Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Crkveni sud Eparhije zahumsko-hercegovačke osudio je dvojicu Trebinjaca zbog delovanja kojim su, kako se navodi, naružili crkvu i njene velikodostojnike.

Pre postovanja molim vas odvojte malo vremena i pročitajte celu vest na: http://www.b92.net/info/vesti/u_fokusu.php?id=31

Dodatni izvor:
http://www.spc.rs/sr/saopstenje_crkveno ... rcegovacke
Hvala.

Kada je pred narodnu skupštinu republike Srbije iznet predlog statuta ap Vojvodine, isti je bio napadnut sa mnogo strana kao separatistički i nelegalni. Opozicija je kao jedan od čestih argumenata koristila "Stvara se država u državi"..

Ono što je meni zapalo za oko u ovoj vesti je da sem što ima svoju autonomiju, kao što je imaju univerziteti, SPC ima i svoje sudstvo koje dela nezavisno od državne institucije - suda. Kako je moguće da crkva može da ima svoje organe, da sa njima upravlja kako joj volja a jedna pokraina ne može?! Zaista, ovaj sud ne može da pojedinca pošalje u zatvor (barem se nadam), ali koji idiot može da nekome zabrani da prisustvuje sahrani ili svadbi?! Da li će i meni sutra, ako im se ćefne "legalno" moći da uskrate da budem prisutan na venčanju svog druga jer sam ateista ili recimo outovani gej???!!! Crkve se grade našim parama a javni su objekti i spomenici kulture. Pomenute ceremonije ne moraju biti samo religijskog, već i kulturnog karaktera a oni ukraćuju nekome građansko pravo kretanja jer je izneo optužbe protiv nekog pojedinca.... Vaši komentari moliću....
Korisnikov avatar
By Vel boy
a, znam, znam, video sam to ima vec dve sedmice.....
moj komentar je: eto, BiH, entiteta RS (ni onaj drugi entitet nije bolji) na kraju prve decenije dvadeset i prvog veka. pih....
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Crkveni sud je duhovni sud i ne koristi se zakonima drzave, vec Jevandjeljm i Crkvenim kanonima. Sankcije koje Crkveni sud moze da izrekne su: odlucenje od Svetih tajni i isljucenje iz Crkvene zajednice, onih clanova koji su prekrsili neki od Crkvenih kanona ili prekrsili osnove ucenja Crkve iznetih u Jevandjelju.

Kao sto svaka svetovna organizacija moze da iskljuci iz svog sastava clanove koji se ogluse o pravila i zakone te organizacije i uskrati ucestvovanje u svojim radovima i manifestacijama, zasto Crkva ne bi mogla isto?

Svaki sportski klub, politicka partija, kulturno umetnicko drustvo, biblioteka, ect. ima pravo i radi upravo to: iskljucuje clanove koji ne postuju statut i poredak te organizacije, s tim sto te organizacije mogu da i prekrsajno i krivino gone svoje clanove zbog prestupa svojih pravila, sto Crkva ne moze...

Crkveni sud postoji i zbog drugih stvari i prestupa koji se desavaju u okviru Crkve. Takodje, Crkveni su presudjuje i donosi odluku o razvodu Crkvenog braka, a gradjanski sud presudjuje i donosi odluku o razvodu ili ponoistenju gradjanskog braka.

Nije mi jasno iscudjavanje nad cinjenicom da Crkva ima svoj sud, kada ga imaju i gore navedene organizacije, samo se to tamo zove: Disciplinska komisija, koja isto optuzuje i presudjuje na osnovu krivice svojih clanova...

Onaj ko je prestupio neki zakon, mora za isti da odgovara, pa bio za to nadlezan Crkveni ili Gradjanski sud.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Alexandrus Magnus
Kao sto svaka svetovna organizacija moze da iskljuci iz svog sastava clanove koji se ogluse o pravila i zakone te organizacije i uskrati ucestvovanje u svojim radovima i manifestacijama, zasto Crkva ne bi mogla isto?

a jel stoji negde u crkvenim pravilima da ne smeš da govoriš o kriminalnom delovanju sveštenstva? pošto su, da preciziramo, zbog toga ekskomunicirani.

Onaj ko je prestupio neki zakon, mora za isti da odgovara, pa bio za to nadlezan Crkveni ili Gradjanski sud.

u šta smo se, recimo, mogli uveriti u skorašnjem slučaju vladike pahomija. toliko se sirotan sit naodgovarao, da je jedva stao pored koštunice na onom velelepnom molebanu. a koliko mu je teško pao rad na onom fino plaćenom mestu u onoj finoj državnoj komisijici, ne smem ni da mislim.
Korisnikov avatar
By Alexandrus Magnus
Originally posted by Lepa Krepa

a jel stoji negde u crkvenim pravilima da ne smeš da govoriš o kriminalnom delovanju sveštenstva? pošto su, da preciziramo, zbog toga ekskomunicirani.

u šta smo se, recimo, mogli uveriti u skorašnjem slučaju vladike pahomija. toliko se sirotan sit naodgovarao, da je jedva stao pored koštunice na onom velelepnom molebanu. a koliko mu je teško pao rad na onom fino plaćenom mestu u onoj finoj državnoj komisijici, ne smem ni da mislim.

U Ckvenim kanonima, kao i u nasem Ustavu, stoji: Svako je nevin, dok se ne dokaze suprotno!
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
eh da, ili nakon što dokazi spontano ne zastare.

btw, to pravilo izgleda ne važi za ova dva antihrista?
Korisnikov avatar
By Delete
"...нити уопште улазити у свете храмове, присуствовати Светој Литургији нити било којој свештенорадњи, богослужењу, хришћанском крштењу, вјенчању, сахрани итд., а члановима Цркве је забрањено молити се са изопштенима"

Au!
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
eh da, ili nakon što dokazi spontano ne zastare.

btw, to pravilo izgleda ne važi za ova dva antihrista?

Ilarion, poznat kao hopovski i gospodjinacki pedofil se vec neko vreme raspada od raka bubrega. To je izgleda presuda suda i iznad crkvenog i obicnog, seljackog, koji vazi za sve nas ostale.
Ne interesuje me SPC. U svojim redovima mogu da rade sta im je volja, a ako su ljudi budale pa im dozvoljavaju da njima upravljaju, ja tu nista ne mogu.
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Ja sam hteo da naglasim kako je crkvi dozvoljeno da isključuje pojedince i zabranjuje im pristup javnim objektima i društvenim događajima. Razlog nije ni najmanje opravdan... Ako su pomenuti prekršili zakon, onda svetovni sud treba da im sudi, radi klevete i uvrede a ne crkveni. Oni nisu propovedali jeres i nisu zagovarali neke druge konfesije... Dakle, ono što je crkva ovde zajebala je to što je onemogućila pojedincima da prisustvuju javnom dešavanju koje je opšte društvenog karaktera samo zbog iznetih optužbi protiv jednog njenog predstavnika.. Nisu prekršili zakon crkve, već su jednostavno uzeti na zub jer govore protiv nekoga ko je blizu vatre... Ono što sam takođe akcentirao je, da crkva ima opšte kulturni karakter i za jedno je društvo, sa te strane gledišta, veoma bitna, za razliku od fudbalskog kluba ili nekog petog udruženja koje nije igralo tako bitnu istorijsku ulogu u razvijanju jednog društva! Takođe, opšte poznato je i to da crkva brani maksimalno svoje predstavnike da ne bi izgubila ugled i autoritet koji predstavlja... Čak i kada je neko očigledno kriv i kada su izneti dokazi, ništa se ne preduzima jer ih štiti imunitet. To ne može više tako!
"Nemam ništa protiv Boga, ali mi smeta njegova administracija na Zemlji"
Korisnikov avatar
By Myto
@just_me
Ti huligani su u ime crkve, fizicki napali novinare u crkvi, obracun nastavili ispred crkve, a organizovali su kamenovanje automobila u kojem se novinska ekipa vracala iz Trebinja u Sarajevo. Mislim da je to dovoljno za ovakvu kaznu.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Da li ce polepiti njihove fotke po svim manastirima/crkvama, da bi ih isterali cim kroce na sveto tlo... ili nema potrebe za tim, vec ce ih strefiti grom poslat sa neba?
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Myto
@just_me
Ti huligani su u ime crkve, fizicki napali novinare u crkvi, obracun nastavili ispred crkve, a organizovali su kamenovanje automobila u kojem se novinska ekipa vracala iz Trebinja u Sarajevo. Mislim da je to dovoljno za ovakvu kaznu.
:lol:

e jbt šta ja ovde neću pročitati...
to su sigurno naučili od onih sarajevskih terorista koji su izrežirali masakr na markalama?
Korisnikov avatar
By smaug
Banovali Nikolu Sekulovica na godinu dana!:smeh:
Korisnikov avatar
By Delete
:lol:

e jbt šta ja ovde neću pročitati...
to su sigurno naučili od onih sarajevskih terorista koji su izrežirali masakr na markalama?
Sta tebi sad nije po volji?!
By Simor
A to je u pitanju! A ja se još pitao zašto Srpska pravoslavna crkva, u duhu hrišćanskog milosrđa (ili svetosavskog, kako vam draže), nije priskočila Romima, kojima je gradonačelnik Đilas, zbog ekonomskog razvoja grada (a svi znamo da je ekonomska paradigma iznad ljudskih potreba), porušio udžerice i ostavio ih da spavaju pod vedrim nebom, pa im nije obezbedila topli obrok ili krov nad glavom, nego su to radile tamo neke međunarodne organizacije i latinski nevernici (kontejneri koje su Boljevčani u svom pravedničkom besu palili je obezbedila katolička organizacija Caritas)!

A SPC imala pametnija posla - tražila đavla međ' svojim članovima.

Kada li će konačno đavla da potraže međ' svojim klerom?

:merlinka:
Korisnikov avatar
By smaug
Crkveni sud je duhovni sud i ne koristi se zakonima drzave, vec Jevandjeljm i Crkvenim kanonima. Sankcije koje Crkveni sud moze da izrekne su: odlucenje od Svetih tajni i isljucenje iz Crkvene zajednice, onih clanova koji su prekrsili neki od Crkvenih kanona ili prekrsili osnove ucenja Crkve iznetih u Jevandjelju.

Svaki sportski klub, politicka partija, kulturno umetnicko drustvo, biblioteka, ect. ima pravo i radi upravo to: iskljucuje clanove koji ne postuju statut i poredak te organizacije, s tim sto te organizacije mogu da i prekrsajno i krivino gone svoje clanove zbog prestupa svojih pravila, sto Crkva ne moze...

Crkveni sud postoji i zbog drugih stvari i prestupa koji se desavaju u okviru Crkve. Takodje, Crkveni su presudjuje i donosi odluku o razvodu Crkvenog braka, a gradjanski sud presudjuje i donosi odluku o razvodu ili ponoistenju gradjanskog braka.

Nije mi jasno iscudjavanje nad cinjenicom da Crkva ima svoj sud, kada ga imaju i gore navedene organizacije, samo se to tamo zove: Disciplinska komisija, koja isto optuzuje i presudjuje na osnovu krivice svojih clanova...

Ovo sto je Bokelj A. Magnus napisao je tacno tako. Mi mozemo da se saglasimo, bunimo ili ne ali tako je.
Oni mogu da izopste krstene (to su tako i napisali) iz crkvene zajednice kad hoce. To sto niko od popova i ostalih nije odgovarao pred svetovnim sudom za gadosti i cuda koja prave, to je druga stvar i problem srpskog zakonodavstva i mentaliteta. Jer 'brada zvanje' nije automatski alibi za sranja koja prave.
SPC je strava i uzas - znam iz iskustva, radila sam za nih. Katastrofa. SPC ima, blago receno, dvostruke asine. Za podobne i Crkvi mile i blagougodne. I za ove druge. Evo na primer: Arkan - ubica, kriminalac, lopov.... ali i nekoliko puta razveden covek (sto bas ne ide po crkvenom zakonu) se ozenio Cecom (zenom mnogo mladjom od buduceg muza sto crkva ne blagosilja) u crkvi koju su ozvucili (as in postavili bubice), zagrejali na za njih prijatnih (a za freske smrtonosnih) 25 stepeni, pretresli hor koji je pevao na vencanju....Ta svadba je, uzgred, bio najprodavaniji DVD tog meseca te godine - sto vise govori o nama nego o crkvi i Arkanu i Ceci...
Tako da nek nikog ne cudi kakve oni odluke medjusobno donose.
Al treba da se jaaaako zabrinemo sto niko od njih jos uvek nije u bajbokani.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by Delete
Sta tebi sad nije po volji?!
ove budalaštine o tome da ih je crkva isključila jer su napadali novinare u njeno ime. :wtf:
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by smaug
Al treba da se jaaaako zabrinemo sto niko od njih jos uvek nije u bajbokani.
:minibounce:
Korisnikov avatar
By Myto
ove budalaštine o tome da ih je crkva isključila jer su napadali novinare u njeno ime. :wtf:
nego?
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Pa ne znam šta da kažem posle svega napisanog... Nisam znao da su napadali ljude u ime crkve... Izneo sam svoj stav po pitanju isključenja iz same institucije i način na koji je to predstavljeno....
Korisnikov avatar
By KiWi
najjače na linku mi je ono очински размотрених ... ta crkvena terminologija me ubija ... Ili kada pop nekom svojih godina kaže сине ...

kad će čovečanstvo da uvidi da je religija obmana??

Ne kažem ja, nemam ništa protiv proslavljanja s vremena na vreme u ime praznika, ali ovo sektašenje same crvke me iritira ...

a najsmešnije je kad neko ko uopšte ne ispunjava ni jedno pravilo ponašanja koje propisuje vera, čak radi sve supronto, krene da posti (ne zbog zdravlja, već vere) svi to pozdravljaju ... mislim se, da si stvarno vernik, verovatno bi sebi rekao da nisi dostojan posta :)

odlutao sam ... da se vratim na temu .... Crkva, kad već postoji i ima toliko pristalica treba da se drži veropispovesti što joj je i glavni zanat ... a ne da konroliše građanstvo i osuđuje .... šta bi sa onim "ljudski je praštati?" ili o oprostu grehova?? to izgleda ne važi samo kada staneš na žulj crkvi ...
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
@KiWi

Religija je mnogo više i kompleksnije od vere u Boga... Ne treba se ograničavati i sa te tačke se slobodno može reći da nije obmana.... Crkva treba da se bavi našim duhovnim uzdizanjem i vaspitanjem.. Ona treba da nas moralno oblikuje, a ne društveno - svetovno, što je ovde slučaj, te se slažem sa poslednjim delom tvoje izjave...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by just_me
Pa ne znam šta da kažem posle svega napisanog... Nisam znao da su napadali ljude u ime crkve... Izneo sam svoj stav po pitanju isključenja iz same institucije i način na koji je to predstavljeno....
omfg :zid:

naravno da dotična dvojica nisu nikoga napala u ime crkve. gospodin vlasnik četničkog avatara* i autor izbrisanog "fuck off" posta mogao je isto tako da napiše da su krali piliće u komšiluku crkvene porte ili da su se skidali goli u lokalnom parku. doduše, to ne bi bilo ni približno nebulozno niti bizarno kao što je glupost koju je izneo na temu njihovog dvostrukoagentskog delovanja na blaćenju crkve, budući da je napadnuti novinar upravo kod ekskomuniciranog sekulovića potražio zaštitu od podivljalih branilaca pravoslavnog vlasnika trebinja.

koga stvarno zanima o kakvim se napadima radi, može da ode ovde pa da se uputi u problematiku.

*mali podsetnik za moderatore, čisto nako:

Diskriminatorni su avatari i postovi koji zagovaraju i/ili asociraju na diskriminaciju i/ili iznose stavove koji su uvredljivi i/ili direktno ili indirektno zagovaraju mrznju, netoleranciju i/ili sirenje netrpeljivosti na osnovu seksualnog opredeljenja, pola i/ili roda, rase, nacije, pripadnosti etnickoj zajednici, boje koze, jezika, veroispovesti, socijalnog porekla, imovinskog stanja, statusa stecenog rodjenjem ili nekim drugim putem, bracnog stanja, fizickog i/ili mentalnog stanja i politickog ili drugog misljenja (pod uslovom da nije diskriminatorno i uvredljivo po nekom od svih navedenih osnova).
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
@Lepa Krepa

Pre svega hvala na linku i pojašnjenju nekih stvari... Moraću malo više da češljam info koji ovde dobijam i da manje verujem da je sve što se ovde iznosi zasnovano na nekim argumentima...

Po onome što sam pročitao na linku mogu da zaključim da je cela priča jedna lepa politička manipulacija u korist vladike Grigorija...

Ps. @Lepa Krepa

Slatko se nasmejah prvom delu posta, zbog slikovitih primera... :tamoamo:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!