Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Sheytan
Slikarka koja osvaja nagrade u SAD: Povratak u Bosnu mi je promenio pogled na svet

Mlada slikarka Maja Ružnić, koja je sa sedam godina izbegla iz ratom zahvaćene Bosne u Ameriku, nedavno je doživela veliki uspeh kada se jedna od njenih slika našla na naslovnici časopisa “New American Painters”.

Umetnica koja je diplomirala na Berkliju otkrila je da je povratak u rodnu zemlju pre tri godine u potpunosti promenio njen pogled na svet.

Slika
Maja Ružnić

Radovi dvadesetosmogodišnje Maje Ružnić, koja danas živi u San Francisku, postigli su toliki uspeh u Americi da ju je čak i poznati lekar Peč Adams zamolio da napravi jednu sliku za njegovu bolnicu. Novo izdanje časopisa “New American Painters”, na čijoj naslovnoj strani je njeno delo, već je rasprodato, a Maja nastavlja da stvara i uporedo radi sa američkom decom kao profesorka umetnosti.

Prve crteže je, kako kaže, napravila još sa četiri godine.
- Uzimala sam knjige moje majke i na marginama crtala ono što sam zamišljala da se pominje u tekstu. Ona se nikada nije ljutila na mene zbog toga. Kasnije sam slikala svakodnevno, nakon povratka iz škole. Obožavala sam mastilo a moja omiljena tehnika bilo je duvanje boje kroz slamčicu. Nisam volela da koristim četkicu - otkriva Maja za “Blic”.

Međutim, bezbrižno odrastanje talentovane devojčice ubrzo je prekinuo rat, pa je bila primorana da se odseli iz zemlje.

- Srećom, tada sam bila veoma mlada. Bežanje iz Bosne sa ostalim izbeglicama za mene je predstavljalo nadrealno iskustvo, nisam imala pojma šta se događa. Ubrzo sam shvatila da smo izbeglice i da smo veoma siromašni. To saznanje mi je, pored napuštanja bake i deke, najteže palo - seća se Maja.

Slika
Maja Ružnić - "Anti-Heroes Dressing Up"

Iako je morala da se navikne na novu sredinu, jezik i ljude, umetnica je iz minulih događaja izvukla ono najbolje - inspiraciju za svoj rad. Njene slike nastale su zahvaljujući sposobnosti da posmatra svet oko sebe na poseban, pomalo bajkovit način, a upravo to ju je, kako kaže, i zaštitilo u psihičkom smislu. Gde god da krene Maja se ne razdvaja od sveske u koju povremeno zapiše nekoliko rečenica ili nacrta skicu osobe koju je videla na ulici.

- Ljudi su moja najveća inspiracija, posebno oni koji su na ivici ljudskog, koji liče na neka posebna stvorenja. Viđam ih u autobusu, na putu do posla. Oni čine da izađem iz svog okvira i da se, slikajući ih, prisetim bolnog iskustva koje sam doživela kao izbeglica. Njihova lica su samo početak, ja ih kroz sliku izobličavam i uništavam ono što zapravo jesu - objašnjava umetnica koja kaže da je glavna tema njenih radova težina postojanja.

Pre tri godine Maja se po prvi put vratila u Orašje nakon rata. To iskustvo je značajno uticalo na njen rad i svakodnevicu.

- Način na koji slikam se drastično promenio nakon tog putovanja. Ranije sam pravila ogromna apstraktna ulja na platnu, ali nakon što sam posetila članove porodice, moje slike su postale konkretnije i počele su da pričaju svoju priču.

Mlada slikarka danas radi sa američkom decom istih godina kojih je ona bila kada je napustila domovinu. Ona pokušava da im prenese deo svog talenta ali i iskustva odrastanja u ratnom okruženju.

- Nikada neću zaboraviti strah koji je vladao tokom rata. Videla sam ga jasno na licima odraslih dok su gledali vesti. Nisam razumela o čemu se radi ali se jasno sećam izraza lica svoje majke koja je ličila na zombija. Srećna sam što sam odrasla uz tako divnu ženu koja nikada nije krivila nijednu stranu za izbijanje rata. Moja porodica je mešovita i drago mi je zbog toga - kaže Maja koja smatra da bi obrazovanje u školama trebalo više da bude usredseđeno na širenje tolerancije i mira.
Korisnikov avatar
By Mars
Bezočna plagijatorka.

Slika
Korisnikov avatar
By antibiotic
wow :wow: marse gde si nasao ovu sliku? fuck ovo trivijalise celu njenu pricu.

ali ne samo to...
plagijat jos umem i da oprostim, ako se pametno izvede.

ali...

ima neceg sarlatanskog u tome kad umetnici iz ex-yu i dan danas satro "preradjuju" traumaticna iskustva iz rata, diktatorskih rezima itd.
Ja sam sa time prestao jos u prvoj godini studija i sa zadovoljstvom ostavio iza sebe. Ok, ja nisam osetio posledice tako direktno kao drugi, ali ipak jesam na svoj nacin vise nego dovoljno.
Mogao sam da nastavim sa tom pricom, imao bih izvanrednu prodju ( kako reci "ne" jednoj "zrtvi" nasilja koja to zeli da preradi kroz kreativan rad?), profesori, a sada galeristi bi bili odusevljeni svom tom 'egzotikom'.
Slicno je kada neko tematizuje to sto je gay, a dolazi iz neliberalnog drustva.
Kroz fazu se mozda mora proci, ali i dalje gurati istu pricu i od toga praviti karijeru... ? sarlatanski.

Tuce umetnika, poreklom iz BiH pogotovu, dolaze na zapad sa svojim radovima o ratu, nasilnicima i zrtvama. Tema mozda jeste neiscpna, ali danas je retko ko kupuje, jer je postala sablonska. Postoji zilion stvari koje nas sa ovim iskustvom mogu pokrenuti ka necemu progresivnijem i malo 'globalnijem', a ne iznova vracati u prljave budzake ratnih mizerija, izgnanstva i njihovih traumaticnih posledica.
Get over It! :burner:
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360634#p2360634]antibiotic napisao:[/url]wow :wow: marse gde si nasao ovu sliku? fuck ovo trivijalise celu njenu pricu.
Što bi rekao jedan forumaš "dozvoljavam sebi mogućnost pogreške" i da su sautparkovci u stvari plagirali nju.

Ali, što bi opet rekao jedan drugi čovek (na sasvim suprotnoj strani IQ spektra od gorepomenute budale) - "nije nemoguće, ali je malo verovatno".

Al dobro. Post postmoderna. Moja pesma, tvoja pesma...moja slika, tvoja slika...iCloud, iUmetnost...to nam je.
Korisnikov avatar
By Mars
Pa i Marina Abramović to često radi.

Sad...ne znam koliko je TO šarlatanski...u kontekstu i sklopu celog njenog (eventualnog) šarlatanstva, što su neki skloni da tumače.

Nisam kompetentan, al eto. I ona to radi.

:)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Pa i Marina je sarlatanka. Sto ne znaci da je oduvek bila.
"Balkan baroc" mi je bio krajnje zanimljiv, ali onda je otisla u CetInje da trazi 'svoje korene' ( posto su je beogradjani kratko pre toga smorili, valjda nije docekana kako prilici jednoj 'zvezdi') i pocela bas da lupeta.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360640#p2360640]Popeye napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360634#p2360634]antibiotic napisao:[/url]

ima neceg sarlatanskog u tome kad umetnici iz ex-yu i dan danas satro "preradjuju" traumaticna iskustva iz rata, diktatorskih rezima itd.
potpuno se slazem.
em prvoloptaški, em većinom loše, em većinom napravljeno da podilazi kolonijalnom stavu zapada.
očito niste imali traumatična iskustva te vrste ;)) uostalom, oni su umjetnici, to im je nekako svrha. kvalitet rada je već drugo pitanje.

ima još nešto: hom balkanikus po definiciji obožava da omalovaži nečije drugo iskustvo i emocije: to je nešto što treba da se zaboravi, izbriše, nebitno, i na kraju - nedovoljno dobro.

marina a. u crnoj gori... ne znam na šta ste tačno mislili, ali nju su pozvali na cetnjsko bijenale. pristala je (baš se pitam zašto?), a onda su se vlast i kekakav princ u parizu posvađali ko ima pravo na tu manifestaciju, i sve je propalo. marina se izvinila i zahvalila.
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360654#p2360654]bern napisao:[/url]uostalom, oni su umjetnici, to im je nekako svrha.
iskreno se nadam da nije!
pritom ne kazem da umjetnik ne treba reagirati na svijet oko sebe, niti ignorirati prozivljeno. meni smeta umjetnicka coporativnost i i nje proizasla industrija bola, pa se taj isti rat previse obradjuje na isti nacin, s istim mindsetom, s istom estetikom ili bez nje uopce. susta suprotnost autonomnosti i originalnosti koju bi umjetnost trebala imati.

nadalje, strasno me nervira to konstantno kreativno ogranicavanje koje vjecno tematiziranje ovog ili onog balkanskog rata podrazumijeva. zelim, recimo, odgledati i odlicnu dramu o raspadu braka smjestenu u sarajevo ili beograd ili zagreb, a ne samo jebeni rat rat rat. zar je iznad umjetnickog dometa homo balkanicusa da promislja ista sto je izvan podrucja najsvjezijeg pokolja? :pljuje:

ima još nešto: hom balkanikus po definiciji obožava da omalovaži nečije drugo iskustvo i emocije: to je nešto što treba da se zaboravi, izbriše, nebitno, i na kraju - nedovoljno dobro.
doista, omalovazavam reciklirana iskustva i reciklirane emocije. muka mi je od njih. zelim autentično, a to što je netko bio u ratu i izgubio najbliže i bilo mu je jako teško i štagod whatever uopće ne znači da će umjetničko djelo inspirirano time biti bolje od govneta.

a druga stvar, uvjeren sam da velike teme traže i velika djela. naravno, nije da to tako uvijek bude. al kad se sjetim glupače nure bazdulj-hubijar koja je svojim proljevom od romana 'kad je bio juli' jeftino eksploatirala srebrenicu, dodje mi da i nju i njen roman spalim na lomaci.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360660#p2360660]Popeye napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360654#p2360654]bern napisao: a druga stvar, uvjeren sam da velike teme traže i velika djela. naravno, nije da to tako uvijek bude. al kad se sjetim glupače nure bazdulj-hubijar koja je svojim proljevom od romana 'kad je bio juli' jeftino eksploatirala srebrenicu, dodje mi da i nju i njen roman spalim na lomaci.
slažem se. sad se prisjećam mojih komentara i diskusija (before it was mainstream lol) o srebrenici i holokaustu. moje napomene da ih oportunisti trpaju svugdje i tako omalovažavaju, nailazilo je na prezir istih onih koji su potajno smatrali da su oba događaja zavjera.

što se tiče tvog očekivanja nekog dobrog djela kod nas: ja ga ne očekujem. očekuem da nastaje izvan balkana, od strane ljudi koji su obradili neko svoje "balkansko" iskustvo. ne znam koliko je ova mlada slikarka u americi to dobro uradila, nadam se da jeste.
Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360654#p2360654]bern napisao:
očito niste imali traumatična iskustva te vrste ;)) .ma još nešto: hom balkanikus po definiciji obožava da omalovaži nečije drugo iskustvo i emocije: to je nešto što treba da se zaboravi, izbriše, nebitno, i na kraju - nedovoljno dobro.
a ko kaze da su oni imali traumaticna iskustva 'te vrste'?
sarlatanski pristup ozbiljnim temama zapravo omalovazava traume ljudi koju su stvarno prolazalli kroz sav taj pakao.
drugo, mi ovde govorimo o umetnosti, a ne o bilo kom iskustvu ili emocijama.

Nemam lose misljenje o majinim radovima per se, njena prica mi je problematicna.
Korisnikov avatar
By Vel boy
off
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360637#p2360637]Mars napisao:[/url] Što bi rekao jedan forumaš "dozvoljavam sebi mogućnost pogreške" i da su sautparkovci u stvari plagirali nju.

Ali, što bi opet rekao jedan drugi čovek (na sasvim suprotnoj strani IQ spektra od gorepomenute budale) ......
ko je taj? :hyper:

a, sve zbog ovog
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360177#p2360177]Vel boy napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360119#p2360119]smaug napisao:[/url]@*deni*, Mars & svejedno
Ja ve obozavljem i dzumle i obaska....
ovde i jeste zachkoljica ovog foruma, shto se odredjeni fun-club-trash-bez granica klanovi obozavaju k'o da su nekim gej bogom dani da se moraju obozavati.
dozvolicu sebi shansu pogreshke da kazem da osecam da se svejedno tu samo stihijski i slabije promishljeno pridruzio, pa cu se nadati da ce from now on biti malo oprezniji, tako da kazem.
:giggle: pa, nechija prostachka patoloshka egomanijakalna sujeta ne moze da podnese. njah :drama: off off
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360671#p2360671]antibiotic napisao:
sarlatanski pristup ozbiljnim temama zapravo omalovazava traume ljudi koju su stvarno prolazalli kroz sav taj pakao.
to je već sad problem koji naslućujem, ali ne ne mogu ga dopro objasniti.

prvo, ne znam da li je šarlatanski rad (umjetinici, ima li vas na forumu?).

drugo, ne znam šta vas buni. to što još uvijek ima osjećanja kojaje pokupila kao sedmogodišnje dijete? ništa to čudno nije.

treće, patnja je individialna. ne možete doći i reći "ti si manje patio, ne računa se to tvoje žvrljanje". gdje su onda granice?

četvrto, autor ne mora doživjeti sve ono što koristi za djelo da bi to djelo valjalo.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360723#p2360723]bern napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360671#p2360671]antibiotic napisao:
to je već sad problem koji naslućujem, ali ne ne mogu ga dopro objasniti.

prvo, ne znam da li je šarlatanski rad (umjetinici, ima li vas na forumu?).

drugo, ne znam šta vas buni. to što još uvijek ima osjećanja kojaje pokupila kao sedmogodišnje dijete? ništa to čudno nije.

treće, patnja je individialna. ne možete doći i reći "ti si manje patio, ne računa se to tvoje žvrljanje". gdje su onda granice?

četvrto, autor ne mora doživjeti sve ono što koristi za djelo da bi to djelo valjalo.
upravo!
uostalom, zar bi bila ovako priznata u Americi da je (bezochna) plagijatorka....? moguce, no, sumnjam.....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!