Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Republika Srpska - nezavisna?

Da, treba
36
55%
Ne treba
30
45%
Korisnikov avatar
By Burak
S obzirom na novonastalu situaciju u kojoj međunarodni sud pravde kaže da neke pokrajine imaju pravo da proglašavaju nezavisnost slijedi logično pitanje:
Treba li Republika Srpska da postane nezavisna država izvan Bosne i Hercegovine?
Korisnikov avatar
By Tungi
Ok...Ovako.Ako se ne postuje medjunarodno pravo,zasto bi i tamo neki dejtonski sporazum.Tako da,trebalo bi.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
1. Nemoj vređati ljude.

2. Želje i mogućnosti su dve različite stvari. Mislim da bi to u ovom trenutku prouzrokovalo izuzetne nemire, ako ne i potpirilo novi rat. To nije potrebno nikome. Drugačija je istorija, drugačiji su prostori. Koje su paralele koje ti vidiš između Kosova i Republike Srpske?
Korisnikov avatar
By *STATUS*
Апсолутно се слажем!

Ако може Косово, може и република Српска...

:dancing:

Већ ујутру видим насловну страну Курира "СРБИ ХОЋЕ НЕЗАВИСНОСТ РЕПУБЛИКЕ СРРПСКЕ"...

burak-BL, овим постом улазиш у историју ;)

KorvinOdAmbera, а што су друге околности?
Јел република Српска има председника, премијера, Владу, полицију, војску?
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by KorvinOdAmbera

1. Nemoj vređati ljude.

2. Želje i mogućnosti su dve različite stvari. Mislim da bi to u ovom trenutku prouzrokovalo izuzetne nemire, ako ne i potpirilo novi rat. To nije potrebno nikome. Drugačija je istorija, drugačiji su prostori. Koje su paralele koje ti vidiš između Kosova i Republike Srpske?
1. Ne vrijeđam jer nikoga nisam ni imenovao niti prozvao.
2. RS se itekako može porediti pa Kosovom. Naprotiv entitet Republika Srpska je mnogo veći politički autoritet nego što pokrajina u državi uopšte može biti. Srpska od svog osnivanja ima sve segmente koji omogućavaju samostalno funkcioniranje: vlada, parlament, policija, carinska kontrola, porezi itd.. Čak je mnogo funkcija oduzeto ovom entitetu i prebačeno na BiH..
Korisnikov avatar
By blabla54380
ne slažem se sa tobom da se situacija na kosovu može porediti sa rs, a ti si navao i zašto. ono što se može porediti jeste odnos UN-a prema eventualnoj nezavisnosti. tako da, naravno da treba.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Pa izvolite i proglasite nezavisnost -- je l' imate vojsku, policiju, parlament, dakel sve prerogative suverene države... Šta vas zaustavlja?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Originally posted by burak-BL
Originally posted by KorvinOdAmbera

1. Nemoj vređati ljude.

1. Ne vrijeđam jer nikoga nisam ni imenovao niti prozvao.
2. RS se itekako može porediti pa Kosovom. Naprotiv entitet Republika Srpska je mnogo veći politički autoritet nego što pokrajina u državi uopšte može biti. Srpska od svog osnivanja ima sve segmente koji omogućavaju samostalno funkcioniranje: vlada, parlament, policija, carinska kontrola, porezi itd.. Čak je mnogo funkcija oduzeto ovom entitetu i prebačeno na BiH..
1. Ma, to što si rekao varvari mi je jedino bilo bezveze.
2. Upoznat sam sa pozicijom RSa vrlo dobro. Da ti nadodam na spisak još i da svako od nas ima po pravu državljanstvo RSa ili FBiHa i BiH. Ne može se oduzeti državljanstvo entiteta, niti države. Nemamo carinsku kontrolu, to je na nivou BiH. Ne sećam se da li je sudska funkcija prenesena na državnu ili je i to ostalo entitetski?
Odluka o Kosovu može POMOĆI u nezavisnosti, može da bude povod, ali ne i uslov, tj. razlog.
Svi koji su izbegli u RS, moraju da imaju kvalitetno mesto za život i posao i budućnost, što je najbitnije (ljudi u Bijeljini i dan danas muče, kuće nemaju fasade, jedva se skrpi za preživljavanje). Svi što su pobegli iz RSa treba da se vrate i da ostvare svoja prava da nesmetano mogu da se mole kome god i kako hoće. Jedino što po meni ne bih mogao da prihvatim jeste to da govore o novoskrprljenom jeziku i naciji. Ali, dobro, to će ih na kraju i zajebati kako vidim.
A to su stvari koje se naprosto moraju obaviti, pre nego što uopšte možemo da pričamo o bilo kakvoj nezavisnosti.

Ili barem da postanemo toliko nesnošljivi, da Muslimani i Hrvati požele da se otcepimo... :bubblegum:
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by Dušan Maljković

Pa izvolite i proglasite nezavisnost -- je l' imate vojsku, policiju, parlament, dakel sve prerogative suverene države... Šta vas zaustavlja?
Pa zaustavlja to što RS ne želi da se divljački odvaja kao što se to kod nas u regionu do sada radilo. Zar se nije ljepše mirno razići kao npr. Češka i Slovačka?
Korisnikov avatar
By Dirrty
Da ste se toga setili pre 20 godina, ne bismo mi sada o tome raspravljali.

Mislim da bi trebalo da se odcepi, ali tek kada se stvore stvarni uslovi za to.
Ne žuriti u inat Albancima (?) jer ćemo opet mi najebati najviše.

Mada, rekao bih da je brže i isplativije da se dovede u red u okviru BiH, ali je naravno manje moguće, ipak su to Srbi :kingkong:
Korisnikov avatar
By dharmox

Pa zaustavlja to što RS ne želi da se divljački odvaja kao što se to kod nas u regionu do sada radilo. Zar se nije ljepše mirno razići kao npr. Češka i Slovačka?
Lepše jeste, ali trenutno nije moguće.

Najzad, otcepljenju Kosova kumovala je Amerika, a Amerika ne želi otcepljenje RS. Gledao sam diskusiju na TV kad je onaj američki, kakolisezvaše, bio tu. Pita ga novinar šta je odlučilo o otcepljenju Kosova, on veli - volja većinskog stanovništva. Ondak ovaj pita - budući da većinsko stanovništvo RS želi otcepljenje, znači li to... Ovaj vrisne, NEEEE! A zašto ne? Pa zato što ne može, kaže on jasno i glasno.

Džaba što oćeš kad ne daju.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković

Pa raziđite se mirno. A btw slažem se -- ako je Albancima dato pravo da se otcepe, to pravo bi trebalo da ima i RS. Principi moraju da važe za sve.
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by Dirrty

Da ste se toga setili pre 20 godina, ne bismo mi sada o tome raspravljali.

Mislim da bi trebalo da se odcepi, ali tek kada se stvore stvarni uslovi za to.
Ne žuriti u inat Albancima (?) jer ćemo opet mi najebati najviše.

Mada, rekao bih da je brže i isplativije da se dovede u red u okviru BiH, ali je naravno manje moguće, ipak su to Srbi :kingkong:
Teška situacija, iz prostog razloga što bih kao jedinstvena opstaje samo zahvaljujući pritiscima stranih sila. Apsolutna većina stanovništva u Republici Srpskoj BIH ne smatra svojom državnom. Ne postoji ni kulturna niti bliskost bilo koje vrste između konstitutivnih naroda unutar BIH.
Lično, ne vidim bolje rješenje - još sad kada otcepljenja imaju i međunarodnu dozvolu ....
Korisnikov avatar
By Vel boy
neko reche, citiram: "Ne postoji ni kulturna niti bliskost bilo koje vrste između konstitutivnih naroda unutar BIH." (zatvoren citat)

-pa, ne znam za to, ali znam da sam proveo od 1976-e do 1997-e detinjstvo i mladost u toj BiH upravo bliskih naroda i gradjana. istina, samo zadnjih pet godina od tog razdoblja su bili teshki ali i to se izdrzalo.

ONT, ne, jer BiH ima svoj ustroj kojeg garantuju uz MZ-u i Srbija i Hrvatska.
dakle, nikakve veze s pitanjem Kosova nema.
Kosovo svakako da nije trebalo biti nezavisno (tu jedino i ja razmishljam razlichito od MZ-e koju predvodi SAD (zahvalite bush-u i republikancima koji je za vreme 2000-ih najvishe sjebao Srbe i Srbiju u vezi Kosova a za kojeg su desnicharski idioti od Srba bili agitovali i glasali naivno-budalasto misleci da ce bush i republikanci biti kao bolji u vezi Kosova od Clinton-a, dobro su vas bush i republikanci zajebali, srpski nacionalisti-shovinisti....)) , ali chinjenica jeste da je Kosovo bilo pokrajina (dakle, odredjena administrativna i autonomna jedinica i za vreme bivshe Jugoslavije), dok entitet RS nije postojao za vreme bivshe Jugoslavije, uopshte. entitet RS je stvoren za vreme ratova devedesetih (neki to nazivaju i proizvodom genocida, urbicida..... u shto sada ne bih ulazio, samo podsecam shta neki kazu i misle o tom....) i jedino se odnosi, kao shto Dayton-ski sporazum to i utvrdjuje, na uredjenje BiH.
konachno, otcepljenje entiteta RS ne bi bilo uopshte povoljno ni za kompaktnost srpskog nacionalnog korpusa u BiH jer, podsecam opet, Srba koliko-toliko ima i u entitetu FBiH koji bi bili, opet, prvi na udaru generalno antisrpske histerije velikoboshnjachkih i velikohrvatskih ekstremista. uz to, kao shto rekoh, otcepljenje entiteta RS bi samo raskomadalo srpsko nacionalno telo u BiH, izazvalo bi ponovni rat u BiH, izazvalo bi bombardovanje entiteta RS od strane NATO-a i EU-a i SAD-a, a to NIKOME ne bi koristilo, siguran sam. dakle, NE igrati se maksimalistichkih kaprica!!

BiH kroz Dayton-ski sporazum treba podrzati kao drzavu triju ravnopravnih naroda i gradjana, otvorenu prema susedima, poveznicu u regiji ex-Yu, evro-atlantski usmerenu kao i sve zemlje regiona ex-Yu na putu za EU gde ionako nema ili nece biti nekih snaznih granica.

ponavljam da sam protivnik ovakve nezavisnosti Kosova (pre svega zato shto Kosovo, uprkos i ondashnjim maksimalistichkim teznjama kosovskoalbanskih politichara, ipak nije bilo republika vec autonomna pokrajina u sastavu republike Srbije), ali, faktori MZ-e su, ko zna iz kojih razloga zapeli da bude nezavisno, shto opet Srbija ne bi trebala da uchini da joj bude kamen spoticanja na putu za evro-atlantske integracije koje su realno najkorisnije.

toliko.
By dukkehjem
Treba, ali ne jer su "tamo neki varvari dobili nezavisnost pokrajine", vec zato sto ljudi imaju pravo izbora...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Ma ne. Nikako divljacki. Uopste.
Tvoje elementarno nepoznavanje skorije istorije je zabavno.

Ontop: nemaju muda. Jednostavno receno. Plus, znaju da ce i od Srbije ispusiti za podrsku, jer je i Srbija u svojim problemima. Dejtonski sirocici.
Korisnikov avatar
By EnRage
A sve i da se otcijepi, međunarodne okolnosti su takve da ju ni Srbija ne bi smjela priznati. Priznale bi ih nepriznate Abhazija, Južna Osetija i Vlada RSK u progonstvu.

Da BiH ne funkcionira to je istina, ali ne bih rekao da je to baš zbog nepomirljivosti mentaliteta triju naroda, uostalom ni Jugoslavija se nije raspala zato što smo mi bili toliko drugačiji jedni od drugih. Kasniji rat je pokazao da većih razlika nema, a pokazuje to i današnje vrijeme.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Opcija 1. :srbin:

Dodik: Putokaz za Republiku Srpsku

Predsednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je mišljenje MSP o nezavisnosti Kosova razočaravajuće i da se nastavlja pravno nasilje nad Srbima i srpskim državama.

On je u izjavi Srni istakao da je ovakav stav MSP kontinuitet odnosa prema Srbiji koji je do sada bio potcenjivački i omalovažavajući.

"Ovo je novo potcenjivanje i omalovažavanje Srbije. Nova poruka Srbima da politika sile isključivo ima uspeha i da politika pravnog nasilja može da legalizuje stvari koje su do sada gotovo bile nemoguće - da se otcepi deo teritorije jedne države i da to nije protivno međunarodnom pravu", rekao je premijer RS.

On je istakao da Srpskoj, koja poštuje izvorni Dejton, to mišljenje u najmanju ruku može da posluži kao dobar putokaz za dalju borbu u pogledu njenog statusa i budućnosti.

"Mi u RS već odavno nismo sretni činjenicom da se nalazimo u BiH, ali ćemo se boriti za izvorna dejtonska rešenja. Međutim, nećemo isključivati ni dodatnu političku borbu za status koji nije protivan međunarodnom pravu, kako se to definiše u ovom mišljenju", rekao je Dodik Srni.

On je istakao da će stav ovog suda uneti nove osnove za odnose u sličnim situacijama širom sveta i sigurno produkovati mnogo problema na samom Balkanu.

"Mi od BiH imamo ogromnu ekonomsku štetu, i od nje gotovo da nemamo ništa korisno. RS je zamorče odnosa u BiH, ali Srpska naravno ima još strpljenja da se bavi dejtonskom strukturom i izvornim Dejtonom, jer nam je jasno da ni unilateralne akcije ne mogu da porode adekvatna i najbolja rešenja", rekao je Dodik i podsetio da je Severni Kipar davno proglašen nezavisnim, ali da to nije bilo uspješno, jer nije imalo političke mentore.

Premijer RS naveo je da će u narednim danima veoma dobro biti izučeno mišljenje MSP-a, jer svaka akcija RS mora da bude racionalna.

"Bez obzira koliko nas ovo razočaralo, koliko god govorilo da je svet nepravedan prema Srbiji kao državi i Srbima kao narodu, mi možemo jednostavno da kažemo da ovo nismo očekivali i da smo bili u pravu kada smo donosili Rezoluciju o otcepljenju Kosova u Narodnoj skupštini, u kojoj smo naveli da će to predodrediti buduća ponašanja i nas samih u RS, ukoliko to dobije međunarodni legitimitet", istakao je Dodik i dodao:

"Sada je to priznao na neki način MSP, tvrdeći da se segmentarno bavio pitanjima međunarodnog prava - to je gotovo nemoguće - laički i pravno odvojiti sam tehnički akt rezolucije od suštinskih posledica koje on donosi".

Dodik smatra da se MSP usudio da na taj način o tome odlučuje, još jednom ismevajući Srbiju i Srbe, ismevajući istoriju, kršeći međunarodno pravo i stvarajući novo međunarodno pravo koje će imati dalekosežne posledice, ne samo ovde.

"Kada bi to primenjivali, onda bi sigurno mogli već sutra doći u skupštinu, odvojiti se i doneti deklaraciju o samostalnosti RS. Bilo bi interesantno na koji način bi reagovali ti isti koji su tvrdili da nije protivno međunarodnom pravu to što je na isti način učinilo Kosovo. Ali, ima vremena za sve to. Mi ćemo sve naše političke akcije usmeriti ka tome da RS učinimo još jačom i stabilnijom i da je uputimo ka njenom ukupnom jačanju i statusnom jačanju u svakom smislu", naveo je premijer RS.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by spliff

Pod 1
Kad tamo neki varvari pokrajinu mogu proglasiti nezavisnom državnom, a sud kaže da je to ok - ne vidim razlog zašto i Republika Srpska ne bih dobila isti tretman.
da li bih ti? ne bih?

pogubni uticaj seke aleksitj na omladinu republike shumske
E, sad si nahebo. Za srce si ga ujeo. Nikad ti to ne bih on oprostio.
On ne voli Seku Aleksic.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Wilhelmina

Ontop: nemaju muda. Jednostavno receno. Plus, znaju da ce i od Srbije ispusiti za podrsku, jer je i Srbija u svojim problemima. Dejtonski sirocici.

немој сад и ти да зајебаваш нису ратовали. друго, да ли ико од мањих актера има муда без подршке крупних играча? понекад се неко, ко милошевић, унесе у своју улогу превише; али у принципу без леђа се нико не курчи. треће, што би испушили од србије?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Sprinter

немој сад и ти да зајебаваш нису ратовали. друго, да ли ико од мањих актера има муда без подршке крупних играча? понекад се неко, ко милошевић, унесе у своју улогу превише; али у принципу без леђа се нико не курчи. треће, што би испушили од србије?
Cek, kako mislis 'nisu ratovali'? Mozda je moj pojam ratovanja drugaciji.
Naravno da picopevci nemaju muda bez velikih igraca, to sam upravo i rekla na ovoj temi! A od Srbije ne bi dobili podrsku prvenstveno zbog Kosova, jer bi priznavanje Republike Shumske znacilo i precutno priznavanje Kosova. Sa druge strane, stvorili bi se pritisci da se 'srpske zemlje ujedine', a to bi, prvenstveno za Beograd, znacio jos jedan talas doseljenika bez posla, kao da sada nema problema sa nezaposlenoscu i preskupom kirijom. Da ne pominjem da se svima vec smucio jedan svinjoglavi krimos koji serenda o ljubavi izmedju Shumske i Srbije onda kada mu to odgovara i kada treba da svoje dupe izvlaci iz afera i dugova.
Korisnikov avatar
By Burak

Kakvo lupetanje i patološka opsesivna mržnja prema srpskom narodu i svemu što je srpsko.
Nego kad toliko mrziš Srbiju što ne odeš malo dole kod tvojih prijatelja u Tiranu da vidiš kako se poštuje demokratija i ljudska prava..
P.S. A ovo što si napisala u postu ne samo da je jadno nego je i povrh svega i potpuno netačno.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Sprinter

Cek, kako mislis 'nisu ratovali'? Mozda je moj pojam ratovanja drugaciji.
Naravno da picopevci nemaju muda bez velikih igraca, to sam upravo i rekla na ovoj temi! A od Srbije ne bi dobili podrsku prvenstveno zbog Kosova, jer bi priznavanje Republike Shumske znacilo i precutno priznavanje Kosova. Sa druge strane, stvorili bi se pritisci da se 'srpske zemlje ujedine', a to bi, prvenstveno za Beograd, znacio jos jedan talas doseljenika bez posla, kao da sada nema problema sa nezaposlenoscu i preskupom kirijom. Da ne pominjem da se svima vec smucio jedan svinjoglavi krimos koji serenda o ljubavi izmedju Shumske i Srbije onda kada mu to odgovara i kada treba da svoje dupe izvlaci iz afera i dugova.
зна се шта је рат, а шта револуција; поготову што "плишана револуција" није имала последице великог крвопролића. друго, реално гледано косовски проблем је по много чему различит од проблема БиХ, па србија не би посредно признавала косово ако призна независност РС. не мора уопште да значи да би се РС и србија ујединиле у једну земљу; и данас између нас постоје бројне економско политичке везе и сасвим тако може и да остане.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Sheytan
Prevod: Dodik skuplja jos poena u predizbornoj kampanji, kao sto to vec godinama cini. Pitanje otcepljenja se pokrece obicno radi njegove (i stranacke) satisfakcije. :pljuje:

RS kao samostalna drzava tesko moze funkcionisati. U slucaju otcepljenja, zategli bi se svi, pa u nekoj meri i prekinuli svi odnosi, medju kojima i ekonomski, sa drzavama u regionu, sto bi bilo pogubno po novonastalu drzavicu.

Teorija o pripajanju Srbiji, nakon otcepljenja je visestruko nepovoljna. Prvo, na taj nacin bi Srbija precutno podrzala otcepljenje Kosova (koje se nije pripojilo nijednoj drzavi, nego se bori da egzistira kao samostalna drzava, nebitno uz ciju podrsku i pomoc). A i uvek ce biti podele na "glupe Bosance", koliki god ti Bosanci pokusavali biti veliki Srbi...a ti isti samoproklamovani veliki Srbi u RS nikad nece shvatiti zasto ce im i u samostalnoj RS, od strane Srbijanaca, biti osporavano da su Srbi, samo zato sto nisu iz Srbije, kao sto se to i danas desava.
Korisnikov avatar
By blabla54380
а ко не скупља поене у предизборној кампањи?
зависи како се одради раздвајање, може да затегне, а и не мора. у сваком случају да ће бити побуне, али глобално и дугорочно гледано не мора уопште да значи да ће се рагион дестабилизовати. као што рекох, косово и рс су по много чему различити случајеви, па се не могу ни поредити.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Ne jer bi to pokrenulo novi rat na Balkanu. Ova pat pozicija istovremeno sprecava rat i stiti Srbe.

Bolje Bosna za evropskim Lordom Protektorom, nego da se vratimo u '91.
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by Delete
Originally posted by Sheytan
Prevod: Dodik skuplja jos poena u predizbornoj kampanji, kao sto to vec godinama cini. Pitanje otcepljenja se pokrece obicno radi njegove (i stranacke) satisfakcije. :pljuje:

RS kao samostalna drzava tesko moze funkcionisati. U slucaju otcepljenja, zategli bi se svi, pa u nekoj meri i prekinuli svi odnosi, medju kojima i ekonomski, sa drzavama u regionu, sto bi bilo pogubno po novonastalu drzavicu.

Teorija o pripajanju Srbiji, nakon otcepljenja je visestruko nepovoljna. Prvo, na taj nacin bi Srbija precutno podrzala otcepljenje Kosova (koje se nije pripojilo nijednoj drzavi, nego se bori da egzistira kao samostalna drzava, nebitno uz ciju podrsku i pomoc). A i uvek ce biti podele na "glupe Bosance", koliki god ti Bosanci pokusavali biti veliki Srbi...a ti isti samoproklamovani veliki Srbi u RS nikad nece shvatiti zasto ce im i u samostalnoj RS, od strane Srbijanaca, biti osporavano da su Srbi, samo zato sto nisu iz Srbije, kao sto se to i danas desava.
Kao što je Sprinter već rekao, Srbija i Republika Srpska već imaju jake specijalne i paralelne veze, tako da u slučaju nezavisnosti RS, zašto odmah srljati u spajanje sa srb, kad ove dvije cjeline već imaju mnogo zajedničkog?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!