Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Simor
U beogradskim preduzećima angažovano je oko 90, a zaposleno sedam mladih osoba sa intelektualnim teškoćama, zahvaljujući Kreativno-edukativnom centru.

Ovaj centar organizuje programe obuke za sticanje radnih veština. Štićenici ovog centra rade od 2004. u Mekdonaldsu, a sada su im partneri Delta holding, Klinički centar Srbije, Houm centar, Parking servis i druge velike kompanije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=376862

:up:
Korisnikov avatar
By KiWi
Kao potrošač umem da cenim brendove koji su društveno odgovorni (B92, CocaCola, Telenor, ...)

Iako nisam znao kada sam se zapošljavao, drago mi je što je firma za koju radim veoma društveno odgovorna (donacije (novčane, oprema), organizovane posete centrima ...).

Ne znam šta drugo da kažem na ovu temu, osim da citiram gospodičnu iznad
Originally posted by lorna
:klap:
By Simor
Šta reći nego da korporativnu odgovornost treba razvijati i dobro je da se to i u Srbiji počelo dešavati. :)
Korisnikov avatar
By Delete
Bravo!
Pohvalno je sto se u Srbiji cine pozitivni pomaci i za decu po osnovu koji nije "tate ministri ili vladini, stranacki i politicki sluzbenici".

:klap:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Simor
U beogradskim preduzećima angažovano je oko 90, a zaposleno sedam mladih osoba sa intelektualnim teškoćama, zahvaljujući Kreativno-edukativnom centru.

Ovaj centar organizuje programe obuke za sticanje radnih veština. Štićenici ovog centra rade od 2004. u Mekdonaldsu, a sada su im partneri Delta holding, Klinički centar Srbije, Houm centar, Parking servis i druge velike kompanije.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=376862
Fino je to sve, ali mi se ne sviđa znak jednakosti postavljen između osoba sa Daunovim sindromom i osoba sa intelektualnim teškoćama (za šta mislim da je zvaničan PC naziv osobe sa problemima u učenju, iako je ovo prvo mnogo bolji naziv). Osobe sa Daunovim sindromom su vidljiva manjina, ali postoje i osobe koje nemaju Daunov sindrom a imaju isti nivo sposobnosti, pa se nadam da ovi programi važe i za njih. Isto tako mislim da treba što više da se radi (u procesu obrazovanja) da se bar (još) neke osobe sa Daunovim sindromom prebace u grupu "običnih" radno sposobnih osoba tj. da se ne vode kao "osobe sa intelektualnim teškoćama"
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Sve je to divno i krasno i nadam se da ce svakome ko podrzava ovakve akcije biti pruzena prilika da radi sa osobama sa 'intelektualnim teskocama'.
A onda mogu da dodju da se pohvale kako je super raditi sa takvima.
Igrom slucaja sam na jednom honorarnom poslu imala pomocnicu sa tim teskocama. I nisam smela da mrdnem sa radnog mesta ni do wca ili po dorucak jer je ne mozes ostaviti samu. Ne dao bog da se pojave ljudi sa dokumentima, jer se ona uspanici i ne zna sta da radi. Iako me je danima gledala sta ja radim. A ceo proces ometa. I sta da radis sa njima? Otici do organizatora pa reci da je nesposobna? Neeee, to nije drustveno odgovorno...

Ne tvrdim da su svi slucajevi ovakvi, ali smatram da je neophodno izvrsiti proveru sposobnosti kod svih kandidata za posao, pa tek ih onda zaposljavati.
Korisnikov avatar
By Combo
Lepo. Da ne budu među ostalim nevidljivima.
Korisnikov avatar
By Dina
Super :klap:

Nadam se da nije samo pojedinacna akcija... a jos bi bolje bilo kad bi se zakonskim propisima uticalo na njihovo vece zaposljavanje...
Korisnikov avatar
By Combo
Originally posted by Wilhelmina
I nisam smela da mrdnem sa radnog mesta ni do wca ili po dorucak jer je ne mozes ostaviti samu.
Kod mene se na poslu s vremena na vreme pojave ovakvi a kojima ništa ne fali.
Nego procene da bi im tako bilo bolje.

:nunchake:
Korisnikov avatar
By Dina
Jeste... nesto slicno htedoh i ja da napisem.

Mada svakako osobama treba naci odgovarajuca radna mesta, da ne bi bilo tesko i osobama oko njih i njima samima ako nesto ne mogu da obavljaju dobro.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by KiWi
Kao potrošač umem da cenim brendove koji su društveno odgovorni (B92, CocaCola, Telenor, ...)
a su čim se coca cola upisala u društveno odgovorne kompanije?
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Combo
Originally posted by Wilhelmina
I nisam smela da mrdnem sa radnog mesta ni do wca ili po dorucak jer je ne mozes ostaviti samu.
Kod mene se na poslu s vremena na vreme pojave ovakvi a kojima ništa ne fali.
Nego procene da bi im tako bilo bolje.

:nunchake:
Ne, tu se stvara problem.
Sve i da se pozalis na zdrave prave i normalne neradnike, mozes da racunas ako ne na podrsku poslodavca, onda makar na podrsku ostalih zaposlenih. I veca je sansa da ce neko nesto uraditi po tom pitanju.
Dok ako se zalis na ljude koji su 'intelektualno manje obdareni' ili kako god, velika je sansa da ce te posmatrati kao bezosecajno djubre koje 'nece da pomogne'.
Korisnikov avatar
By ok_decko
Zaista lep potez, to su ljudi potpuno izostavljeni iz naseg drustva, svojevremeno sam na 202-ci slusao emisiju u nocnom programu posvecenu osobama sa bilo kakvom vrstom invaliditeta i jedno vreme sam bio bas u soku kad sam cuo sa koliko problema se ti ljudi susrecu u svakodnevnom zivotu, bukvalno na svakom koraku.

Akcija kreativno-edukativnog centra je odlicna, ali mislim da treba teziste da se prebaci na samu vladu, koja bi trebala u sto vecoj meri da stimulise poslodavce da zaposljavaju ovakve osobe, a u krajnjoj liniji i da nametnu zakonom takvu obavezu, da bi se izbegle situacije poput sledece - ove godine sam proveo 4 meseca u Hyatt-u, kao spoljni saradnik u njihovom personel and training odeljenju, i jednom prilikom je menadzerki HR-a stigao mail u kome se moli Hyatt ,da, kao renomirana korporacija zaposli osobe sa invaliditetom i da primer drugima, na sta je riba prokomentarisala - a sta ja da radim sa njima???

Mislim da je vreme da se malo manje sve svodi na dobru volju pojedinaca.
Korisnikov avatar
By m..
pa daunovci imaju ohoho kapaciteta da nauce neke jednostavnije poslove, mozda im treba malo duze da nauce, ali onda ih rade jako dobro i motivisaniji su da ih rade nego neko sa vecim iq-om. nemaju problem da rade istu stvar svaki dan.

mislim da oni prave tablice za kola, al nisam sigurna.

kad sam imala 14-15 godina u ekipi je bio jedan decko sa daunovim sindromom, doduse on je bio nesto stariji od nas i bio je nezaposlen, blejao je okolo po ceo dan.

e sad ono sto se desilo wilihelmini je rezulat toga sto je neko takav postavljen na pogresno radno mesto. mislim da je adekvatnije takvu osobu zaposliti npr. da pakuje neke proizvode, sortira ili tako vec nesto sto se ponavlja i svaki dan se radi isto, nego zaposliti na nekom mestu gde ce se nalaziti u nepoznatim situacijama i morati da se snalazi.

mislim da je kljucno da im se nadje adekvatan posao, ako vec postoji volja da se zaposljavaju.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!