protestovale su golih grudi 23. decembra ispred crkve u Madridu zbog plana španske vlade da zabrani ženama da slobodno odluče o abortusu.
Članica grupe "Femen" na kolenima je klečala golih grudi, na kojima je ispisan slogan "Božić je otkazan" i "Slobodan abortus", prenela je agencija AFP.
Druge dve aktivistkinje su je okružile, prosipajući crvenu tečnost na zemlju ispred Crkve San Manuel i San Benito, neposredno posle održavanja jutarnje mise.

"Vraćamo se u diktaturu", rekla je jedna od aktivistkinja, koja je rekla samo svoje ime, Karmen.

Španska vlada je u petak, pod pritiskom Rimokatoličke crkve, usvojila zakon po kojem je abortus dozvoljen samo u slučajevima silovanja ili ozbiljnog rizika za zdravlje majke ili deteta, a zakon treba da odobri parlament.

Zakon o abortusu, koji je prethodna vlast usvojila pre samo tri godine, bio je mnogo slobodniji i dozvoljavao je prekid trudnoće pre 14. nedelje u većini slučajeva.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=792350" target="_blank
Korisnikov avatar
By blenta
malo je degute kad frejmujete na takav nacin : zacet zivot u njoj i vlasnistvo
a nemate nikakav problem da joj zakonski regulisete matericu i istom raspolazete kao da je u vasem vlasnistvu
Korisnikov avatar
By Dirrty
Poražavajuće.

Ako nisi vlasnik sopstvenog tela, čega onda možeš biti vlasnik... indulgencije?! :shtap:

Anketa u temi naravno retardirano formulisana. Postoje čitave naučno-političke debate o tome, a ti ćeš da prospeš zaključak da je život svakako započet, bilo u vlasništvu žene čija je pička u pitanju ili ne.
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598870#p2598870]blenta napisao:[/url]malo je degute kad frejmujete na takav nacin : zacet zivot u njoj i vlasnistvo
a nemate nikakav problem da joj zakonski regulisete matericu i istom raspolazete kao da je u vasem vlasnistvu
ti si odlican sagovornik za ovo

Kada nastaje novi zivot sta se desava kada se oplodi jajna celija, u prvoj, drugoj, trecoj, cetvrtoj ...sestoj nedelji?
Abortus se vrsi do 10 nedelja.

I na kraju kad prestaje vlasnistvo nad tim zivotom, kad se to ukida?

(ostavimo po strani nasilne zapocete trudnoce jer ovde nije o njima rec)
Korisnikov avatar
By mega therion
rec je o zenama i njihovom pravu da odlucuju o svom zivotu. abortus je pravo jedne zene da odluci da li zeli da rodi. full stop.
Korisnikov avatar
By scout_finch
zivot pocinje kad se rodis. pre toga si parazit u tudjem telu i to telo moze da te izbaci iz sebe ako zeli. niko nije u obavezi da rodi, dete se radja kad postoji zelja da se bude roditelj. ne vidim poentu radjanja deteta koje ne zelis. nije dobro ni za bebu ni za majku.

s druge strane mislim da je koriscenje abortusa kao kontraceptivnog sredstva potpuno retardirano ponasanje, ali to i dalje ne menja cinjenicu da zena ima pravo da bira da li hoce ili nece da rodi.

+

Slika
Korisnikov avatar
By blenta
vrsi se do deset nedelja jer se smatra da je dotada sigurno da se abortus obavi a da je zacet embrion naukupina celija koje su se organizovale u prekursore organa. isto tako najveci procenat pobacaja se desava u ovom periodu. (u stranoj literaturi se pre 11 nedelje buduca beba ni ne naziva jos uvek fetusom)

Slika

e sad, cela situacija je salata kulturoloskih, socioloskih, i naravno kao uvek i vazda ekonomskih razloga.

i ukoliko je vec poenta cele rasprave oko klizanja levo desno po vremenskoj osi dok se ne dogovorimo gde je tacno granica gde je nesto vec zivot. kod nas je to trenutno deset nedelja, u arapskom svetu dobijes 'supickumaterinu i kamen u glavu al tek kad se porodis (ocigledno tamo je tajmlajn 9 meseci), ali sta nas sprecava ako vec ne postujemo medicinsko misljenje nego se povodimo kulturoloskim i socijalnim pritiscima da idemo i u drugu manju stranu. sta nas sprecava da na isti nacin zakonski regulisemo da je muska masturbacija vid abortusa - isto je ziva celija, nosi genetski materijal, funkcija je jedino prokreacija. (retoricko pitanje, zaista ne zelim da mi objasnis, ni kojekakvi pro lajf profesionalni govornici na katolickom uniju u US nisu uspeli da se snadju sa tim pitanjem)

i na kraju, jako bitna stvar barni, ali bas jako bitna (glede ovog pusti nasilne trudnoce)

pogledaj ovaj klipic, to je prica jos od pre rasprave o regulisanju abortusa - cika je prosli senator indijane u US kongresu

kada se napravi pravni okvir da mi kao drustvo regulisemo vaginu svakoj zeni pojedinacno, jako jako lako je dodati male izmene i stvar pogurati jos malko u nasim ocima, a preko svake granice u ocima tih majki koje ne zele da budu majke, i jos gore dece koja nisu pozeljna od starta
Korisnikov avatar
By Torry
Da se devojcice, devojke i zene malo vise informisu o zastitama protiv trudnoce, bilo bi i manje abortusa (pri tom izuzimam slucajeve silovanja)

Necu ni da generalizujem, naravno da svako, cim zna sta je sex i kako ga upraznjavati, zna i za zastitu i za trudnocu, bolesti ....ali po istrazivanjima, anketama cini se sve vise da je mlade bas briga za kontracepciju, a posle im kriv djavo.

No, da se vratim na temu, da, zena koja nosi dete u sebi ima pravo, i iskljucivo ona, evenualno sa partnerom, da li ce zadrzati dete ili abortirati.

Barni, jesi li ti glasao za opciju 2?
Korisnikov avatar
By spliff
naravno da jeste

ot: pro choice
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598876#p2598876]scout_finch napisao:[/url]zivot pocinje kad se rodis. pre toga si parazit u tudjem telu i to telo moze da te izbaci iz sebe ako zeli. niko nije u obavezi da rodi, dete se radja kad postoji zelja da se bude roditelj. ne vidim poentu radjanja deteta koje ne zelis. nije dobro ni za bebu ni za majku.
Jesi li sigurna da zivot pocinje kada se rodis a ne u meterici?
Sta cini uopste coveka zivim bicem?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598877#p2598877]blenta napisao:[/url]vrsi se do deset nedelja jer se smatra da je dotada sigurno da se abortus obavi a da je zacet embrion naukupina celija koje su se organizovale u prekursore organa. isto tako najveci procenat pobacaja se desava u ovom periodu. (u stranoj literaturi se pre 11 nedelje buduca beba ni ne naziva jos uvek fetusom).......
nema to veze sa nazivom, i kad se rodis zovu te bebom kad odrastes covekom ali uvek si neponovljivo i jedinstveno ljudsko bice.
Nisi mi odgovorio sta se sve razvilo do 10 nedelje, to je jako bitno.
A nisi i napomenuo da vec posle par dana oplodjena jajna celija se smesta u zid materica, stvara svoj sopstveni organ i vodi nezavistan zivot.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598877#p2598877]blenta napisao:[/url]
kada se napravi pravni okvir da mi kao drustvo regulisemo vaginu svakoj zeni pojedinacno, jako jako lako je dodati male izmene i stvar pogurati jos malko u nasim ocima, a preko svake granice u ocima tih majki koje ne zele da budu majke, i jos gore dece koja nisu pozeljna od starta
Trudan se ne postaje tako sto ti neko kine u lice.
Ako izuzmemo nasilnu nezeljenu trudnocu u svim ostalim slucajevima postoji odgovornost zene jer se zivot ne stvara pukim slucajem.
Majka koja ne zeli da rodi dete imala je izbora da razmisli o tome pre nego se ono desilo.Zivot koji je zacet nema taj izbor.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598883#p2598883]Torry napisao:[/url]

No, da se vratim na temu, da, zena koja nosi dete u sebi ima pravo, i iskljucivo ona, evenualno sa partnerom, da li ce zadrzati dete ili abortirati.

Barni, jesi li ti glasao za opciju 2?
da ja sam glasao, to je jasno

Znaci li to da majka ima pravo ubiti svoje rodjeno dete ako smatra da joj to ipak otezava zivot i da je bolje da ga ubije nego da ga se odrekne jer bi dete patilo zbog odbacenosti?

pre nego odgovoris na ovo, odgovori mi i ti sta po tebi cini jedno ljudsko bice zivim.
Korisnikov avatar
By scout_finch
ja mislim da zivot pocinje onda kad ti ne treba domacin da bi postojao. znaci, razvijena pluca, mozak i drugi vitalni organi. onda kad moze da izadje iz majke i da sam opstane kao jedinka. to ne znaci da treba raditi abortus u 6. mesecu trudnoce, jer jbg ako znas da si trudna i ako znas da ne zelis dete 3 meseca fore je sasvim dovoljno. ali naterati zenu da rodi dete koje ne zeli samo zato sto eto vlada/crkva/kogod smatra da je pravo zene na izbor pogresan je zatucano, mizogino i prosto neprihvatljivo resenje.
By barni
pretpostavio sam da ces tako odgovoriti, a jesu li zivi onda ljudi ometeni u razvoju koji u potpunosti zavise od druge osobe?

do 3 meseca trudnoce, dete ima razvijeno sve sto ima i odrastao covek, to sto je minijaturno ne cini ga manje zivim bicem

To sto si navela ne moze biti definicija da zivot ljudskog bica pocinje njegovom nezavisnocu u bilo kom obliku, jer na kraju krajeva i prevremeno rodjene bebe nisu u stanju preziveti bez pomoci masine pa ih ipak smatramo zivim ljudskim bicima.

Nesto drugo cini ljudsko bice zivim i to nema nikakve veze sa tim je li u utrobi majke ili u utrobi masine, ima li on noge ili nema, ume li ovo ili ono.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
"Ako izuzmemo nasilnu nezeljenu trudnocu u svim ostalim slucajevima postoji odgovornost zene jer se zivot ne stvara pukim slucajem.
Majka koja ne zeli da rodi dete imala je izbora da razmisli o tome pre nego se ono desilo."

A odgovornost meskarca? Muskarac koji ne zeli da izaziva abortus imao je izbora, zar ne?
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Da je za abortus potrebno dvoje ljudi i da oboje snose podjednaku odgovornost za isti s tim sto je zena trudna i ona ima prava da radi sa svojim telom sta zeli. Nervira me sto kad se govori o abortusu uvek ali uvek se govori kao da je samo zena odgovorna i "kriva" za isti, kao sto si ti sad uradio.
Korisnikov avatar
By scout_finch
pa sad, mi mozemo ovde da se ubedjujemo do 101 i nazad, ali ja nikad nisam bila u situaciji da pricam s nekim o abortusu a da taj neko promeni misljenje, u bilo kom smeru. pitao si me sta mislim, odgovorila sam ti sta mislim.
sad da se ubedjujem s tobom da zena ne treba da se jebe, ili ako se vec jebe treba da pazi, i to nesto specijalno vise nego sto muskarac treba da pazi, i da li treba da postoje inkubatori i akuseri i ginekolozi i babice to bas i nije tema. kao da impliciras da sam ja rekla da detetu ne treba omoguciti da zivi kad se ono rodi. a ja to nigde nisam napisala.

kao sto sam vec napisala, aburtus ne treba da bude kontraceptivno sredsvo, ali da li treba ukinuti pravo na abortus svim zenama zato sto odredjeni procenat zena abortira 3 puta godisenje, ne, ne treba.
By barni
Moja najbolja drugarica je imala abortus, momak sa kojim je zatrudnela bio je sa njom u vezi.Svi troje smo tada ziveli zajedno.Kada je to saznala rekla mi je da ga ne voli, da ne vidi sebe da sa njim provede zivot i da ne zeli da rodi njegovo dete.On je bio dosta mladji od nje.Kada je njemu rekla on se obradovao kao malo dete.Tu je ona malo kao promenila misljenje, pa smo svo troje trazili ime detetu,Iz dana u dan ona je menjala misljenje, hvatala je panika kako ce ona to sama sve izgurati jer na njega ne moze da se osloni, on ne radi, nema kontakt sa svojima itd.Ja sam tu uskocio i rekao da cu joj pomoci u svemu.Sve to par dana nju drzi.Ja sam je molio da ne ide da abortira, nije htela ni svojima da kaze a bez njenog znanja nisam smeo to siriti dalje, sve sam se nadao da ce je proci taj strah koji je najcesci uzrok abortusa.Nije me slusala, posle par dana otisla je i izvrsila je abortus u zadnjim danima roka do kada se to moralo uraditi.Od tada ne zeli da prica o tome, pocela je da pije, i sasvim sam siguran da moze da vrati vreme to nikada vise ne bih uradila.Ja to naravno ne pominjem, ponekad krivim i sebe da nisam uradio dovoljno, bio ubedljiviji.Sada tek ne znam kako da joj pomognem.

Abortus ostavlja trajne posledice, zene koje su ga imale ne zele o tome pricati.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2598918#p2598918]Anhedonie napisao:[/url]Da je za abortus potrebno dvoje ljudi i da oboje snose podjednaku odgovornost za isti s tim sto je zena trudna i ona ima prava da radi sa svojim telom sta zeli. Nervira me sto kad se govori o abortusu uvek ali uvek se govori kao da je samo zena odgovorna i "kriva" za isti, kao sto si ti sad uradio.
to stoji, ja nisam pominjao muskarca u postovima jer je prosto tema takva tj. clanak koji sam postavio.
Svakako da je odgovornost i na muskarcu no zena je ta koja na kraju donosi odluku, muskarac ne moze uticati zakonom ni da zena abortira niti da ne abortira.
Korisnikov avatar
By scout_finch
cak ni taj primer nije bitan, jer je jedan primer, a kao sto sam vec rekla, to sto jedan deo zena bude depresivno, ili se pokaje, ili ga koristi kao kontracepciju ne znaci da treba svim zenama ukinuti pravo na abortus. tu se ne razumemo ocigledno. covek treba da ima pravo i da donese pogresnu odluku. to je pitanje slobode i prava na izbor. to sto sam za to da zena ima pravo na abortus ne znaci da bih ja abortirala. znaci da zelim da imam tu opciju.
By barni
primeri su veoma bitni i o svakom treba da se prica
svaki zivot je bitan niti sto rodjenih novih zivota ne mogu da vrate jedan jedini!

da je postojao nekakav zakon o abortusu ja sam uveren da bi moja drugarica danas bila srecna majka a ne alkoholicar.

imam jos jedan primer, to je zapravo moja poznanica kod koje sam ziveo kao podstanar dok sam studirao.Njemu pricu sam tek saznao posto sam otisao od nje i zapravo sprijateljili smo se tek posle.
Ona je zatrudnela sa muskarcom koga je jedva poznavala.Njega nesto to nije ni zanimalo.Rekla je ocu da je trudna i da taj ne zeli da je ozeni i ima bilo kakvu zajednicu sa njom.Otac joj je rakao da abortira.Ona je, htela roditi dete.Otac joj pretio izbacivanjem iz kuce.
Da je postojao neki zakon ona ne bi abortirala.Njen otac je bivsi pajkan.
Evo sada ona ima oko 45 godina i sama je.Nekako se pomirila sa zivotom.
Korisnikov avatar
By scout_finch
ok, i zato sto zena kod koje si iznajmljivao stan nije mogla da kaze ne svom ocu, treba zabraniti svim zenama pravo na izbor.

to zvuci kao ono, ne zna zena sta je dobro za nju samu.

i kao sto sam vec rekla, ova tema je bas nezahvalna za diskusiju jer ja jos nisam upoznala nekog ko je od anti choice postao pro choice.
a misljenje sam vec napisala tako da :peace:
Korisnikov avatar
By scout_finch
kakve veze slika na kojoj drzim bebu ima veze sa ovom temom?
By barni
Vidis kakve, uvukao sam te ponovo u pricu :lol:

zezam, se...pa prosto se nametnulo da ti sada to kazem, diskutovali smo ovde...u toku toga sam video fotku na drugoj temi i ovde se prosto desilo da prokomentarisem.
nikakve druge namere nisam imao, zaista

evo kada si tu vec, da ti kazem i ovo
ja tebe bas gotivim kroz ovaj forum, svidzas mi se :D
Korisnikov avatar
By blenta
@barni
pa odgovorio sam, prekursori organa. nisu jos uvek ni zaceci organa

sve ostalo ti je u rangu onoga sto sam napisao jos u prvom postu
gomila ljudi koja se arbitrarno nagadja gde je granica na tajmlajnu preko koje necemo
(moze da se desi da se ugradi u zid materice mnoogo kasnije - ergo poenta je da gomila neobrazovanih ljudi za medicinu utice na zivote drugih ljudi na osnovu sopstvenih verovanja)

a ja pitam sto onda tebi/meni ne bi podvezali testise i zakonski regulisali kad i pod kojim uslovima smes/m da masturbiras/m
i opet zasto je samo zena ta koja je imala vremena da razmisli pre nego sto je zatrudnela. nije da bas moze sama da zatrudni, ne? ... jer trudan se ne postane tako sto ti neko kine u lice...

stavise obzirom na te nezeljene trudnoce sa kojima bas skripi garantujem da bi bilo efikasnije pravno regulisati koriscenje testisa no materica :D

edit 1:
ne! dete posle 10 nedelja apsolutno nema razvijeno sve sto ima odrastao covek, samo minijaturno

edit 2:
to sto imas morone za drugare/poznanike neije opravdanje za pravno se mesati u seksualni zivot svake zene u ovoj zemlji na osnovu tvojih predrasuda :kuckuc:
By Sixto
Dete nije vlasnistvo. Za dete je potrebno dvoje.
Naravno da je na njoj da odluci, ali u toj avanturi postoji jos i suvozac u kolima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!