Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Srebrenica -- Danas će u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice biti sahranjeni posmrtni ostaci još 534 identifikovane žrtve ratnog zločina Vojske RS u tom gradu 1995.

Danas će se obaviti sahrana 534 Bošnjaka ubijenih u Srebrenici (FoNet)
Danas se obeležava 14. godišnjica masakra u Srebrenici, jula 1995. godine, kada su vojne snage predvođene generalom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem, počinile genocid nad više od osam hiljada Bošnjaka. Među najmlađim žrtvama koje će ove godine biti sahranjene, trojica su na dan ubistva imala po 14 godina.

Ukupan broj sahranjenih nakon današnjeg pokopa u Memorijalnom centru u Potočarima biće 3.749 identifikovanih osoba.

Subota, 11. jula proglašena je Danom žalosti u Federaciji BiH.

Državni parlament BiH nije usvojio inicijativu o proglašenju 11. jula Danom sećanja na teritoriji cele BiH, jer su srpski poslanici glasali protiv njenog stavljanja na dnevni red, smatrajući da ne treba obeležavati stradanje samo jednog naroda u ratu u BiH.

Izvor: B92
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Poznat identitet 6.186 Srebreničana

Međunarodna komisija za nestala lica utvrdila je DNK analizom identitet 6.186 osoba nestalih tokom pada Srebrenice, u julu 1995. godine.

Testiranje koje je sporovela ICMP, koristeći DNK profile iz uzoraka krvi živih srodnika i posmrtnih ostataka koji su ekshumirani iz masovnih grobnica širom zemlje, pokazalo je postojanje podudarnosti.

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, u ICMP-ovoj bazi podataka su DNK profili 69.051 krvnog uzorka koje su donirali srodnici nestalih osoba i 25.033 koštana uzorka ljudskih ostataka.

Prema procenama ICMP, obajvljenim na internet sajtu te organizacije, oko 8.100 osoba je nestalo tokom pada Srebrenice u julu 1995. godine, kada su snage bosanskih Srba zauzele taj grad.

ICMP je od 2001. godine, od kada koristi DNK analizu, do danas pomogla u identifikaciji ukupno 12.520 osoba iz BiH.
Korisnikov avatar
By Dr. M
Ova tema je sramota za ovaj forum, Srbiju, srpski narod...

:povez:
Korisnikov avatar
By Delete
Kad se radi o ovakvim temama, zaista mi nedostaju muzika86 i Manon.
By mythe
ne treba se zaboraviti niti jedan zlocin pocinjen u ratovima na teritoriju bivse SFRJ i odajem postu svim zrtvama poginulim u tom gradjanskom ratu bez obzira na nacionalnost ili versku pripadnost.
Korisnikov avatar
By spliff
Originally posted by mythe
ne treba se zaboraviti niti jedan zlocin pocinjen u ratovima na teritoriju bivse SFRJ i odajem postu svim zrtvama poginulim u tom gradjanskom ratu bez obzira na nacionalnost ili versku pripadnost.
:up:
Korisnikov avatar
By Burak
Slažem se sa ovim postom. A pokušaje da se moj narod prikaže kao jedini krivac i počinilac zločina, kao što se na prikriven način pokušava u ovoj temi, kategorično osuđujem.
By Ulix
Originally posted by burak-BL
Slažem se sa ovim postom. A pokušaje da se moj narod prikaže kao jedini krivac i počinilac zločina, kao što se na prikriven način pokušava u ovoj temi, kategorično osuđujem.
Kako mi je odvratno što se "svih zločina" setite samo kad neko pomene jedan od onih koji je počinio "vaš narod".

:katemoss:
Korisnikov avatar
By Dominion
vise mi se u ta srebrenica popela na q... kao da je to jedino mesto na podrucju bivse sfrj gde su bili sukobi. a i optuzbe na racun srba, pa majku mu, valjda su tu bili jos neki koji su ucestvovali u ratu. dokle ce zvono biti nad nama? dvoje je potrebno za tango pa tako i u ratu.
By mythe
Originally posted by Dominion
vise mi se u ta srebrenica popela na q... kao da je to jedino mesto na podrucju bivse sfrj gde su bili sukobi. a i optuzbe na racun srba, pa majku mu, valjda su tu bili jos neki koji su ucestvovali u ratu. dokle ce zvono biti nad nama? dvoje je potrebno za tango pa tako i u ratu.
potpuno se slazem :) i meni je te spike o Srebrenice dosta, dosadilo stvarno
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Ulix
Originally posted by burak-BL
Kako mi je odvratno što se "svih zločina" setite samo kad neko pomene jedan od onih koji je počinio "vaš narod".

:katemoss:
Naravno. Ali kada se pomenu zločini nad Srbima, onda se samo nad njima lamentira, i uvek nedostaje ono apstraktno uopštavanje da je i nad drugima počinjen zločin, obavezan deo govora kada su u pitanju ratni zločini koji su počinili Srbi.

Međutim, srebrenički zločin nisu počinili svi Srbi, već neki kokretni Srbi, što važi i za druge zločine, a svaka generalizacija krivice na narode je pogrešna. Doduše, odgovornost postoji i to kod svih učesnika političke zajednice -- svi smo "m"i odgovorni u određenom iznosu za ono što se dešavalo i dešava se u našem društvu. Nema politički nevinih, lepo kaže Derrida.
Korisnikov avatar
By Dr. M
Bravo!!!

:up: :up: :up:

Mada opste je poznata stvar da se na ovom forumu oduvek nipodastavalo sve sto je srpsko...ispada da je sramota biti Srbin u Srbiji...Strasno...

:srbin: :srbin: :srbin:
Korisnikov avatar
By 2Q2Bstr8
vise mi se u ta srebrenica popela na q... kao da je to jedino mesto na podrucju bivse sfrj gde su bili sukobi.
:praznoglavi:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
ja bih samo volela da vidim kako bi isti ovi ljudi pisali i razmišljali da su godinama živeli pod opsadom, da im neko poruši pola grada (ili ceo, for that matter), isključuje im struju, vodu i grejanje na temperaturi od -15, a onda ih skida snajperom in random order kad pokušaju da dođu do egzistencijalno neophodnih potrepština, da imaju decu koja su dve godine provela u podrumu iz kog su izlazila jednom u par meseci, ili da izgube sve muške članove porodice u roku od pet dana. sigurna sam da bi i onda pevali pesmice o tome kako je za tango potrebno dvoje.
Korisnikov avatar
By Dominion
Originally posted by Lepa Krepa
ja bih samo volela da vidim kako bi isti ovi ljudi pisali i razmišljali da su godinama živeli pod opsadom, da im neko poruši pola grada (ili ceo, for that matter), isključuje im struju, vodu i grejanje na temperaturi od -15, a onda ih skida snajperom in random order kad pokušaju da dođu do egzistencijalno neophodnih potrepština, da imaju decu koja su dve godine provela u podrumu iz kog su izlazila jednom u par meseci, ili da izgube sve muške članove porodice u roku od pet dana. sigurna sam da bi i onda pevali pesmice o tome kako je za tango potrebno dvoje.
izbeglica sam iz sarajeva i prosao sam kroz gore napisano, and your point would be..?

elem, kao takav mogao bih da drvim protiv muslimana do iznemoglosti sto ne bi bilo fer. jedini odgovorni za rat jesu politicari i oni koji su dobrovoljno isli u rat i pristupali dobrovoljackim gardama.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
prošao si kroz gore napisano, u sarajevu, od strane muslimana???
Korisnikov avatar
By Stripi
Na svim forumima ista priča. Nacionalisti uvijek drve kako forumi nisu dovoljno nacionalisti, dapače, kako je većina korisnika atninacionalistički raspoložena i to uzimaju kao lošu stvar. Na gay.hru uvijek je ista žalopojka određenih nacionalista i ustaša kako je taj forum natihrvatski, ovdje pak, odrečeni nacionalisti i četnici žale kako je ovaj forum antisrpski i tako stalno. Srebrenica se danas toliko spominje baš iz razloga jer se godinama skrivala i gurala pod tepih. Prije jedno deset godina, vodila se rasprava na jednoj od srpskih televizija da li se se Srebrenica uopće i dogodila, kao da je to sve bilo namješteno. Činjenica jest da je to bio zločin, masovan i planiran zločin, hladnokrvan zločin i sasvim je nebitno ko ga je napravio. Taj zločin se ne smije poistovjećivati sa narodom, baš onako kako to nacionalisti rade. To se mora odvojiti od nacije, zločinci moraju dobiti ime i u njih se treba upirati prstom. To nije antisrpsko raspoloženje, to treba biti antizločinačko raspoloženje.
By Simor
Originally posted by Stripi
Činjenica jest da je to bio zločin, masovan i planiran zločin, hladnokrvan zločin
Da budemo precizni: činjenica je da je to bio genocid.

Priče na forumu su priče; one su irelevantne. Irelevantnije su tim pre što svako od nas piše anonimno i kao takva, naša reč nema nikakvu validnost. Znači, da li će neki idiot da relativizuje zločin koji se desio ili pak da ga poriče potpuno je nevažno. Na žalost, srebrenički genocid je realnost, on ostaje kao istorijska činjenica, ostaje kao svedočanstvo jednog ludila kome je bivši beogradski režim dao značajan doprinos (uz sadejstvo zločinačkih bandi iz tzv. Republike Srpske u ovom konkretnom slučaju).
Korisnikov avatar
By Dominion
jok, nego od marsovaca - a od koga bih majke ti?
By mythe
Na svim forumima ista priča. Nacionalisti uvijek drve kako forumi nisu dovoljno nacionalisti, dapače, kako je većina korisnika atninacionalistički raspoložena i to uzimaju kao lošu stvar. Na gay.hru uvijek je ista žalopojka određenih nacionalista i ustaša kako je taj forum natihrvatski, ovdje pak, odrečeni nacionalisti i četnici žale kako je ovaj forum antisrpski i tako stalno. Srebrenica se danas toliko spominje baš iz razloga jer se godinama skrivala i gurala pod tepih. Prije jedno deset godina, vodila se rasprava na jednoj od srpskih televizija da li se se Srebrenica uopće i dogodila, kao da je to sve bilo namješteno. Činjenica jest da je to bio zločin, masovan i planiran zločin, hladnokrvan zločin i sasvim je nebitno ko ga je napravio. Taj zločin se ne smije poistovjećivati sa narodom, baš onako kako to nacionalisti rade. To se mora odvojiti od nacije, zločinci moraju dobiti ime i u njih se treba upirati prstom. To nije antisrpsko raspoloženje, to treba biti antizločinačko raspoloženje.
sve je ovo tacno, ali pravis gresku sto ne razlikujes nacionalno opredeljene osobe i nacionaliste (nisi jedini u tome). Biti nacionalno-demokratski-europski opredeljen nije nista lose, cak sto vise vecina zapadnih europljana je itekako nacionalno opredeljena i ne stidi se svoje nacije,a ovde pojedini idu toliko daleko da svoj narod proglasavaju zlocinackim, sami pljuju po sebi, kada se nesto neprikladno/lose dogodi (kao ono sa romima pre koji mesec) onda oni odmah pisu "ovoga ima samo u Srbiji" sa dodatkom "i ne trebaju da nas puste u EU i ne trebaju da nam ukinu vize" (ovo drugo njima i smeta jer se dobar deo tih forumasa uvalio u kojekakve NVO, pa dobivaju vize bez problema te se taj njihov osecaj superiornosti i vise vrednosti gasi samim time sto i drugi budu mogli putovati po Europi). Tacno je da se zlocin mora odvojiti od nacije i naroda, zlocinci imaju svoje ime i prezime a glede pljuvanje po sebi i svome narodu jos nesto cu napisati - da li mozda Francuzi pljuju po sebi zbog zlocina koje su pocinili u Alziru i drugim bivsim kolonijama, da li to rade Britanci, da li to rade Holandjani zbog zlocina pocinjenim u Indoneziji i ostalim bivsim kolonijama, da li Belgijanci mozda pljuju po Leopoldu II zbog zlocina pocinjenim u Kongu koji je taj isti Leopold II posmatrao kao vlastiti privatni posed (a sve je to nije bilo tako davno, bilo je posle drugog svetskog rata). Ne, ne pljuju po sebi i svojoj naciji, nego "mudroe cute, izbegavaju da o tome pricaju, a ako im neki stranac o tome pocne pricati odmah im lice dobije crvenu boju i popizde. A popizde jer ne zele ni dan-danas cuti istinu o tome.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Dr. M
Bravo!!!

Mada opste je poznata stvar da se na ovom forumu oduvek nipodastavalo sve sto je srpsko...ispada da je sramota biti Srbin u Srbiji...Strasno...

Korisnikov avatar
By Delete
Dominione, Krepa je pisala o opsadi Sarajeva, zato ti je i postavila to pitanje. Istini za volju, nisu muslimani ti koji su Sarajevo i Sarajlije drzali pod opsadom. Premda, i o tome se moze polemisati, ali cinjenice govore da su Sarajlije generalno, ma koje veroispovesti bili, najvise nadrljali od strane nemuslimana.
Korisnikov avatar
By Dominion
Originally posted by Delete
Dominione, Krepa je pisala o opsadi Sarajeva, zato ti je i postavila to pitanje. Istini za volju, nisu muslimani ti koji su Sarajevo i Sarajlije drzali pod opsadom. Premda, i o tome se moze polemisati, ali cinjenice govore da su Sarajlije generalno, ma koje veroispovesti bili, najvise nadrljali od strane nemuslimana.
to sto je jna granatirala sarajevo sa pala i sto se zove 'opsada sarajeva' ne znaci da se niko ne seca gde su bili muslimanski polozaji sa kojih su i oni granatirali ciljeve unutar sarajeva kao i gde su bili postavljeni muslimanski snajperi.

jedino sto cu reci jeste - kasarna viktor bubanj izmedju ostalog...
Korisnikov avatar
By Delete
Opsadom SA se moze nazvati upravo ono sto je Krepa napisala...zauzeti strateski polozaji na brdima oko SA, tako da se sam grad video kao na dlanu i snajperisti, postavljeni tako da pucaju u sve sto se krece. Sto je, svidjalo se to tebi i meni ili ne, cinjenica. Ljudi u SA su umirali od gladi...ako kazemo da najveci procenat Sarajlija cine muslimani, logicno je zapitati se zasto bi zelene beretke tako nesto radile svojim muslimanima? A neko to jeste radio. Ako tzv. zelene beretke nisu, ko je? Ustase?! Budimo realni.
Korisnikov avatar
By Stripi
sve je ovo tacno, ali pravis gresku sto ne razlikujes nacionalno opredeljene osobe i nacionaliste (nisi jedini u tome). Biti nacionalno-demokratski-europski opredeljen nije nista lose, cak sto vise vecina zapadnih europljana je itekako nacionalno opredeljena i ne stidi se svoje nacije,a ovde pojedini idu toliko daleko da svoj narod proglasavaju zlocinackim, sami pljuju po sebi, kada se nesto neprikladno/lose dogodi (kao ono sa romima pre koji mesec) onda oni odmah pisu "ovoga ima samo u Srbiji" sa dodatkom "i ne trebaju da nas puste u EU i ne trebaju da nam ukinu vize" (ovo drugo njima i smeta jer se dobar deo tih forumasa uvalio u kojekakve NVO, pa dobivaju vize bez problema te se taj njihov osecaj superiornosti i vise vrednosti gasi samim time sto i drugi budu mogli putovati po Europi). Tacno je da se zlocin mora odvojiti od nacije i naroda, zlocinci imaju svoje ime i prezime a glede pljuvanje po sebi i svome narodu jos nesto cu napisati - da li mozda Francuzi pljuju po sebi zbog zlocina koje su pocinili u Alziru i drugim bivsim kolonijama, da li to rade Britanci, da li to rade Holandjani zbog zlocina pocinjenim u Indoneziji i ostalim bivsim kolonijama, da li Belgijanci mozda pljuju po Leopoldu II zbog zlocina pocinjenim u Kongu koji je taj isti Leopold II posmatrao kao vlastiti privatni posed (a sve je to nije bilo tako davno, bilo je posle drugog svetskog rata). Ne, ne pljuju po sebi i svojoj naciji, nego "mudroe cute, izbegavaju da o tome pricaju, a ako im neki stranac o tome pocne pricati odmah im lice dobije crvenu boju i popizde. A popizde jer ne zele ni dan-danas cuti istinu o tome.
Naravo, svi koji su protiv nacionalističke retorike su učlanjeni u NVOe i profesionalno mrze svoju zemlju. Školski primjer nacionalističke retorike. Niko se ovdje ne srami svoje nacije, jedino ako "sramotu zbog nacionalnosti" podrazumijeva da ne podupire zločine koje je neko u njihovo ime radio. Ja se ne sramim što sam Hrvat ali me je sramota što su u ime Hrvatske kojekavki radili kroz stoljeća. Sramota me je i budućeg HDZovog predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga koji tvrdi da se osnivač i zapovdjenik ustaškog logora Jasenovac borio za hrvatske interese. Priznaje da su mu metode bile malo krive ali eto borio se za hrvatske interese. Borio se tako što je ljudima maljem razbijao glave i kuhao ih na živo? I šta sad, ako ja tvrdim da je Andrija Hebrang lud i da ga treba biti sramota zbog takvih izjava i da bi ga vlastita sdtranka trebala pokopati umjesto što ga postavlja za predsjedničkog kandidata ja sam odmah antihrvatski nastrojen? To je logika kojom se vodiš?
Da li misliš da u navedenim zemljama ne postoje ljudi koji ne podržavaju ideje svog naroda u prošlosti? Da li su zbog toga manje Nizozemci, Belgijanci, Britanci i štatigajaznam šta sve ne? Da li je to u redu što su oni radili i što se toga sada kao ne sjećaju? Da li je u redu tek tako poubijati 8 000 ljudi? Da li je u redu protjerati 250 000 ljudi? Da li je u redu se kladiti u janje da ćeš sa granatom srušiti zvonik u centru sela koje opsjedaš? Da li je sve navedeno tebi u redu i da li je čovjek koji se toga srami automatski antinacionalno opredijeljen? Treba li čovjek bit u NVO da bi shvatio da takve stvari nisu u redu? Jebote ljudi, vi stvarno niste normalni.

@Dominion
Hoćeš reći, budući da opsadu Sarajeva stavljaš pod navodnike, opsada nije ni postojala? Sve su to bile kulise za snimanje vijesti? Pa im se i Karadžić pridružio u igrokazu pojavljivavši se povremeno na brdima iznad i katkad govoreći jes, jes, iz going tu fal evri dej, evri dej? Pokatkad je znao pozvat i neku uglednu osobu, poput onog ruskog pisca koji je malo pripucao snajperom prema gradu? To je sve bilo tako pa opsadu stavljaš pod navodnike?
Eto dakle, Radovana, kako pomaže prokletim muslimanima da to sve izgleda baš onako kako oni lažu da je bilo.
''
Korisnikov avatar
By Loni
Kakvi sukobi?

O čemu ti govoriš?

Sukob je kad se dve vojske dogovore da se nađu na istom mestu i da retuju fer.
Srebrenica je bila čist zločin.

Vosjka Ratka Mladića išla je od kuće do kuće Bošnjaka i kupila sve muškarce koji su bili stariji od 16-17 godina.

Nakupila ih nekoliko hiljada, dovela na jedno mesto i CAP!

O kakvim vojnim sukobima govorimo?
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
...Sramota me je i budućeg HDZovog predsjedničkog kandidata Andrije Hebranga koji tvrdi da se osnivač i zapovdjenik ustaškog logora Jasenovac borio za hrvatske interese... Da li misliš...
Sramota je i mene i, evo, JA mislim da treba da trunu u zatvoru i Karadzic i svi zlocinci iz Jasenovca i Srebrenice i svi oni koji podrzavaju bilo Jasenovac, bilo Srebrenicu ili bilo koji zlocin. Slozices se.
...Jebote ljudi, vi stvarno niste normalni...
Ma, jesmo, ajmo sad svi zajedno tri ruke gore!
''
Korisnikov avatar
By Frey
Originally posted by Kiborg
Originally posted by Dr. M
Bravo!!!

long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!