Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By muzika86
Više stotina građana, mladih i dece okupilo se danas u centru Sarajeva na protestu zbog pokušaja zabrane da deci u sarajevskim obdaništima poklone deli Deda Mraz, prenose bosanskohercegovački mediji.

Protest je organizovan zbog odluke direktorke predškolske ustanove „Deca Sarajeva” Arzije Mahmutović da se ukine tradicija da Deda Mraz deli poklone deci, jer to, kako je navela nije u „bošnjačkoj tradiciji”.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Da se razumemo, i u srpskoj tradiciji nema Deda Mraza za NG, vec za Bozic dolazi Sveti Nikola (Santa Claus - Saint Nicholas). a.k.a. Bozic Bata, kao i svuda u svetu.
Korisnikov avatar
By muzika86
I ja ne znam odakle to da za novu godinu dolazi djed mraz?
Sveti Nikola valjda dolazi ili trebo bi da dolazi na dan sv. nikole. a djed mraz za bozic.

a ovo za NG je komunisticki obicaj?
Korisnikov avatar
By bakalar
Odbili besplatne slatkise!

Ovako bi ja sa takvima
Slika
Korisnikov avatar
By Vel boy
Podrshka svim gradjanima Sarajeva srpske i hrvatske nacionalnosti, lojalnim gradjanima multinacionalne i pro-gradjanske BiH (koji su vecinom za Srpsko Gradjansko Vijece i Novu Hrvatsku Inicijativu; uz tolerantne Boshnjake iz multinacionalnog SDP-a i ostalih multinacionalnih stranaka BiH te umerenih i levih boshnjachkih stranaka) u njihovom tj. nashem otporu kabadahiluku islamistichke velikoboshnjachke hegemonistichke SDA. velikoboshnjachki islamistichki desnichari ce morati da shvate da nece moci od BiH praviti homeinijevski Iran.
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Originally posted by muzika86
Sveti Nikola valjda dolazi ili trebo bi da dolazi na dan sv. nikole. a djed mraz za bozic.

Deda Mraz i jeste Sv. Nikola.

Veoma moguce je da je komunisticki dogadjaj, jer, kao sto rekoh, nigde drugde u svetu on ne dolazi za NG. A mozda i zato sto nasa SPC nece da ljudi trose pare na poklone tokom Bozica, kada mogu lepo da ih ostavljaju na ikonama. :D
Korisnikov avatar
By jukie
Za potrebe ove diskusije potrebno je definisati tradiciju srpskog naroda. U moje vreme (rane 1980-te) deda Mraz je u Srbiju dolazio za Novu Godinu (31. decembra u ponoć), a Božić se nije zvanično obeležavao jer je tada komunizam bio na vlasti.

Verujem da je tako bilo i u generaciji koja je roditeljska mojoj (koji su bili deca posle 2 svetskog rata) - ja sada spadam u roditeljsku generaciju trenutne dece.

Šta trenutnu decu uče u nižim razredima ne znam (da poštuju odrasle očigledno ne), tako da ne znam koja je njihova tradicija.

Tako da je sada pitanje da li su tri generacije Deda Mraza na Novu Godinu dovoljne da bi se to smatralo tradicijom srpskog naroda, ili je to samo treptaj oka na vremenskoj skali (60-tak godina).
Korisnikov avatar
By ROYAL
Originally posted by jukie
Za potrebe ove diskusije potrebno je definisati tradiciju srpskog naroda. U moje vreme ... ( deda Mraz je u Srbiju dolazio za Novu Godinu (31. decembra u ponoć), a Božić se nije zvanično obeležavao jer je tada komunizam bio na vlasti.

...

Tako da je sada pitanje da li su tri generacije Deda Mraza na Novu Godinu dovoljne da bi se to smatralo tradicijom srpskog naroda...
I ja sam isto pomislio, tako da mislim da je direktor škole seronja, na kraju krajeva, nije ni bitno da li je to srpka tradicija (nije sigurno od sveta i veka), ali ako će da usreći decu - neka deka ostane; suština je da se deca nagrade što su bila dobra u toku prethodne godine, tako da je, zapravo, nebitno ko će dati poklone Deda Mraz ili mama i tata.
Korisnikov avatar
By muzika86
Ne vjerujem da je Djed Mraz uopste srpska tradicija, ako icija onda je ruska (onako kako je to danas). :svetac:
Korisnikov avatar
By muzika86
Originally posted by Vel boy
:smeh: laponska, pardon, sami-ska
molim cija?
lapland? jel to u finskoj ili gdje
Korisnikov avatar
By Vel boy
ja, arktik Finske :dedamraz: mnogi kazu da je odatle.... legende....
Korisnikov avatar
By Vel boy
pa, eto, taman, bog nas/vas veselio :lol:
By Kragi
Treba pustiti decu da verju u Deda Mraza slagalo se to sa tradicijom, verom, istorijom (u ovom slucaju nasom i bosnjackom).
I onako je religija nesto sto se namece, i ko garantuje da ce to dete kad poraste biti musliman , hriscanin i sl ? :)
Mislim da decu ne treba opterecivati tim stvarima .....
Korisnikov avatar
By Mars
Ma sve neka zabrane. Neka ofarbaju i NEBO u zeleno, neka okače kalendare sa 1430. godinom i a u pičku materinu.
Korisnikov avatar
By Stripi

a gdje se u čitavoj vijesti spominje da je ukinut Deda Mraz za Novu godinu?
Bilo kako bilo, drago mi je da još uvijek ima normalnih ljudi koji će ustati protiv ovakve vrste diktature. I to još u dječjim vrtićima :drama:
Originally posted by Vel boy
Podrshka svim gradjanima Sarajeva srpske i hrvatske nacionalnosti, lojalnim gradjanima multinacionalne i pro-gradjanske BiH (koji su vecinom za Srpsko Gradjansko Vijece i Novu Hrvatsku Inicijativu;
Da, većinom su za te građanske stranke a pobjeđuju nacionalne :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Carevi. Preporučujem za gledanje.
Ministarstvo za kulturu, prosvetu i genetski inženjering

''
Korisnikov avatar
By *deni*
:lol:

Dakle, ludilo je kompletno.
Interesuje me ko je taj pametnjakovic koji pokusava deci da zabrani da uzivaju u drustvu omiljenog deke sa belom bradom u crvenom kostimu, koji im deli poklone za Novu godinu ?
:dedamraz: :jelka:
Korisnikov avatar
By Mars
Znaš kako, Deni...imao sam ja to u kući (figurativno) - moja BABA.

I ona je oko svake nove godine drobila o tome kako je Deda Mraz zapadna/katolička izmišljotina i da to treba ukinuti.
Korisnikov avatar
By *deni*
No opet, nije mi jasno kako protivnici Deda Mraza misle da izvedu tu
ideju o njegovoj zabrani.
Sva deca obozavaju deku u crvenom kaputu, sa belom bradom i crvenom kapom i poklonima.
:dedamraz:
Mozes ti ici protiv Deda Mraza, ali kako ces se boriti protiv dece i njihove odusevljenosti i zelje da ga vide i dobiju poklon od njega ?
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam, morali bismo njih da pitamo.

Drogama. Elektrošokovima. Radikalne mere nad decom, u svakom slučaju.
Korisnikov avatar
By jukie
Ne vjerujem da je Djed Mraz uopste srpska tradicija, ako icija onda je ruska (onako kako je to danas). :svetac:
Određeni oblik deda Mraza jeste bio tradicija kada sam ja bio dete. I nismo verovali da je to pravi čika (osoba) koji stvarno živi na Severnom polu sa malim šiljouhim vilenjacima i pravi igračke, kao što danas misle deca po Americi, a vaspitačice i učiteljice bivaju otpuštene ako im se slučajno omakne pred decom da kažu kako je deda Mraz neko preobučen; mi smo ZNALI da se to neko preobukao da bi podelio poklone i održao predstavu. Ali ta preobučena osoba je deo rituala tradicije za Novu godinu, kao što je neko kum na venčanju itd. tako da nismo osetili jaku duševnu bol zbog koje smo doveka ostali emocionalno osakaćeni kao ta deca u Americi kad se neko izlanuo.

Dakle tradicija je tada, na tom mestu gde sam ja živeo, bila sledeća:
u decembru se na likovnom crtaju novogodišnje jelke i deda Mrazevi, prave se ukrasi i čestitke; na muzičkom se uvežbava pevanje novogodišnjih pesama; takođe dobijaš poklon od deda Mraza u firmi u kojoj ti roditelji rade; šta je u poklonu zavisi od toga koliko godina imaš; ja sam jednom dobio dve slikovnice iako sam se nadao da će mi dati enciklopediju (pošto deca mojih godina obično ne umeju dobro da čitaju); održava se predstava na kojoj se pojavljuju deda Mrazevi (moj tata je jednom maltretirao deda Mraza na toj predstavi pa me je bilo sramota); postoji i predstava u školi za koju se deca spremaju na časovima srpskohrvatskog, i ona služi da se roditeljima pokaže da su deca iz odeljenja njihovog deteta jako pametna; prodaju se čestitke i ukrasi na štandovima na ulici; kada ideš do škole i kada se vraćaš, moraš da staneš i da pregledaš sve čestitke na štandovima; dok to radiš, sneg pada oko tebe; postoje prskalice, postoje bombice (koje ne smeš da odvijaš da vidiš šta je unutra, jer onda posle neće da puknu kad ih baciš), postoje petarde, ali one su opasne pa se zato držiš bombica (koje su bezopasne jer se sastoje od klikera od gline omotanog papirom) i prskalica (koje smeš da držiš u ruci dok se ne ugase); kod kuće se kiti jelka; lampice pokazuju tendenciju da se ne uključe kako treba; deca ne smeju da čačkaju ukrase na jelci da se ne sruše; u školu se ide zaključno sa 31. decembrom; Nova godina se čeka, ali deci je oprošteno ako zaspu jer su još mala; na stolu mora da bude od svake hrane, kako bi cele godine imali od svega za jelo; kada dođe 1.januar odrasli su pospani i samo se razvlače po kući i jedu, a deca gledaju crtane filmove, od kojih su najvažniji "Dot i kengur" i njegovi nastavci.
Korisnikov avatar
By Mars
Kakve bombice? Šta je to bilo unutra da se gleda?

Deo mojih uspomena...

Prilično isto kao ovo gore. U odelenju se napravi poštansko sanduče od neke kutije, uvije u papir, adekvatno ukrasi, napravi prorez, i u njega se nedeljama pred novu godinu ubacuju čestitke drugovima iz odelenja. Posebno je bilo zgodno slati tajne poruke simpatiji adekvatnim izborom cestitke. Po njima se pazljivijom analizom moglo lako ustanoviti ko je u koga zaljubljen. Sancuče se otvaralo na žurci poslednjeg dana škole. Tada bi se klupe stavile duž zidova, donela muzika, grickalice, sendviči i sokovi. Sijalice u boji. Sve to realizovano u drugoj smeni, zbog atmosfere. Koliko se secam, slusala se ABBA i hitovi sa BRAVO top liste...

A kući...bilo je jako lepo, samo me mrzi da pišem više...
Korisnikov avatar
By *deni*
Ahahahahahaha.
:lol:
Te kutije za ubacivanje cestitki su postojale i u mojoj srednjoj skoli.
U skolski hol je postavljena ogromna kutija i u nju smo ubacivali ceduljice sa novogodisnjim cestitkama i oznakom za koga su ( ime i razred deteta kome je poruka namenjena ).
Posle je delegacija u sastavu skolski psiholog i nekoliko djaka raznosila te cedulje po odeljenjima i javno ih urucivala.
E tu se nasao prostor za zajebanciju, pa smo jedni drugima slali po vise desetina tih ceduljica, samo da bismo gledali kako neko po hiljadu puta ustaje sa svog mesta i ide da primi ceduljicu.
Posebno je bilo zanimljivo slati cestitke deci iz drugih odeljenja koja su nas nervirala i zatrpati ih sa sto ceduljica sa tekstom : "Srecna ti Nova godina, mache. Gledam te vec par dana i srce hoce da iskoci. Upecacu te... prrrrrrrr "
:jelka:
Korisnikov avatar
By Mars
Hm. Zgodno. Mi nismo imali tako centralizovan sistem.

Čuvam (sve pa i) te čestitke. Da umreš od smeha kad vidiš onaj stil, one poruke.
Deca sa manjkom prostorne orjentacije su prvo lenjirom i grafitnom olovkom izvlačila tanke linije preko kojih su hemijskom olovkom pisala najlepše želje (dok su ih samo pedantna deca kasnije brisala). Deca uvlakači su slala čestitke i razrednom (ja nikad!). Ja sam posebno vodio računa da pošaljem po jednu i na adresu onih nekoliko očiglednih zvezda odbijanja u odelenju, da bi i oni imali šta da rade sa rukama kad dodje vreme za otvaranje sandučeta...

Mogao si da se kladiš da će u uglu svake čestitke koju dobiješ da stoji "Poštar drema, marke nema"...
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by Mars

Mogao si da se kladiš da će u uglu svake čestitke koju dobiješ da stoji "Poštar drema, marke nema"...
Fin stih.
Kratak, ali efektan.
Tako sam ja na kraju srednje skole svakom pisao istu zgodnu frazu kao posvetu u maturski album:

" Sve prolazi, sve se menja, zbogom ostaj - dovidjenja ! "

Bez patetike i suvisnih reci.
:deni:
Korisnikov avatar
By Mars
Ehh...Meni je jedna mala napisala: "Uzmi pušku pa me ubi', ne daj drugom da me ljubi!"
Strahota na više nivoa.

Slika

Slika

Slika

Slika
Korisnikov avatar
By *deni*
A ti si vazio za jednog od glavnih jebacha u razredu, Mars ?
Da ?
:sweet:
Korisnikov avatar
By sofia
Originally posted by bakalar
Odbili besplatne slatkise!

Ovako bi ja sa takvima
Slika
AAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :shok:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!