- 16 Jun 2016, 12:48
uh, kada kunas odluci da odgovori .) sve isecira genijalno, i zakljuca temu, realno... svaka cas' ...again .)
..
inace - hriscanstvo, islam, pa i budizam / pokrivene glave, hijab, stikle ...
stikle su isto sto i hijab.. estetski privlacnije, nama, ali sustinski isto.
patrijarhalno maltretiranje lepseg pola, da bi nama (muskarcima) noga izgledala lepse i vizuelno duze. isto i brijanje celog tela - one can argue da je u osnovi brijanja pedofilija. ako nista drugo - opsednutost mladoscu. za zene. isto i duge kose/nokti, sminka, sta sve ne. znaci maltretirmo zene na zilion nacina.
ali mi smo u sred te kulture, pa ne vidimo koliko mi (zaboga - mi) pritiska rokamo po zenskom polu.
secam se jedne profesorke muzickog koja je dolazila u skolu neobrijana - ne da smo je prozivali i smejali se... zena se, jadna, pri kraju godine obrijala. a trebalo bi da moze da se brije ili ne po svom nahodjenju, zar ne - ali jbg, drustveni pritisak...
stikle ne verujem da su preterano udobne, npr, a obavezne su u nekim profesijama.
i dalje mi, samo suptilnije, rokamo svoje 'hidzabe'.
..
hriscanstvo i islam - isti. samo islam jos uvek nije imao svoju 'francusku revoluciju', sto kaze kunas.
mladji je pet vekova, jbg. lakse se izvlace stvari iz kontexta - lakse se i cita bukvalno sta pise - ali reci da je islam nasilna religija a da npr. hriscanstvo nije je smesno.
poznajem i ja neke zene, iz (blizu) novog pazara, koje nose hidzab i voze motor, npr.
boli ih rac, odlucile tako. cale im je car, doduse, i nikad ih nije terao ni na taj hidzab - same su odlucile. ne znam kakve su ostale porodice iz komsiluka im.
...
a sutina na koju 李香兰, verujem, zeli da ukaze - ako 'mrzite' islam i cinite, ili samo mislite i govorite stagod da se muslimani osete nepozeljno u 'zapadnom svetu' (to ukljucuje i netoleranciju prema hijabima, da)
- igrate na ruku isis-a -
koji zeli da se muslimani osete nepozeljno i da im se religija 'ban-uje' sa zapada - da bi im lepo rekli - 'to smo vam sve vreme pricali - ne zele vas. zapadnjaci vas mrze, i mrze nasu religiju. dodjite lepo kod nas, tatici, imamo cookies i nismo kao ovi zli zapadnjaci - mi postujemo tradiciju'.
problem se ne resava tako. ako zelite da svuda bude tolerancija i mir - morate poceti od sebe, i pruziti toleranciju muslimanima, u ovom slucaju.
treba im pomoci im da se 'razviju', ako tako zelite da gledate na stvar - ali hejt, u startu igra i na korist izisa, i na korist terorizma - i protiv sveopste svetske tolerancije.
...jel. mislio sam da je suvisno ovo govoriti uopste.
a mozda stvarno i zelite da se muslimani osete nepozeljno na zapadu.
....samo - sve ima svoje posledice.
..
islam kao islam nije kriv ni za sta. samo ljudi jesu.
hriscanstvo je sada kao 'kul' a imali su jebenu inkviziciju, u 'njihovim godinama' ,)
hriscanstvo je preraslo svoju 'pubertetsku fazu'; i islam ce.
...
no - pristup (vojnom) oruzju u americi je apsurdan - i to je glavna tema ovog napada.
dzabe pricam, kada je kunas sve lepo isecirao. svima zelim divan dan .)
edit - a i autohomofobija je isto tema ovog napada.
sto se sve moze lepo iskoristiti kao 'napad' na heteropatrijarhat ciji pritisci su doveli do ovoga.
(kao da gejevi nisu medju teroristima, boze. ko da 'ormaruse' nisu medju teroristima.
homosexualci su u SVAKOJ drustvenoj pori. ovo je odlican, potencijalno, propagandni materijal za gej udruzenja - protiv heteropatrijarhata)
i svi bi trebalo da nose stikle/hidzabe/sminke po svom nahodjenju; a ne kao obavezu.
to je valjda sustina onoga sto zelimo 'za svet'.
da svako radi ono sto mu prija, dok ne ugrozava druge.