Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Prva pravosnažna presuda za tešku diskriminaciju na radnom mestu po osnovu seksualne orijentacije

Beograd, 09.01.2013.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je njenoj Pravnoj službi dostavljena pravosnažna presuda Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je utvrđeno diskriminatorsko ponašanje i težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od strane njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca. Diskriminacija je vršena nekoliko meseci u kontinuitetu na radnom mestu u privatnoj firmi u Vršcu gde su obojica bili zaposleni.

Ovo je prva pravosnažna presuda u Srbiji po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koja se tiče diskriminacije izvršene na radnom mestu zbog drugačije seksualne orijentacije. Pravna služba GSA, koja je zastupala oštećenog M.A. je proces protiv Daria K. vodila od aprila 2011. godine. Pravosnažnom presudom Apelacionog suda je Dariu K. naloženo da oštećenom M.A. isplati 180 hiljada dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99 hiljada dinara.

Celo saopštenje pročitajte na sajtu GSA:
http://gsa.org.rs/2013/01/prva-pravosna ... jentacije/
Korisnikov avatar
By antibiotic
bravo za novi sad!
sada jos da donesu presude o ostalim podnesenim tuzbama.
Korisnikov avatar
By Sunce
Sada ce nase seljacine da izmisljaju kako gej ljudi izmisljaju samo da bi dobili pare. I kako se isplati biti gej, i kako su prava str8 ljudi ugrozena.
Hehe, moj bivši švaler iz Vršca. Svakako odgovoran i savestan radnik, uz to potpuno outovan i emancipovan čak i u vreme dok je živeo u Vršcu ( zbog čega je trpeo razne neprijatnosti, pa i ovu ) i svakako je pravedno i pravično što mu je dosuđena odšteta. :fancyklap: Upoznat sam i s tim kakav je cirkus bio na suđenju, tako da svaka čast i pravnom timu GSA. :fancyklap:
Korisnikov avatar
By Mars
Lepo. Sada da se glas o ovome maksimalno rasiri da bolidi uzmu u obzir kad pomisle da rade tako nesto.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
:up:

nadam se da ovo nece proci neprimeceno i da nece postati jedini slucaj sa pozitivnim ishodom.
mislim da ce vecu paznju privuci kada (konacno) dodje do slucajeva pokusaja ubistva i napada.
Korisnikov avatar
By Mars
Poslodavčeva je uvek zadnja kad je zapošljavanje u pitanju. Pa sad nekom je bitna stručnost, nekom dubina dekoltea, a nekom set predrasuda kojim raspolaze. To je tako i ne moze drugacije.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Ne znam koja firma iz Vršca je u pitanju, ali u svakoj firmi, tvoj pretpostavljeni, tj. kompanija u kojoj radiš, je dužna da ti obezbedi rad bez diskriminacije po bilo kom osnovu. Takođe nemam informaciju da li je oštećeni diskriminisan na radnom mestu, ili van radnog mesta.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499745#p2499745]Mars napisao:[/url]Pa sad nekom je bitna stručnost, nekom dubina dekoltea, a nekom set predrasuda kojim raspolaze.
A nekom je bitna mogućnost naplate milion dinara odštete.
Korisnikov avatar
By Mars
Pa ovde odstetu i troskove procesa snosi pojedinac, ne firma - ne?

STO ME podsetilo...

Deni, pre mesec - dva si objavio ovde na Forumu presudu u tvoju korist protiv onog lika što te je napucao pred paradu ponosa 2010. zbog tvog učešća u organizaciji sa GSA. I ti si dobio nekih 200.000 dinara odštete. Što to nije nigde objavljeno ? I to je prvi put da se u Srbiji takva presuda donela?
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499758#p2499758]Mars napisao:[/url]Pa ovde odstetu i troskove procesa snosi pojedinac, ne firma - ne?

STO ME podsetilo...

Deni, pre mesec - dva si objavio ovde na Forumu presudu u tvoju korist protiv onog lika što te je napucao pred paradu ponosa 2010. zbog tvog učešća u organizaciji sa GSA. I ti si dobio nekih 200.000 dinara odštete. Što to nije nigde objavljeno ? I to je prvi put da se u Srbiji takva presuda donela?
Ne znam. Ja sam tu prvostepenu presudu objavio ovde na Forumu i prosledio je Lazaru Pavloviću, pošto sam još uvek član alijanse na čijem je čelu. Nikom drugom tu presudu nisam našao za shodno da pošaljem, ili pokažem. U mom postupku nije reč o diskriminaciji na radnom mestu, već o naknadi štete, ali je događaj zbog kojeg sam pretrpeo štetu i podneo tužbu za njenu naknadu u jasnoj, bliskoj i nedvosmislenoj vezi sa gej aktivizmom, konkretno sa Paradom ponosa 2010.,čiji je organizator ( jedan od ) bila i GSA, što je jasno utvrđeno i u obrazloženju prvostepene presude u moju korist. Ja, istina, nisam koristio usluge i pomoć pravne službe GSA u prvostepenom postupku, samog sam sebe zastupao ( podneo sam svoju tužbu čim se poseban postupak, koji se vodio po službenoj dužnosti protiv tuženog za isto delo završio, žurio sam ), ali nisam smatrao da to ima neki uticaj na eventualni značaj takve jedne presude. Kao što rekoh, presudu sam objavio ovde, na Forumu i poslao je Lazaru Pavloviću i to je sve. Meni je najbitnije da sam je u prvom stepenu dobio, sada je otišla pred Apelacioni sud po žalbi tužene strane, pa videćemo šta će biti dalje. :)
Korisnikov avatar
By Mars
To je svakako trebalo da bude ispraćeno, bez obzira što nisi koristio usluge pravne službe GSA. Uštedeo si troškove i načinio postupak efikasnijim, to je za pohvalu, a ne za guranje pod tepih. Ne delimo se valjda na GSA i NEGSA, kad je reč o presudama i postupcima sa elementima mržnje prema homoseksualcima, pogotovo u Srbiji, trebalo bi svi da budemo jedinstveni, pogotovo ako neko, kao ti, uspe sam da se izbori za zaštitu svojih prava, a član je GSA
Korisnikov avatar
By *deni*
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2499776#p2499776]Mars napisao:[/url]To je svakako trebalo da bude ispraćeno, bez obzira što nisi koristio usluge pravne službe GSA. Uštedeo si troškove i načinio postupak efikasnijim, to je za pohvalu, a ne za guranje pod tepih. Ne delimo se valjda na GSA i NEGSA, kad je reč o presudama i postupcima sa elementima mržnje prema homoseksualcima, pogotovo u Srbiji, trebalo bi svi da budemo jedinstveni, pogotovo ako neko, kao ti, uspe sam da se izbori za zaštitu svojih prava, a član je GSA
Slažem se. :)
Videćemo sad šta će reći Apelacioni sud. :) Nekako mi je najbitnije da presuda u moju korist postane pravnosnažna. :) To mi je jedini i glavni cilj. :)
Sto se tice presude ona je bila ocekivana ali svakako cestitka na istrajnosti.

Meni je ovde privuklo paznju zapravo ovo,

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su reči "peder" i "pederčina" izrazi koji imaju značenje "negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije.

Na televiziji jedan od osnivaca GSA kada prica o LGBT populaciji naziva nas pederi i lezbejke, ne bih da ga imenujem.
Vecina ljudi na forumu sebe naziva pederom a nije svesna koju stetu time nanosi i sebi i populaciji.

Nadam se da u buduce nece LGBT osobe sebe nazivati tom recju koja jeste pogrdna i oznacava nesto jako, jako lose.

A od susdskih troskova bi mogli napraviti i neku zurku pa da i ja dodjem :P
By Kragi
To je ono kad te Romi ispravljaju da ih zoves Cigani a ne Romi?
Mislim da postoji razlika izmedju licnog deklarisanja i nastupa u ime zajednice. Individua ima pravo da sebe deklarise i nazove kako god za razliku od drugog lica koji istu ne sme da, u cilju omalovazavanja, naziva 'kako god'. :D
Prosto je.

ont. lepo :D
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2500014#p2500014]barni011 napisao:[/url]Sto se tice presude ona je bila ocekivana ali svakako cestitka na istrajnosti.

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su reči "peder" i "pederčina" izrazi koji imaju značenje "negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije.

Na televiziji jedan od osnivaca GSA kada prica o LGBT populaciji naziva nas pederi i lezbejke, ne bih da ga imenujem.
Vecina ljudi na forumu sebe naziva pederom a nije svesna koju stetu time nanosi i sebi i populaciji.

Nadam se da u buduce nece LGBT osobe sebe nazivati tom recju koja jeste pogrdna i oznacava nesto jako, jako lose.

A od susdskih troskova bi mogli napraviti i neku zurku pa da i ja dodjem :P
Onog trenutka kad se pederi izdignu iznad termina pederi i prihvate ga kao nesto srodno, taj naziv i nece biti pogrdan, a samim tim ni uvredljiv, ma od koga dosao.
Bar u nasem jeziku su psovke i uvrede odavno prevazisle prvobitnu ulogu, zasto i pederisanje ne bi islo u korak s vremenom?
Ali, izgleda da nekima, koji bi da izigravaju vecite zrtve to ne ide u prilog.
By Kragi
@barni192

Ma ne, nema potrebe ni da se trudis, ni da mi objasnjavas niti da svoje dragoceno vreme trosis na mene. A i malo sam skeptican po pitanju tvojih pojasnjenja (iskustvo) a svakako mi nije cilj ni da se svadjam jerbo i nisam konfliktan (znas ona tvoja tema o bojama. sam si rek'o :lol: )

Nego, ja mislim da je stvar licne svesti i emancipacije to kako ces nekoga da oslovljavas ili probas da vredjas. Cak i kada nije rec o direktnoj diskriminaciji upucenoj pojedincu. Znas ono kad je neko peder zato sto mi duguje 100 evra i ne vraca - a str8 je ili kad nisi dobro dete pa ce cigani da dodju da te 'prevaspitaju'.
Stvar je u tome sto ja mogu i smem da budem peder ciganin a ti ne smes da me oslovljavas tako. :D
Korisnikov avatar
By Delete
Fora je u tome da se nijedan zitelj sela nece uvrediti ako za nekog dzibera kazes da je seljak, jer su seljaci sa sela iznad negativne konotacije tog naziva. Kad bi se pederi drznuli da, umesto izigravanja zrtvi, budu ponosni pederi, sve bi bilo drugacije.
@Delete, problem s rechi peder je nazalost specifichno veliki. peder i pederastija su semantichko-lingvistichki u grchkom jeziku (otkud i potichu) skoro pa puni sinonimi pedofilu i pedofiliji.
"peder" i "pederastija" su se odomacili i zadrzali u srpskom jeziku (i ostalim jezicima naroda ex-Yu) upravo s homomrzilachkom namerom klevetanja (pre svega) i vredjanja homoseksualnih/biseksualnih mushkaraca.

u nemachkom jeziku, rech schwul je mogla da bude izdignuta iznad uvrede i internirana (owned, prisvojena s ponosom i bez srama).
u engleskom jeziku, rech queer je mogla isto tako.

no, u jezicima naroda ex-Yu (uklj. srpski), mislim da nije ista stvar i sa rechju "peder" jer je u bukvalnom prevodu s grchkog izrazito kriminalna. kad vidim neshto "ped/e/o/a/i" - vidim dete, a toga ne sme da bude u bilo kojoj od tri ljudske seksualne orijentacije (hetero, homo i bi)!

konachno, ni grchki jezik ne oslovljava homoseksualce s "peder" vec s omofilofil (omophylophil).
Bitan je i kontekst, kao i namere koje se kriju iza upotrebe određenih reči.
Nije isto kad dobra drugarica svojoj dobroj drugarici od milja kaže : '' Droljo jedna ! '' i kad to , na primer, nekoj ženi kaže njen direktor na poslu, pred ostalim kolegama, omalovažavajućim tonom glasa. Itd. :ozbiljan:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2500038#p2500038]Delete napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2500014#p2500014]barni011 napisao:[/url]......
Onog trenutka kad se pederi izdignu iznad termina pederi i prihvate ga kao nesto srodno, taj naziv i nece biti pogrdan, a samim tim ni uvredljiv, ma od koga dosao.
Bar u nasem jeziku su psovke i uvrede odavno prevazisle prvobitnu ulogu, zasto i pederisanje ne bi islo u korak s vremenom?
Ali, izgleda da nekima, koji bi da izigravaju vecite zrtve to ne ide u prilog.
ajoj

Rec peder je grckog porekla i u antickoj Grckoj oznacavala je coveka koji voli iskljucivo decake a ne odrasle muskarce.
U to vreme biti peder je bila vrlina jer je pedofilija bila prihvatljiva!
Postoje mnogi dokazi i tekstovi koji upucuju da je i Platon voleo decake pa cak i Aleksandar Makedonski i jos mnogi drugi samo o tome se ne pise jer je danas to drustveno neprihvatljivo, nemoralno i kaznjivo!

Ako uzmemo u obzir prvobitno znacenje te reci u danasnje vreme ta rec jeste pogrdna jer na neki nacin homoseksualca stavlja u kontekst pedofila.

Vi mozete to tumaciti kako zelite i nazivati sebe kako zelite ali je krajnje neodgovorno da predstavnik, aktivista LGBT populaciju naziva pederima.

Uostalom presuda o kojoj je ovde rec je upravo to i prepznala.

@Kragi

nema potrebe da se prepiremo, sluzimo se cinjenicama i razmisljamo..

Sto se tice reci ciganin, koren joj je isto iz Grcke reci
stim sto znacenje te reci nije ni prblizno onome sto oznacava peder.
Mozda cu sada biti pregrub ali kada bi smo moralne, drustvene vrednosti anticke Grcke preneli na danasnji dan dobili bi smo nesto gore og onoga sto je Hitler zagovarao.
Otuda je i nastala ta rec ciganin koja oznacava prljavog, gubavog coveka od koga treba bezati da se ne zarazis.Nisu samo cigani tako prosli sa Grcima i Srbi su, ima jedan stari spis u Hilandaru koji govori o tome a pise otprilike ovako
cuvajte se podmuklog Grckoga roda

kako verujem da nisi misljenja da treba bezati od cigana jer svojom neimastinom nisu nista manje vredniji od onih koji imaju i mirisu, samim tim njihov naziv danas nije pogrdan.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
a ti mislis da reci nikad ne menjaju znacenje, ni posle 3000 godina? uostalom, da li su po tebi reci idiot, retard ili moron uvek uvredljive?
rec nikada ne menja znacenje ali pogled na njihovo znacenje se menja,
i upravo o tome se radi ovde

u antickoj grckoj biti pedofil je bilo prihvatljivo a biti nomad i prljav neprihvatljivo
danas je obrnuto

stoga nazvati nekoga ciganin nije sramota a nazvati pederom jeste

Evo upravo imas novu Americku seriju koja govori o Americkim ciganima (ne nazivaju ih Romi) ti cigani su prikazani na jedan drugaciji nacin od onoga po cemu su dobili ime i kako ih mi dozivljavamo.I to upravo govori o ovome o cemu ja pisem ovde.
Problem sa reci ciganin ima uglavnom onaj covek koji zaista smatra da nomadski zivot kao izbor je ispod njegovog nivoa.
Onaj ko postuje takav zivot roma nema problem sa reci ciganin kao sto ni sami cigani nemaju.
Korisnikov avatar
By Blady
^ tebi bas smeta lgbt populacija.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2500014#p2500014]barni011 napisao:[/url]Sto se tice presude ona je bila ocekivana ali svakako cestitka na istrajnosti.

:P
i meni je zapravo privuklo paznju kako ti ne mozes da shvatis ovo

"M.A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. u dužem vremenskom periodu vređao i pretio, čak i fizičkim nasiljem. Ovakvo ponašanje Daria K. je počelo nakon što je on od M.A. bez njegovog znanja uzeo mobilni telefon i pročitao privatne poruke, te je tako saznao za istopolnu seksualnu orijentaciju M.A. Nakon toga osuđeni Dario K. je počeo da preti i da vređa M.A. i između ostalog mu je govorio: “Fuj, pederčino jedna, gadiš mi se”, “Odvratan si, treba te staviti na kolac” i “Sve vas treba pobiti”, a zatim mu je pretio da “će mu doći glave samo ako stigne nešto iz suda ili policije”. Dario K. je u par navrata prema tvrdnjama M.A. bio i fizički nasilan prema njemu. Zbog ovakvog ponašanja svog kolege, M.A. je u više navrata bio prinuđen da zatraži i pomoć lekara."
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!