Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Gej strejt alijansa (GSA) najoštrije osuđuje izjavu Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, o tome da je homoseksualnost bolest, a koju su preneli pojedini mediji.

I pored toga što je homoseksualnost skinuta sa liste bolesti Svetske zdravstvene organizacije još pre dvadeset godina, što je u više navrata potvrdilo i Srpsko lekarsko društvo i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, Dragan Marković Palma ne prestaje da ovakvim i sličnim izjavama zloupotrebljava medijski prostor, širi neistine i raspiruje mržnju prema LGBT populaciji. Tome sigurno doprinosi i činjenica da ni zbog jedne svoje homofobične izjave, a bilo ih je i previše u poslednje dve godine, Marković nikada nije odgovarao, ni krivično ni politički.

Izjava Dragana Markovića Palme za GSA nesumnjivo predstavlja govor mržnje prema LGBT populaciji i stavlja ovu manjinsku populaciju u poziciju građana drugog reda, a posebno zabrinjava to što je Marković visoko pozicionirani političar koji bi morao da poštuje Ustav i zakone Srbije koji zabranjuju diskriminaciju, što on očigledno ne čini.

Takođe, GSA smatra da je „dodatak“ izjavi o tome kako Marković ne podržava nasilje krajnje licemeran s obzirom da upravo ovakve izjave da je homoseksualnost bolest samo jačaju ionako velike društvene predrasude i mržnju prema LGBT populaciji i doprinose povećanju nasilja nad LGBT osobama gde počinioci u večini slučajeva, baš kao i Marković, prolaze nekažnjeno.

GSA nema iluzija da Dragan Marković Palma nije svestan svoje odgovornosti i posledica svojih izjava koje mogu dovesti do nasilja nad ovom manjinskom populacijom, bilo da se radi o Paradi ponosa ili o čestim slučajevima napada na LGBT osobe koji se preko cele godine dešavaju na ulicama, javnim prostorima, školama, u porodicama i dr.

GSA smatra da Markovića prosto nije briga za živote LGBT osoba u Srbiji već jedino za jeftine političke poene koje na ovaj način zarađuje u homofobičnom društvu kao što je društvo u Srbiji. Uostalom, to je pokazao i prošle godine kada je, prema saznanjima GSA, direktoru Studentskog kulturnog centra (SKC) u Beogradu par dana pred 10. oktobar nudio razne položaje i beneficije ukoliko organizatorima Parade otkaže korišćenje SKC-a bez obzira što je SKC bio jedna od najvažnijih bezbednosnih tačaka koja je predstavljala zaštitu za učesnike Parade.

Imajući sve ovo u vidu, Gej strejt alijansa će ubuduće Dragana Markovića Palmu, ukoliko nastavi sa homofobičnim izjavama, kao i njemu slične političare smatrati direktnim inspiratorima mržnje i nasilja nad LGBT osobama, bilo da se radi o pojedinačnim napadima ili o organizovanim napadima od strane ekstremističkih desničarskih organizacija.

Takođe, s obzirom na izostanak adekvatne reakcije nadležnih državnih institucija i organa na navedenu izjavu, Pravna služba GSA će u narednim danima podneti i tužbu protiv Markovića zbog govora mržnje, diskriminacije i povrede ravnopravnosti.

Info centar GSA

Slika
Bas bi bilo lepo videti da mungos zavrsi u kavezu, ili barem necemu sto mirise na njega.
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je da predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma svojom izjavom širi neravnopravnost, mržnju i netrpeljivost prema LGBT populaciji, što je zabranjeno Ustavom i zakonima Srbije.
Korisnikov avatar
By Paki
U ponedeljak 22. avgusta je Pravna služba Gej strejt alijanse protiv Dragana Markovića Palme podnela:

1. krivičnu prijavu - zbog krivičnih dela Povreda ravnopravnosti (član 128, stav 1 Krivičnog zakonika) i Rasna i druga diskriminacija (član 387, stav 1 Krivičnog zakonika)

2. tužbu za utvrđenje diskriminatorskog postupanja tuženog i zabrane ponavljanja diskriminacije - zbog kršenja Zakona o zabrani diskriminacije i to:

- člana 11 - koji zabranjuje govor mržnje i to tako što je zabranjeno izražavanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog ličnog svojstva, u javnim glasilima i drugim publikacijama, na skupovima i mestima dostupnim javnosti;

- člana 12 - koji zabranjuje uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica ili grupe lica na osnovu njihovog ličnog svojstva, a naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje;

- člana 13 - koji određuje (i zabranjuje) teške oblike diskriminacije (stav 1. - izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije predstavlja teški oblik diskriminacije; stav 3. - ako se izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije vrši putem javnih glasila, to takođe predstavlja teški oblik diskriminacije)

- člana 21 - koji zabranjuje diskriminatorno postupanje zbog prava svakog građanina i građanke da se dobrovoljno izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji
Korisnikov avatar
By Mars
Palma...ok. Ne možeš ni da očekuješ nešto normalno od njega - ali što ne tužite vlasnike pojedinih diploma visokoškolskih ustanova za te iste izjave? Lekare, psihologe...Toševskog, Marića, Jankovićku...?
Korisnikov avatar
By Stripi
Mrnjah, ja baš vidio u najavi za ovotjedni Red Carpet kako predsjednik "Dinama" u opširnom ekskluzivnom intervjuu izjavljuje "Ne volim primat u bulju i ne volim one koji primaju u bulju." A intervju dao ortodoksnoj tetki.
Korisnikov avatar
By Burak
Novčane ili zatvorske kazne ne bi postigle nikakav stvarni efekat. Predlažem da Palamurdu osude na 6 mjeseci dobrotvornog rada: da čisti wc ispred dark room-a nekog gay kluba. Korisno za sve strane:
- toaleti gay klubova bi postali konačno čistiji
- prilika Palmi da se konačno upozna sa gayevima i shvati da nemaju rogove, oči na leđima i otrovnu žaoku
- prilika Palmi da upozna nekog macana i konačno se skrasi
Herald napisao:`oce l` biti sudjenja?
Čekamo da zakažu.
Treba da budu dva procesa - jedan krivični (u Jagodini) i drugi parnični (u Beogradu).

Moguće je da se za krivični pozove na poslanički imunitet, dok za parnični (po Zakonu o zabrani diskriminacije) to nije moguće.
Ne mogu da gledam, jer takvi sadržaji na mene deluju uznemiravajuće.
Najbolji ikada dat odgovor na Palmine svinjarije mi je onaj koji je, čini mi se, provalio Azdejković. Glasi otprilike ovako :

Kad dođu neki stranci sa malim detetom u Srbiju i to dete slučajno vidi Palmu na ulici, ili na televizoru, kako da mu roditelji objasne šta je to ?

:krezavi:
*deni* napisao: Najbolji ikada dat odgovor na Palmine svinjarije mi je onaj koji je, čini mi se, provalio Azdejković. Glasi otprilike ovako :

Kad dođu neki stranci sa malim detetom u Srbiju i to dete slučajno vidi Palmu na ulici, ili na televizoru, kako da mu roditelji objasne šta je to ?

:krezavi:
Sjajno!!
Korisnikov avatar
By Mars
Valjda po nekom objektu/biznisu šta li kad je imao, nekad u početku.

Ko Aca Lukas. Ili ZEPTER.

Ja sam kući nekad imao video klub "Palma". A odakle sama fascinacija tim drvetom u našem kontinentalnom području ne znam.
Korisnikov avatar
By Mars
Ej, od toliko drveća kojim obiluje slovenska duhovna tradicija (kako prethrišćanska tako i hrišćanska) - on uzeo PALMA.

Bruka za pravoslavlje.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Da, stvarno bruka. Sto ga ne zovu, recimo, vrba?
Onda bi bilo bruka za vrbu.
Kao sto je ovako bruka za palmu.

Ali svi ti likovi poznati javnosti po nadimcima... izbacila ih je poplava iz 90ih k'o neko mrtvo zadriglo tele koje sada samo smrdi i zagadjuje okolinu...
Korisnikov avatar
By Mars
I to. Kakav ženski rod za onakvog domaćina?!
Hrast! Javor! Brest! Dud! GLOG!! To su nadimci za onakvu muškarčinu a ne lelujava, tanka palma sa korenom od 30cm u zemlji.

Moram da priznam da mi je posle ovako detaljnijeg razmišljanja ovaj čovek sve manje jasan.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!