Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Simor
Pročitao sam u novinama, oko Prvog maja, kako je u Zrenjaninu organizovana akcija "Hrana a ne oružje". Iako mi anarhizam baš nije skroz ideološki blizak, ova akcija je jako dobra i mnogo mi se dopao entuzijazam tih mladih ljudi.

Ideja je da se postavi veliki kazan gde se priprema hrana, ali je važno da se to nalazi na nekoj vidljivoj, prometnoj gradskoj lokaciji, kako bi oni koji su inače nevidljivi (siromašni, jel') postali vidljivi nama koji imamo tu sreću da smo u kapitalističkoj raspodeli stvari upali u onu grupu kojoj nije neophodan besplatan obrok. Klopa je strogo vegetarijanska, a hrana se skuplja tako što se od seljaka na pijacama uzima ono povrće koje nije prodato (ništa donacije od firmi ili lokalne samouprave i sl.).

Našao sam i jedan youtube koji malo bliže govori o ovoj akciji, a iz 2002. godine je (Zagreb je u pitanju).

Devojke i momci, skidam kapu! :hail:

''
Korisnikov avatar
By deran
Originally posted by Simor
Klopa je strogo vegetarijanska, a hrana se skuplja tako što se od seljaka na pijacama uzima ono povrće koje nije prodato (ništa donacije od firmi ili lokalne samouprave i sl.).

Ma divno-daju im pomije...:down:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Dušo nije Zrenjanin nego Novi Bečej
Trajalo je petak i subota. Bilo je punk bendova iz cele bivše Juge... Problem je pravilo samo obezbeđenje... Ja sam išao i malo dobio batina :D

ps. mogu da okačim fotke sa svirki... sam deo oko hrane nisam slikao jer je to bilo preko dana,.. bilo je nešto i sa stvarima; uzmi - ostavi... Ma bilo je extra.. samo, skrnavo nacionalističko smeće od obezbeđenja,...,
Korisnikov avatar
By Calypso
@ deran

Ne daju im pomije vec od povrca koje valja skuvaju dobru klopu! Nama su tako tokom protesta na Filozofskom faxu 2006. kada je bio blokiran faxa i kada smo spavali tamo, donosili tako dobre corbe, koje ja inace ne podnosim ali je bilo odlicno spremljeno!
Svaka im cast na trudu i na ideji! Ovakve akcije su potrebne sve vise, radi siromasnih ali i radi sirenja vrednosti za koje se pokret zalaze.

:)
Korisnikov avatar
By Dzi
Originally posted by just_me
Dušo nije Zrenjanin nego Novi Bečej
bas sam pomislila kako sad Zr? :smirk:
By Simor
...
Ja sam pročitao za Zrenjanin, a možda je posle bilo i u Novom Bečeju ili gde već.

Nego mene jedna druga stvar više zanima od vojvođanskih varoši - posle svih onih rasističkih traktata koje si ispisao u GS temi o Romima, kojom ličnošću "hraniš" gladne? Doktor Džekil? Gospodin Hajd? (U tom svetlu: kritika koju su uputio obezbeđenju me podseti na ono "Rugala se šerpa loncu...")

Mislim, znam ja da ni sektor civilnog društva ni alternativna scena nisu ni bolji ni lošiji od ostatka društva, ali baš da pokazuje ovako visok stepen inkluzije...
Korisnikov avatar
By Stripi
Čak i Studenstki Centar jedne godine, ni ne znajući, lončugom iz kujne participirao u cijeloj stvari :blush:
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Originally posted by Simor
...
Ja sam pročitao za Zrenjanin, a možda je posle bilo i u Novom Bečeju ili gde već.

Nego mene jedna druga stvar više zanima od vojvođanskih varoši - posle svih onih rasističkih traktata koje si ispisao u GS temi o Romima, kojom ličnošću "hraniš" gladne? Doktor Džekil? Gospodin Hajd? (U tom svetlu: kritika koju su uputio obezbeđenju me podseti na ono "Rugala se šerpa loncu...")

Mislim, znam ja da ni sektor civilnog društva ni alternativna scena nisu ni bolji ni lošiji od ostatka društva, ali baš da pokazuje ovako visok stepen inkluzije...
Zarad očuvanja dobrih forumskih ondnosa gornje GLUPOSTI neću komentarisati....
By Simor
Važi, nema problema. Mene je samo zaintrigiralo da li si gladnima u Novom Bečeju, sipajući im vegetarijansku čorbu u tanjir, poručio:
Nerviraju me oni kojima je glavno zanimanje moljenje a profesija prošenje i jadikovanje. Sve bih ja to po kratkom postupku rešio!
Ali, preživeću i u neznanju.
Korisnikov avatar
By jukie
Simore, mislim da si grublji nego što treba prema just_me u ovom slučaju

Čini mi se da je svrha ovakvih anarhističkih performansa obraćanje potrošačkom kapitalističkom društvu (tj. nama komformistima srednje klase) a ne gladnima i nevidljivima. Jednom sam bio na besplatnom deljenju voća na Trgu gde su se organizatorima anarhistima oči caklile kada su u performansu učestvovali slučajni prolaznici koji su išli na posao i sl., tj. čike u odelima i tete u kompletićima, a pućili su donju usnu nagore i mrmljali kada su se pojavile dve devojčice cigančice-prosjakinje koje su stajale "u ćošku" i sumnjičavo gledale u ideju deljenja pomorandži i jabuka svakome ko prođe
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
raditi food not bombs je (meni barem) vrlo šizofreno iskustvo. s jedne strane, to "ukazivanje nevidljivih", istinski gladnih, ljudi koji priđu da se nahrane, je prejebeno i stvarno traumatično. tek onda skontaš koliko u svom relativno zaštićenom svetu nemaš predstavu o životu ogromnog broja ljudi koji te okružuju. a opet, neki kontakti i razmena sa ljudima na ulici su potpuno fenomenalni i quite unlike anything else you experience.
tako da bih ja, i pored tih groznih momenata, radila fnb svaki dan u životu, samo kad bih mogla.
Originally posted by Calypso
Nama su tako tokom protesta na Filozofskom faxu 2006. kada je bio blokiran faxa i kada smo spavali tamo, donosili tako dobre corbe, koje ja inace ne podnosim ali je bilo odlicno spremljeno!
preneću kuvaru da je pohvaljen na forumu. ;)
By Simor
Originally posted by jukie
...
Ne znam, jukie. Kapiram ja da te akcije imaju za cilj da dovedu u pitanje neke od postulata kapitalističkog društva (naravno, jedna "Hrana a ne oružje" akcija neće iskoreniti siromaštvo niti će trajno nahraniti gladne), ali mi je teško da razumem zašto dovoditi u pitanje sistem koji neke ljude dovodi u stanje siromaštva a pritom se tih siromašnih gaditi i optuživati ih da su oni krivi za sopstveno siromaštvo.

Znači, ako neko misli da su Romi isključivo sami krivi što su siromašni, jer neće da odgovore na zahteve koje pred njih postavlja dominantna ekonomska paradigma, onda nema potrebe preispitivati sistem - ionako je odgovoran pojedinac, a sistem je tek tu neki nadindividualni neupitni večni entitet, entitet koji je nekom majka a nekom maćeha (izvinjajem se što održavam predrasudu kako su maćehe po defaultu loše).
Korisnikov avatar
By Calypso
@ Lepa Krepa

Obavezno pohvali celu ekipu. Sa sobom su doneli i puno pozitivne energije, te mi je spavanje na faxu u vidu protesta bilo jedno od najboljih iskustava :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!