Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Gledala sam UTISAK sinoc i bas sam se pitala da li ce neko komentarisati ovo.

Razgovor je otisao i malo dalje, te su na kraju zakljucili da su Forumi i genijalan generator drustvenog nezadovoljstva, u fazonu ,,da im nije Interneta..." .

Ovaj diskurs jeste kakav jeste, ali... pogledajte knjige, na primer! ranije se tesko i dugo pisalo i tesko i dugo citalo, a pamtilo se... danas- trice i kucine :P - nikad se vise i brze nije pisalo, nikad se nije tako brzo iscitavala neka kolicina informacija (samo da bi konacno astronomskom brzinom bila zaboravljena).
Korisnikov avatar
By lorna
Primer onog hapshenja... "jer neko nije mogao da izdrzi, a da se ne pohvalni na forumu"... Dakle, ako ti policija zakuca na vrata stana pola sata nakon shto si postovao'la na forumu onda to nije ni anonimno, a josh manje zatvoreno u nekom prostoru koji "ne postoji".

Orlando the Lady,
danas se chita mnogo i brzo zato shto se chita sve redom, nema neke prethodne selekcije (a razlog tome je svakodnevno bombardovanje informacijama), zato se i zaboravlja jer takvo chitanje nema ni motiv koji mu prethodi niti cilj kojem stremi. Nema ni neku narochitu funkciju.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
A to nije cak ni do predmeta citanja. O tome govorim- da je takvo citanje postalo konvencija!

&Off: Teofil :love:
Korisnikov avatar
By deran
...u kontekstu u kom su oni govorili,baš i nisu gluposti-ja često čitam index.hr forum,i tamo zaista postoji bukvalno sve što su oni sinoć kazali..."više ustaša i četnika nego u drugom svetskom ratu i dijaspori"-tako nekako,čini mi se...
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by lorna
U jucherashnjem Utisku, Teofil nazvao forumsku komunikaciju: verbalnim prolivom.
pa sta?

mislim. ne tebi "pa sta" sto je teofil to rekao.

teofilu "pa sta ako je to tako"
Korisnikov avatar
By *deni*
Da, slažem se sa hlaefdige.
Baš me briga za Teofilovu izjavu.
Korisnikov avatar
By blabla54380
hm. u vremenu tehnolosko-informatickih, politickih, ekonomskih i kulturnih promena u svetu a sve u pravcu globalizacije gde se nazire monopolisticki tip, odasiljaoci informacija su sve vise sredstva masovnih komunikacija, gde je naravno otvoren posirok teren za manipulaciju istim. u isto vreme javno mnjenje kao primaoc tih informacija dobija sve manje sanse za povratnu informaciju. forumi predstavljau trn u oku svima onima koji bi zeleli da se uspostavi jednosmerni protok informacija, a kako forumi bivaju sve masovniji pojefitnjenjem racunara i interneta, tako taj trn sve vise bode oci. a ta debela stoka bi mogla da svrati kod zubara pre nego sto se pojavi na ekranu, jer smrad iz njegovih usta ometa i elektromagnetne talase predajnika stanice gde gostuje.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Potpuna je zabluda da bilo ko nas sedi za racunarom i 'potpuno anonimno' radi bilo sta.
Zato su mi i krajnje smesne grupe koje nam 'otvaraju oci' u vezi fejsbuka.
Da, mozes se proseravati koliko zelis preko interneta, pod hiljadu i jednim nadimkom, ali onog trenutka kada uradis neko krivicno delo - tvoja ip adresa ostaje zapisana, ip adresa vozi do provajdera, provajder je duzan da policiji da podatke ko je vlasnik ip adrese u datom trenutku i to ti dovodi policiju na vrata.
Forumi se cenzurisu u manjoj ili vecoj meri, svaki.
Doduse, Teofil otkriva toplu vodu, odavno je poznato da je internet odlicna maska, odlican medijum za ispoljavanje svakojakih sranja, a sve u komforu Vasega doma.
(uvek se setim jednog ludaka iz Australije koji je tako preko interneta okupio citavu paravojnu jedinicu za oslobadjanje Kosova od Albanaca, doputovao u Srbiju, dosao pred crkvu Sv. Marka u zakazano vreme - kad on tamo, a ono medjutim - jedinice mu nema :smeh: )
Korisnikov avatar
By Morgan Le Faye
Čovek je u pravu, iako mi je odbojan na svim nivoima. Na veliku žalost manjine sociopatsko ponašanje nije sankcionisano, te se pronalazi na svakom koraku i među ljudima koji deluju normalno u stvarnom svetu. Što samo govori o tome da je narod bolestan U glavu. Pravo pitanje je zbog čega?
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ma dobro, eto, u pravu je...ali kao...sta s tim?

wc solja sluzi za to i to...i sta sad?....to validna tema?
Korisnikov avatar
By blabla54380
dobro ako su forumi proliv, a na televiziji, radiju i novinama ima selekcije da li to znaci da je jedini kanal javnog menjenja ankete iz emisija tipa stanje nacije, da-mozda-ne i onih 10 nesrecnika sto se javljaju u utisku nedelje. drugo, to sto na forumima svako moze sve da kaze ne znaci da preko televizije i stampe ne plasiraju govna. i trece mozemo komotno da sastavimo listu likova-ekipu-stalnu postavku ljudi koji zauzimaju radiodifuzni prostor i papir, a medju kojima je i teofil. da li to znaci da ovo drustvo mora da slusa (prima informacije) jedne te iste ljude godinama i godinama kroz sve situacije, dogadjaje, probleme i dileme kroz koje ovo drustvo prolazi. gde prosecan covek da saopsti ono sto zeli? da se moli bogu da ga stratedzik marketing pozove i bude deo procenta odgovora na pitanje koje je postavila ekipa emisije stanje nacije ili da se moli bogu da te nedelje bas on dobije vezu i udje u program utiska nedelje.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by hlaefdige

Nista, zapravo. Validna tema jeste, ali da ce ta njegova spoznaja nesto promeniti - nece. Niti je 100% u pravu, jer sam ja licno upoznala dosta sasvim normalnih ljudi upravo preko foruma na kojima sam bila ili jesam aktivna. Isto tako, mogu se procitati izuzetni postovi.

Originally posted by Sprinter
dobro ako su forumi proliv, a na televiziji, radiju i novinama ima selekcije da li to znaci da je jedini kanal javnog menjenja ankete iz emisija tipa stanje nacije, da-mozda-ne i onih 10 nesrecnika sto se javljaju u utisku nedelje. drugo, to sto na forumima svako moze sve da kaze ne znaci da preko televizije i stampe ne plasiraju govna. i trece mozemo komotno da sastavimo listu likova-ekipu-stalnu postavku ljudi koji zauzimaju radiodifuzni prostor i papir, a medju kojima je i teofil. da li to znaci da ovo drustvo mora da slusa (prima informacije) jedne te iste ljude godinama i godinama kroz sve situacije, dogadjaje, probleme i dileme kroz koje ovo drustvo prolazi. gde prosecan covek da saopsti ono sto zeli? da se moli bogu da ga stratedzik marketing pozove i bude deo procenta odgovora na pitanje koje je postavila ekipa emisije stanje nacije ili da se moli bogu da te nedelje bas on dobije vezu i udje u program utiska nedelje.
Mislim da cak ni emisije koje si nabrojao ne mogu da se uzmu kao relevantne. Zapravo, mislim da potpuno nezavisno novinarstvo u Srbiji ne postoji.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
Originally posted by Wilhelmina

Nista, zapravo. Validna tema jeste, ali da ce ta njegova spoznaja nesto promeniti - nece.
dalje nisam citirala, jer se odnosi na deo da li on u pravu ili ne. to me ne zanima.

mislim da samim tim sto je nesto forum, to podrazumeva da tu moze svako da iznese ono sto zeli. pod uslovom da je registrovan, jel'te...

ljudi k'o ljudi...takoreci, izjaviti da je forum mesto gde se ljudi proseravaju je samo manje vaspitan i vise zargonski nacin da se iskaze stanje stvari...

ima lepsih nacina (hint- Silvia Plath "a rose is a rose is a rose" ;) )

validna tema moze da bude o tome kako je forum specifican filter i slicno...socioloski fenomen, statijaznam...

ali kao- forum je gde svako sere sta hoce...PA DA! jos od stare grcke...
Korisnikov avatar
By lorna
PA DA! jos od stare grcke...

Mislim da je Teofil preterao, na forumu, bash kao i svuda, ima svega i svachega tj. za svakoga po svashta.

E sad, ko voli nek' izvoli, ko ne, njegova'njena stvar.
Korisnikov avatar
By Loni
Teofil je generalno uz pravu, ali ovaj forum je izuzetak :-)
:saint2:
Ovo je jedan od najboljih foruma u Srbiji i opstaje upravo zahvaljujući strogim pravilima političke korektnosti i vrednom radu moderatora, koji se trude da oblikuju stvarnost, mada nisu plaćeni za to.

Da znate samo kakvih sve foruma ima?
Navijači Zvezde i Partizana imaju svoje forume. Naravno većina tamo veliča Karadžića, Uroša, koji vapi za pravdom i homofobiju.
Svoj forum imaju i radikali srpskinacionalisti.com

a i neki koji deluju bezazleno kao što su krstarica ili beograd caffe u praksi nisu korektni već oličavaju tipičan srpski mejnstrim.

Postoje forumi, čije je jedino pravilo da se priča ono, šta se sviđa vlasniku foruma pa makar bile i najgore bljuvotine, a da se svako sa suprotnim mišljenjm banuje. Tako ima slučajeva da je neko banovan jer nije klero nacionalista itd.

I Kurir i Press imaju pravo na komentare, koji su uglavnom jako ljigavi.
Čak i forum b92, koji je među najboljima, ima neke loše stvari. Recimo forumaši tamo mogu da pljuju kič i šund s drugih telvizija (s Pinka ili RTS-a), ali nije poželjno da se pljuje Veliki brat i loše strane B92-ojke.

Sve u svemu forumi su u velikoj većini zaista verbalni proliv. Usko interesne grupe, gde i kurta i murta mogu da kažu šta žele. Gde uvek pobedi većina ma šta mislila, (često je to puka varvarija), mesta gde najviše pišu oni, koji i nemaju drugi život, što daje pogrešnu sliku da su osobenjaci i internet zavisnici u većini itd.

Jedan od retkih izuzetaka je ovaj naš forum kao i ceo sajt, koji ima jasno odrežen cilj, a to je promovisanje naših prava i kulture komunikacije.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Teofil, takav kakav je, primetio je nešto što nije umeo da objasni pa se uspaničio. Hteo je da kaže da je internet komunikacija drukčije hijerarhizovana od masovnih medija (na kojima se on solidno pozicionirao) i da je frustriran što u njoj nema privilegije koje ima u javnom govoru - on, kao Gospodar Mnenja, koji sudi, podjebava, kontroliše, nema nikakvog uticaja na to šta će se dešavati u blogosferi, u kojoj je svaki bloger kolumnista. Mora se, vidiš, biti VIP -- jedan polupismeni izbacivač u noćnom klubu ima viši status, veću čitanost i internet popularnost od Teofila -- i biće da se jedi zbog takvog stanja stvari. Kako u duhu slobode govora zabraniti ljudima da se izražavaju, to je njegova glavna dilema, i ujedno pitanje za dvije tisuće kuna (jer naravno, Teofil je mnogo bolje štivo od nazi navijačkih pesama, ali na netu smo svi jednaki).

Tek, dobro je osetio da internet komunikacija nije "demokratična" nego "ohlokratična", ona je medijum rulje, i dovodi do velikih promena u strukturi kulture i raspodeli znanja. Džaba ti sve knjige koje si pročitala, Orlando draga, ovde imaš isti status kao status. Oćeš Cecu, oćeš Virdžiniju, klikni ovde ili tamo, a Ceca ima manje teksta pa će brže da se čita. Ali kao što nas je čika Foucault lepo naučio, moć se ne može ukinuti, pa tako i internet stvara svoje hijerarhije i poretke, ništa bolje ili lošije od onih u institucionalizovanoj ili masovnoj kulturi, i idemo ispočetka. Svuda će se naći neki Teofil, samo Teofila nema.

Sve je to deo procesa neumoljivog kvarenja sveta koji je počeo još od Srebrnog doba :uzdah:
Korisnikov avatar
By bas bleu
a meni zanimljivo kako su se najvise potresli - govorim o ovom forumu i b92 blogu (nisam proveravala ali cenim da se postena inteligencija sa stormfronta i srodnih foruma/blogova nije nasla prozvanom) - raznorazni litarary hacks.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Sve u svemu forumi su u velikoj većini zaista verbalni proliv. Usko interesne grupe, gde i kurta i murta mogu da kažu šta žele. Gde uvek pobedi većina ma šta mislila, (često je to puka varvarija), mesta gde najviše pišu oni, koji i nemaju drugi život, što daje pogrešnu sliku da su osobenjaci i internet zavisnici u većini itd.
ovo je fantasticno glupo
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Sprinter
..... a ta debela stoka bi mogla da svrati kod zubara pre nego sto se pojavi na ekranu, jer smrad iz njegovih usta ometa i elektromagnetne talase predajnika stanice gde gostuje....
Ovakav način komunikacije ide u prilog Pančićevoj tezi.

Ljudi na internet Forumima ćaskaju kao što bi ćaskali i zajebavali se sa prijateljima u kafani, u kancelariji sa kolegama, zbijaju se šale i dosetke, javne ličnosti se opisuju kao " debela stoka kojoj smrdi iz usta ", " sisata krava simentalka koja ne zna da peva, nego muče " itd. itd.

Diskutanti se na Forumima vremenom opuste i odomaće toliko da zaboravljaju da ovo nije neko fino, ušuškano ćoše, već da ovo može da čita ko stigne i naleti, pa zato i ne treba da čudi što ima mišljenja da su net Forumi verbalni prolivi i dno dna.
Korisnikov avatar
By Dina
Slazem se sa Lonijem. Tamo gde se ne moderira dobro, forumi su dno dna. Sto opet ne znaci da su i uz dobar rad sjajni, ali bar se izbegne onaj najnizi nivo komunikacije.

Meni je forum zanimljivo mesto jer se tu moze raspravljati o raznim temama, u vreme koje mi odgovara, neizvodljivo bi bilo da se toliko nalazim sa prijateljima. A sem toga npr odgovorim na pet razlicitih tema koje zanima pet razlicitih prijatelja pa bih morala da se nalazim sa svakim od njih, a takodje mogu da raspravljam sa osobama koje uopste ne znam. Negativna strana su ti neki neprijatni ljudi. Ali dobro, mislim da je i to neka vrsta snalazenja u nekim situacijama koje su drugacije od realnog zivota. A inace, svi smo mi drugaciji ovde nego u realnom zivotu, tamo osoba cim nas vidi ima neku sliku jesmo li privlacni ili ne, kojih godina, kog statusa a ovde o svemu tome pojma nema. Baratamo samo recima i to je onda isto nova situacija, mozemo da vidimo koliko nam te sve spoljne stvari olaksavaju ili otezavaju zivot ;)
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Wilhelmina

(uvek se setim jednog ludaka iz Australije koji je tako preko interneta okupio citavu paravojnu jedinicu za oslobadjanje Kosova od Albanaca, doputovao u Srbiju, dosao pred crkvu Sv. Marka u zakazano vreme - kad on tamo, a ono medjutim - jedinice mu nema :smeh: )
Nije shvatio da je to sve isplanirano da se dešava u virtuelnoj otherworld Srbiji? :pokazuje: :zvizdi:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!