Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Manjak radnih mesta, očekivanje da će im posao "doći na noge" i negovanje nerealnih ambicija, samo su neki od razloga zašto sve više mladih u Srbiji živi pod roditeljskim krovom, od babinih i dedinih penzija.

Umesto da rade, mladi sve više žive ili na “maminoj i tatinoj grbači” ili na račun porodičnih penzija, kažu statistike. Iako je na Birou za nezaposlene više stotina hiljada prijava za zaposlenje, motiv da se u iščekivanju posla u struci radi nešto drugo gotovo i da ne postoji!

Država se nije pobrinula da mladi, obrazovani ljudi lako nađu zaposlenje, pa je zato radni elan na nuli, rečenica je kojom se obično objašnjava mladalačka letargija i traženje oslonca u “tuđem novčaniku”. Sa druge strane, mnogi su spremni da rade sve i svašta, kako bi zaradili za život. Istraživali smo zašto u Srbiji već dugo postoji ovakva “nejednačina”.

"Sramota me je, baka me hrani!"

Aleksandra Đukić (29) iz Beograda završila je Ekonomski fakultet. U roku. Prosek ocena - 8,20. Živi na Voždovcu, u stanu sa roditeljima i dve mlađe sestre. Narodski rečeno, nema ni minut radnog staža.

- Dok sam studirala, otac i majka mi nisu dozvoljavali da radim – priča Aleksandra za S media portal. – Bilo im je važnije da što pre završim fakultet i dobijem diplomu. Nadali su se da ću lako i brzo naći posao. Međutim, kad sam diplomirala i otišla na Biro, rekli su mi da posla nema i da mi je bolje da potražim uhlebljenje samostalno, jer je tako izvesnije da ću zaraditi platu. Baka i deka su me podržavali u tome, ali do sada nisam imala sreće. Šaljem biografiju na stotine imejlova... Uzalud! Majka je ostala bez posla, otac prima minimalac. Da bismo preživeli, baka i deka nam daju novac od svojih penzija koje su više nego skromne. Ali, da njih nema, ne znam kako bismo sastavili kraj s krajem... Za struju dugujemo 48.000 dinara, za komunalije 35.000. Ne pamtim kad sam sebi kupila komad garderobe ili izašla u kafić.

Sagovornica S media portala nije atipičan predstavnik svoje generacije u današnjoj Srbiji. Kaže da ju je sramota što živi pod roditeljskim krovom i što je hrane baba i deda.

-Umesto da ja njima pomognem, zavisim od 'crkavice' koju dobijaju dva puta mesečno. Majka i otac su takođe očajni. Posla nema ni za lek, a kad kažem da ću raditi na pijaci za dvadesetak hiljada, svi dreknu na mene: "Ni slučajno! Tvoja diploma je jedino za šta smo se svi izborili! Nećemo dozvoliti da arčiš porodično dostojanstvo na nekom buvljaku!" Jedino što mi preostaje jeste da krišom počnem da radim, makar u nekom kafiću. Ali, kad bolje razmislim, zašto sam onoliko 'gulila klupu'?!

Razapeti između realnosti i ambicija

Porodični psiholog Zoran Musterović za S media portal napominje da je za ovakvo ponašanje zaslužna kako navika iz roditeljskih dana da će nam drugi ponuditi posao, tako i naša realnost, odnosno izuzetno teška ekonomska situacija u zemlji. Istovremeno, prema rečima psihologa, mladi žive u snovima i čekaju priliku da im se omogući posao zahvaljujući kom će se obogatiti. Takve šanse početnicima ne pruža nijedno društvo u svetu.

- Osim što "nasleđuju" primanja roditelja pa i penzije, mladi "nasleđuju" i navike prema poslu, zapravo dobijanju posla – objašnjava psiholog Musterović za S media portal. - Navike iz roditeljskih dana su da će nam drugi dati ili ponuditi posao. To je donekle naučena pasivnost u ovoj situaciji. Za dodatno učvršćivanje ovog ponašanja zaslužna je i naša realnost, teška ekonomska situacija koja pruža minimalne šanse za zaposlenje. Kako mladi žive u svom vremenu, pa i svojim snovima, oni neguju vrednosti koje su aktuelne, a po ovom pitanju i oni preferiraju materijalno bogatstvo kao vrhunsku vrednost, pa čekaju priliku koja bi im to omogućila. Tako ostaju razapeti između visokih i nerealnih ambicija, i realnosti koja povremeno nudi male šanse kojim bi se eventualno započeo samostalan život, ali na nivou preživljanja za koji nisu spremni.

Borite se, ne čekajte "pravu priliku"!

Psiholog ističe da ni školske kvalifikacije u dovoljnoj meri ne prate potrebe društva, jer često imamo deficit kadra u određenim oblastima, dok drugi studiraju za poslove kojih je tržište odavno zasićeno. Ipak, ono što zabrinjava je činjenica da se u Srbiji sve manje neguje “kult rada”.

- Veliku odgovornost ima školski sistem, koji se nije u dovoljnoj meri prilagodio novom vremenu, novim potrebama. Ali, postoji nešto alarmantnije: naša sredina ne neguje kult rada! Više se preferira dobra pozicija do koje bi mladi,verovatno, hteli što pre da dođu,jer ona donosi beneficije. Za takva mesta se treba izboriti, teško se dobijaju čekanjem – upozorava psiholog.

Nekada je lako bilo biti mlad

Profesorka sociologije Smiljka Tomanović za S media portal kaže da su u Srbiji, naročito u doba socijalizma, sistemski mehanizmi obezbeđivali prilično dobar prelaz sa školovanja na zaposlenje i prilikom zanivanja porodice - stambeno obezbeđenje, što danas ni približno nije slučaj.

- Kada su se ta država, kao i njeni sistemi zaštite urušili, mladi su postali zavisniji od svih resursa koje roditelji mogu i moraju da im pruže, jer nema ko drugi – objašnjava profesorka Tomanović. - Država nije razvila mehanizme kojim bi to kompenzovala; preko razvijenog sistema stipendiranja, kredita za obrazovanje i povoljnih stambenih kredita. Mladi su svoju tranziciju odrastanja produžili do sredine, pa čak i do kraja tridesetih godina života. U tom smislu, govorimo o prinudno produženoj mladosti...

Neprobirljivost zarad autonomije

Prema rečima psihologa Zorana Musterovića, optimizam uliva veliki broj mladih koji u cilju dokazivanja svoje samostalnosti prihvataju poslove koji ne odgovaraju njihovoj kvalifikaciji i intelektualnim mogućnostima.

- Deo mladih preuzima odgovornost i nastoji da se aktivno prilagodi aktuelnoj situaciji, tako što prihvata poslove kojih ima na tržištu. Nažalost, ovaj broj mladih ljudi je u manjini. Činjenica je da čovek koji je završio studije a ne može da nađe posao u struci teško izlazi na kraj sa ovim problemom,bez obzira na stav. Ipak, menjajući odnos prema problemu i preuzimanjem odgovornosti postajaće realniji, zreliji i spremniji za život, pa će i buduće prave šanse brže prepoznati i iskoristiti – smatra psiholog Musterović.

Život sa roditeljima – posledica nemaštine

Istraživanja agencije „Medium Galup“ pokazuju da u našoj zemlji čak 57 odsto stanovništva od 25. do 34. godine i dalje ne napušta rodnu kuću.

Od 35. do 44. godine takvih je 32 odsto, a i u populaciji od 45. do 54. godine čak 27 odsto ostaje u roditeljskom domu

Jelena Kostadinović
Korisnikov avatar
By Stripi
pa šta onda?
Glavno da je Kosovo Srbija, da je Jeremić neki kurac u UN-u, da je Tadić vječni predsjednik i zemlje i DS-a, da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da je Milorad Dodik uvijek u pravu.
Sve ostalo je nebitno.
Korisnikov avatar
By antibiotic
meni se cini da je u srbiji ovako oduvek bilo.

pogotovu u socijalizmu, sve do danas, ali i mnogo ranije.

u selima se np. jos uvek podrazumeva da deca ostanu u "svom domacinstvu" sa starijima sve do njihove smrti. mozda odavde potice ta "tradicija" ili je barem ostajanje kod roditelja zbog toga toliko 'podrazumljivo', odnosno toliko 'nista strasno'.

ne bih rekao da je nemastina glavni razlog, mozda samo dobro opravdanje, jer ko zeli da ode od roditelja taj ce to uciniti glavom bez obzira i po svaku cenu.
Korisnikov avatar
By Galadriel
Od 19. živim odvojeno, vec dve godine finansijski samostalna u potpunosti. :awesome:

Samo mislim da statistika nije odraz realne slike, npr. ne vidim zašto bi se neko selio iz kuće od 170 kvadrata u kojoj živi samo on sa roditeljima.

Takođe, toliko njih rade neprijavljeni.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Nije da se u potpunosti ne slazem sa napisanim, ali ja licno poznajem samo jednog lika koji je ubedjen da je time sto je zavrsio ekologiju zaduzio covecanstvo i trenutno ceka ministarsku fotelju. Drzeci se za mamine skute, naravno.
Vecina se snalazi. I ogromna vecina van struke, i po kaficima i po restoranima, jedna koleginica vec drugi put riba palubu na nekom prekookeanskom brodu. Mislim da vrlo mali procenat ljudi u Srbiji moze sebi da priusti to 'cekanje' da posao padne sa neba. Samo rmbamo neprijavljeni, na odredjeno, na crno i na sivo. A Biro nikad nije bio merilo.
Takve 'mlade' ljude od 25-34 u vecini zemalja roditelji bi vec davno izbacili iz kuce. Ovde su mladi prezasticeni i razmazeni. Vecito se vade na tesku ekonomsku sitacuiju. Takva situaciju u Srbiji nije kriza, vec default stanje i ako cekaju onda ce i u 50.-toj ziveti sa roditeljima.
Mislim da je jos gore 'pseudo' osamostaljivanje, kad mlada osoba ode sprat vise u roditeljskoj kuci i misli da se osamostalila.
Nisu svi isti. I ovde imaš slučajeva da su roditelji izbacili odraslu decu iz kuće, a imaš i slučajeva gde odrasli potomci maksimalno ceo život uživaju privilegije na račun svojih uspešnih roditelja. Isto je i u drugim zemljama.
Pitanje je samo kakvo je naše mišljenje na tu temu - da li smo za to da roditelji izbace svoju odraslu decu, ili mislimo da je ok da odrasli potomci ( koja su u prilici ) uživaju u privilegijama koje su obezbedili njihovi uspešni roditelji.
Naše mišljenje najviše zavisi od toga kako smo po tom pitanju sami prošli u životu.
:yes:
Ne znam nijedan primer izbacivanje odrasle dece u Srbiji :) Kod nas je filozofija 'neka ga, nek je ziv i zdrav'. A sa druge strane znam za slucajeve izbacivanja roditelja iz njihovih kuca (prelazak u selo, na vikendicu...) da bi potomak mogao da bude sam u kuci i da ako mu se posreci dovede neko zensko.
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351716#p2351716]Stripi napisao:[/url]pa šta onda?
Glavno da je Kosovo Srbija, da je Jeremić neki kurac u UN-u, da je Tadić vječni predsjednik i zemlje i DS-a, da se u Srebrenici nije dogodio genocid i da je Milorad Dodik uvijek u pravu.
Sve ostalo je nebitno.
Mhm. I to je to.

Ova tema je opet prica o posledicama. I kako se one 'lece'. A od toga nikakave vajde nema.

Mislim da svuda u svetu postoji procenat ljudi koji jednostavno zele, hoce da ostanu da zive sa roditeljima, bakama, dekama... I tu negde, u te procente spadaju i ljudi koji naslede i hoce da se bave farmom ili vec poslom kojim se bave roditelji pa onda ostanu na imanju/sa roditeljima.

Ali to je njihova zelja i odluka a ne moranje.

Ne mislim da su maldi u Srbiji razmazeni i prezasticeni. Tj verovatno neki jesu. I ne znam kako da se 'ne vade' na tesku ekonomsku situaciju - pa ona je u Srbiji katastrofalna. A razlika izmedju klasa jos katastrofalnija.

Ali ako vec pricamo o vecini - onda mislim da vecina nema nikakvu sansu da se osamostali. I mislim da bi, da im se ista pruzi, ti mladi ljudi to oberucke prihvatili.
to je i pitanje odgoja. roditelj koji je izbacen iz vlastite kuce od strane djeteta je odgojio to dijete da ga izbaci iz kuce, naravno vjerojatno ne direktno.

nadalje, govna u kojima se nalaze mladi u srbiji je bas vrijedno kuhala generacija njihovih roditelja. za razliku od roditelja danasnjih roditelja, koji su svojoj djeci ponudili bolje drustvo nego sto sto je bilo u njihovoj mladosti.

trenutna generacija roditelja danasnjih 20-30godisnjaka su najveci promasaj u ljudskom, moralnom i svakom drugom smislu. danasnja srbija je njihovo djelo. djeca su samo logican rezultat.

all in all, blame the parents! :ua:
Korisnikov avatar
By Galadriel
e a u africi nemaju ni kuće. čiji je to problem??
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351811#p2351811]Popeye napisao:[/url]

trenutna generacija roditelja danasnjih 20-30godisnjaka su najveci promasaj u ljudskom, moralnom i svakom drugom smislu. danasnja srbija je njihovo djelo. djeca su samo logican rezultat.

all in all, blame the parents! :ua:

i ja uvek kazem ovakvu ste nam dryavu ostavili u amanet, ali to nije izgovor da naredne generacije nista ne poboljsaju
@galadriel: slazem se. prva stvar koju se treba napravit je pobuna protiv roditelja. ^^
meni je zastrasujuce koliko mlade generacije u hrvatskoj preuzimaju sve vrijednosti svojih idiotskih roditelja. nema nikakvog sukoba generacija, jedne od najboljih stvari koja se jednom ucmalom drustvu moze desiti.
Lepo ja kažem, sve se svodi na - sirotinjo i Bogu si teška.
Čim ti moraš po svaku cenu da nađeš posao, moraš da radiš bilo šta, jer nemaš nikakvu imovinu koja bi te poštedela nužnosti da MORAŠ da radiš bilo kakav posao da bi se prehranio, čim se otvaraju polemike oko toga ko je na čijoj grbači i kad će se sa nje skinuti i iz čije kuće iseliti - to je govno, a ne život vredan življenja.
I opet se sirotinja najviše razmnožava, ne znam samo zašto.
:puzzle:
Gajim najdublji prezir prema sirotinji i njenim životnim preokupacijama, od kojih je najbitnije pitanje DA LI SI ZAPOSLEN ?, a i sam joj pripadam, smatram.
:bljak:
Korisnikov avatar
By antibiotic
^ ah a zamislite tek sukob generacija, a i dalje pod istim krovom!

zapravo nema sta da zamisljate, to smo svi manje vise iskusili ^^

neki hetero muskarci, posto su se jedva izvukli iz mamine suknje tako sto sto su se ozenili - to isto sada rade sa svojim zenicama koje su naucile da ih trpe i izdrzavaju.
poznajem primere. svuda su oko nas.

cini mi se da kod gay muskaraca postoji veci pritisak za osamostaljenjem,
retko ce koji peder da trpi i izdrzava drugog, a i gay zajednica je krajnje okrutna prema nezaposlenim kolegama po seks. orijentaciji... barem kada su muskarci u pitanju (?)

da ne spominjem orman i sve frustrirajuce okolnosti kada su roditelji tu :)
Hm...

Osoba koja se nije osamostalila maksimalno do 25. godine ima samo dvije moguće "isprike":

1. nesposobna za život

2. bezobraznik/ca koji/a je navikao/la da je sve na gotovo: od plaćanja računa, preko pripravke objeda do spremanja sobe. A i lakše je kukumavčiti, nego izići van i izboriti se za svoju egzistenciju.

Ni prve ni druge ne želim u svom bliskom okruženju.
Korisnikov avatar
By Denni85
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351794#p2351794]Wilhelmina napisao:[/url]Nije da se u potpunosti ne slazem sa napisanim, ali ja licno poznajem samo jednog lika koji je ubedjen da je time sto je zavrsio ekologiju zaduzio covecanstvo i trenutno ceka ministarsku fotelju. Drzeci se za mamine skute, naravno.
e to, takva je vecina onih koji nemaju posao, a deo njih je i u fazonu
"trazim posao, molim boga da ga ne nadjem"....plus ti likovi sto su uvereni
da su sveznajuci, da su mesije jer su zavrsili fakultet :D
^
^
Pa sad, imajući u vidu tvoju sklonost ka elitizmu i udobnostima svih vrsta, ne verujem baš da ne bi želeo u svom okruženju bezobraznika/cu koji/a je navikao/la da je sve na gotovo: od plaćanja računa, preko pripravke objeda do spremanja sobe, a da je taj bezobraznik, ili bezobraznica sin, ili kći nekog visokog državnog funkcionera, monarha, ili naftnog magnata.
Ako ništa drugo, ono zbog koristi koje takav kontakt može da donese.
:gotika:
By Ulix
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351808#p2351808]smaug napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351716#p2351716]Stripi napisao:[/url]pa šta onda?
Sve ostalo je nebitno.
Mhm. I to je to.

Ova tema je opet prica o posledicama. I kako se one 'lece'. A od toga nikakave vajde nema.

Mislim da svuda u svetu postoji procenat ljudi koji jednostavno zele, hoce da ostanu da zive sa roditeljima, bakama, dekama... I tu negde, u te procente spadaju i ljudi koji naslede i hoce da se bave farmom ili vec poslom kojim se bave roditelji pa onda ostanu na imanju/sa roditeljima.

Ali to je njihova zelja i odluka a ne moranje.

Ne mislim da su maldi u Srbiji razmazeni i prezasticeni. Tj verovatno neki jesu. I ne znam kako da se 'ne vade' na tesku ekonomsku situaciju - pa ona je u Srbiji katastrofalna. A razlika izmedju klasa jos katastrofalnija.

Ali ako vec pricamo o vecini - onda mislim da vecina nema nikakvu sansu da se osamostali. I mislim da bi, da im se ista pruzi, ti mladi ljudi to oberucke prihvatili.
:up:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!