Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By svejedno
Originally posted by Momo
Originally posted by svejedno
Zelim pravo da se sprdam sa SVIME. I sa sobom.
Pa sprdaj se sa svime i sa sobom ali po mogucstvu sam sa sobom... ako i dalje vazi ono sto si rekao da nikog ne zelis da vredjas :)

Politicka korektnost previse lici na cenzuru.
Verovatno i lici nekom heteroseksualnom , cisgendered belcu...
Mrzi me da ulazim u dublje objasnjavanje.
E vala i mene pocinje da mrzi posebno zato sto neke izjave na ovoj temi previse lice na izjave sa sajta stormfront :barf:
1. 'Ocu da se sprdam sa svime. Sprdanje nije vredjanje.

2. heteroseksualan jesam, belac jesam, sada proverih sta znaci cisgendered, i to zaista nisam.

3. 'stormfrontovski' je meni kada se neko drzi stava ko pijan plota, prosto zato sto se nalazi u odredjenoj grupi celokupne populacije.

Ne bih rekao da sam ja taj sa takvim stavovima.

..

Rado bih ostao jos, al' moram palim sada.
Korisnikov avatar
By Momo
Najtragicnije od svega je sto su uglavnom muskarci ti koji su protiv institucionalizovanja zenskog roda. Naravno ima i zena koje su protiv i to mi takodje nije jasno zato sto im niko ne brani (a pogotovu feministkinje novog doba) da za svoje zanimanje ili sta god zadrze muski rod. Znaci ako se nesto promeni niko nece biti ostecen bice samo onih koji su na dobitku zbog toga jer ih oslovljavamo u rodu koji zele.

Imao sam priliku da ucestvujem na seminaru lezbejske organzacije. Sve vreme se govorilo u zenskom rodu , naravno dogovor je bio da se ne koriste oba roda (i ja sam bio saglasan sa tim) jer se seminar jednim delom bavio (ne)prisustnoscu zenskog roda u jeziku.
Ja sam sve vreme imao utisak da uopste nisam tu.

Upravo zbog toga sto sam imao priiku da svet sagledam i kao zena i kao muskarac ne mogu da razumem protivljenje nekih ljudi. Od kad sam full time transmen ceo svet se obraca meni a do juce nije bilo tako.
Znaci bocica testosterona menja svet.
To je tragicno!
By Ulix

Slazem se sa ovim, ali se ovde ne radi o tvojim namerama, vec o tome kako drugi percipiraju tvoje reci.
By Ulix
Znaci ako se nesto promeni niko nece biti ostecen bice samo onih koji su na dobitku zbog toga jer ih oslovljavamo u rodu koji zele.
Kako niko ne gubi?

A jezik?

Silovacemo siroti jezik!

Have you no decency? Jezik, siroti jezik! :drama:
Korisnikov avatar
By Momo

2. heteroseksualan jesam, belac jesam, sada proverih sta znaci cisgendered, i to zaista nisam.

3. 'stormfrontovski' je meni kada se neko drzi stava ko pijan plota, prosto zato sto se nalazi u odredjenoj grupi celokupne populacije.

Ne bih rekao da sam ja taj sa takvim stavovima.
Nisam ni mislio da su tvoji stavovi stormfrontovski iako sam to naveo u postu u kome sam te citirao.
Takodje nisam podrazumevao da si ti taj koji je hetero/cisgendered/belac... moze biti bilo ko a obicno njima politicki korektan govor smeta jer se ne nalaze u odredjenim grupama celokupne populacije kojima se ostatak celokupne populacije ruga ili se sa njima sprda stavljajuci ih na taj nacin na dno drustvene lestvice.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja bih da mi se nesto objasni!

opet...ne zaj***vam, nego me stvarno zanima, a sama ne znam da resim...ne radi se o mom misljenju, jer ga nemam na ovu temu...

'vako....ako sam ja zensko (ha!) i zavrsavam engleski jezik, kao i moj kolega koji je musko (provereno! :P ). oboje dobijamo zvanje engleskog jezika i knjizevnosti....e sad, ja bih onda bila profesorica, a on profesor. dobro. (primer je banalan, meni treba pravilo)...e sad...

ako mi sad treba da budemo jednaki (a jesmo, i to podrazumevam), zar nije potpuno sekundarno i krajnje zastrelo da se ta polna/rodna razlika medju nama naglasava terminima? u smislu sledecem - licno, ne dozivljavam rec "profesor" kao rec koja nuzno oznacava muskarca...

nadam se da sam bila jasna....stvarno me zanima! nemam koga to da pitam.
Korisnikov avatar
By *deni*
Originally posted by *deni*

Odrzale su mi tiradu da je to sovinisticki nacin obracanja neudatim zenama, da one nisu nikakve gospodjice i kako bih se ja osecao kada bi mi se one obratile sa " gospodichicu ".
Alo, bre, zene !!!
Ne znam zasto te to cudi, probaj da se kolegama i ljudima na poslu/fakultetu/ulici obracas sa gospodicicu pa da vidim kako ces da prodjes.

Prosta stvar : zena ima "titulu" gospodja ili gospodjica u zavisnosti da li je udata ili ne tj u zavisnosti da li pripada nekom muskarcu ili ne.

Jebeni gospodin je uvek gospodin i kad je ozenjen i kad je neozenjen.

Dajte malo ljudi, zajebite te stvari koje su od vajkada jer od vajkada su zene prale noge muzu i svekru a homoseksualci bili na margini drustva pa zar treba tako i da ostane samo zato sto je od vajkada .
I sta predlazes ?
Da se termin *gospodjica* zabrani i izbaci iz upotrebe, ili da se uvede pravilo da se neozenjeni muskarci oslovljavaju sa *gospodichic* ?
Meni ne bi smetalo.
Osecao bih se nekako mladje.
:sweet:
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by hlaefdige
ja bih da mi se nesto objasni!

opet...ne zaj***vam, nego me stvarno zanima, a sama ne znam da resim...ne radi se o mom misljenju, jer ga nemam na ovu temu...

'vako....ako sam ja zensko (ha!) i zavrsavam engleski jezik, kao i moj kolega koji je musko (provereno! :P ). oboje dobijamo zvanje engleskog jezika i knjizevnosti....e sad, ja bih onda bila profesorica, a on profesor. dobro. (primer je banalan, meni treba pravilo)...e sad...

ako mi sad treba da budemo jednaki (a jesmo, i to podrazumevam), zar nije potpuno sekundarno i krajnje zastrelo da se ta polna/rodna razlika medju nama naglasava terminima? u smislu sledecem - licno, ne dozivljavam rec "profesor" kao rec koja nuzno oznacava muskarca...

Ali profesor jeste muskarac. Ja sam vec navela primer gde se to vidi. Ako je to svejedno i isto hajde i muskarca da zovemo profesorka. Sta mislis koliko bi muskaraca pristalo na to i reklo da im ne smeta i da je isto?
Korisnikov avatar
By Dina

Odrzale su mi tiradu da je to sovinisticki nacin obracanja neudatim zenama, da one nisu nikakve gospodjice i kako bih se ja osecao kada bi mi se one obratile sa " gospodichicu ".
Alo, bre, zene !!!
Ne znam zasto te to cudi, probaj da se kolegama i ljudima na poslu/fakultetu/ulici obracas sa gospodicicu pa da vidim kako ces da prodjes.

Prosta stvar : zena ima "titulu" gospodja ili gospodjica u zavisnosti da li je udata ili ne tj u zavisnosti da li pripada nekom muskarcu ili ne.

Jebeni gospodin je uvek gospodin i kad je ozenjen i kad je neozenjen.

Dajte malo ljudi, zajebite te stvari koje su od vajkada jer od vajkada su zene prale noge muzu i svekru a homoseksualci bili na margini drustva pa zar treba tako i da ostane samo zato sto je od vajkada .
I sta predlazes ?
Da se termin *gospodjica* zabrani i izbaci iz upotrebe, ili da se uvede pravilo da se neozenjeni muskarci oslovljavaju sa *gospodichic* ?
Meni ne bi smetalo.
Osecao bih se nekako mladje.
:sweet:
Koliko ja znam na zapadu je i izbacena rec gospodjica, bar u poslovnoj komunikaciji postoje samo gospodje.

Inace ja sam imala tako slucajeve na poslu da insistiraju da im kazem da li sam gospodja ili gospodjica, kako da me oslovljavaju. Nisam htela bas da ih napadnem ali kazem svejedno i ne odgovorim nista. Ali osoba hoce da zna pa hoce... Onda ja odgovorim posto procenim da je beznadezan slucaj jer bi inace prihvatio ono sto sam rekla, tj da je svejedno.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by AngraMaina
...

rodna korekcija je minimalna promena i SVE je do ljudi koji žele da je uvedu, ili ne žele da je uvedu. u srbiji za sada većina onih koji se o tome pitaju, tzv. "intelektualaca", privilegovanih mužjaka, ne želi da se rodna korekcija uvede. nije lako odreći se privilegija, i to je sve.
:up:
Korisnikov avatar
By Kiborg
...

Dina je već objasnila da si ti /i sve koje misle ko ti/ patrijahalno ugnjetena, a da toga nisi ni svesna, te ne vidiš kako "nije svejedno" da li si profesor ili profesorica, tj. profesorka.
Korisnikov avatar
By sofia

licno, ne dozivljavam rec "profesor" kao rec koja nuzno oznacava muskarca...

Ni ja,vec kao rec koja oznacava zanimanje,nebitno za osobu kog roda se vezuje.
Korisnikov avatar
By Dina
Originally posted by Kiborg
...

Dina je već objasnila da si ti /i sve koje misle ko ti/ patrijahalno ugnjetena, a da toga nisi ni svesna, te ne vidiš kako "nije svejedno" da li si profesor ili profesorica, tj. profesorka.
:lol:

Pa ne moraju bas biti ugnjetene (one licno) ali prihvataju dosadasnje stanje a u tom stanju je zena manje vredna od muskarca.

Inace meni licno bi takodje moglo biti svejedno da li me neko zove u muskom ili zenskom rodu. Ali namerno insistiram na zenskom, upravo zbog neprihvatanja loseg polozaja zena (a koji se manifestuje i kroz jezik).
Korisnikov avatar
By Kiborg
Originally posted by Ulix
@Ulix: objašnjavao sam.
Osim sto si rekao da ti to ne zvuci lepo, ne secam se da si dao neku preciznu definiciju silovanja jezika. A tvoj sluh nije neko objektivno merilo stvari.

Evo jedan klip za tebe. :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=h67k9eEw9AY
Ha ha, hvala za klipčić. U toj terminologiji znači jezik bi bio "unwilling sperm recipient". Elem, reč je od "guranju" nastavaka rečima koje nisu predviđene da te nastavke imaju. To mene asocira na silovanje. A i proizvod je neko "rečeničko" kopile, i to ružno.
Originally posted by AngraMaina

jaaaaaaoooooo..... idi na stranicu http://en.wikipedia.org/wiki/Standard_language i pročitaj pre nego što nastavimo ovu priču. naš jezik JESTE "na silu" utoliko što ga učimo po 12 godina svaki dan u školi. pitaj nišlije ili vranjance šta im je nije "na silu" u jeziku kojim moraju da govore u školi, na televiziji, na fakultetu, ili kad dodju u beograd. na silu je to što ti koristiš pravopisna pravila u svojim postovima, dok ih ja ignorišem.

struktura jezika stvara iluziju da je sve to nekako "prirodno", ali ništa tu nije prirodno, sve je društveno. i srbijica je prošla kroz jednu ogromnu jezičku reformu 1868. godine, o kojoj ljudi danas nemaju pojma, ali toj generaciji je bilo jako teško da prihvati da se ne piše "bčela" nego "pčela", da se ne piše "pogibnuti" nego "poginuti", da ne spominjem ogromne promene gramatičkog sistema, gubitak celih gramatičkih kategorija. da li neko danas koristi oblike "prišedši", "ljubimi", "predstojašči"? a njih su moj i tvoj čukun-čukundeda najnormalnije koristili, od istih glagola koje i mi danas koristimo -- prići, ljubiti, predstojati. do pre petnaestak godina srbi su u standardnom jeziku morali da govore "lični dohodak" umesto "plata" i "ugostiteljski objekat" umesto "kafana". i stvarno su tako govorili i smatrali su da je to prirodno, kao što mi danas smatramo da je prirodno da ne kažemo "višlji" nego "viši", iako nema nijednog objektivnog razloga zašto bismo koristili jedan a ne drugi oblik. i tako dalje, i tako dalje.

rodna korekcija je minimalna promena i SVE je do ljudi koji žele da je uvedu, ili ne žele da je uvedu. u srbiji za sada većina onih koji se o tome pitaju, tzv. "intelektualaca", privilegovanih mužjaka, ne želi da se rodna korekcija uvede. nije lako odreći se privilegija, i to je sve.
Ko što rekoh, "koliko je meni poznato", šta se dešavalo pre 140 godina i šta su govorili moji čukun dedovi pojma nemam. A i zar ti ne govori nešto da ti nemaš neki ubedljiviji primer iz prošlog veka od "kafane"? Vama lingvističarima sve su velike promene, sem eto onih koje vam ne služe u diskusijama /kao te rodne korekcije, koje baš i nisu mala stvar, iz moje perspektive/. Jezik se menja, činjenica je. A te promene iz tog perioda i većine potonjih su išle pretežno u susret praksi /ukoliko nisu bile politički motivisane - što svakako ne podržavam/, i vodili su je lingvisti, za razliku od ove "rodne korekcije" koja se predlaže i koja je samo feministička konstrukcija. Znam i za pravospise, rečnike i gramatike i da jezik nije haotična struktura koja se pušta da divlja sama po sebi, i za odbore za standardizaciju i ostalo. Ali opet, po meni su to male promene, jer ih ja, jednostavno ne primećujem. Velike promene kao ona iz 50ih doći će verovatno opet na red kada postane veliki raskorak između onog što govori narod i što propisuju knjige, do tada, nema potrebe da mi nešto menjamo. Kad dovoljnom broju ljudi postane normalno da kaže "specijalistkinja interne medicine - subspecijalistkinja endokrinološkinja" onda će biti jednostavno da se provuče to kao neki "jezički propis". A što se Piroćanaca tiče, šta da im radim, nije ih bilo dovoljno. Pusti sad dijalekte i ostalo. Koliko ja vidim ti se zalažeš za neki jezičku anarhiju :) Mora barem nešto da se normira :)

A ne osećam se specijalno privilegovanim. Samo mi hirurškinja, otorinolaringološkinja, lekarka i ostalo zvuči krajnje nenormalno.
Zamisli faksimil:
Dr. Petra Petrić - specijalistkinja ginekološkinja-akušerka
Ja mislim da bi samoj Petri bilo jako neprijatno da negde lupi ovaj faksimil koji bi inače, ili bio mnogo velik, ili bi slova bila mnogo sitna da bi sve to stalo. Doduše, ovo specijalistkinja može da se skloni, ali ja verujem da bi se oni pre odrekli nastavaka nego ovih "kićenja" titula.
psihološkinja zvuči jako glupo i da bi mene, da sam žensko bilo sramota da imam tu titulu. Rimuje mi se nekako sa sluškinja :)
Ih pa sa cim bi se rimovalo nego sa nekim potcinjenim zenskim zanimanjem ;)
Pa postoji i sluga ;) Potčinjeno muško zanimanje.
To je čisto da vidiš kako sve to izgleda.
A jezik se menja, i neka se menja, ali polako, a ne onako kako hoće radikalni feminizam i obespravljeni transseksualac.
Ne nego ce onako kako hoce tvrdoglavi patrijahalni konzervativni homoseksualac.
Ha ha ha, ma nemoj :)
To što ja predlažem, je na tvoju žalost sasvim logično :P

samo nekom tako padne na pamet da mlati praznu slamu jer nema preča posla u životu
Kao recimo sto je palo na pamet Vuku Karadzicu pa je citav jezik promenio po modelu zapadno - srbijanskog i sto rece neko sad Vranjanci i Pirocanci ispastaju.
Verujem ja da si ti pametan dečko ili šta već, ali nemoj sad baš toliko da se zanosiš. Ako hoćeš da budeš veliki jezički reformator, završi neku škloicu za početak, izgradi ime, pa tek onda poteži Vuka Karadžića. Nije svaka zaludna feministkinja Vukova posestrima da može da igra tako sa rodovima :)
ja sam samo protiv nametanja. Inače nek govori ko kako hoće.
Uh pa ti si protiv nametanja :sweet:
a ja sam bio ubedjen da nam ti na 3 strane nameces nepromenljivost jezika
Nepromenljivost jezika na silu. Potrudio sam se da budem jasan, no ako nisam bio, evo još jedanput: Ja sam protiv menjanja na silu.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Bože, gledam ovo gore i ličim sebi na Vel boy-a: citirani citat u citatu...
Strašno...
Korisnikov avatar
By jukie
Imao sam priliku da ucestvujem na seminaru lezbejske organzacije. Sve vreme se govorilo u zenskom rodu , naravno dogovor je bio da se ne koriste oba roda (i ja sam bio saglasan sa tim) jer se seminar jednim delom bavio (ne)prisustnoscu zenskog roda u jeziku.
Ja sam sve vreme imao utisak da uopste nisam tu.
Ja sam na to praktično sasvim oguglao... u osnovnoj školi se znalo da se odeljenje deli na devojčice, dečake i monotipsku grupu kojoj pripadam ja; dakle kada treba pustiti dečake da idu da gledaju ili igraju utakmicu dok se za to vreme na času obrađuju sadržaji za malo naprednije đake, podrazumevalo se da ja ostajem jer se "ne važim" i to se ne naglašava posebno; isto kada se kaže "dečaci iz (broj odeljenja) ništa ne znaju i nikad ne uče" to se ne odnosi na mene i ne mora posebno da se naglašava "sem ... (mene)". E pa kad dečaci odu, onda nastavnice kreću sve da pričaju u ženskom rodu.

Slično se ponavljalo i u srednjoj školi, a na fakultetu je bilo mnogo situacija da su n-1 prisutnih studenata ženskog pola ( 1 -> ja), pa je i tu bilo pričanja u ženskom rodu. Posle kad sam radio u školi, opet isto; kad se treba obratiti punoj zbornici, to je često bilo u ženskom rodu; onda na mejling listu stiže poruka "drage koleginice, žao mi je što nisam mogla da dođem prošle srede"

Originally posted by Dina
Ali profesor jeste muskarac. Ja sam vec navela primer gde se to vidi. Ako je to svejedno i isto hajde i muskarca da zovemo profesorka. Sta mislis koliko bi muskaraca pristalo na to i reklo da im ne smeta i da je isto?
Deca to već govore sama od sebe po navici, i onda se još dodatno vreme gubi na to što se druga deca rugaju ovom ko je rekao, pa se on brani, a to najčešće izleti baš u trenutku kada je taman postignuta kakva-takva radna atmosfera i kada su bili on-task.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dina
...

Pa ne moraju bas biti ugnjetene (one licno) ali prihvataju dosadasnje stanje a u tom stanju je zena manje vredna od muskarca.

Inace meni licno bi takodje moglo biti svejedno da li me neko zove u muskom ili zenskom rodu. Ali namerno insistiram na zenskom, upravo zbog neprihvatanja loseg polozaja zena (a koji se manifestuje i kroz jezik).
Upravo tako! :up:

@Kiborg, a shto tebe tako svrbe feministice i feministichke konstrukcije? :evilwait:
edit: bajdvej, Vel boy nije imao naviku citirati citirani citat u citatu, ali si mi neshto dao ideju tek sada :eureka: if that's what'll take to get you outta this topic, so be it.... :smeh:
Korisnikov avatar
By Kiborg
@Vel boy
D'izvineš, zabole me. One su mi sve u globalu jednostavno smešne.
Samo neću da se donose zakoni! o sociološkinjama, pedagoškinjama, slamomlatološkinjama, specijalistkinjama i ostalo! Neću da me ugnjetava feministički matrijarhat preko zakona o rodno korektnom izražavanju, pa sam se malo uskopistio :D
Korisnikov avatar
By Momo

Pa postoji i sluga ;) Potčinjeno muško zanimanje.
To je čisto da vidiš kako sve to izgleda.
...
To što ja predlažem, je na tvoju žalost sasvim logično :P
Ma sve sto ti kazes je logicno :whatever:

inace...meni se sluga nije rimovalo sa psiholog a po tebi se psiholoskinja i sluskinja "rimuju" :)

Verujem ja da si ti pametan dečko ili šta već,
"sta vec" :lol:
ja sam bice iz plave lagune :evilgiggle:

ali nemoj sad baš toliko da se zanosiš. Ako hoćeš da budeš veliki jezički reformator, završi neku škloicu za početak, izgradi ime, pa tek onda poteži Vuka Karadžića. Nije svaka zaludna feministkinja Vukova posestrima da može da igra tako sa rodovima :)
bitno je da si mu ti pobratim pa je samim tim sve sto ti izjavis logicno

i verovatno si zavrsio neku skolicu i izgradio ime na polju lingvistike kad iznosis sve one jake argumente tako samouvereno
Korisnikov avatar
By Momo

Samo neću da se donose zakoni! o sociološkinjama, pedagoškinjama, slamomlatološkinjama, specijalistkinjama i ostalo! Neću da me ugnjetava feministički matrijarhat preko zakona o rodno korektnom izražavanju, pa sam se malo uskopistio :D
uh uh uh samo da ne uganes jezik kad to izgovaras :smeh:

u nasem dustvu matrijarhat jebe u zdrav mozak sve oko sebe :lol:

ili si namerio da promenis pol pa se plasis da ce te zvati sluskinja / psiholoskinja / pedaggoskinja :eureka:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by sofia

licno, ne dozivljavam rec "profesor" kao rec koja nuzno oznacava muskarca...
Ni ja,vec kao rec koja oznacava zanimanje,nebitno za osobu kog roda se vezuje.
Jedan od razloga zasto tako dozivljavate tu rec je duboko ukorenjeni patrijarhat :)

I niko vam ne brani da budete profesori dok se osobama koje hoce da budu profesorke to ne dozvoljava.
Stvar je u slobodi izbora a ne u tome da neko ili neke hoce da nametnu zenski rod svima :)
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ti hoćeš da reformišeš jezik naveliko, ja neću, ergo, ne treba mi neka specijalna lingvistička naobrazba.
Sluga se ne rimuje sa psiholog, ergo, nije adekvatna analogija sa sluškinja - psihološkinja, kojima se poklapa čak 5 krajnjih glasova.
Biće iz plave lagune, što ne reče ranije, ergo, da se ne zameramo :uplasen:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Mene vise od nedostatka zenskih ekvivalenata za odredjena zanimanja zabrinjava nedostupnost odredjenih zanimanja zenama. Ko je razumeo, shvatice.

Politicka korektnost je najcesce stvar uvazavanja i licnog vaspitanja.

A nekada, bez ikakve lose namere, ispadnemo nekorektni, kao sto se desilo mojoj drugarici koja je pre nego sto je coveka upoznala pitala da li je crn. Meni takodje, jer ako je neko mentalno zaostao, onda je mentalno zaostao, tako su me u skoli naucili a sada je pravi izraz 'osoba sa specijalnim potrebama'.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Wilhelmina
Meni takodje, jer ako je neko mentalno zaostao, onda je mentalno zaostao, tako su me u skoli naucili a sada je pravi izraz 'osoba sa specijalnim potrebama'.
To jest, nije, nego se "osoba sa specijalnim potrebama" koristi da bi se čuvala privatnost te osobe, pa onda niko sa strane ne zna da li imaš IQ 72, ili imaš disleksiju, ili si autističan, ili imaš ADHD, ili ne razlikuješ boje, ili imaš selektivni mutizam, a tačnu dijagnozu znaju samo stručnjaci koji rade sa tobom, npr. školski pedagozi i psiholozi, a moje iskustvo je da to NE KAŽU ni nastavniku koji detetu predaje u školi dok se ne pojavi problem "jer to vama ništa ne znači".

NARAVNO DA ZNAČI jer na internetu imaš milion stranica teksta o tome kako se nastavni rad prilagođava detetu sa svakom od tih dijagnoza, i onda znaš da li treba da ga staviš da sedi pored vrata ili pored prozora ili napred ili nazad, i da li da nekako ubaciš deo kada on ustaje da nešto podeli ili da mu ne daš nikako da deli stvari drugima, i da li da zahtevaš da hvata beleške ili ne, i sa kim od ostale dece da ga staviš da radi grupni rad itd.

Valjda ti pedagozi i psiholozi misle da su SVI nastavnici glupi i zatucani i da ne umeju da shvate da dijagnoza služi da detetu pomogneš a ne da mu se sprdaš i da ga kinjiš.

Ne znam da li je gore da jesu ili da nisu u pravu...
Korisnikov avatar
By svejedno
Srecna Nova.

:)

Pre svega, jel.

..

Sad, previse sam pijan & nesvoljan da obrazlozavam svoju poziciju, stoga, evo vam jedan s[pot... otprilike je objasnjava...skloro. Poziciju, jel:

''

@ Ulix
Nekoga moze da nervira rec: 'zeleno'.

Uzecu u obzir njegov trip, necu govorim zeleno pred njim, kao ajde, al necu izbacioti samu rec iz upotrebe.

Kada bih pazio kako svi percepiraju moje reci, ne bi mi ostalo nista sem da cutim. Zauvek.
Korisnikov avatar
By vanillapuff
Drage moje i dragi moji,

sve/i vi koje/i se borite za svoje ideje, divim vam se.
I jednima i drugima. Eto.

Jer ja polako vise (ili u ovom periodu, mozda?) nemam strpljenja da lagano, civilizovano i bez ratnicke vatre razgovaram sa ljudima koji ce me i pre nego izustim rec gadjati kamenjem, kao u stara (najnovija?) dobra patrijarhalna vremena...

Dragi moji patrijarsi, bas ste dase. Je l' ste srecni sada?

Ostalima, koji uvazavaju sarenilo sveta, hvala sto postojite. :mazi:
I naravno, srecna sam sto imam privilegiju da se druzim sa vama. :hug:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Korektno ;)

Cini mi se da je osnovno sledece: 'politicka korektnost' je oksimoron! :smeh:
Dalje, potpuno se slazem sa svima koji su stavili Sustinu ispred Forme... pa ko shvati, razumece... :)
I najposle, zelim svima ljubavi, zdravlja, para i sta god da ste pozeleli u Novoj godini, plus tolerancije, nediskriminacije, dobar sex, dobre ljude....

Pokloncic :D >

Little Red Riding Hood (a politically correct fairy tale)
by Jim Garner

There once was a young person named Red Riding Hood who lived with her mother on the edge of a large wood. One day her mother asked her to take a basket of fresh fruit and mineral water to her grandmother's house -- not because this was womyn's work, mind you, but because the deed was generous and helped engender a feeling of community. Furthermore, her grandmother was not sick, but rather was in full physical and mental health and was fully capable of taking care of herself as a mature adult.

So Red Riding Hood set off with her basket of food through the woods. Many people she knew believed that the forest was a foreboding and dangerous place and never set foot in it. Red Riding Hood, however, was confident...

On her way to Grandma's house, Red Riding Hood was accosted by a Wolf, who asked her what was in her basket. She replied, "Some healthful snacks for my grandmother, who is certainly capable of taking care of herself as a mature adult."

The Wolf said, "You know, my dear, it isn't safe for a little girl to walk through these woods alone."

Red Riding Hood said, "I find your sexist remark offensive in the extreme, but I will ignore it because of your traditional status as an outcast from society, the stress of which has caused you to develop your own, entirely valid worldview. Now, if you'll excuse me, I must be on my way."

Red Riding Hood walked on along the main path. But, because his status outside society had freed him from slavish adherence to linear, Western-style thought, the Wolf knew of a quicker route to Grandma's house. He burst into the house and ate Grandma, an entirely valid course of action for a carnivore such as himself. Then, unhampered by rigid, traditionalist notions of what was masculine or feminine, he put on grandma's nightclothes and crawled into bed.

Red Riding Hood entered the cottage and said, "Grandma, I have brought you some fat-free, sodium-free snacks to salute you in your role of a wise and nurturing matriarch."

From the bed, the Wolf said softly, "Come closer, child, so that I might see you."

Red Riding Hood said, "Oh, I forgot you are as optically challenged as a bat. Grandma, what big eyes you have!"

"They have seen much, and forgiven much, my dear."

"Grandma, what a big nose you have -- only relatively, of course, and certainly attractive in its own way."

"It has smelled much, and forgiven much, my dear."

"Grandma, what big teeth you have!"

The Wolf said, "I am happy with and what I am," and leaped out of bed. He grabbed Red Riding Hood in his claws, intent on devouring her. Red Riding Hood screamed, not out of alarm at the Wolf's apparent tendency toward cross-dressing, but because of his willful invasion of her personal space.

Her screams were heard by a passing woodchopper-person (or log-fuel technician, as he preferred to be called). When he burst into the cottage, he saw the melee and tried to intervene. But as he raised his ax, Red Riding and the Wolf both stopped.

"And what do you think you're doing?" asked Red Riding Hood.

The woodchopper-person blinked and tried to answer, but no words came to him.

"Bursting in here like a Neanderthal, trusting your weapon to do your thinking for you!" she said. "Sexist! Speciesist! How dare you assume that womyn and wolves can't solve their own problems without a man's help!"

When she heard Red Riding Hood's speech, Grandma jumped out of the mouth, took the woodchopper-person's axe, and cut his head off. After this ordeal, Red Riding Hood, Grandma, and the Wolf felt a certain commonality of purpose. They decided to set up an alternative household based on mutual respect and cooperation, and they lived together in the woods happily ever after.

:pivce: Ziveli!
By Dragonite

:up:

Meni su u školi 10000 ponovili da pojedine reči, iako imaju muški ili ženski rod, ne predstavljaju rod osobe na koje se odnose (sudija - ženski rod, 'on je sudija u slučaju...' - i sad mi je vrlo iritantno što se pokušava progurati reč 'suda' ili 'sudinica' za poseban ženski rod reči koja je već u ženskom rodu).

Svaku reč doživljavam posebno - lignvistkinja ili lingvistica mi je u redu, dok mi sociološkinja (i generalno sve te koje se završe na 'škinja') zvuče neprirodno. 'Prevodilica' kao ženski oblik od 'prevodilac' mi je besmisleno.

I da, dvorodni tekstovi su mi vrlo naporni za čitanje. Nemam ništa protiv njih, prosto su nečitljivi i mislim da je bolje pisati dva cela teksta u oba roda nego napraviti hibrid koji ionako niko ne čita.

A da, EDIT:
Mene vise od nedostatka zenskih ekvivalenata za odredjena zanimanja zabrinjava nedostupnost odredjenih zanimanja zenama. Ko je razumeo, shvatice.

:up: x 10
Korisnikov avatar
By blenta

:up: x 10
[/quote]

ovo vazhi i u suprotnom smeru
mnogo vecim intenzitetom
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!