Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Slika

Intervju: Dušan Kovačević

Dvadeset godina Srbiju trese „pljačkaška groznica“. Otima se sve što je nekada bilo državno, narodno, privatno... Tužna je i jadna zemlja, sa svim institucijama, zakonima, pravom, kad jedna devojka mora da istražuje kriminal i pljačku... Na pitanje urednice „Insajdera“, svi odgovaraju sa blagim osmehom deteta koje je uhvaćeno u krađi zelenog voća u susednom dvorištu. Pa, dobro, uzeli smo tih par zelenih kajsija, i dve-tri jabuke, kaže na početku razgovora za „Blic nedelje“ dramski pisac Dušan Kovačević.

Balkanski narodi – kaže Kovačević – imaju ukorenjeni otpor prema svakoj vrsti uređene države, jer im je država, kroz vekove, većma bila neprijatelj. Što znači, ono što je državno, to treba ili uništiti, ili pokrasti ... I, naravno, kad ljudi vide da državu pljačkaju oni koji su zaduženi da je čuvaju, šta je prva pomisao jednog običnog, prosečnog lopova...

Kada biste pisali dopunjeno izdanje knjige o srpskim podelama, u koju biste grupu svrstali očajnike koji seku prste jer ne mogu da prehrane decu? A u koju biznismene koji „sponzorišu“ i demokrate i radikale?
– Porazna je i simbolična slika čoveka s odsečenim prstom. Porazna je, jer on traži samo ono što je zaradio, a simbolična, da mu je taj prst odsekao onaj koji ga je u taj položaj doveo. I ono što je najtragičnije, taj čovek sa unakaženom rukom, govori bez besa, bez gorčine, bez bola, govori ono što bi morali da izgovore oni koji su zaduženi da brinu o ljudima ove zemlje.
Kad se saberu sve pljačke tokom proteklih dvadesetak godina, dolazi se do apsurdne činjenice da je Srbija bila jedna od najbogatijih zemalja na svetu. I kako stvari sad stoje, za otimanje i pljačku, ostala su još samo dva-tri poljska klozeta.

Kako doživljavate performans u srpskom parlamentu?
– Ko još gleda srpski parlament? Ko je još toliki mazohista da sedi i gleda kako se poslanici – svađaju, vređaju, optužuju... Porazno je što posle jedne takve „rasprave“ u parlamentu ostaje gorak ukus da je u komunikaciji najodgovornijih ljudi sve dozvoljeno, da čovek čoveku može da kaže „preko televizije“ ono što bi u svakoj školi bilo sankcionisano ukorom pred isključenje. I, koji je to obrazovni sistem koji će ubediti generacije mladih ljudi da je uvreda nedopustiva, da se za klevetu može odgovarati, da je za nasrtaj na nekoga predviđena i kazna zatvorom, kad se sve to radi (preko televizije) u najvažnijoj kući Srbije. I da apsurd bude veći, ti isti koji su se vređali do granice potezanja oružja, u sledećim izbornim kampanjama drže se za ruke, ljube se i optužuju narod da se ne razume u „politička previranja“, koalicije, korisne kompromise...
Onaj ko još gleda rasprave u parlamentu – a nije najbliži rod govornika, pa mora da mu kaže kako je izgledao, na najboljem je putu da završi na nekom psihijatrijskom odeljenju, sa minimalnim izgledima za izlečenje.

Za vreme Miloševića uveravali su nas da su „lude krave naša šansa“. Jesenas, kada je kriza uveliko drmala SAD i razvijene zemlje, šireći se nezadrživo i na ostali deo sveta, aktuelna vlast je u tome videla šansu da u Srbiju pohrle strane investicije. Jesu li u pitanju pacerski previd ili...
– Ovih dana se svetom pronela panična vest da su svinje najopasnije po ljudsko zdravlje, i da su – u odnosu na „lude krave“ i „gripozne piliće“, neuporedivo smrtonosniji nosioci mutiranog virusa. Maltene, ko pogleda svinju može istog trenutka da umre.
A po najčuvenijim svetskim sociolozima, planeta nije (skoro) bila bliža globalnoj pobuni gladnih, obespravljenih, pokradenih, poniženih... Dve trećine čovečanstva je na ivici gladi, a jedna trećina nema vodu, dok se nekoliko miliona kriminalaca pod pokroviteljstvom najmoćnijih zemalja sveta nadmeće u rasipanju ukradenog novca. I u mesecima kada Latinsku Ameriku trese socijalna groznica, kad radnici osvajaju otete fabrike, kad je kontrola nad gladnim i bednim ljudima sve slabija, pojavljuje se u Meksiku – svinjski grip!
Ako globalna kriza i pobuna radnika širom sveta poprimi „revolucionarne razmere“ – što nije daleko od zdravog razuma, možemo očekivati da planetu zahvati epidemija vrabaca sa virusom kuge, ili šume zaražene tifusom.
Sirote nesrećne životinje postale su najveća opasnost po najgore stvorenje u istoriji postojanja sveta, po najveću štetočinu – čoveka.
Naravno, i sa paranojom, i bez paranoje, i sa „teorijama zavere“, i bez njih, činjenica je da su sve te boleštine uzrokovane ljudskom rukom, da ih je čovek stvorio i da je sopstveni greh pripisao pticama, životinjama i „kiselim šumama“. Tom planetarnom ludilu i mi dajemo svoj skromni doprinos, po onoj narodnoj: kud svi Turci, tu i mali Mujo ...

Scene iz vaše drame „Generalna proba samoubistva“ često gledamo i na beogradskim mostovima. I to sve s navijačima koji požuruju nesrećnike da ostvare svoj naum kako bi oni što pre mogli da nastave svojim poslom. Je li to život prevazišao pozorište?
– Pozorište je, oduvek, bilo najvitalnija umetnost, igra najbliža realnosti, sa materijalnim dokazima (islikanim kao žanr scene po zidovima pećina) da postoji od pamtiveka, od onog dana kada je naš zajednički pra-prapredak, pre desetak hiljada godina ušao u neku od tih pećina, sav izubijan i izranavljen i, pričajući zašto nema uvo ili deo nosa, igrao scenu iz lova, pred publikom oko ognja ... Šta su ovde elementi pozorišta? Sve. Glumac – lovac, publika – saplemenici, vatra – rasveta, zidovi pećine – sala ...
I ta tragična scena na mostu, sa „publikom“ koja žuri kući, i mostom blokiranim zbog mladog čoveka koji bi da napusti represivni svet, deo je onoga što glumac igra na sceni, ili čovek u životu. Oduvek me je zanimalo gde je ta granica između pozorišta i života. Od dana do dana, svi smo mi glumci, i svi smo mi publika, samo se „komadi“ koje igramo (ili gledamo) povremeno menjaju.
„Generalna proba samoubistva“ je izmišljena priča sa stvarnim likovima, moje osećanje ovog nemirnog, obolelog vremena, civilizacije kojoj su otkazale kočnice, a šofer je, uz sve to, i bahat, bezobziran, moćan, i nabijen energijom kokaina, jer je alkohol ostavljen sirotinji, vozačima zaprežnih kola ...
Ako je za sve ovo što se događa na planeti kriva gugutka, krava, prase i prokisla breza, i ako je ta laž ustanovljena kao istina, ovaj svet će ponoviti greške (i sramote) iz dvadesetog veka; ništa nismo naučili, pa, prema tome, ponavljaćemo i razred, i život.

Osam godina nakon prevrata oktobra 2000. Srbija je daleko od uređene države. Šta vas je tokom ovih godina najviše razočaralo?
– Razmišljajući o tome šta je većina od nas radila tokom devedesetih godina, sećajući se onih silnih demonstracija, protesta, priredbi, performansa, pesama i batina, dok su oni „pametniji“ iznosili, ili skrivali milijarde, moje lično osećanje je da bi bilo najpoštenije prema nama samima kada bismo otišli u neki cirkus i sa svom priloženom dokumentacijom (kakve smo klovnove izigravali) zatražili, zamolili da nas penzionišu kao – klovnove sa dugogodišnjim stažom. Eto, to je moje osećanje (i sećanje) na onih i ovih dvadesetak godina.

Na korak do raja

Poznato je da ste „veliki navijač Beograda“. Koliko vam je prestonica lepša sa Delta sitijem i Tržnim centrom Ušće?
– Očekujem da će, uskoro, cela Srbija da bude jedan jedinstveni šoping centar. Kad se bude ulazilo u Srbiju, vi ćete ući u taj centar, i putovaćete duž ulica sa radnjama i veštačkim rastinjem, sve grejano (ili hlađeno) erkondišnima, a svetlost neona će zamenjivati ionako opasne sunčane zrake. Pre, ili kasnije, doći će do integracije, do spajanja miliona kvadratnih metara šoping-molova, tako da će nebo nad Srbijom biti pokriveno plavkastim poliuretanom, a iz svih kutaka će se čuti ona divna, smirujuća, „liftovska“ muzika. Zapravo, mi smo na korak od slika starih majstora koji su slikali scene iz raja.
Korisnikov avatar
By starky
Ja mnogo volim D.Kovacevica i njegova dela,ali u ovom intervjuu nisam procitala nista sto vec nisam zakljucila sama kao svedok vremena u kome zivim,nemajuci nikakvu mogucnost da nesto vise promenim.

:pas:
Korisnikov avatar
By unic0rn
Jbg, potrebno je da neko cija ce se rec preneti dalje to i govori javno, pa mozda jednog dana te male javne tajne postanu bruka i sramota, a ne smao vicevi kako su poklanjana zemljista i sta sve ne.

Ne gledam Insajder, donekle mi je zao jer su ishvalili Brankicu skoro svi, ali zaista nemam stomak da slusam o sranjima koja se deshavaju, stvarno mi je pun kurac Srbije i njenog sranja.
By Simor
Originally posted by starky
nemajuci nikakvu mogucnost da nesto vise promenim.
Milijardu puta na umu imam ovakve pesimističke ideje. I meni se ponekada učini da u ovom društvu stvari ili stoje ili idu unazad, ali se neke pozitivne promene ne događaju. Ipak, čini mi se da je ovakva vrsta pesimističnog pogleda na svet neka kulturna uslovljenost ljudi na ovim prostorima, i po meni tu ima nekoliko komponenti: ustvrditi da se ništa ne može promeniti je zapravo dobrovoljno pristajanje da se bude pasivan umesto aktivan i da se ne preuzme odgovornost -- od nekoga drugog zavisi kako će stvari da izgledaju, taj neko drugi neće stvari da promeni i šta ja sada tu mogu.

(!!! Naravno, ovo nije kritika na tvoj račun, nego mi je tvoj post poslužio kao dobar povod da ovo napišem; na kraju krajeva, ja se vrlo često upravo tako osećam !!!)

Ja mislim da je stvari u ovom društvu moguće promeniti. Mislim da neke promene čak i postoje. Jako puno vremena će još proći dok mi ne zaličimo na normalno društvo, ali čini mi se, ako smo iole društveno svesna bića, da nemamo prava da odustajemo. Kako je ono, čini mi se, Gandhi rekao: "Budi promena koju želiš da vidiš u svetu". Možda odatle da počnemo pa da izmenimo ovu pesimističnu sliku koju je izneo Kovačević (po meni, na momente, i prepesimističnu; možda i zato što čovek sanja monarhiju koje ovde nikada više neće biti; ako mene pitate: srećom).
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by superfly
Balkanski narodi – kaže Kovačević – imaju ukorenjeni otpor prema svakoj vrsti uređene države, jer im je država, kroz vekove, većma bila neprijatelj. Što znači, ono što je državno, to treba ili uništiti, ili pokrasti ... I, naravno, kad ljudi vide da državu pljačkaju oni koji su zaduženi da je čuvaju, šta je prva pomisao jednog običnog, prosečnog lopova...
kako mi se samo pegla od ove i sličnih interpretacija "nas balkanaca".
biće da balkanski intelektualci imaju ukorenjeni otpor prema argumentovanim, odmerenim i promišljenim izjavama, te ukorenjenu sklonost ka patetičnim balkanističko-orijentalističkim esencijalizmima koji ih momentalno zabace iznad necivilizovanih sunarodnika/ca i postave kao tragične evropljanske izuzetke zarobljene na tom varvarskom, varvarskom balkanu. džaba knjiga i knjiga o stereotipima, štetnim generalizacijama, ideološkim konstrukcijama "balkana" i sličnim, njima očito nezanimljivim, temama. zna čovek balkansku dušu i dalje nema.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by Lepa Krepa
biće da balkanski intelektualci imaju ukorenjeni otpor prema argumentovanim, odmerenim i promišljenim izjavama, te ukorenjenu sklonost ka patetičnim balkanističko-orijentalističkim esencijalizmima koji ih momentalno zabace iznad necivilizovanih sunarodnika/ca i postave kao tragične evropljanske izuzetke zarobljene na tom varvarskom, varvarskom balkanu. džaba knjiga i knjiga o stereotipima, štetnim generalizacijama, ideološkim konstrukcijama "balkana" i sličnim, njima očito nezanimljivim, temama. zna čovek balkansku dušu i dalje nema.
Dap.

A teške li sudbine...
Vidim ga kao balkansku Madonu kako peva: "Srrrrrrbijan laaaajf... Aj liv d Srrrrbijan driiiim..."

Samo što njegova verzija nije ni izbliza tako benigna.
By Hans
Promena ima, put je mukotrpan i trnovit...to vam je ona pricha o albatrosu...mornari koji mu se smeju i zadirkuju ga. Srbija ima albatrose, i mnogo vishe mornara koji je sputavaju. Nije mi samo jasno kome ide u korist to shto SRS pravi sve veci cirkus...chovek i da im da vlast, pitanje je sta bi oni sa njom. Mahali bi svojim ministarstvima unaokolo i hvalisali se.
Razumem i to veliko pesimisticko shvatanje i gnev u ljudima koji su se deset godina borili za promene. Ispada da im se u lice smeju isti oni mamlazi u trenerkama iz devedesetih samo shto sada oni imaju novca da pazare u D&G radnji na istom tom Ushcu. Folk nije umro kao shto se mislilo da hoce na primer. A tu ima jedna velika greshka. Istorijski gledano, svaka velika revolucija odnela je zhivot onome koji je ugnjetavao. Kod nas se to nije desilo. Niti je masovna imperija Pinka zatvorena. Niko nije kazhnjen ni za shta. Poginula je 5.oktobra samo ona nesrecna devojka.
By жњ

svaka ti je zlatna! :leviathan:
Korisnikov avatar
By Vel boy
ali, neka i balkanski (ili vec bilo chiji narodi) pokazu da nije tako umesto shto se samo frkce na one koji poprilichno tachno dijagnosticiraju. iliti, don't kill the messenger if you don't like the news or message.

ja bih jedino rekao drugachije od Kovachevica da Balkanski narodi imaju ukorenjeni otpor prema svakoj vrsti uređene države- koja vrednuje ili bi da vrednuje poshtenje, toleranciju razlichitosti, sva ljudska prava i progresivnost.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Vel boy
ali, neka i balkanski (ili vec bilo chiji narodi) pokazu da nije tako umesto shto se samo frkce na one koji poprilichno tachno dijagnosticiraju. iliti, don't kill the messenger if you don't like the news or message.

ja bih jedino rekao drugachije od Kovachevica da Balkanski narodi imaju ukorenjeni otpor prema svakoj vrsti uređene države- koja vrednuje ili bi da vrednuje poshtenje, toleranciju razlichitosti, sva ljudska prava i progresivnost.
gospo'n kovačević i njemu slični nisu samo "messengers", oni su i tvorci poruke koju prenose. postoji velika razlika između kritičkog analiziranja društvenih pojava i njihovog smeštanja u korenje i ine metafizičko-organske lokacije. čim mi neko krene o ukorenjenostima i urođenostima, a govori o 1. više od jedne osobe i 2. nečemu što se ne tiče nečijih realnih naslednih osobina, ja (o ironije) momentalno organski odreagujem.

a taj stav "nek narodi dokažu" može da se primeni i ovako: "nek dokažu crnci da nisu lenji", "nek dokažu cigani da ne smrde", "nek dokažu žene da nisu samo za varjaču", "nek dokažu pederi da nisu bolesni" i slično.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Vel boy

gospo'n kovačević i njemu slični nisu samo "messengers", oni su i tvorci poruke koju prenose. postoji velika razlika između kritičkog analiziranja društvenih pojava i njihovog smeštanja u korenje i ine metafizičko-organske lokacije. čim mi neko krene o ukorenjenostima i urođenostima, a govori o 1. više od jedne osobe i 2. nečemu što se ne tiče nečijih realnih naslednih osobina, ja (o ironije) momentalno organski odreagujem.
Ja mislim da se on izrazio u prenesenom smislu i hiperbolisanju kao stilskom figurom. Zato te "ukorenjenosti i urodjenosti...." ne bi trebalo nuzno bukvalno shvatiti vec vishe kao upozorenje (dakle, da ne bude tako kako hiperbola opisuje) recheno u prenesenom smislu.
a taj stav "nek narodi dokažu" može da se primeni i ovako: "nek dokažu crnci da nisu lenji", "nek dokažu cigani da ne smrde", "nek dokažu žene da nisu samo za varjaču", "nek dokažu pederi da nisu bolesni" i slično.
pa, ne mislim bash da se moze poistovetiti.
Postoji krucijalna razlika izmedju konstruktivne kritike (a mislim da je Dushan Kovachevic to i uradio), na jednoj strani, i predrasuda, stereotipa, mrznje i destruktivne kritike, na drugoj strani.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!