Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By barni011
Beograd/Zagreb -- Naučni skup “Hrvatska ćilična baština” izazvao je žestoka reagovanja u Srbiji s porukom da to nije ništa drugo nego “šminkanje” istorije.

Redovni profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, stručnjak za staroslovenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Mateo Žagar, jedan od organizatora to skupa, iznenađen je reagovanjem kolega i medija iz Srbije.

Žagar je Tanjugu rekao da, "ako su stavovi izneti u srpskim medijima doista reprezentativno mišljenje srpske filologije, to znači da je velikosrpski nacionalno-filološki koncept još uvek dominantan, a to nas na neki način suočava s bolnom činjenicom da ni naše zemlje ne žive u miru nego u svojevrsnom primirju".

"Po nekim naknadnim reakcijama na ranije obavljen razgovor u časopisu matice Hrvatske 'Vijenac' od srpskih kolega koje ranije nisam poznavao, čini mi se da nije sasvim tako kako bi neki mediji hteli sugerisati", rekao je Žagar, dodavši da se nada da osim velikosrpskog u Srbiji postoje i drugi koncepti.

On je rekao da ne postoje primereni kontakti između “serbista i kroatista” i da bi on i njegove hrvatske kolege rado imali partnere za razgovor iz Srbije, ali ne one koji, kako kaže, insistiraju na velikosrpskom konceptu, da je sve što je štokavsko srpsko”.

"Ćirilica kojom su se Srbi na prostoru Hrvatske služili deo je i hrvatske kulture, kao što je i cela srpska kultura na hrvatskom prostoru uključena i u hrvatsku. Time uopšte ne negiramo činjenicu da je to u osnovici, etnički gledano, srpski kulturni fenomen", rekao je i dodao da je i u srpsku kulturu uključena kultura Bunjevaca.

Žagar je ranije u razgovoru za "Vijenac" naveo da "znatan deo srednjevekovne a dobrim delom i novovekovne baštine ne možemo razrezati, pa pripisati pojedinim nacionalnim kulturama".

"Naravno je da je mnogoštošta zajedničko i da svako ima pravo u svoju filologiju uvrstiti ono što smatra da definiše njegovu kulturu i njegov identitet", rekao je.

Naglasio je i da, "ako neko smatra da su i Hrvati štokavci Srbi, da ne postoji hrvatski standardni jezik, izgrađen kao i srpski na novoštokavskoj osnovici, da je sve ćirilično srpsko, pa makar to pisali i bosanski i slavonski franjevci, Dalmatinci ili Dubrovčani, taj zapravo negira postojanje drugih filologija, a time i nacija".

Istoričar sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju Nikola Žutić ukazao je da najnovije proglašenje ćirilice hrvatskom kulturnom baštinom u potpunosti odudara od ranije hrvatske "falsifikatorske jezikoslovne tradicije".

Žutić je podsetio da su se sledbenici Ante Starčevića, Josipa Franka i Ante Pavelića grozili od "primitivnog srpskog bizantskog pisma" i govorili da su oni "uzoriti latini" i da pišu "uzoritim latinskim pismom".

"Sa druge strane, katolički Srbi dubrovački su pisali ćirilicom, jer u to vreme u Dubrovniku nisu postojali Hrvati nego su postojali samo Srbi rimokatoličke vere", rekao je Žutić.

On je naveo da su Hrvati već prisvojili prvobitni ćirilski oblik pisma - glagoljicu, koja je bila pismo istarskih i primorskih Srba - čakavaca.

"Odatle činjenica da su po austrijskom popisu iz 1850. godine Srbi dominirali u Istri, Kvarnerskim ostrvima i tačno se zna da ih je bilo 134.555, dok se u tom popisu Hrvati uopšte ne pominju i vodili su se pod kategorijom Srba rimokatoličke vere", rekao je Žutić za banjalučki “Glas Srpske”.

On je naveo da su ćirilicom pisali i "Srbi katolici - franjevci u Bosni", dodavši da bi i Bošnjaci mogli da prisvoje pseudonaučne teze o ćirilici.

"U BiH takvi tobož naučnici ćirilicu zovu bosančicom da bi se na taj način promovisala bošnjačka nacija i preko osobenog jezika i tobož osobenog ćirilskog pisma koje je u suštini srpsko", zaključio je Žutić.

Poznati srpski lingvista i profesor na nekoliko univerziteta Miloš Kovačević kaže za beogradske medije da Hrvatska akademija znanosti i umetnosti pokušava falsifikovanjem istorije da stvori primat nad jezikom svih bivših jugoslovenskih naroda.

Prema njegovim rečima, Hrvati se u ovom “šminkanju” istorije služe raznim falsifikatima, a najalarmantnije je to što srpske institucije ne reaguju.

On je uveren da je reč o pokušaju mistifikovanja hrvatske istorije uoči ulaska te zemlje u Evropsku niju narednog jula.

Kovačević, naime, kaže da postoji predlog jednog nemačkog poslanika u Evropskom parlamentu da sve zemlje bivše Jugoslavije u EU treba da duđu sa nekom vrstom “jugoslovenskog jezika”.

Reč je o finansijskim razlozima jer se sada troše velike pare za prevođenje sa jezika na jezik koje u suštini svi međusobno razumeju. Kovačević smatra da Hrvati žele da preuzmu primat nad tim nekim novim jezikom.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=669478
By Sixto
Ne znam Barni sta bi ti kazo na to sve. Samo znam da im se svidja jos stosta srpsko mimo cirilice.

Oni meni napunise inbox za vikend tamo! Pokidase se jbt! :lol:
Korisnikov avatar
By Stripi
es vidio :D
Da si ostao još malo i tebe bi posvojili.
By Sixto
Ma ja sam izgleda Hrvat u dusi po difoltu! :P

Cuti bre... dovoljno mi sto sam arijevac na forumu... sad ce me prozvati jos i ustasom in disguise! HAHAHA
Na vješalima. Suha kao prut.
Na uzničkome zidu. Zidu srama.
Pod njome crna zločinačka jama,
Ubijstva mjesto, tamno kao blud.
Ja vidjeh negdje ladanjski taj skut,
Jer takvo lice ima moja mama,
A slične oči neka krasna dama:
Na lijepo mjesto zaveo me put!
I mjesto nje u kobnu rupu skočih
I krvavim si njenim znojem smočih
Moj drski obraz kao suzama.
Jer Hrvatsku mi moju objesiše,
Ko lopova, dok njeno ime briše,
Za volju ne znam kome, žbir u uzama!
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2489766#p2489766]Misfit napisao:[/url]КАКО БРАЋА ПО МАТЕРИ ПЉУЈУ УВИС ИЗ ЛЕЖЕЋЕГ ПОЛОЖАЈА

:lepeza:
procitao sam do jednoga dela i odustao, dosta neistine, nelogicnosti i sve nekako da ti zamaze oci.Zapravo deluje kao: Hrvati platili malo vise pa pisem ovako.

Citat iz bloga:

Посматрано чисто формално логички – да ли неко ко Србима сматра само православце има право да оптужи друге да „својатају“ (валда у значењу присвајају „наше“, отимају од „нас“) писмо којим су писали и све сами не-православци:

Blog krece sa svojatanjem cirilice od strane Srba i Hrvata, i onda dolazimo do ovoga gore.Vracamo se na pocetak.Koji su to po zadnjem popisu u Hrvatskoj pravoslavni Hrvati?Koliko ih ima?Taj problem je rimokatolicka crkva davno resila.

Recimo tu se nigde ne navodi sta je Ljudevit Gaj napisao u Danici posle reforme, a napisao je da Hrvati nikada nikada nisu sporili da pisu srpskim pismom.
Ne pise nigde kojim je pismom pisao isti taj Ljudevit Gaj u istoj toj Danici pre svoje reforme.
Ne pise nigde sta su tadasnji knjizevnici iz Francuske rekli za Hrvatski jezik.
Ne pise nigde da su Hrvati po svojoj reformi predlozili Srbima da se pod tim istim jezikom ujedine u izvikane Ilire(Srbi to odmah odbacili)
Uostalom, ko se seca 90tih godina dovoljno mu je da zakljuci da su Hrvati od reforme Gaja pisali i pricali srpskim jezikom a u 90tim krenuli sa novom "reformom" kako bi dotadasnji jezik pokusali sto vise udaljiti od srpskoga.Mnoge reci koje su 90tih uveli ili postojece izmenili brzo zu izbacili.
Citava jedna smejurija od novonastalog jezika.Danasnji hrvatski jezik je nakarada od srpskoga.
Falsifikovane historije, podela na Hrvate i Srbe i svih priča na tu temu smo siti kao najsmrdljivijih i najgušćih govana.
Toliko je to sve deplasirano i nebitno u svetlu savremenih problema i preokupacija, a jedna od tih preokupacija je ponovna aktuelizacija zahteva za državljanstvo republike Mađarske, koje stanovnici Vojvodine opet masovno podnose. Ko god ima pretka Mađara, ili može da dokaže da su mu preci do određenog kolena naseljavali ove prostore, ima pravo na državljanstvo susedne republike, samim tim i na povoljniji ( čitaj - noramalan ) tretman i režim prilikom putovanja i boravka u inostranstvu. Srbija je očigledno i dalje povoljna i atraktivna za život jedino u mitovima, ili kada se njenim imenom pravdaju lične mane, neobrazovanost, primitivizam, lopovluk i slično. Straobalno, ali istinito.
Kol'ko vi imate posla oko ničega. Slovenci smo nakon "abecednog rata" uzeli kao pismo gajicu, malo ju modificirali i boli nas kurac što pišemo hrvatskim pismom.

Mislim stvarno...ko petogodišnja deca.
Korisnikov avatar
By Stripi
puna podrška postovima Denija i Kal Zakatha :love:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2489928#p2489928]kal zakath napisao:[/url]Kol'ko vi imate posla oko ničega. Slovenci smo nakon "abecednog rata" uzeli kao pismo gajicu, malo ju modificirali i boli nas kurac što pišemo hrvatskim pismom.

Mislim stvarno...ko petogodišnja deca.
to i ja kazem, nek Hrvati priznaju da govore i pisu srpskim jezikom pa da predjemo na ratne zlocine, povracaj ljudi, imovine i stanarskih prava Srba pa da se poizvinjavamo jedni drugima i milina a ne gorcina.
By istraktiv
Ja sam Hrvat i boli me živo kurac kojim jezikom pričam ja, kojim vi... Zašto ste i vi gay dečki toliko opsjednuti tim nacionalizmom i mržnjom? Vjerovatno dosta vas nije bilo ni živo ili je još u pelene pišalo kad je bio rat i smatram da niti je mjesto, niti ste kompetentni o tome pričati. Pričajte o ljubavi, volite se međusobno! Baš me intersiralo da li na http://www.gay.hr" target="_blank forumu dečki isto tako komentiraju Srbe i Srbiju, ali nisam našao. Imam utisak da u Hrvatskoj jako malo ljude interesira sta se dešava u politici u Srbiji, Bosni ili nekoj drugoj exYU državi.
Korisnikov avatar
By deran
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495628#p2495628]istraktiv napisao:[/url]Ja sam Hrvat i boli me živo kurac kojim jezikom pričam ja, kojim vi... Zašto ste i vi gay dečki toliko opsjednuti tim nacionalizmom i mržnjom? Vjerovatno dosta vas nije bilo ni živo ili je još u pelene pišalo kad je bio rat i smatram da niti je mjesto, niti ste kompetentni o tome pričati. Pričajte o ljubavi, volite se međusobno! Baš me intersiralo da li na http://www.gay.hr" target="_blank forumu dečki isto tako komentiraju Srbe i Srbiju, ali nisam našao. Imam utisak da u Hrvatskoj jako malo ljude interesira sta se dešava u politici u Srbiji, Bosni ili nekoj drugoj exYU državi.

možda,al je zato objavljeno ovo:

Gej reper u Srbiji objavio hit! :lol:

i nemojmo onda pisati ni o ni o piramidama,ni renesansi,ni harviju milku,pošto niko nije bio rođen,pa nije kompetentan,jel... :awesome:
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495628#p2495628]istraktiv napisao:[/url]Ja sam Hrvat i boli me živo kurac kojim jezikom pričam ja, kojim vi...
Lijep pozdrav. :)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495628#p2495628]istraktiv napisao:[/url]Zašto ste i vi gay dečki toliko opsjednuti tim nacionalizmom i mržnjom? Vjerovatno dosta vas nije bilo ni živo ili je još u pelene pišalo kad je bio rat i smatram da niti je mjesto, niti ste kompetentni o tome pričati. Pričajte o ljubavi, volite se međusobno!
vidi se da si novajlija.
dakle, zato shto moderatoru DiP-a a koji gle btw. doesn't happen to be Srbin vec Hrvat (shto je sasvim fine, per se) odgovaraju nacishovi prepucavanja u DiP-u jednog GEJ that happens to be of Serbia foruma jer mu, po vlastitim rijechima, to prichinjava zivahnost i dinamichnost foruma umjesto "dosadnog tupog slaganja i samo klimanja glavom" jednih s drugim i obratno. ukratko, jer mod DiP-a voli sijaset.
kad sam npr. ja pozivao na slichno na shto pozivash ti gosp. istraktiv, bio sam nazivan glupim, dosadnim, diktatorskim, nedemokratichnim, izmedju ostalih, i od strane moderatora DiP-a koji opet podsjecam doesn't happen to be Srbin vec Hrvat (shto je sasvim fine, per se).
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495628#p2495628]istraktiv napisao:[/url]
Baš me intersiralo da li na http://www.gay.hr" target="_blank forumu dečki isto tako komentiraju Srbe i Srbiju, ali nisam našao. Imam utisak da u Hrvatskoj jako malo ljude interesira sta se dešava u politici u Srbiji, Bosni ili nekoj drugoj exYU državi.
e, ovdje vec nisi potpuno u pravu jer ochito nisi bio pratio i Dnevnik tog foruma redovito. ja happen to have had i vjeruj prije samo nekoliko godina bilo je i tamo svega i svachega uklj. vrlo zivog i chesto malicioznog interesiranja o politici u Srbiji, Bosni ili nekoj drugoj exYu drzavi.
jedino shto su tamo imali (ili josh uvijek imaju) boljeg moderatora maas-a koji je znao (ili se, pak, trudio) kako bolje obnashati moderatorsku funkciju. :)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2489916#p2489916]*deni* napisao:[/url]Falsifikovane historije, podela na Hrvate i Srbe i svih priča na tu temu smo siti kao najsmrdljivijih i najgušćih govana.
Toliko je to sve deplasirano i nebitno u svetlu savremenih problema i preokupacija.
da, na raznim mapama evrope u razlicitim kategorijama ex-yu prostor je i dalje obojen drugacijom bojom od ostatka kontinenta.
Korisnikov avatar
By Stripi
Vel boy napisao: odgovaraju nacishovi prepucavanja u DiP-u jednog GEJ that happens to be of Serbia foruma jer mu, po vlastitim rijechima, to prichinjava zivahnost i dinamichnost foruma umjesto "dosadnog tupog slaganja i samo klimanja glavom" jednih s drugim i obratno.
Zadnji put u ovoj godini - ti si sam sebi sprdnja.
Osjećam da moje postojanje opravdava tvoje postojanje.
A to je fakat jadno.
Idi i pojebi nešto, bit će nam svima lakše.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Znate kako ja jesam Srbin, ali ova pesma se meni jako dopada... Pustite ljudi te nacionalističke rasprave, jebeš rat, svi drkajmo na Severinu... Xexexe... Pozdrav iz BGa. +++
Korisnikov avatar
By Stripi
Lično? Ne dušo, nije to ništa lično. Ali ovo što sam ti savjetovao jes bilo lično.
I poslušaj savjet.
Il jebi il pusti da te jebu.
Imat ćeš manje vremena :kiss:
Korisnikov avatar
By Stripi
Totalno. Neću moć večeras spavat :drama:
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2495628#p2495628]istraktiv napisao:[/url]Ja sam Hrvat i boli me živo kurac kojim jezikom pričam ja.... Baš me intersiralo da li na http://www.gay.hr" target="_blank forumu dečki isto tako komentiraju Srbe i Srbiju, ali nisam našao. Imam utisak da u Hrvatskoj jako malo ljude interesira sta se dešava u politici u Srbiji, Bosni ili nekoj drugoj exYU državi.
Da si napisao ovako:

Ja sam Hrvat i boli me zivo kurac sto pricam srpskim jezikom...

bilo bi uverljivo, ali...nisi ...te si stoga slika prosecnoga Hrvata
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!