Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Револуционарни аутомобил назван по нашем научнику
Научници у Силицијумској долини развили спортски аутомобил који брзину од 100 километара на сат достиже за четири секунде и – ради на струју
„Тесла је нешто најузбудљивије што нам се догодило у последње време”, тврди Дејвид Голдштајн, стручњак из Вашингтона, града из којег се често шаљу свакојака узбуђења широм света.

Година је обележавања 150. годишњице рођења Николе Тесле, великог проналазача и научника српског порекла, али оцена о „најузбудљивијем” није упућена прославама већ новом електричном аутомобилу, названом „тесла”, по генију електротехнике.

Slika
„Без Теслине визије и генијалности овакав наш аутомобил не би могао да буде направљен”, кажу конструктори из компаније „Тесла моторс”, основане пре четири године у калифорнијској Силицијумској долини, једном од центара високе технологије. Тај нови хит на четири точка је спортски двосед кабриолет који, како кажу експерти, представља значајан напредак у производњи кола без коришћења петролеја.

Он је „секси и врло брз, чиме надвисује остале електричне аутомобиле којима је често замерана спорост па и неугледност”, прецизирају познаваоци. Надвисује их, додуше, и ценом која ће се кретати од 85.000 до 100.000 долара по примерку.

Није засад ни намењен маси него елити – каже председник „Тесла моторса” Мартин Еберхард (45). Подсећа да ни телевизор у боји, ни мобилни телефон нису у прво време били многима доступни, па се нада да ће из „тесле” касније произићи модели за широку употребу.

„Тесла” већ фасцинира поклонике ексклузивног превоза без загађивања околине. Само четири секунде му је потребно за развој брзине од нуле до 100 километара на сат, без буке и гасова, максимална брзина му је 217 километара на сат, а с једним пуњењем батерија може да превали око 400 километара. Има само две брзине, плус рикверц, опремљен је сателитском опремом за навигацију…

За њега се већ примају поруџбине за испоруку која креће у другој половини следеће године. Досад је направљено само 10 примерака, за које се Еберхард нада да ће их купити звезде уметности и спорта, тако да ће их учинити популарним и омогућити компанији продају око 5.000 „тесли” за три године, после чега би се кренуло у продукцију електричних путничких кола класичнијих облика.

У промоцију се укључио и калифорнијски гувернер, филмска звезда, Арнолд Шварценегер, који је лично испробао могућности новог аутомобила чији је званичан назив „тесла роудстер”. Произвођачка фирма, са седиштем у Сан Карлосу и са 85 запослених, привукла је и друга позната имена – лидери моћних интернетских компанија Гугл и И-беј главни су улагачи у то предузеће чији је основни капитал око 60 милиона долара.

Истовремено, појава „тесле” представља специфичан феномен на овдашњим разноврсним антикризним полигонима. Једна од реклама га поручује као „мирољубиво решење за петролејске ратове”, каквим се сматрају конфликти и затегнутости, нарочито на Блиском истоку, због којих цена нафте додатно расте. Однедавно и амерички председник Џорџ Буш упозорава да нација мора да се „ослободи превелике зависности од увоза горива с нестабилних подручја” зарад сопствене стабилности, пољуљане растом цена нафте, која се овде сматра основном потрепштином, такорећи као намирнице и лекови.

Садашња поскупљења су настала због повећане тражње у свету, али нарочито после драма као што су рат у Ираку, напетост око Ирана, и садашњи сукоб између Израела и либанског Хезболаха, па грађани учестало критикују америчку спољну политику уопште, а посебно као извор њихових повећаних издатака за гориво.

„Теслини” конструктори тврде да он битно штеди енергију, па да је цена његове потрошене струје за 250 пређених километара равна цени једног галона (3,8 литара) бензина. Решење хвали и један од директора еколошке организације Савет за одбрану природних ресурса, Ралф Кавана као „пробој ка коришћењу чисте енергије”.

Али, баш у време обележавања Теслине годишњице и појаве електричног аута названог по њему, Америка има и појачане невоље са струјом. Велике врућине, саопштава се, повећале су потрошњу електричне енергије, махом кроз клима-уређаје, тако да су капацитети Калифорније опет преоптерећени па су власти увеле рестриктивне мере.

--------------------------------------------------------------------------

Ништа без Тесле

Свих десет постојећих модела „тесле” направљено је у британској фабрици „Лотус”, чији су дизајнери одговорни и за изглед аутомобила. То је и разлог што неки критичари кажу да „роудстер” превише личи на „Лотусов” модел „елиса”. „Тесла” има 6.831 батеријску ћелију, пуњење траје само три и по сата, а према првим прорачунима цена вожње у њему је свега један или два цента по миљи.

Како се наводи на интернет-сајту компаније „Тесла моторс”, револуционарни аутомобил име је добио по „генију Николи Тесли, америчком проналазачу српског порекла, електроинжењеру и научнику”. „Међу многим проналасцима које је направио (уз више од 700 патената) јесу и индукциони мотор и пренос наизменичне струје. Без Теслине визије и генија, наша кола не би била могућа. Уверени смо да би, да је данас жив, Никола Тесла прегледао наш ауто и климнуо главом с разумевањем и подршком.” С. Р.
Korisnikov avatar
By Val
I shta sad? :roll:
Korisnikov avatar
By Delete
Sad cemo ti i ja da offtopiciramo, moze?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Totalno kul.. Mislio sam da je struja napustena i preshlo se na vodik :)

Definitivno se treba osloboditi nafte, ali sumnjam da ce se to desiti za nasheg zhivota
Korisnikov avatar
By Rei
Nice :)

Ali ovo nije ni prvi ni poslednji auto koji ne radi na naftu. Nadam se da ce zazhiveti, ako ga ne spreche velike vlade jer mozhe imati ogroman negativan uticaj na ekonomije koje bukvalno zavise od nafte...
Korisnikov avatar
By 2kune
А кад ће yugo почет ић на струју? Или барем плин? :gatara:
Korisnikov avatar
By HARP
Dle masonski monopol naftom u svetu---- ura za Teslu i novi nacin pokretanja agregata whiiiiiii....

Elem, mislim da ce ubiti svakoga ko pokusa da smakne monopol nafte :nokti:

Lepo se govori u tome u onom filmu kada je Vinona Rajder fizicarka, sa Kianu Rivsom u bekstvu tokom celog filma zbog projekta sa vodonikom... naravno jurili su in naftasi... podsetite me naziva filma...
By жњ
mozda je ovom ipak mesto u tehnologiji i nauci ;)

vidi, tata shwarci i princ vili :D

Slika
By жњ
Originally posted by Delete
Je l` to Ferrari?

ne, nego teslamobil :D

izgleda da su cornuli malo dijazna za shofershajbu :klap:

uostalom, skoro svaki moderan automobil ovog tipa, dosta lici
Korisnikov avatar
By nEne
pa s obzirom da zalihe nafte na svetu nece postojati za 20ak godina, a da ce vec za deset da se desi ogromna kriza na trzistu nafte (a vec je i sad kriza) automobil na struju/vodonik sta god je neminovnost...

postavlja se pitanje kako ce leteti avioni, sta ce pokretati brodove kada vise nafte ne bude...? sta se jos oslanja samo na naftu? :nesiguran:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by demian
postavlja se pitanje kako ce leteti avioni, sta ce pokretati brodove kada vise nafte ne bude...? sta se jos oslanja samo na naftu? :nesiguran:
Imaju neke bakterije koje jedu naftu... sada će jadne da izumru :rida:
By жњ
Originally posted by demian
sta se jos oslanja samo na naftu? :nesiguran:

ljudi koji njom trguju :osama:
By жњ
Originally posted by 2kune

polovina jugica vec ide na plin, a i dosta vlasnika drugih i modernijih automobila ugradjuju taj sistem. duplo jeftinije
Korisnikov avatar
By MARQUE
Ауто на батерије? Хаха, имам и ја једног дома, и то није обичан ауто већ формула Slika … са 4 батерије од волту и пол можеш цијели дан малу мачку возикат по дворишту (завезану унутра) :domino:

Данас слушам на вијестима да људи у Великој Британији и Француској страхују од искључивања струје јер је превелико оптерећење од клима уређаја који су по цијеле дане укључени у струје, па дајте сад замислите једног дана цијело сусједство буде пунило батерије својим љубимцима на струју, које ће то бити оптерећење онда? :nerd:

Него, да не дуљим, гдје се може попунити пријавница за аутомобил? I ја би једног, 100 000 долара јест права ситница. :predsednik:
Korisnikov avatar
By iwancro
Bah...još da mi netko prevede kaj to piše :evilwait:
Korisnikov avatar
By MARQUE
Dete drago, počni učit ćirilicu pa buš s'e razumel :jezik:

Inače, govori se nekom američkom automobilu na struju imenom "Tesla" :palacinke:
Korisnikov avatar
By iwancro
Ne isplati mi se ućiti jer mi ionako nigdje ne treba osim ovdje :sleep:
Korisnikov avatar
By svejedno
Sve je to divno, al sto kaze Amnesia - :osama:
Korisnikov avatar
By MARQUE
Originally posted by iwancro
A za gledanje PTPC-a ili jeftinog shoppinga u Republici Srpskoj? ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
A mozda te nakad zainteresuje ruski, npr, a laakse ti ovde da naucis ћирилицу, iako nisu identicne.
Korisnikov avatar
By MARQUE
Originally posted by svejedno
A mozda te nakad zainteresuje ruski, npr, a laakse ti ovde da naucis ћирилицу, iako nisu identicne.
Точно :yes:
Korisnikov avatar
By zboO
Originally posted by 2kune
ehhh....mukica jedva i ovako radi. Bolje da si pitao kada ce YUGO raditi godinu dana bez servisa?!

no dobro...posle 3000-te pojavice se i Yugic na struju.
Korisnikov avatar
By Delete
Bolje da je pitao kad ce Yugo prestati da pali na guranje?
Korisnikov avatar
By iwancro
Originally posted by MARQUE
Originally posted by iwancro
A za gledanje PTPC-a ili jeftinog shoppinga u Republici Srpskoj? ;)
Da, baš :cool: Kaj je PTPC nemam pojma, nikad čuo, a šopingiram jedino u Zagrebu :nerd:
Korisnikov avatar
By Delete
Odakle tebi ta dezinformacija da je shoping jeftin u RS?
Korisnikov avatar
By iwancro
Originally posted by Delete
Odakle tebi ta dezinformacija da je shoping jeftin u RS?
Ima neki sajam il tako nešto di je švercana i kineska roba...uz granicu sa HR negdje....:gatara:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!