Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Srbi iz Hrvatske, i deset godina posle rata, pod pritiskom intezivno prelaze u katoličanstvo. Istina, prelazaka u katoličanstvo ima manje nego za vreme minulih ratnih i poratnih godina, ali je i dalje jako prisutno.

Pritisci na Srbe su veliki.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan alarmirao je Sveti Sinod Srpske pravoslavne crkve, uputivši mu pismo u kojem obznanjuje da je „prekršteno više desetina pravoslavnih Srba u nekoliko parohija Arhijerejskog bjelovarskog namesništva”. Mitropolit tvrdi da je u Hrvatskoj dosad prekršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje.

Iako mitropolit Jovan nije naglasio o kojem periodu je reč, jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca i predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić javno je utvrdio da je od 1991. do 2003. samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo.

Od predratnih 150.000 Srba u Zagrebu danas ima samo 19.000 onih koji se tako izjašnjavaju. Paroh zagrebački otac Milenko Popović koji 25 godina živi i radi u glavnom gradu Hrvatske, nekada je imao 700 pravoslavnih kuća u koje je odlazio, a danas ih je samo 36.
Da parohijani ne bi imali problema, otac Milenko zaobilazi njihove domove.

Prekrštavanje se najčešće dešava iz straha da se ne izgubi posao, ili da bi se lakše zaposlili.

Isto tako,da deca ne bi imala problema u školi, roditelji ih upisuju na katoličku veronauku i tako ona postaju katolici. Takodje se pravoslavnim sveštenicima masovno obraćaju roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena. S tim papirima idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca dobrovoljno prešla u katoličanstvo.

Ni stariji Srbi iz Hrvatske, koji su čitav život proveli kao pravoslavni vernici, nisu sigurni da će biti pokopani po pravoslavnom obredu, naročito ako imauju decu u mešovitom braku.

- Na sahranama se okupi dosta ljudi, pa mnogi ne bi želeli da se tom prilikom otkrije da u porodici imaju nekog pravoslavnog.

- Slično je kod venčanja. Nedavno nam je jedan naš vernik rekao da ne može da se venča u pravoslavnoj crkvi, jer je župnik zapretio njegovoj devojci katolkinji da je više nikada neće ispovediti i pričestiti – kaže paroh zagrebački Milenko Popović.
Korisnikov avatar
By blabla54380
e ako se opet zarati zbog verskih razlicitosti ja cu licno da odem na ratise i da izvrsim genocid i nad jednima i nad drugima.
Slika
Korisnikov avatar
By Sheytan
Mislim da nije u pitanju samo crkva, već opšte stanje u društvu što se da zakljuučiti po tome - koji su razlozi prekrštavanja.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ma to su milijuni prekršteni. Jel to isti onaj mitropolit, istog onog društva koji živi navodno skromno u skladu sa naukom svete mati Crkve a svi došli u nekim nabudženim autima na ustoličenje novog Patrijarha? Pa kada je objavljen filmić na jednoj grupi na facebooku ovi se svojski potrudili da filmić maknu? Jel to isti onaj frend svojih prijatelja iz SPCa koji prije smrću osnivaču te iste grupe? Našao si pravog kojeg ćeš citirati.
Korisnikov avatar
By Burak
Na žalost, Hrvatska se nije oslobodila ustaško-fašističkih ideja. A što se tiče nasilnog pokatoličenja, to se događa stalno, a za vrijeme poslednja dva rata je dobilo masovne omjere, dok od strane srpske pravoslavne crkve toga jednostavno nije bilo.
Čak i nedavne bljuvotine koje je izgovarao odlazeći predsjednik Mesić, pune su fašističkih i NDH-ovskih ideja. Ipak nadam se da su novi političari na vlasti spremni da otrgnu zemlju od takve prošlosti i da ista krene pravim putem.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Stripi

Našao si pravog kojeg ćeš citirati.
Da li je možda ovo dovoljno, zabeleženo januara 2010. u Zadru:

„Trećinu Srba pobiti, trećinu raseliti, a trećinu prekrstiti“

U pravoslavnoj crkvi svetog Ilije u Zadru retko gori sveća. Nema ko da je upali. Među oslikanim ikonama odzvanja samo korak sveštenika Petra Jovanovića. Ponekad mu se pridruži neko od malobrojnih, ovde preostalih Srba. Najhrabriji, i to uglavnom u dane velikih praznika.

U Zadru od 26.000, koliko ih je bilo pre rata, ostalo je svega tri hiljade pravoslavnih ljudi. A i oni kao da su izgubili veru.

- Šest kuća je proslavilo Jovanjdan, a četiri Nikoljdan - priča pop Jovanović. - Slabo se ovde seče slavski kolač. Malo ih u crkvu ulazi. Boje se. Šta će, rđavo je vreme bilo, a rane još bole.

A da rđavo vreme tek dolazi, vidi se po novom zbegu pravoslavnih vernika. Iz svoje crkve sada krštenice nose u tuđu.

- Srbi su zaboravili krst i čast pa beže u katolike - čuju se rezignirane optužbe malobrojnih, hrabrih vernika. - Ovde je postalo strašno. Svi u Zadru znaju da je već 95 pravoslavaca povuklo krštenicu iz Svetog Ilije, i odnelo kod katolika. Tako mogu da se žene u njihovim crkvama, da zajedničku decu krste po njihovim običajima, a svoje majke i očeve sahranjuju na njihovim grobljima.

Srbi ponovo strahuju. Kažu, crno je vreme, ponovo, pred već dovoljnom ranjenim narodom. Prisećaju se i recepta već oprobanog u vreme Nezavisne države Hrvatske.

- Kao da se istorija ponavlja. Rodili se novi Starčevići, Pavelići, Stepinci... Nad glavama nam opet preti stari metod „trećinu Srba pobiti, trećinu raseliti, a trećinu pokrstiti“ - poluglasno nam kazuju svoje slutnje malobrojni preostali.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Sheytan
Šest kuća je proslavilo Jovanjdan, a četiri Nikoljdan - priča pop Jovanović. - Slabo se ovde seče slavski kolač. Malo ih u crkvu ulazi. Boje se. Šta će, rđavo je vreme bilo, a rane još bole.
A što se tiče prekrštavanja samo radi vjenčanja, meni je to čista glupost. Ja se radije ne bih vjenčao u katoličkoj Crkvi nego da isounim sve njihove uvjete. Uostalom, zašto pravoslavna Crkva ne vjenčava mješovite parove?
A i to sa prokrštavanjem je ko onomadne kada su se, oportunizma radi, učlanjivali u Partiju, pa se kasnije masovno iščlanjivali i trčali da popune prva mjesta u Crkvi.

@BL
Pliz, "republika" u kojoj ti živiš je nastala na genocidu, stoga imaš jako malo prava da nekome držiš moralne prodike.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Dok budale ne nauče da je čovek prvo čovek, a ne katolik, crnac, žena, peder dotle će biti sranja.
Korisnikov avatar
By Frey
Ne znam šta znači "pokatoličenje"? Neko me privede i kancelariju nekog popa koji mi maše pred nosom :pop: , napljuje me nekim presvetim vodicama :drkanje: i saopšti mi da sam od sada katolik? Ne mogu da verujem da je u 21. veku religija i dalje sredstvo manipulacija masama. Btw, ja se od pre nekoliko meseci pred zvaničnim vlastima izjašnjavam kao musliman. :turban:

"Selam muhla Alaha bujrum!" :hail:

Elem, svi hrvati koje znam su super likovi. Većina i super izgleda :) . Jedino mi smeta što ih sve teže razumem. Novokroatska televizija propagira neke nove ubi bože reči i akcente, da bi se jezik što više razlikovao od srpskog. Opet, sve to lakše prevarujem nego ova nova crnogorska slova.
Korisnikov avatar
By Delete
To se desava i u Republici Srpskoj, sa katolicima. I, kao po nekom nepisanom pravilu, ti katolici naprasno postaju Srbende, nacionalisti, toliko netolerantni prema svim nesrbima da je to tesko recima opisati.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Iako mitropolit Jovan nije naglasio o kojem periodu je reč, jedan od vodećih hrvatskih intelektualaca i predsednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić javno je utvrdio da je od 1991. do 2003. samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovesti prevedeno u katoličanstvo.

Isto tako,da deca ne bi imala problema u školi, roditelji ih upisuju na katoličku veronauku i tako ona postaju katolici. Takodje se pravoslavnim sveštenicima masovno obraćaju roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena. S tim papirima idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca dobrovoljno prešla u katoličanstvo.

Ako idenje na casove veronauke znaci i pokrstavanje, jos koliko sutra saljem pismo svim novinama na teritoriji Novog Sada a i sire, jer su moju mladju sestru pokrstili u pravoslavlje time sto su casovi veronauke odrzavani u istoj smeni sa ostatkom nastave, a gradjansko u suprotnoj, pa su klinci masovno birali veronauku umesto gradjanskog, kako ne bi dolazili u suprotnu smenu.

Prekrštavanje se najčešće dešava iz straha da se ne izgubi posao, ili da bi se lakše zaposlili.

Vau. A uclanjivanje-isclanjivanje iz stranke u stranku se ne racuna?

Ni stariji Srbi iz Hrvatske, koji su čitav život proveli kao pravoslavni vernici, nisu sigurni da će biti pokopani po pravoslavnom obredu, naročito ako imauju decu u mešovitom braku.

Nece biti pokopani po pravoslavnom obredu, ali zato sto SPC ne dozvoljava mesovite brakove. Posebno zenama.

- Slično je kod venčanja. Nedavno nam je jedan naš vernik rekao da ne može da se venča u pravoslavnoj crkvi, jer je župnik zapretio njegovoj devojci katolkinji da je više nikada neće ispovediti i pričestiti – kaže paroh zagrebački Milenko Popović.

Licno mi je skrenuta paznja da se ne mogu vencati u pravoslavnoj crkvi ako sam u vezi sa muskarcem druge veroispovesti. Nisam napominjala da nisam krstena i da se ne zabavljam sa muskarcima. Ipak je ona lomaca za badnjak bila preblizu.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
@Sheytan

mislim da jeste upravo crkva u pitanju...razumem pitanje "zasto toliki broj prekrstavanja"...ali da nema takve crkve kao institucije, ne bi bilo takve problematike....sama CRKVA pravi prostor za takve podele, a samim tim i prostor za sve sto iz toga proistice...

bio jedan eksperiment...pokusavam da ga nadjem na netu, ali ne uspevam...mozda cu kasnije uspeti...stavili 30 ljudi u jedno odmaraliste na 15 dana...nisu imali nikakav zadatak...samo da odmaraju....posle 7 dana su im doneli majice u razlicitim bojama...njih 15 je imalo crvene, a drugih 15 plave majice...to je sve....samo razlicita boja majica.....i dalje nikakvi zadaci...nista...samo da nose te majice....posle tri dana, grupa od 30 ljudi vise nije bila funkcionalna...ljudi su prvo poceli da se grupisu prema boji majice...ubrzo se razvio rivalitet...nedugo posle toga, nastali su i konflikti...eksperiment je prekinut pre zamisljenih 15 dana, jer nisu vise mogli da odrzavaju ljude na okupu...

meni je crkva to.
Korisnikov avatar
By Tungi
Crkva k'o crkva,jedna je.Drugaciji su obredi,ali je hriscanska.Ne razumem uopste dizanje prasine oko toga.
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Sprinter

pa i tvoja drzava je nastala na genocidu.
Nope, nije. Ona je postala državom međunarodnim priznanjem 92e godine a genocid se dogodio kasnije, prilikom vraćanja okupiranih teritorija a nakon masovnih zločina na tim teroitorijima. U Republici Srpskoj su se prvo dogodili masovni zločini prilikom okupiranja međunarodno priznate BiH pa su je tek onda ozvaničili kao entiet ali u međunaordno priznatim granicama BiH.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by hlaefdige

@Sheytan

mislim da jeste upravo crkva u pitanju...razumem pitanje "zasto toliki broj prekrstavanja"...ali da nema takve crkve kao institucije, ne bi bilo takve problematike....sama CRKVA pravi prostor za takve podele, a samim tim i prostor za sve sto iz toga proistice...
Delimično se slažem. Tačno je da do toga ne bi dolazilo da crkva nije takva institucija kakva jeste. Ali, prostor za takvo delovanje ne bi crkva mogla da daje sama sebi, da nije društva i države.

Za vreme Drugog svetskog rata Ustaška diktatura, vladinim dekretom br. 11689 iz juna 1941, uspostavila u Zagrebu poseban verski odsek zadužen za prekrštavanja, na čijem čelu se nalazio katolički sveštenik Dionis Juričević (starešina "misionara" zaduženih za prekrštavanja").

Sada srećom nije tako. Ali, da bi ljudi ekonomski opstali, da ne bi imali problema, to rade "dobrovoljno" ili kako god to okvalifikovali. To je, ipak, veliki poraz pre svega za državu, pa onda crkvu, a o ponajmanje tih ljudi.
Korisnikov avatar
By Stripi
Ja osobno ne vjerujem da u današnje vrijeme ljudi mijenjaju vjeru. Ja radim u firmi već deset godina u kojima svake godine vjernici drugih religija imaju pravo biti slobodni za svoje religijske praznike. I koriste to pravo bez iakvih problema, kako i treba biti. Moja kolegica svake godine uzme dan - dva pred pravoslavni Badnjak da stigne sve pripremiti i slobodna je i na pravosalvni Božić i dan iza, ako pada na radni dan da se odmori od šenlučenja. I nas par kolega obavezno odemo kod njih.
Da je živa istina da se početkom devedesetih dosta ljudi počelo izjašnjavati katolicima kako ne bi imali problema na poslu, istina je. Izjašnjavali su se i na popisu stanovništva pa tako danas imao 2000% rimokatolika u divnoj nam Rvackoj, čime se RKC hvali i time opravdava svoju moć. Međutim, mog susjeda Zorana iz Niša, bivše vojno lice, oženjenog za Hrvaticu to i nije nešto previše brinulo. Svake godine je krenuo slaviti sa 24im 12im a završavao negdje polovicom 1og mjeseca. Da ne govorim da od svih riječi koji lokalci koriste on se služi samo riječima "mirovina", "kruh" i "tisuća".
Korisnikov avatar
By blabla54380

pa i tvoja drzava je nastala na genocidu.
Nope, nije. Ona je postala državom međunarodnim priznanjem 92e godine a genocid se dogodio kasnije, prilikom vraćanja okupiranih teritorija a nakon masovnih zločina na tim teroitorijima. U Republici Srpskoj su se prvo dogodili masovni zločini prilikom okupiranja međunarodno priznate BiH pa su je tek onda ozvaničili kao entiet ali u međunaordno priznatim granicama BiH.
aha :smeh:
Korisnikov avatar
By Winter
Ja ne vidim kako su Hrvati krivi jer Srbi prelaze u katolike.......svi Srbi koji su ostali u Hrvatskoj imaju izbor da odu iz te iste Hrvatske i budu i dalje Srbi i pravoslavci.....ili da ostanu i budu i dalje Srbi i pravoslavci, ma kako im to bilo teško......ili da se pokrste i postanu katolici....to što su oni pizde, biraju lakši put i njih same nije briga što će im se unuče zvati Ante ili Jozo nema nikakve veze ni sa Hrvatima, ni sa katoličkom crkvom.....elem, nije istina da se pokrštavanja dešavaju masovno i prisilno, sve je stvar izbora :svetac:
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Winter

Ja ne vidim kako su Hrvati krivi jer Srbi prelaze u katolike.......svi Srbi koji su ostali u Hrvatskoj imaju izbor da odu iz te iste Hrvatske i budu i dalje Srbi i pravoslavci.....ili da ostanu i budu i dalje Srbi i pravoslavci, ma kako im to bilo teško......ili da se pokrste i postanu katolici....to što su oni pizde, biraju lakši put i njih same nije briga što će im se unuče zvati Ante ili Jozo nema nikakve veze ni sa Hrvatima, ni sa katoličkom crkvom.....elem, nije istina da se pokrštavanja dešavaju masovno i prisilno, sve je stvar izbora :svetac:
Ma jeste pizde su. Prosto je neverovatno kako to da svi nisu spremni da se žrtvuju, gladuju, da trpe uvrede, poniženja. I, ko im je uostalom kriv što su ostali i u tako malom broju, a mogli su i oni lepo da odu pa neguju svoju veru i običaje tamo u Srbiji ili RS, a ne ovde. E, sada što nisu otišli ko im je kriv. Hrvatska i katolička crkva nisu. I tačka. Kraj priče.
Korisnikov avatar
By Stripi

dovoljan je jedan.
Da bi samog sebe uvjerio da si u pravu? Ajde de.
Ma jeste pizde su. Prosto je neverovatno kako to da svi nisu spremni da se žrtvuju, gladuju, da trpe uvrede, poniženja. I, ko im je uostalom kriv što su ostali i u tako malom broju, a mogli su i oni lepo da odu pa neguju svoju veru i običaje tamo u Srbiji ili RS, a ne ovde. E, sada što nisu otišli ko im je kriv. Hrvatska i katolička crkva nisu. I tačka. Kraj priče.
Mora da strašno boli kad te stalno demantiraju?
Otvori još koju temu, morti se stanej popravi.
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by Frey
Novokroatska televizija propagira neke nove ubi bože reči i akcente, da bi se jezik što više razlikovao od srpskog. Opet, sve to mi lakše prevarujem nego ova nova crnogorska slova.
s nekim rijecima bi se slozio (neke su preuzele svoje slavensko porijeklo, druge su posudjene ili inspirirane slovenskim, a trece su cista baljezgarija, a poneke se, hvala bogu, nisu ni odrzale i odustalo se od njih iako su tijekom 90ih bile forsirane, poput brzoglasa i jos nekih idiotarija), ali sto se tice naglasaka, gledao sam dosta emisija iz arhiva tv zagreb i nema neke velike razlike po tom pitanju izmedju standardnog srpsko-hrvatskog / hrvatsko-srpskog koji se govorio u SRH nego sad. ah, novosadski dogovor :sigh:
"tisuća".
'tisuca' je ionako rusizam :lepeza:
Korisnikov avatar
By blabla54380
drzava ti je nastala na krvoprolicu s obe strane, a ti smanji malo tu drogu koju smrces na oko, posto si se presmrkao na nozdrve kolko kenjas.
Korisnikov avatar
By Stripi
aww, pa ubaci neki smajli da se malo smiriš :kiss:
Osim toga, šta sam ja to rekao šta se kosi sa ovim što si ti upravo "ustanovio"?
Bajdvej, ako su svi dorgirani koji se ne slažu sa tobom, mora da je dosta drogiranih oko tebe :awesome:
Korisnikov avatar
By blabla54380
kako sta si rekao. odakle ideja da burak ima manje prava da nekome drzi moralne pridike od tebe ili bilo kog drugog zato sto zivi u bosni, ako ne od kokaina.
Korisnikov avatar
By Sheytan

Mora da strašno boli kad te stalno demantiraju?
Otvori još koju temu, morti se stanej popravi.
Žalosno je i bedno kada se jedan moderator tako ponaša.

Još je žalosnije što ništa ne razumeš. Ja sam pre mislio da ne želiš da razumeš, da nećeš da priznaš nešto, što je OK u diskusiji. Sada sve više uvidjam da nisi u stanuju mnoge stvari da razumeš.

To je zaista žalosno i tužno za jedno ljudsko biće, koje uz to pretenduje da svima ovde deli lekcije.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 48
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!