Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Speculum Columbae
Ilustrativni primer:

našao sam arhiv jugoslovenskog muzičkog časopisa "Zvuk"; u njemu, od četrdesetih, pa do '89. se prati muzički život Jugoslavije. Listajući ga, bio sam svedok najvećih muzičkih otkrića koja su zadesila naš prostor, uključujući postojanje prvih srpskih srednjovekovnih kompozitora i renesansnih hrvatskih majstora, na izvestan način iz prve ruke, tj. u onoj njihovoj fazi (iako je danas sve to znatno uznapredovalo) u kojoj su bile tek otkrivene, a muzikolozi preushićeni.

Prva stvar koja mi upada u oči je koliko je u kulturu tada zaista bilo ulagano, koliko je bila zbilja autentična i čak, usuđujem se reći, da - velika.
Ono što je stvoreno, podeljeno, pokradeno posle Jugoslavije i ratova, preostalo je kao mala kultura (jedan Krleža i jedan Andrić ne mogu da nadoknade sve što treba da ima velika književnost). Te naučne studije koje sam video imaju veliku ozbiljnost, kakvu danas retko vidim; danas mi se najčešće učini da najveći deo onoga što dođe sa ovih prostora u svet ima auru amaterskog, diletantskog, očitog pod točkom nacionalističkog.

Druga stvar koja iz toga ishodi (a koja se meni čini bitnom) je da se u vreme Jugoslavije osećao taj duh "Mi smo KONAČNO slobodni od okupatora", duh koji je čini mi se danas unazađen - Srbija se vraća uticaju Rusije, Hrvatska uticaju Nemačke/Austrije, Bosna arapskom svetu, za Makedoniju ne znam šta je ono (i izvlači iz toga, opet ono najbanalnije, očitije, lowest common denominator i najgore za sebe).

Treća stvar koja mi pada u oči je koliko je komunizam zaista superioran.

Šta je za vas, koji ste je iskusili Jugoslavija, šta je za vaš trenutak postojanja bila i šta sada predstavlja?
Koja je njena kulturna vrednost?
(za nas koji je nismo iskusili) Šta je dobijeno njome, a šta njenim raspadom?
Šta je Jugonostalgija?
Korisnikov avatar
By Srklet
socijalistička jugoslavija (uza sve dobro znane mane) je politički, kulturni i društveni vrhunac ovih prostora u čitavoj njihovoj povijesti. ono što je nastalo nakon je tragikomično.

što se kulture tiče, produkcija između 1950. i 1990. je nešto posve nevjerojatno, skoro pa jebeno čudo.

u osnovi, strasno me deprimira razmisljati o tome kako bi genijalno bilo živjeti i odrastati u jugoslaviji koja se reformira, demokratizira, devedesetih ulazi u EU... kakva bi onda uopce i bila ta EU i jel bi se uopce mogla dogoditi i dozvoliti agonija grčke i slične gadosti...

s druge strane, ne treba ni zaboraviti da su bas intelektualne elite smislile i pripremile raspad jugoslavije, da je znacajan dio doista vrhunskih intelektualaca onda davao legitimitet i propagandnu podrsku najgorim politikama i političarima itd.
Korisnikov avatar
By Laerem
Jugslavija je, prije svega, stvar prošlosti. Prvo smo izgubili rat (svi kolektivno), a onda smo izgubili jednu bitku za drugom (edukacija, opća kultura, tolerancija, umjetnost...). Meni je osjećaj nostalgije uvijek pomiješan sa osjećajem gađenja, s obzirom da je krvavi raspad jugoslavije inherentni produkt njenog političkog sistema. A s druge strane, tko sam ja da uopće imam osjećaj nostalgije, s obzirom da sam rođen 1984? :shrug:

Doduše, slažem se da je to bio period kulturnog vrhunca na ovim prostorima. Prije koju godinu sam prevodio i arhivirao jedan lokalni rudarski mjesečnik koji se izdavao rudarima na području Istre, i to seriju brojeva koja je izlazila 1959. Unutra su, uz tehničke informacije i novitete, bile sve aktualnosti iz politike, kulture, znanosti... danas ne postoji toliko pedantan i kvalitetan mjesečnik. I to za jebene rudare! Istra je tada, 1959., imala oko 28 stalnih projekcijskih dvorana, u kojima su se prikazivali svi suvremeni evropski, ruski i američki filmovi. Danas, ako se ne varam, ima možda jedno u Puli. I prikazuje isključivo američko komercijalno smeće.
Korisnikov avatar
By Zvonki
Uh,ajde ja sam mozda poslednja genracija koja je zakacila taj period,rodjen sam psole titove smrti,mogu slobodno reci da sam tada zivoe dobro,deca su se vise druzila,vise smo ucili,druzili se,tada sam i naucio da ljudi nisu losi ako su iz druge zemlje,kada sam bio treci razred osnovne tada je dosao sadasnji moj najbolji drug u nas razred,nije bilo interneta ni kompjutera pa se deca igrala napolju,zmurke,arackinje barackinje,trule kobile,sugice,auto reli,klikeri itd.Tada sam otkrio strip,Dilan Dog,Mikijev Zabavnik,Mikijev Almanah,Eks horror.Tada je i hrana bila zdravija,muzika je isto bila drugacija,novi talas,Limunovo drvo,EKV,no evo ovde pogledaj http://igoyugo.tumblr.com/" target="_blank
A da, http://www.youtube.com/watch?v=xYnlw8NSfpQ" target="_blank pogledaj i ovo
Korisnikov avatar
By 2kune
o jugoslaviji više nema smisla govoriti... tko je iskusio, iskusio je... tko nije, neće nikada ni razumjeti... idemo radije govoriti o švedskoj... :sigh:
Korisnikov avatar
By Vel boy
sve do treće stvari, iako i ta treća stvar je očito na jugoslo/avenski način bila bolja od onog što je usledilo.
no, boljka Jugoslavije jeste što se bila sudbinski vezala za tu treću stvar ne predvidevši neminovan raspad, bar u Evropi, te treće stvari i ne pripremivši modus (supra)vivendi za to.

skandinavski model socijalizma tj. socijaldemokratije, anyone?

sada, nakon svega, valja maksimalno moguće negovati sve one pozitivne elemente ljudskog zajedništva iz jugoslo/avenskog perioda, bez iluzija o nekom ovaploćenju državno-političkog subjekta iz onog vremena.
može se imati i bolja Jugoslavija od Jugoslavije ako se radi ono što rekoh da valja raditi maksimalno moguće.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
iskusila sam samo SRJ, za vreme SFRJ sam bila bebac.. ali to cega se secam, znam da nista dobro bilo nije;
ukinuli su nam vize, pa vise nisam mogla u Nemacku, oca sam vidjala jednom godisnje; nije mogao da salje pare, ne znam ni danas kako je majka uspela da nas prehrani;
secam se silnih redova za osnovne stvari kao sto su secer, ulje i hleb i kada su se vodili spiskovi koja porodica koliko toga sme da kupi;
secam se jednog debila koji je mojoj kevi "najavio" da ako izbije gradjanski rat, da ce prvo nasu kucu obiti (a ona je tad bila sama sa dvoje zenske dece);
u sustini, nista lepo i ne vratilo se vise.
Ali ovde je ocigledno bacen fokus na SFRJ, tako da .. nja ..
By barni
meni se ne dopada ta Staljinisticka umetnost koja je obelezila Titovu Jugoslaviju, para za umetnost je bilo vise nego ikada ali umetnost je bila pod kontrolom drzave.Drzava je finansirala umetnike, umetnici su radili za drzavu.Primenjena umetnost, slikarstvo, arhitektura iz tog doba nije ni priblizna kulturnom nasledju koje je Srbija stekla pre II svetskog rata.

Pariski jesenji salon nikada nije posetio ni jedan grad tadasnje Jugoslavije.
Slikari sa ovih prostora iz tog perioda nisu mogli priviriti tom salonu, a pre II sv. rata imamo srpske slikare koji su izlagali na smotri na kojoj je prvi put vidjen Sezan, izlagao Pikaso,, Renoar itd..
Pre Jugoslavije u Beogradu su bile "putujuce" izlozbe francuskih majstora slikarstva, za vreme Jugoslavije toga nije bilo.Srpsko slikarstvo je pre Jugoslavije bilo veoma cenjeno u svetu,
Iz tog perioda Titove Jugoslavije u svetu su poznatiji neki srpski naivni umetnici nego akademski.Naiva je bila na vrhuncu.

Tek unazad 20tak godina moze se poceti pricati o nekakvom pomaku u slikarstvu..Prosle godine recimo srpski slikar je dobio nagradu Francuske akademije lepih umetnosti.

Sto se tice muzike, kinematografije i ona je bila kontrolisana...po meni nekako je sluzila da se zamaskira politika zbog koje je stvorena Jugoslavija.

Kako je moguce onda da Ivo Andric dobije Noelovu Nagradu za knjizevnost 1961g?

“Biti čovek, rođen bez svoga znanja i bez svoje volje, bačen u okean postojanja. Morati plivati. Postojati. Nositi identitet. Izdržati atmosferski pritisak svega oko sebe, sve sudare, nepredvidljive i nepredviđene postupke, svoje i tuđe, koji ponajčešće nisu po meri naših snaga. A povrh svega, treba još izdržati i svoju misao o svemu tome. Ukratko: biti čovek”

Ivo Andric
Korisnikov avatar
By Laerem
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2572532#p2572532]barni napisao:[/url]meni se ne dopada ta Staljinisticka umetnost koja je obelezila Titovu Jugoslaviju,
Teško je za očekivati od glupe neznalice poput tebe da zna koliko je prekid s Informbiroom utjecao na mnoge umjetničke tokove u bivšoj Jugoslaviji, koji su doslovce bili pozicionirani kao anti-staljinistički. Na primjer, disneyevske manire u animaciji koji su slobodno promovirane već u drugoj polovici četerdesetih, a koje je sovjetska politika optužila da su primjer "zapadne dekadencije".
para za umetnost je bilo vise nego ikada ali umetnost je bila pod kontrolom drzave.
A prije Jugoslavije smo imali liberalnu oazu umjetničke hiperprodukcije? Ne, imali smo zaostalu, feudalnu, bezvrijednu umjetničku produkciju koju država nije producirala, već samo cenzurirala. Jugoslavije je možda cenzurirala, ali je i producirala.

Također, da ne pričamo o naivnosti tvojeg pogleda na umjetničku produkciju u kapitalizmu, gdje logika kapitala apsolutno ograničava umjetničko izražavanje.

Moje područje znanja je film, a Srbija se po kvaliteti nije približila niti svjetlosnu godinu blizu kvalitete i produkcije svoje filmske industrije za vrijeme Juge, koja je btw. IZGRADILA srpsku filmsku industriju, studije, SVE.
a pre II sv. rata imamo srpske slikare koji su izlagali na smotri na kojoj je prvi put vidjen Sezan, izlagao Pikaso,, Renoar itd..
Misliš isti onaj Picasso koji je dizajnirao plakat za Neretvu?

Slika
Sto se tice muzike, kinematografije i ona je bila kontrolisana...po meni nekako je sluzila da se zamaskira politika zbog koje je stvorena Jugoslavija.
Jeste, novi talas je bio tolikoooooo kontrolisaaaaan, šišali su im na silu dugačke kose! Lol. Niti jedna ex-Yu država nije u filmu i glazbo postigla niti jedan promil onoga što je postigla za vrijeme Juge, niti prije niti poslije.
Kako je moguce onda da Ivo Andric dobije Noelovu Nagradu za knjizevnost 1961g?
Malo se dublje zapitaj to pitanje prije nego što pronađeš ideološki podoban odgovor. Btw. jebo Andrića, nikada u svojoj književnoj povijesti niste imali niti jednog pisca u rangu jednog Kiša ili Pekića, kao što Hrvatska nije imala nikoga u rangu jednog Krleže.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne mogu a da ne pomislim da bi kapitalistička Jugoslavija makar podjednako napredovala u odnosu na pećinski period koji je obeležio decenije pre toga. Srećne okolnosti vidim pre u geografskoj blizini Zapadu, nego li u bilo kom (poznatom) obliku društveno-državnog poretka. Pomenuta blizina povlači sa sobom relativno brže prelivanje kulturnih, političkih i ostalih socijalnih ideja i ideala, u meri u kojoj je to u interesu samog Zapada. To će trajati dok god je Zapadu potrebna barijera i postepen prelaz u odnosu na apsolutno zaostala društva i ona neprijateljska.

Nisam jugonostalgičar ni najmanje. Ne želim da obrazlažem sopstvenu poziciju, jer me tema ne interesuje dovoljno da bih pisao kilometarske postove, mada sam bio prisiljen da naučim mnogo o tome, što ovu tematiku čini još nepodnošljivijom.
By barni
@loarem

osvrnucu se samo na ono o Pikasu

Taj film je koprodukcija, pravi istorijski film velike vrednosti za svetsku kinematografiju koja je na njega imala uticaja bilo glumackog, muzickog ...kao sto si pomenuo i Pikasa...
Poput filma Most na reci Kvaj, slicna prica

Oba bila nominovana za oskara jedan ga dobio jedan nije.
Oba filma pripadaju svetskoj kinematografiji a ne Americkoj, Srpskoj, Hrvatskoj ili Jugoslovenskoj.

Bitka na Neretvi nije u prici o kojoj pisemo.
Korisnikov avatar
By antibiotic
U Jugoslaviji mi se najvise dopadala ta sirina delovanja, kretanja, uticaja i kulturna konkurentnost, sto je svakako uticalo na to da se kultura vremenom brze transformise. Nije da toga nema i danas, ali mnogo manje i sporije, jer je nacionalizam, izmedju ostalog, rodio ignorantnost. Sa druge strane - veliku opterecenost time "ko je odakle" tj. kojoj nacionalnosti/ regiji/ veri pripada itd, sto je propast za kulturni razvoj. Ispada da su zavidnost i ljubomora pozitivne stvari, sve dok postoji neki odnos. Sovinizam jeste za retarde, ali dzabe nekom sto misli da je najbolji, najpametniji, najveci kada to neko sa strane ne moze da vidi i potvrdi se ili barem bude zavidan.

Problem sa Jugoslavijom su bile razlike koje nazalost nisu mogle da se prevazidju ( a mogle su , jer su razlike u biti pozitivna stvar), stavise vremenom su se produbljivale od strane spomenute hushkashke tzv.intelektualne elite. No, mislim da cak i danas kada se 'obicni' ljudi sretnu s totalno suprotnih geografskih strana bivse Juge da to vise budi neku radoznalost nego prezir ili opreznost. Navise se mrze oni koji imaju vise dodirnih tacaka, reklo bi se.
Korisnikov avatar
By scout_finch
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2572559#p2572559]barni napisao:[/url]@loarem
ja ne znam da li ti je neko skrenuo paznju, i unapred se izvinjavam ako si disleksican, ali vec godinu dana pogresno pises nik koji sam citirala.

a ako ti je to neka fora, ok, my bad.
reko samo da ti kazem :peace:

ont: rodjena sam 85., ne pamtim sfrj. roditelji su mi jugonostalgicari. ja i nemam neko misljenje o tome. nego reko da ne bude odgovor potpuni oftopik.
Korisnikov avatar
By bern
jugoslaviju smatram sarkazmom posljeratnih generacija.

"jao, vidite šta sve možemo! ckok, cmok, huraaa, dubrovnik, trst, opatija, beograd.... hajde sad malo da vadimo ljudima oči!"
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2572754#p2572754]scout_finch napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2572559#p2572559]barni napisao:[/url]@loarem
ja ne znam da li ti je neko skrenuo paznju, i unapred se izvinjavam ako si disleksican, ali vec godinu dana pogresno pises nik koji sam citirala.

a ako ti je to neka fora, ok, my bad.
reko samo da ti kazem :peace:
disleksican sam, hvala na razumevanju
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2572532#p2572532]barni napisao:[/url]meni se ne dopada ta Staljinisticka umetnost koja je obelezila Titovu Jugoslaviju, para za umetnost je bilo vise nego ikada ali umetnost je bila pod kontrolom drzave.Drzava je finansirala umetnike, umetnici su radili za drzavu.Primenjena umetnost, slikarstvo, arhitektura iz tog doba nije ni priblizna kulturnom nasledju koje je Srbija stekla pre II svetskog rata.
:lol:

btw, pri donosenju sudova o necijim knjizevnim postignucima pozeljno je eksli pocitati nesto sto su ti ljudi napisali. sto vise to bolje, jel.
Korisnikov avatar
By Srklet
naravno da mislis pogresno. citirao sam pravi post. ^^

nema smisla ulaziti u siru raspravu s tobom, ali citirano samo pokazuje da fakat pojma nemaš o čemu pričaš. ne treba ići dalje od toga da si umjetničkoj produkciji za vrijeme SFRJ dao epitet 'staljinistička', jer ona je bila ne samo nešto suprotno od toga, nego i posve drugo.
By barni
ja i dalje tvrdim da si ti citirao pogresan post
u mom postu se ne pominje knjizevnost vec primenjena umetnost, slikarstvo i arhitektura
Korisnikov avatar
By 2kune
valjda je Staljin bio na cijeni kao građevinac... :neznam:
Korisnikov avatar
By Denni85
eto, danas je 'otputovala' i Jovanka, jedna od poslednjih zivih svedoka te "velike epohe", tog vremena gde su ljudi zatvarani i zlostavljani zbog drugacijeg misljenja, gde nije bilo slobode etc...koja simbolika da je Joka krepala na dana kada je njen 32 godine stariji muz Broz sa svojim trupama usao u Beograd i preuzeo vlast...
Korisnikov avatar
By bern
ne znam ništa o jovanki broz. jedino što sam naučio o njoj jeste da je "titova žena". kako se komunisti nisu trudili da u njen lik udahnu neku ljudskost koja bi prevazila status predsjesničkog ukrasa, takao je je sad doživljavam kao nekog tamo svjedoka jedne prošlosti.

nadam se, eto, da je pisala neke memorare. ako i nije - big deal.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!