- 02 Feb 2016, 19:59
Drugo, ja ne mislim da neko "pada" na "mind-control", kako ti kažeš. To je kao devedesetih u Srbiji - ti si mogao da izabereš da gledaš RTS pa da se Srebrenica za tebe nikada nije dogodila, a mogao si da slušaš b92, pa da znaš da jeste. Pitanje je samo šta si odabrao.Nema tog "mind-controla" koji će raditi, ako nema za šta da se zakači.
Meni smeta elitizam koji provejava kroz tvoje postove, "samo manjina zna kuda to vodi" zato što to strašno potcenjuje obične glasače, nisu oni debili. Svako ko ima pravo glasa ima i odgovornost koju taj glas sa sobom nosi. Znao ili ne znao kuda vodi ta opcija za koju glasa, on snosi odgovornost. Pa to je jedna od osnovnih lekcija kojima nas je naučila psihoanaliza, da je odgovornost za delanje na nama, i onda kada je to delanje nesvesno i onda kada je nepromišljeno, možda tada ponajviše.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2745408#p2745408]antibiotic napisao:[/url]Za mene nije moralno legitimno, zato što je moja vizija društva nešto drugačija od ove vrste demokratije koju imamo danas u Evropi. Ne samo na nivou vrednosti, nego na nivou ustrojstva sistema. Ali sa aspekta uređenosti političkog sistema u ovom trenutku u Evropi - i legalno je i legitimno. I dešava se, recimo u Mađarskoj, ponegde i u Austriji i Češkoj, u Poljskoj trenutno postoji još manje medijskih sloboda nego u Srbiji (ali i mnogo više građanske hrabrosti). Vučić je svoj fašizam prodao za šaku glasova i usvojio neke druge vrednosti, odvratne koliko da uglavnom jesu, ali on nije fašista (pred kamerama).
Po tebi je sasvim legitimno da vecina glasackog tela izabere neke fasiste, samo zato sto je to tako vecina glasackog tela odabrala demokratskim putem, jer je to neki odraz trenutnog stanja i razmisljanja u drustvu ili zato sto ce to mozda izroditi neku novu, pravu promenu u sistemu.. Mora da se zajebavas. To moze da bude odraz stanja u drustvu, ali samo manji broj ljudi uopste shvata kuda to stanje vodi. Vodi ka nasilju, i to ne ka onom zizekovskom "pozitivnom" nasilju, nego ce pre biti prema onom u kom cemo ti i ja da nastradamo od strane maloumnika.
Drugo, nije bas pravo stanje u drustvu, jer tih profasista ima, ali jos nisu u vecini, vec samo redovno izlaze na izbore ili su lakoverni, padaju na propagandu i medijski mind-control.
Drugo, ja ne mislim da neko "pada" na "mind-control", kako ti kažeš. To je kao devedesetih u Srbiji - ti si mogao da izabereš da gledaš RTS pa da se Srebrenica za tebe nikada nije dogodila, a mogao si da slušaš b92, pa da znaš da jeste. Pitanje je samo šta si odabrao.Nema tog "mind-controla" koji će raditi, ako nema za šta da se zakači.
Meni smeta elitizam koji provejava kroz tvoje postove, "samo manjina zna kuda to vodi" zato što to strašno potcenjuje obične glasače, nisu oni debili. Svako ko ima pravo glasa ima i odgovornost koju taj glas sa sobom nosi. Znao ili ne znao kuda vodi ta opcija za koju glasa, on snosi odgovornost. Pa to je jedna od osnovnih lekcija kojima nas je naučila psihoanaliza, da je odgovornost za delanje na nama, i onda kada je to delanje nesvesno i onda kada je nepromišljeno, možda tada ponajviše.
To sto nema altermative ne znaci da ona nije potrebna drustvu, vec da je sistem takav da ne dozvoljava novim ljudima da dodju na politicku scenu, sto zbog samog sistema zacaranog kruga, sto zbog toga sto im sa vlasti bukvalno silom i cenzurom ne dozvoljavaju..Ovo je možda tačno za zemlje kao što su Kuba ili Venecuela (premda je Venecuela dobar primer da i nedostatak medijskih sloboda ne može da spreči promenu ako sam izborni sistem funkcioniše), ali u Srbiji to naprosto ne stoji. Ovde postoje slobodni izbori, a cenzura o kojoj se priča je uglavnom autocenzura, što naravno nije manje problem ali nije toliko institucionalni problem, nego druge prirode. Nema ničeg u organizaciji političkog sistema u Srbiji što sprečava da se bilo koja alternativa kandiduje na izborima.