- 06 Mar 2009, 20:54
Koliko sam shvatio citajuci o ovom slucaju na netu, njemu je radjena scintigrafija bubrega, a ona ne dokazuje da on nema bubreg vec samo da on nije u funkciji. Tj. bubreg moze biti atrofican, na primer, i scintigrafija bi pokazala da on ne postoji. A i da su ga izvadili tokom operacije, hipertenzija se ne bi razvila posle par godina, vec bi bila manifestna odmah po operaciji.
Doticnom gospodinu je upucen i zvanicni poziv na dodatno testiranje da bi se utvrdilo sta se zaista dogodilo, ali on se nije odazvao. U principu ultrazvuk ili skener bi mogli da pronadju atrofican bubreg za cas posla i tako bi ova misterija bila verovatno resena. Ali pacijent se nije odazvao pozivu, pa cemo verovatno sada ostati uskraceni za epilog. Bitno da smo opljuvali po hirurzima.
Uostalom, ukrasti nekome bubreg - i to tokom tako rizicne procedure - je izuzetno komplikovana stvar, a hirurg nije bio sam u operacionoj sali i nije ga mogao staviti u dzep od mantila. Nije to kljuc od stana ili kliker, pa da ga mozes tako sakriti i da to niko u operacionoj sali ne vidi. A ako su u tu kradju bubrega (ako se zaista radi o tome) bili ukljuceni svi prisutni - sestre, asistenti, hirurg, itd. onda je to monstruozno. A da ne pominjem komplikacije tokom transporta tog organa... Ne vidim kako bi to bilo isplativo bilo kome. Naprosto - ukljuceno je suvise ljudi u jednoj ogromnoj bolnici, gde je rizik veci, a bubreg ne kosta toliko mnogo. Zasto bi neko rizikovao svoju karijeru zbog hiljadu ili dve evra koliko bi dobili po osobi? No cak i da poverujem u to da postoji tolika zavera, zanima me zaista da saznam kako se vadi bubreg tokom operacije aneurizme torakalne i abdominalne aorte, jer sam jednoj slicnoj operaciji prisustvovao i ni B od bubrega nisam video. Naprosto se ne radi u blizini tog organa.
I na kraju, dr Lazarevic ima izvanrednu reputaciju u svetu, tako da sumnjam da bi on bio umesan u tako nesto, ali to je moj licni utisak.