Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Da li ste za ulazak Srbije u NATO?

Da
33
39%
Ne
35
41%
Uzdrzan
17
20%
Korisnikov avatar
By Loni
Odakle tebi suprotne informacije?
Hajde koliko je bilo žrtava u Beogradu?
Pronađi negde da ih je više od 17 ?
Korisnikov avatar
By Loni
I samo da kažem nešto, što mislim da je najvažnije.

O Americi ili Kini ili Brazilu je besmisleno pričati u Srbiji jer ovde niko nije ni amerofil ni sinofil.
Amerika u tom kontekstu samo služi da da podstrek Evropejcima u pozadini, i da malo osnažu tu stranu, ali ništa više jer Srbija nikad ne može biti deo SAD kao Portoriko već samo deo EU.
Svi dobro znamo da su Srbi podeljeni na EVROPEJCE i RUSOFILE.

NATO je ipak oružje EVROPEJACA, a slabi RUSOFILE.

EVROPEJCI su:
OD PARTIJA: DS, G17+, LDP, SDU, LSV.
OD POKRETA: Otpor, ,,Evropa nema alternativu'', Helsinški odbor za ljudska prava.
OD MEDIJA: B92, Danas

Cilj je približiti Srbiju EU.

RUSOFILI su:
OD PARTIJA: SRS, DSS, NS, SNS
OD POKRETA: Obraz, Dveri, Pokret 1389
OD MEDIJA: Kurir, Glas Javnosti, Press, Pravda

Cilj je superotstavljanje Srbije Evropi i čitavom evropskom konceptu.

Dakle u Srbiji se još od 8.sednice vodi jedan mali HLADNI RAT.

Ili jačaju jedni - rusofili (kao devedesetih ili kasnije, u vidu DSS vlade)
Ili jačaju drugi - evopejci (što su Đinđić ili Tadić)

(Neutralni su SPS, koji je voleo Ruse samo u periodu dok je Rusija bila komunistička, ne i sad ili Palmina JS, koji su skoncentrisani na biznis, kao i PUPS).

To je večita borba i ako zaista iskreno želite da u Srbiji oslabe Kuriri, radikali, Obrazi, homofobi, onda je zaista NAJMUDRIJE IZ PETNIH ŽILA PODRŽATI SUPROTNU STRANU.

Ukoliko nema jačanja te strane, pa šta se onda bunite što jačaju OBRAZ, DVERI, 1389 ili RADIKALI.
Onda nemate razlog da se bunite jer vi ništa niste učinili da ta polovina Srbije oslabi.

Ulazak u NATO je jedini garant (žao mi je, ali tako je) da ovde konačno puknu varvarske struje.
Imam lepo mišljenje o ruskoj kulturi i muzici i velikanima, ali na žalost njihov koncept ljudskih i političkih prava je varvarski.

A pošto smo mi gejevi, evo da vidite šta piše KURIR i šta izjavljuje upravo vođa pokreta 1389.

Pa ljudi stvar je alarmantna!

SVAĐA ZBOG PARA
Miša Vacić, portparol Pokreta 1389, komentariše da se očigledno radi o domaćim pederima, "čim su tako podeljeni".
- Svađaju se oko liderstva, jer po tom osnovu dobijaju pare od Amerike, Evropske unije i Soroša - zaključuje Vacić.
On dodaje da su nagađanja o datumu parade "nebitne normalnom delu srpskog naroda, kojem uopšte ne treba vreme da se organizuje".
- Ako za okupljanje pedera saznamo i na dan održavanja, odmah će se sjatiti na hiljade rodoljuba koji će razbiti taj skup nemorala, bluda i satanizma. Slažem se sa Azdejkovićem da ove godine nije vreme za gej paradu, ali poručujem da nikad neće ni biti. Neka idu u EU pa neka je tamo prave. Nama je uzor Rusija, gde su vlast i policija rasturili takvo demonstriranje zla i beščašća - naglašava Vacić.

- Dakle eto...
Stvar je alarmantna. Jedna polovina Srbije nam preti nasiljem i ja ne vidim nikakvo logično rešenje osim da svi gejvi, pa ako ni zbog čeg drugog, a ono iz inata, podrže EVROPEJCE U SVIM VIDOVIMA.
By Ulix
Originally posted by Loni
...
Zar ti se ne cini da ponekad pojednostavljujes stvari do granice apsurda?
Korisnikov avatar
By gneeebo
U redu je da Turci i Iranci i Kinezi i Korejanci izvoze svoj folklor, svoju kulturu, svoje ritmove ili svoje proizvode,
ali ako treba da mi nameću inferiorne koncete ljudskih prava, daleko im lepa kuća.
zato im treba nametati superiorne - bombama?
Korisnikov avatar
By gneeebo
Originally posted by Vel boy
Originally posted by gneeebo
navodna superiornost dvopartijskog sistema neke drzave u odnosu na jednopartijski sistem neke druge drzave ne opravdava bombardovanje potonje od strane prve. sumnja da necija vlada poseduje atomsko oruzje ne opravdava koriscenje hemijskog oruzja nad narodom cija je to vlada. zlocinacko ponasanje jednog rezima neopravdava bombardovanje te drzave i koriscenje oruzja koje UN zabranjuje bez preuzimanja bilo kakve krivicne odgovornosti. takodje, stvaranje nekakvog stanja alarmantnosti u sopstvenoj drzavi za koju se tvrdi ta superiorna demokraticnost, ne opravdava suspendovanje te iste demokratije na neodredjeno kroz strogu kontrolu medija i ugrozavanje prava pojedinaca odredjenih politickih ubedjenja ili boje koze.
ovo shto ti odgovarash Loniju, medjutim mislim da je Loni svestan i da nije zasluzio da mu se ovo spochitava jer to Loni ni nije zastupao.

hajde posto vec odgovaras umesto lonija, sta on onda zastupa? pravedniji NATO?

Ja koliko mogu shaljem pisma i peticije Obama-i da ne ustukne pred desnicharima i da ne dozvoli da ga ucenjuju.
:roflmao: :klap:
Korisnikov avatar
By Loni
U redu je da Turci i Iranci i Kinezi i Korejanci izvoze svoj folklor, svoju kulturu, svoje ritmove ili svoje proizvode,
ali ako treba da mi nameću inferiorne koncete ljudskih prava, daleko im lepa kuća.
zato im treba nametati superiorne - bombama?
Momče, don't shit.

Pa da li ti stvarno misliš da se cela zapadna civilizacija zasniva na JEBENIH PAR BOMBI IZ 1999. godine?

Pa jebote, sve što liči na uspešni ekonomski koncepšt na celoj planeti,
sve što liči na neke ljudske zakone i prava na celoj planeti potiče sa zapada?

I što Japan i Južna Koreja imaju neka prava i neku tehnologiju treba da zahvale zapadu jer bi bez uplitanja SAD u taj deo sveta cela Koreja bila ,,severna'' i komunistička kao i Japan.

Jebale te više tih par jadnih bombi, koje su pale da bi kaznile naš ređim Milošević/Šešelj, jednog zlikovca Šešelja, koji se javno zalagao i hvalio time da kako su krenuli nijednog Albanaca na Kosovu biti neće.

Pa zar je moguće da si toliko bezobrazan?

Jeste, bombardovanje i mirovni sporazumi sa zapada (Dejton) jesu stvorili koleterarne žrtve, ali je mnogo više njih spašeno.

KADA BI SE ZAVRŠIO RAT U BOSNI da AMERI ne sastaviše DEJTON?
- Za jedno 15 godina i posle još 500 000 žrtava?

KAD BI SE ZAVRŠILO KOSOVO?
- Možda za 25 godina, posle mobilizacije svih nas?

I JESTE. BOMBE JESU NAČIN. ZA MENE JESU.

Ako ti talibani imaju državu (Avganistan) u kojoj su spaljivali gejeve,
u kojoj su kamenovali do smreti žene, koje se sumljiče za preljubu.
Ukoliko tamo žene nisu imale pravo na odevanje van odeće,
na školovanje i lečenje, onda IH TREBA GAĐATI jer ćeš time spasiti sve te ugrožene ljude.

U Avganistanu žene nisu imale pravo ni da se leče kad su bolesne.

Postojao je zakon na osnovu koga, žena sme da se skine samo pred svojim mužem, što znači da ako se žena razboli NEMA PRAVO NA PREGLED KOD DOKTORA.
Ženski doktori ne postoje jer žene nemaju pravo na školovanje, pa tako i ne postoje doktori, a kod muških doktora se NE SME !

Žene su bile osuživane time na smrt i zbog trivijalnih bolesti,
gejevi, ateisti, slobodni ljudi, koji nisu želeli diktat islama i smrt, ako neće ugovoren brak.

I SADA SVEGA TOGA NEMA.
AVGANISTAN JE SLOBODNA DRŽAVA, U KOJOJ SU ŽENE UŠLE I U SKUPŠTINU.
IMAJU PRAVO NA SVOJ IZBOR.

I to sve zahvaljuljući Amerima i saveznicima, koji su bacali bombe samo na planine jer se talibani i nisu skrivali u gradovima (Koleterarnih šteta je time još manje nego i u Srbiji)

Šta misliš?
Da bi jadni gejevi, žene ili avganistanski sekularisti imali snage da se izbore sami bez intervencija sa strane?
Aha ha ha.
Možda za 250 godina, a možda ni tad jer je svako, ko se usudio da pisne protiv talivana bivao vešan.

I AKO ME PITAŠ ŠTA MISLIM, REĆI ĆU DA!
TO JE NAČIN!
TO JE NAČIN DA SE ZAUSTAVI ŠIRENJE TALIBANA I NA PAKISTAN I NA BANGLADEŠ I NA TURKMENISTAN I NA IRAN I NA POLA SVETA !

Nekad je jedino sila način da se zaustavi zlo i odbrani poredak.

LJUDSKA PRAVA SU VAŽNIJA OD GRANICA, I ja sam kao građanin Srbije srećan jer me je upravo taj zapad oslobio zlikovaca Miloševića i Šešelja.

Zapad je finansirao Otpor, finansirao Đinđićevu DS i tako nas je ojačao.

Nema na svetu mnogo izbora.
Najčešće to jesu dileme,
a jesam za NATO jer je to vrlo dobra strategija da se Srbija konačno integriše na zapad.
Korisnikov avatar
By Loni
A Ulixe da odgovorim i tebi...

Ne pojednostavljujem ja stvari do granice apsurda, koliko ti želiš da sediš na dve stolice.

Odluči se jesi li u ekonomiji KOMUNISTA ili si KAPITALISTA (liberal,socijaldemokrata ili socijalista)?

Jesi li po pitanju stranačkog urežđenja KOMUNISTA ili DEMOKRATA?

Ja koliko se sećam video sam te na skupu ,,Peščanika''. Izvini, ali to nisu Lenjinisti !
Autori i svi gosti tamo su za EU.
Nisu ni komunisti niti antiglobalisti.

Čanak, za koga ti glasaš je socijaldemokrata (socijaldemokratija je takođe uređenje u okviru kapitalizma).

Zameraš mi kao što pojednostavljam stvar ina ILI : ILI, a sam ne možeš da se izboriš kao ni mnogi drugi levičari za šta su konkretno.

Vi biste da spojite ljudska prava, ali kao da ne bude zapad, nato, eu (ako može neka vrsta komunizma bilo bi dobro)
E PA NE MOŽE.

Evropska Unija je uslovila da Srbija usvoji AD Zakon, oni imaju gej prava i brakove, a ne S.Koreja niti Kina niti SSSR (Ni pod Lenjinom ni pod Staljinom).

Nakon antičkog perioda na zapadu (Francuska) je uvedena demokratska republike.
Tu je smišljeno višestranačje, koje je najidealnije, ne zato što i Kurta i nepismen Murta imaju pravo da glasaju, već zato što u takvom sistemu VLAST MORA DA SE PRILAGOĐAVA GRAĐANIMA da građani na sledećim izborima ne bi izglasali nekog drugog.

U višestranačju nema Staljinovih čistki ni Titovog Golog Otoka. Kad bi se za to saznalo režim bi pao na izborima za godinu dana.

U jednopartijskom sistemu (a to podrazumeva komunizam) nema smene, a samim tim nema ni odgovornosti. Zato taj sistem u praksi ne dovodi do bokjitka ljudskih prava ili ekonomije.

Ja sam lepo nabrojao iza kojih institucija u ovoj zemlji stoje Rusi (neke tajne službe, neke partije, većina crkve i većina žute štampe), a iza koga stoji zapad (B92 i između ostalog svi gej pokreti).

Borbe ove dve struje je ogromna.
Ja smatram da je nama Evropejcima jako bitno da pobedimo i raskrstimo konačno sa tolikim godinama izolacionizma, za koji se zalažu protivnici, a jedan od golova, koji možemo da im zabijemo je i učlanjenje u NATO pakt.
Učlanjenjem u NATO, par dana posle toga morale bi da se rasformiraju neke rusofilske tajne službe, koje upravo drže KURIR i PRESS.
Danas Kuriru i sličnima niko još uvek ne može ništa.
Neutralna vojna orijentacija nema pravo na rasformiranje tajnih službi, koje Kurir i finansiraju.
Korisnikov avatar
By smaug
Pobogu ljudi sta vam je.
Jel mora da se svadja i da se urla?
Nije sve, ustvari nista nije - ako nisi za nas onda si protiv nas. Pa takva razmisljanja su nas i dovela do svih onih strahota i zbog takve politike se jos valjamo u blatu i pokusavamo da se iskobeljamo.
Zasto mora da se, ako nisi kapitalista, bude komunista. I zasto ne sme da se bude za NATO a da se pri tom, razlozno, hladne glave vidi sta su oni dobro uradili a sta su zasrali. Pa onda da se donose odluke. Srbija je i geografski i po broju stanovnika i po ekonomskim parametrima mala zemlja. Kuca nam je na raskrscu koje se zove Balkan. Pa nikada to podrucje nije bilo pod upravom jedne strane. Setite se podele rimskog carstva. Pa pre toga rimskih provincija, pa pre toga...cega hocete. A tek novija istorija...Pa nije lako prelomiti sta i kako. Nije lako ni npr zemljama koje su ili ostrva ili imaju manje komsija, a kamoli nama.
Zato sve mora da bude crno - belo?Kad nikako, al nikako nije.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
pvo bih želela da čestitam loniju na izvanrednoj demonstraciji principa demokratske diskusije i poštovanja sagovornika. a zatim, osupnuta tim prvim utiskom i probivši se kroz šumu JEBENIH, da mu postavim par pitanja:

I što Japan i Južna Koreja imaju neka prava i neku tehnologiju treba da zahvale zapadu...

...Jebale te više tih par jadnih bombi, koje su pale da bi kaznile naš ređim Milošević/Šešelj
jel misliš da bi japan trebalo da se zahvali i za onaj "par jadnih bombi" koje su njemu za kaznu poslate?

I JESTE. BOMBE JESU NAČIN. ZA MENE JESU.
ok. zašto onda imaš problem sa režimima koji krše ljudska prava? rangiraš smrt od bombe kao manje smrtonosnu od, recimo, smrtne kazne?

na školovanje i lečenje, onda IH TREBA GAĐATI jer ćeš time spasiti sve te ugrožene ljude.
znamo li ko ih je obučio, naoružao i faktički im dao državu koju sad imaju?

I SADA SVEGA TOGA NEMA.

I to sve zahvaljuljući Amerima i saveznicima, koji su bacali bombe samo na planine jer se talibani i nisu skrivali u gradovima (Koleterarnih šteta je time još manje nego i u Srbiji)
netačno.
svega toga i dalje ima. to što ti gledaš na tv-u je fini show koji se u avganistanu organizuje da pokaže "plodove demokratije". a na izmasakriranom terenu (i to ne samo planinskom, dapače) se i dalje vodi rat, talibani i dalje kontrolišu živote dobrog dela žena, s tim što im sad, osim talibana, preti i okupaciona vojska.

TO JE NAČIN!
TO JE NAČIN DA SE ZAUSTAVI ŠIRENJE TALIBANA I NA PAKISTAN I NA BANGLADEŠ I NA TURKMENISTAN I NA IRAN I NA POLA SVETA !
i hate to burst your bubble, ali izguglaj malo neke od tih koji su (relativno nedavno) proglašeni za smrtne neprijatelje veličanstvene zapadne demokratije. otkrićeš vrlo zanimljive stvari o tome ko ih je, kako, kada i zašto organizovao, utrenirao, finansirao i načinio onim što danas jesu. i nisu se pri tom baš preterano osvrtali na ta ljudska prava za koja smatraš da su im tako srcu draga. jel i to "kolateralna šteta"? bilo je važnije sjebati sssr od nekakve slobode tamo nekih avganistanskih žena?

inače, najbolje obožavam kad zagovornici zapadnog imperijalizma krenu o ugroženim ženskim pravima u zemljama koje planiraju da napadnu, ili su ih već napali. i nekako uvek ispadne da je strašnije to što talibani terorišu žene u avganistanu, nego to što ih u saudijskoj arabiji terorišu isti takvi manijaci koji im prodaju naftu. :barf:
By Ulix

Odluči se jesi li u ekonomiji KOMUNISTA ili si KAPITALISTA (liberal,socijaldemokrata ili socijalista)?
U takvoj podeli kakvu mi nudiš ne mogu da se nađem.

Socijaldemokrata, recimo, ali ne onaj socijaldemokrata koji se podvodi pod kapitalistu sa velikim slovima. Ako to sad ima smisla.

I okreni obrni ja kapitalizam definitivno smatram (nužnim) zlom.
Jesi li po pitanju stranačkog urežđenja KOMUNISTA ili DEMOKRATA?
Opet - nije mi baš neki izbor. U stvari hoćeš da me pitaš, ako sam dobro razumeo, da li verujem u višestranački ili jednopartijski sistem? Ako je to ono što me pitaš, onda je odgovor da verujem u višestranački. Jedva.

Ali mi nije jasno kakve sve to ima veze sa tvojim šizofrenim klasifikovanjem stranaka da one dobre i one loše. Jer ako je DS proevropska stranka - ma šta to značilo - ja ne želim da se nađem na njihovoj strani. A ako su DSS i SRS "rusofilske" stranke, onda ni tamo ne pripadam.

I gde ćeš sad da me klasifikuješ?

Zamisli, ne može sve na dve kategorije da se podeli.

Ja koliko se sećam video sam te na skupu ,,Peščanika''.
I slušam Peščanik svake nedelje, takođe. Ali me to politički nikako ne određuje, osim što me možda svrstava u grupu "nezadovoljnih".
Vi biste da spojite ljudska prava, ali kao da ne bude zapad, nato, eu (ako može neka vrsta komunizma bilo bi dobro)
E PA NE MOŽE.
A zašto ne može?

To što ti kažeš da ja želim, ja uopšte ne želim, ne znam odakle ti ta ideja. Jedino što ja želim jeste da se stvari sagledavaju realno, ili makar realnije. Ja volim Ameriku, izuzetno je volim, kao što volim i Zapadnu Evropu i osećam se najviše moguće njenim delom, i uglavnom delim i njene vrednosti. Ali ne bih bombardovao zemlje zbog tih vrednosti i ne bih ubijao zbog tih vrednosti. I ne smtram da bi sad trebalo bombardovati svaku zemlju koja te vrednosti ne deli. Ukratko: ne smatram moje vrednosti superiornijim od vrednosti drugih.

I ne zanimaju me ljudska prava u Iraku ili Avganistanu, iskren da budem. Neka se Iračani bore za njih. Neka stvore svoje vrednosti. Još me manje zanima da verujem u providnu američku priču o uspostavljanju neke tobož demokratije u tim zemljama. U to veruješ valjda samo ti i novinari CNN-a.

U višestranačju nema Staljinovih čistki ni Titovog Golog Otoka. Kad bi se za to saznalo režim bi pao na izborima za godinu dana.
Misliš nema stvari kao što je Gvantanamo? Misliš kad je američka javnost saznala za to, nije ponovo izabrala Buša? Misliš to se ništa nije dogodilo?
U jednopartijskom sistemu (a to podrazumeva komunizam) nema smene, a samim tim nema ni odgovornosti. Zato taj sistem u praksi ne dovodi do bokjitka ljudskih prava ili ekonomije.
To naravno nije tačno.

Gde je prvo u Evropi homoseksualnost bila dekriminalizovana? U Lenjinovoj Rusiji. Recimo.

I SFRJ je tu odličan primer: uz sve svoje probleme, Srbija nikada nije bila ekonomski razvijena, niti su ikada pre ili posle tog perioda postojale veće slobode.

I sve to u jednopartijskom sistemu.
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Ulix

I SFRJ je tu odličan primer: uz sve svoje probleme, Srbija nikada nije bila ekonomski razvijena, niti su ikada pre ili posle tog perioda postojale veće slobode.

I sve to u jednopartijskom sistemu.
Ulixe u svemu sto si naveo pre ovoga sto sam citirala sam apsolutno saglasna sa tobom.
Al sa citiranim nikako ne mogu da se slozim. To nece biti da je tako. Ja mislim da ti to vrlo dobro znas. Ja razumem simpatije i naklonosti al nece biti da je Srbija u svojoj istoriji bila ekonomski najrazvijenija dok je bila u SFRJ i da su manje slobode sad nego sto su bile u SFRJ. Al odosmo malo off topic svi all together.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by smaug
nece biti da je Srbija u svojoj istoriji bila ekonomski najrazvijenija dok je bila u SFRJ i da su manje slobode sad nego sto su bile u SFRJ.
kad je bila razvijenija nego u sfrj?

a što se ovog drugog tiče, baš sinoć s jednim prijateljem tako raspredam o koječemu i pade nam na pamet - šta bi se desilo da se na estradi post sfrj-ovske, nacionalno spašene srbije, pojavio, recimo, muškarac u mrežastim čarapama, čipkanim korsetima, uredno izlakiranih noktiju i sa kompletno našminkanim licem? zaključili smo da bi eeeeeventualno preživeo prvi nastup.
jedan takav je osamdesetih, inače, bio ultimativni hit jugoslovenskog komercijalnog popa. tol'ko o nekim slobodicama.
By Simor
Da ne bi bilo da je Loni usamljen na ovoj temi - ja jesam za ulazak Srbije u NATO pakt, zato što je Srbiji potrebna bezbednost, kako ona vojne prirode, tako i od terorizma, organizovanog kriminala i sl. Srbija je takvog geostrateškog položaja da ne može i ne treba da izbegava članstvo u Alijansi. Dakle, ja se lično zalažem za evroatlantske integracije Srbije.

Na žalost, ostavljam Lonija samog da se dalje virtuelno bori, jer je meni smor da se preganjam po ovoj temi.

:vogue:
Korisnikov avatar
By smaug
Originally posted by Lepa Krepa
nece biti da je Srbija u svojoj istoriji bila ekonomski najrazvijenija dok je bila u SFRJ i da su manje slobode sad nego sto su bile u SFRJ.
kad je bila razvijenija nego u sfrj?

a što se ovog drugog tiče, baš sinoć s jednim prijateljem tako raspredam o koječemu i pade nam na pamet - šta bi se desilo da se na estradi post sfrj-ovske, nacionalno spašene srbije, pojavio, recimo, muškarac u mrežastim čarapama, čipkanim korsetima, uredno izlakiranih noktiju i sa kompletno našminkanim licem? zaključili smo da bi eeeeeventualno preživeo prvi nastup.
jedan takav je osamdesetih, inače, bio ultimativni hit jugoslovenskog komercijalnog popa. tol'ko o nekim slobodicama.
Prvo - Srbija je ekonomski bila razvijenija za vreme Stefana Lazarevica nego sto je bila u SFRJ. Tada je Srbija bila jedan od najvecih proizvodjaca i izvoznika srebra. Ja mogu i za ovo i za ostalo u vezi sa 'ekonomskom jacinom' Srbije pre i za vreme SFRJ da ti posaljem reference, ako hoces. I molim te nemoj sad da mi kazes kako je on bio despot i kako nije bilo sloboda, jer ja ovde odgovaram na komentar o ekonomiji.

Drugo - da se muskarac u mrezastim carapama, u korsetu, itd pojavi u istoj konotaciji kao i osamdesetih bi prosao isto kao i osamdesetih. Zalosno je to sto su isti ti muski estradni umetnici koji su osamdesetih nosili
karmin devedesetih nosili kalasnjikov i podrzavali Arkana (Oliver Mandic npr). I da je u SFRJ bilo sloboda moj pradeda ne bi bio streljan zato samo zato sto nije mislio isto kao onaj bravar. By the way pradeda mi nije bio ni cetnik ni ljoticevac ni nedicevac da ne bude da nisam rekla. A da danas nema sloboda ne bi bilo npr Pescanika ili bi u najboljem slucaju bio u ilegali.
Da ne mesas ovde babe i zabe?
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Prvo - Srbija je ekonomski bila razvijenija za vreme Stefana Lazarevica nego sto je bila u SFRJ. Tada je Srbija bila jedan od najvecih proizvodjaca i izvoznika srebra.
:zid:
aman zaman, podrazumeva se da se radi o srbiji otkad se formirala kao moderna država, tj. od 19. veka naovamo.

Drugo - da se muskarac u mrezastim carapama, u korsetu, itd pojavi u istoj konotaciji kao i osamdesetih bi prosao isto kao i osamdesetih. Zalosno je to sto su isti ti muski estradni umetnici koji su osamdesetih nosili
karmin devedesetih nosili kalasnjikov i podrzavali Arkana (Oliver Mandic npr).

a koja je to bila konotacija? i kako to da se baš nijedan nije pojavio?
što se tiče političkog opredeljenja dotičnog, svakako je gadno, ali to uopšte nije tema ovde.

I da je u SFRJ bilo sloboda moj pradeda ne bi bio streljan zato samo zato sto nije mislio isto kao onaj bravar. By the way pradeda mi nije bio ni cetnik ni ljoticevac ni nedicevac da ne bude da nisam rekla. A da danas nema sloboda ne bi bilo npr Pescanika ili bi u najboljem slucaju bio u ilegali.
Da ne mesas ovde babe i zabe?

u sfrj jeste bilo sloboda, isto kao što je bilo i represije. ali represija koju smo osetili devedesetih ne može se porediti sa onom koja je postoala u prethodnom periodu. i moj je deda skrivao staljinovu sliku u podrumu da ga ne bi spengali na goli, ali to se dešavalo 40-tih i 50-tih. i ta je represija daleko od onoga u čemu sam ja odrasla, tako da smatram da bi, kad se o ovakvim stvarima govori, ipak trebalo obratiti pažnju na konkretne okolnosti u konkretnim istorijsko-političkim periodima. od kojih je kraj veka ubedljivo najgori u poslednjih 50 godina.

a peščanik jeste u poluilegali. to se najbolje videlo kad je pokušao iz nje da izađe.

i mojne to s babama i žabama, fino se igraj.
Korisnikov avatar
By smaug
Zasto se podrazumeva da se radi o Srbiji od 19.veka na ovamo? U devetnaestom veku je srpski dinar bio jaci od SFRJ dinara ikad.

Konotacija je bila estrada. Ne znam kako to da se ni jedan nije pojavio. Al to nije bilo pitanje. Kako nema veze sta su oni koji su bili drugaciji na kul nacin posle postali. Upravo je u tome poenta.

Ja nisam rekla da u SFRJ nije bilo sloboda. Samo se nisam slozila sa tim da je manje sloboda sad nego sto je tad bilo.
Moj pradeda nije bio staljinista. Nije bio komunista - to mu je bio greh.
Pescanik nije u poluilegali. Ja ga u Irskoj slusam. Kad smo kod konkretnih okolnosti.
Ja i predlazem da prestane da se govori uopsteno i da se kad je o istorijskim cinjenicama narocito rec pazi sta se prica. To je sve.
A babe i zabe sam upotrebila ne da te uvredim (sori ako jesam) nego kad god mi se ucini da neko malo menja teze ja se setim Vuka Draskovica i njegovog engleskog i cuvene recenice novinarima - Lets not miks grendmaders end frogs. Eto. Izvini jos jednom za b i z.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Simor
Da ne bi bilo da je Loni usamljen na ovoj temi - ja jesam za ulazak Srbije u NATO pakt, zato što je Srbiji potrebna bezbednost, kako ona vojne prirode, tako i od terorizma, organizovanog kriminala i sl. Srbija je takvog geostrateškog položaja da ne može i ne treba da izbegava članstvo u Alijansi. Dakle, ja se lično zalažem za evroatlantske integracije Srbije.
Meni je vrlo simptomatičano da ovakav stav dolazi od ljudi koji se deklarišu liberalima. Naravno, reč je o pogrešnom samoodređenju, jer u najboljem slučaju to bi bili stavovi konzervativnog liberalizma, a u ovom slučaju -- Lonija i Simora -- to su stavovi zapadnoevropske i američke desnice.

Npr: dok skoro svi u Holivudu nosiše bedževe protiv intervencije u Iraku, dotle ovdašnji liberali zdušno podržavaju intervenciju zasnovanu na plasiranju lažnih informacija o nepostojećem nukleranom programu, koja je imala posledice od razaranja kulturnog blaga (rušenje bagdadskih zidina do pljačke bagdadskih muzeja) do humanitarne katastrofe i preko milion direktnih i indirektnih žrtava. Toliko o odbrani usperiorne zapadne kulture i ljudskih prava.

Takođe, jesu li tzv. novi francuski filozofi liberali, oni koji blagosiljaju NATO intervencije, istovremeno govoreći protiv islama, evropskih imigranata i sl? Ne, naprotiv, ali to ovdašnjim "liberalima" uopšte nije indikativno.

Šta bi sa antimilitarizmom? Da li novac može da bude prebačne u neke druge, socijalnije svrhe? Ko to napada zapadnu civilizaciju pa ona mora da se brani posredstvom preskupe vojne mašinerije? Jel neko ugrožavao vojno Britaniju, na primer? Ili je pak obratno -- NATO uvodi "demokratiju" u nezapadnim zemljama, dok ih nedemokratija njihovih saveznika, sve dok izvoze naftu, uopšte ne tangira. Kuvajt je divan primer toga -- pre invazije Iraka žene su išle nekoliko metara iza muževa, a nakon nekoliko metara ispred. Emancipacija? How yes no -- išle su isped zbog mina koje su Iračani ostavili iza sebe.

Srbiji je potrebna bezbednost? Svakako, od NATO trupa pre svega. Jer, kao što znamo, američki vojnici ne odgovaraju za svoje postupke u zemlji u kojoj ih počine ako postoji čuveni bilateralni sporazum, a divan primer NATO bezbednosti smo imali prilikom posete Bajdena, kada je ustavom zagarantovano pravo na slobodu okupljanja suspendovano, dok američka ambasada godinama unazad takođe protivtakonito okupira celu jednu ulicu u kojoj nije dozvoljen saobraćaj ni kretanje sem za osoblje ambasade. Uostalom, mi skoro pa da smo okruženi NATo zemljama, pa ne vidim ko to može da nas napadne, za borbu protiv terorizma nije nadležan vojni savez, nego policija i druge snage unutrašnej bezbednosti.

Dakle, većina ovdašnjih liberala su u stvari desničari sa blagim elementima liberalizma.
By Simor
Razumem argumente protiv priključivanja NATO savezu. Ne poričem činjenicu da je prečesto trka u naoružanju važan pokretački faktor kapitalističke ekonomije. Ne poričem NATO selektivnost u odabiranju "kritičnih tačaka" u svetu (kao što ne poričem ni činjenicu da svaka od tih tačaka zaista jeste "kritična", iako se ta vrsta činjenica zaboravlja na fancy antiglobalističkim žurkama). Imam problem sa mnogim konceptima zapadne demokratije (a još više sa konceptima azijskih ili lationameričkih diktatura). S druge strane, ta vrsta kritika vodi i protivljenju procesu evropskih integracija Srbije, posebno imajući u vidu da većina članica Evropske unije pripada NATO savezu. A ako i nisam siguran oko toga da li Srbija treba da bude deo NATO saveza, sasvim sam siguran da treba da bude deo Evropske unije.

U principu, ovo je toliko složena tema da prevazilazi mogućnosti ovakvog virtuelnog mesta da bi se obradila iz svih uglova. Posebno forumaškog naddrkavanja (iskreno, ako mi je takvo forumsko funkcionisanje nekada i bilo zabavno, sada mi je dojadilo).

Strano mi je parolaško zalaganje za atlantske integracije, koliko i ono antiglobalističko, s jedne, i nacionalističko, s druge strane, protiv istih (posebno, kada se razne vrste diktatura diljem sveta gotovo sa simpatijama gledaju zbog ponekada sulude politike Amerike i njenih partnera). (Btw, biti antiglobalista kada ne snosiš nikakvu real-političku odgovornost je lako.)

No, ponavljam, Srbija je u poziciji u kojoj jeste - dosta je bilo procesa dezintegracije i sukobljavanja sa čitavim svetom, potreban je jedan novi pristup, pristup koji bi razmotrio i atlantske integracije. A svakako ovoj zemlji predstoji još dug put do bilo kog procesa integracije (na kraju krajeva, još uvek nismo pozvani ni da postanemo članica NATO saveza, ni da postanemo članica Evropske unije) i vremena za javnu raspravu ima na pretek. Posebno onu raspravu stručne prirode. Ja nisam stručnjak za vojna pitanja i sledstveno tome više pragmatično posmatram proces pridruživanja Srbije NATO savezu.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Žiežk je izjavio da kao levičar podržava NATO intervenciju na Kosovu. I da je jedina loša stvar u tome što oina nije došla ranije. Ja nisam siguran da podržavam njegov stav, jer NATO intervencija jeste zaustavila etničko čišćenje Albanaca na Kosovu, ali nisam siguran da je to bilo jedino moguće rešenje,. kao što je ta intervencija otvorila put diskriminaciji ne-Albanaca na Kosovu i realizovala američke stratepške interese, a ne ljudska prava, bar ne kao ključnu motivaciju i efekat: nije li Kosovo jedno od najzaostalijih regija Evrope danas u svakom smilu -- od ekonomskog do "nadrgadnje". Deset godina de facto enzavisnosti a glavni grad još uvek nema stabilno smabevanje el. energijom -- to je samo jedan od primera.

Navodim ovo zbog toga što stav levice po pitanju intervencija nije jednistven i može varirarti od tačke do tačke. Ako je u ovom velu postojao veliki liberal, to je bio Richard Rorty, koji je takođe imao veoma ambivalentan stav prema spoljnoj politici SAD -- nekad je intervencije podržavao, nekada osporavao (Iračku pre svega). Prema tome, drago mi je da čujem da Simor ipak deli ovu ambivalenciju, tj. da ide u analizi od slučaja do slučaja.

Mislim da je argument "i većina evropskih država koje su u EU istoveremno su i u NATO paktu" pogrešan. Zašto? Prosto, nije induktivan -- čak i da su sve, to nije nikakav argument da Srbija i bilo koja druga zemlja uđe. Mora se opet iči od slučaja do slučaja, a ne po principu "kud svi Turci tu i mali Mujo". Dakle, zašto bi Srbija kao Srbija trebalod a uđe u NATO? Koji je interes? Na to treba odgovoriti!

Naprotiv, podržavam ulazak Srbije u EU, ali ne u NATO i po tom pitanju ostanak na kursu vojne nesvrstanosti, jednog od retkih lepih nasleđa koje nam je ostalo od SFRJ koja je zaista bila suverena i nezavisna država.

Btw, uopšte ne podržavam Čaveza i sl (populizam mi je stran), dok mi se reforme na Kubi i mnogo stvari tamo dopada, a opet i ne dopada. Takođe sam ambivalentan, ali mislimd a Kuba ide nabolje i da ih i dalje užasno nepravedno koče sankcije SAD. Dok mi se čini da u Kini stvari idu po zlu -- autoritarni režim tj. etatizam sa divljim kapitalizmom, efikasnijim od onog pod demokratijom. Dobra je stvar što Kina nema ekspanzionističkih ambicija bar za sada, mada je problem Tibeta, a i Tajvana i dalje stvar za razgovor. Itd, itd.

Konačni cilj je naravno svetska država, ukidanje vojske i kapitalizma. A to svakako dolazi, samo je pitanje kada i kako...
Korisnikov avatar
By Vel boy
navodna superiornost dvopartijskog sistema neke drzave u odnosu na jednopartijski sistem neke druge drzave ne opravdava bombardovanje potonje od strane prve. sumnja da necija vlada poseduje atomsko oruzje ne opravdava koriscenje hemijskog oruzja nad narodom cija je to vlada. zlocinacko ponasanje jednog rezima neopravdava bombardovanje te drzave i koriscenje oruzja koje UN zabranjuje bez preuzimanja bilo kakve krivicne odgovornosti. takodje, stvaranje nekakvog stanja alarmantnosti u sopstvenoj drzavi za koju se tvrdi ta superiorna demokraticnost, ne opravdava suspendovanje te iste demokratije na neodredjeno kroz strogu kontrolu medija i ugrozavanje prava pojedinaca odredjenih politickih ubedjenja ili boje koze.
ovo shto ti odgovarash Loniju, medjutim mislim da je Loni svestan i da nije zasluzio da mu se ovo spochitava jer to Loni ni nije zastupao.

hajde posto vec odgovaras umesto lonija, sta on onda zastupa? pravedniji NATO?
nisam video da Loni zagovara kako ni jednopartijski tako ni bash dvopartijski sistem bilo koje drzave, nisam video da se Loni divi bombardovanju Iraka niti hemijskom oruzju ako je bilo upotrebljivano iako je svakako svestan losheg drushtveno-politichkog sistema bilo predjashnjeg bilo sadashnjeg Iraka, a pogotovo nisam video da ovo, citiram te "takodje, stvaranje nekakvog stanja alarmantnosti u sopstvenoj drzavi za koju se tvrdi ta superiorna demokraticnost, ne opravdava suspendovanje te iste demokratije na neodredjeno kroz strogu kontrolu medija i ugrozavanje prava pojedinaca odredjenih politickih ubedjenja ili boje koze."- ima ikakve veze s onim shto je Loni rekao i sa chim se njegovim slazem.

Ja koliko mogu shaljem pisma i peticije Obama-i da ne ustukne pred desnicharima i da ne dozvoli da ga ucenjuju.
:roflmao: :klap:
zashto ti je smeshno?
u Americi postoji chitava opshtenacionalnia progresivna tj. lefty koalicija chije sam chlan koja svakodnevno vrshi brojne akcije u cilju jachanja progresivne center-left agende Demokratske stranke kao podrshka predsedniku Obama-i.
Korisnikov avatar
By Vel boy
s ovim od Lepe Krepe se moram sloziti
Originally posted by Lepa Krepa
znamo li ko ih je obučio, naoružao i faktički im dao državu koju sad imaju?

I SADA SVEGA TOGA NEMA.

netačno.
svega toga i dalje ima. to što ti gledaš na tv-u je fini show koji se u avganistanu organizuje da pokaže "plodove demokratije". a na izmasakriranom terenu (i to ne samo planinskom, dapače) se i dalje vodi rat, talibani i dalje kontrolišu živote dobrog dela žena, s tim što im sad, osim talibana, preti i okupaciona vojska.

TO JE NAČIN!
i hate to burst your bubble, ali izguglaj malo neke od tih koji su (relativno nedavno) proglašeni za smrtne neprijatelje veličanstvene zapadne demokratije. otkrićeš vrlo zanimljive stvari o tome ko ih je, kako, kada i zašto organizovao, utrenirao, finansirao i načinio onim što danas jesu. i nisu se pri tom baš preterano osvrtali na ta ljudska prava za koja smatraš da su im tako srcu draga. jel i to "kolateralna šteta"? bilo je važnije sjebati sssr od nekakve slobode tamo nekih avganistanskih žena?

inače, najbolje obožavam kad zagovornici zapadnog imperijalizma krenu o ugroženim ženskim pravima u zemljama koje planiraju da napadnu, ili su ih već napali. i nekako uvek ispadne da je strašnije to što talibani terorišu žene u avganistanu, nego to što ih u saudijskoj arabiji terorišu isti takvi manijaci koji im prodaju naftu. :barf:
nazalost, Loni, ovde ima neshto za tebe da nauchish. reality check glede ovoga.

@DM,
moja caka, kao shto si vec mogao da primetish, je shto pishem (tehnichki) bar po forumima ovako, ne kazem da svako treba da sledi ovo kako ja pishem, ali necu ni da se i meni spochitavaju nevaznosti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dušan Maljković
Meni je vrlo simptomatičano da ovakav stav dolazi od ljudi koji se deklarišu liberalima. Naravno, reč je o pogrešnom samoodređenju, jer u najboljem slučaju to bi bili stavovi konzervativnog liberalizma, a u ovom slučaju -- to su stavovi zapadnoevropske i američke desnice.

Npr: dok skoro svi u Holivudu nosiše bedževe protiv intervencije u Iraku, dotle ovdašnji liberali zdušno podržavaju intervenciju zasnovanu na plasiranju lažnih informacija o nepostojećem nukleranom programu, koja je imala posledice od razaranja kulturnog blaga (rušenje bagdadskih zidina do pljačke bagdadskih muzeja) do humanitarne katastrofe i preko milion direktnih i indirektnih žrtava. Toliko o odbrani usperiorne zapadne kulture i ljudskih prava.

Takođe, jesu li tzv. novi francuski filozofi liberali, oni koji blagosiljaju NATO intervencije, istovremeno govoreći protiv islama, evropskih imigranata i sl? Ne, naprotiv, ali to ovdašnjim "liberalima" uopšte nije indikativno.

Šta bi sa antimilitarizmom? Da li novac može da bude prebačne u neke druge, socijalnije svrhe? Ko to napada zapadnu civilizaciju pa ona mora da se brani posredstvom preskupe vojne mašinerije? Jel neko ugrožavao vojno Britaniju, na primer? Ili je pak obratno -- NATO uvodi "demokratiju" u nezapadnim zemljama, dok ih nedemokratija njihovih saveznika, sve dok izvoze naftu, uopšte ne tangira. Kuvajt je divan primer toga -- pre invazije Iraka žene su išle nekoliko metara iza muževa, a nakon nekoliko metara ispred. Emancipacija? How yes no -- išle su isped zbog mina koje su Iračani ostavili iza sebe.
Dovde se slazem.
Srbiji je potrebna bezbednost? Svakako, od NATO trupa pre svega. Jer, kao što znamo, američki vojnici ne odgovaraju za svoje postupke u zemlji u kojoj ih počine ako postoji čuveni bilateralni sporazum, a divan primer NATO bezbednosti smo imali prilikom posete Bajdena, kada je ustavom zagarantovano pravo na slobodu okupljanja suspendovano, dok američka ambasada godinama unazad takođe protivtakonito okupira celu jednu ulicu u kojoj nije dozvoljen saobraćaj ni kretanje sem za osoblje ambasade. Uostalom, mi skoro pa da smo okruženi NATo zemljama, pa ne vidim ko to može da nas napadne, za borbu protiv terorizma nije nadležan vojni savez, nego policija i druge snage unutrašnej bezbednosti.

Dakle, većina ovdašnjih liberala su u stvari desničari sa blagim elementima liberalizma.
Ovde se vec ne slazem.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Razumem argumente protiv priključivanja NATO savezu. Ne poričem činjenicu da je prečesto trka u naoružanju važan pokretački faktor kapitalističke ekonomije. Ne poričem NATO selektivnost u odabiranju "kritičnih tačaka" u svetu (kao što ne poričem ni činjenicu da svaka od tih tačaka zaista jeste "kritična", iako se ta vrsta činjenica zaboravlja na fancy antiglobalističkim žurkama). Imam problem sa mnogim konceptima zapadne demokratije (a još više sa konceptima azijskih ili lationameričkih diktatura). S druge strane, ta vrsta kritika vodi i protivljenju procesu evropskih integracija Srbije, posebno imajući u vidu da većina članica Evropske unije pripada NATO savezu. A ako i nisam siguran oko toga da li Srbija treba da bude deo NATO saveza, sasvim sam siguran da treba da bude deo Evropske unije.

U principu, ovo je toliko složena tema da prevazilazi mogućnosti ovakvog virtuelnog mesta da bi se obradila iz svih uglova. Posebno forumaškog naddrkavanja (iskreno, ako mi je takvo forumsko funkcionisanje nekada i bilo zabavno, sada mi je dojadilo).

Strano mi je parolaško zalaganje za atlantske integracije, koliko i ono antiglobalističko, s jedne, i nacionalističko, s druge strane, protiv istih (posebno, kada se razne vrste diktatura diljem sveta gotovo sa simpatijama gledaju zbog ponekada sulude politike Amerike i njenih partnera). (Btw, biti antiglobalista kada ne snosiš nikakvu real-političku odgovornost je lako.)

No, ponavljam, Srbija je u poziciji u kojoj jeste - dosta je bilo procesa dezintegracije i sukobljavanja sa čitavim svetom, potreban je jedan novi pristup, pristup koji bi razmotrio i atlantske integracije. A svakako ovoj zemlji predstoji još dug put do bilo kog procesa integracije (na kraju krajeva, još uvek nismo pozvani ni da postanemo članica NATO saveza, ni da postanemo članica Evropske unije) i vremena za javnu raspravu ima na pretek. Posebno onu raspravu stručne prirode. Ja nisam stručnjak za vojna pitanja i sledstveno tome više pragmatično posmatram proces pridruživanja Srbije NATO savezu.
Sve savrsheno recheno!
Korisnikov avatar
By Vel boy
Žiežk je izjavio da kao levičar podržava NATO intervenciju na Kosovu. I da je jedina loša stvar u tome što oina nije došla ranije. Ja nisam siguran da podržavam njegov stav, jer NATO intervencija jeste zaustavila etničko čišćenje Albanaca na Kosovu, ali nisam siguran da je to bilo jedino moguće rešenje,. kao što je ta intervencija otvorila put diskriminaciji ne-Albanaca na Kosovu i realizovala američke stratepške interese, a ne ljudska prava, bar ne kao ključnu motivaciju i efekat: nije li Kosovo jedno od najzaostalijih regija Evrope danas u svakom smilu -- od ekonomskog do "nadrgadnje". Deset godina de facto enzavisnosti a glavni grad još uvek nema stabilno smabevanje el. energijom -- to je samo jedan od primera.

Navodim ovo zbog toga što stav levice po pitanju intervencija nije jednistven i može varirarti od tačke do tačke. Ako je u ovom velu postojao veliki liberal, to je bio Richard Rorty, koji je takođe imao veoma ambivalentan stav prema spoljnoj politici SAD -- nekad je intervencije podržavao, nekada osporavao (Iračku pre svega). Prema tome, drago mi je da čujem da Simor ipak deli ovu ambivalenciju, tj. da ide u analizi od slučaja do slučaja.
Sve se slazem! (oprostite na mojoj repetitivnosti, ali kako se je tema razvila dosad, ovako mi je najpraktichnjije)

Mislim da je argument "i većina evropskih država koje su u EU istoveremno su i u NATO paktu" pogrešan. Zašto? Prosto, nije induktivan -- čak i da su sve, to nije nikakav argument da Srbija i bilo koja druga zemlja uđe. Mora se opet iči od slučaja do slučaja, a ne po principu "kud svi Turci tu i mali Mujo". Dakle, zašto bi Srbija kao Srbija trebalod a uđe u NATO? Koji je interes? Na to treba odgovoriti!

Naprotiv, podržavam ulazak Srbije u EU, ali ne u NATO i po tom pitanju ostanak na kursu vojne nesvrstanosti, jednog od retkih lepih nasleđa koje nam je ostalo od SFRJ koja je zaista bila suverena i nezavisna država.
ovde se slabo slazem.

Btw, uopšte ne podržavam Čaveza i sl (populizam mi je stran), dok mi se reforme na Kubi i mnogo stvari tamo dopada, a opet i ne dopada. Takođe sam ambivalentan, ali mislimd a Kuba ide nabolje i da ih i dalje užasno nepravedno koče sankcije SAD. Dok mi se čini da u Kini stvari idu po zlu -- autoritarni režim tj. etatizam sa divljim kapitalizmom, efikasnijim od onog pod demokratijom. Dobra je stvar što Kina nema ekspanzionističkih ambicija bar za sada, mada je problem Tibeta, a i Tajvana i dalje stvar za razgovor. Itd, itd.

Konačni cilj je naravno svetska država, ukidanje vojske i kapitalizma. A to svakako dolazi, samo je pitanje kada i kako...
Sve se slazem.
Korisnikov avatar
By gneeebo
nisam video da Loni zagovara kako ni jednopartijski tako ni bash dvopartijski sistem bilo koje drzave, nisam video da se Loni divi bombardovanju Iraka niti hemijskom oruzju ako je bilo upotrebljivano iako je svakako svestan losheg drushtveno-politichkog sistema bilo predjashnjeg bilo sadashnjeg Iraka, a pogotovo nisam video da ovo, citiram te "takodje, stvaranje nekakvog stanja alarmantnosti u sopstvenoj drzavi za koju se tvrdi ta superiorna demokraticnost, ne opravdava suspendovanje te iste demokratije na neodredjeno kroz strogu kontrolu medija i ugrozavanje prava pojedinaca odredjenih politickih ubedjenja ili boje koze."- ima ikakve veze s onim shto je Loni rekao i sa chim se njegovim slazem.

Loni se vec i sam izjasnio, glasno i jasno.
Korisnikov avatar
By deran
Takođe savet Loniju-neka potraži posao u Crnoj Reci...
Korisnikov avatar
By deran
Ja vidim i to mi je dovoljno-suviše je lično da objašnjavam...
Korisnikov avatar
By Loni
Evo ja ću da odgovorim na nekoliko prvih odgovora upućenih meni...

1) Za SMAUG-a i ULIX-a.

Ovako,
Ne možemo mi ovde iznalaziti toplu vodu.

Zna se šta su ekonomski sistemi i koliko ih ima.

Postoji samo 2 ekonomska sistema.

KOMUNIZAM i KAPITALIZAM.

U okviru KAPITALIZMA postoje 4 podvrste.

PODVRSTE KAPITALIZMA

a) FEUDALIZAM - Sistem, u kome se država maltene uopšte ne meša u ekonomiju. Neko može da ogradi svoju palatu, svoje imanje, uvede svoja pravila i red, svoju valutu, prodaje svoje proizvode, ima svoja prava za sluge itd.
Ovakvo uređenje je izumrlo u minulim vekovima. Međutim postoje tajkuni, kojima se u praksi ponegde može da žive i na ovakav način.

b) EKONOMSKI LIBERALIZAM - Država se meša minimalno. Poreza gotovo da i nema. (U ovom sistemu su mnoga egzotična ostrva, neke države u SAD, Kiper Luksemburg, Švajcarska).
Ovo je najbolji sistem za vlasnike firmi, ali možda i najsuroviji za radnike (posle izumrlog feudalizma).
Pošto nema poreza u ovom sistemu nema ni velikiuh odvajanja za penzionere, nezaposlene, lica sa posebnim potrebama.. U ovom sistemu dobri proizvodi opstaju, a loše niko ne spašava.
Pa ipak u praksi ekonomije ovakve države često najbrže napreduju. Nema spašavanje loših preduzeća, koje urušavaju privredu.
U ovakvom ekonomskom sistemu strancima je dozvoljeno da kupe štagod žele u stranoj zemlji i posluje bez ograničenja.

c) SOCIALDEMOKRATIJA - Ovde se država osrednje meša tako što izjednačava zarade. Uzima poreze od bogatih i presipa u penziono ili u fondove nezaposlenih. Naša zemlja je socialdemokratska. DS kao vladajuća partija je takva. Dakle u ovom sistemu, iako svi kupuju MILKA čokoladu, a niko SOKO ŠTARK, država u određenoj meri veštački pomaže domaći Soko Štark, tako što ograničava uvoz Milke na primer.

d) SOCIJALIZAM (Formalno spada u kapitalizam, ali se tumači i kao prelaz ka komunizmu) je uređenje gde se država VRLO meša u ekonomiju da bukvalno forsira samo svoje proizvode. Takva je bila SFRJ. Ako građani neće da kupuju čokolade, kola, parfeme iz svoje zemlje, država će jednostavno u dobroj meri da ukine građanima kupovine čitave strane robe pod parolom: - E sad ima na silu da kupuješ domaće! Kad nema audija, milki čokoladi, armanija, šanela 5 ili kineske robe, ima na silu da kupiš domaću robu.

I NA KRAJU KOMUNIZAM

- Uređenje, u kome se država meša maksimalno u ekonomiju.
Na tržištu su dozvoljeni samo domaći proizvodi. Granice su zatvorene za sve strano.
Nema strane robe. Ni garderobe, ni parfema, ni čokolada.
Domaća privreda održava se ako treba i veštački. Takav je bio SSSR ili danas S.Koreja itd.

ZAKLJUČAK

Smoug i Ulixe, ne možete otkrivati toplu vodu.
Ne možete da ne budete ni kapitalista ni komunista zato što srednje definisanih rešenja i nema.

Čak iako si socijalista, ti si ipak kapitalista.
U nešto blažoj varijanti, ali ipak kapitalista.

Nema tu mrsomuđenja do u beskonačno.

Nego je problem u tome, što bi neki od vas, onda kad vam odgovara da se borite za EU i antidiskriminacione zakone, a onda u sledećoj sezoni kad
vidite Ratu i anarhiste (koju su komunisti) da se naložite i na komunizam,
pa onda opet kad dođu izbori da glasate za Ligu SOCIJALDEMOKRATA Vojvodije, LIBERALNO-demokratsku partiju i ostale kapitalističke stranke.

Dakle nije problem u tome, što ja plastično objašnjavam nego što vi niste načisto s tobom.
Hoćete da budete IN i u društvu komunisti i u društvu kapitalista raznih vrsta, pa bi kao sami da izmislite neku novu ekonomsku podvrstu.
E nema !
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!