Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Sud je presudio: Kosovo je sused Srbije. Treba li sada i Srbija da prizna nezavisnost Kosova?

1. DA
39
49%
2. NE
30
38%
3. Ne znam, ne interesuje me, to je sooo last decade...
11
14%
By dukkehjem
Ja sam za to da Srbija prizna nezavisnost Kosova, sve drugo bi bilo besmisleno.
Bez obzira na licne stavove, razmislite sta bi se promenilo deklarativnim neprihvatanjem nezavisnosti Kosova od strane Srbije?
Btw, Norveska je priznala nezavisnost Kosova...:njanja:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by *STATUS*

Заборављаш клање, убијање, протеривање, отимање српске имовине....
Кршење међународног права и конвенција....

Heh, ironije li, muz toliko obozavane srpske majke i dojilje je otimao, klao i proterivao po Bosni, a sad se ti pozivas na isto... samo sto su ovog puta Srbi u pitanju, pa vise 'boli'.

No, da ne odlazim u off - boli me kita, realno.
Nerealno, Srbija ovom preporukom nista dobila nije, a nije ni Kosovo. Srbija je u najboljem slucaju dobila priliku da se jos uvek razvlaci po institucijama medjunarodnog prava i da puni vesti laprdanjima o Kosovu. Kosovu su samo potvrdili da je fakat nezavisna drzava, kao sto i jeste (druga je prica kakva je to drzava).
U sustini, oni koji su se zajebali su upravo oni koji su to Kosovo napustali. I ne mislim na napustanje Kosova posle bombardovanja. Mislim na iseljavanje u proteklih 30-40 godina, jer niko nije hteo da zivi u 'najsiromasnijem kraju Balkana'. Sa druge strane, Albanci su se em doseljavali, em bioloski mnozili, sto im i nije za zameriti. I nista Srbima nije pomagalo, kada im je uvek Beograd bio miliji. I uvek kazem, Albanci su Kosovo dobili bioloskim oruzjem. Sad, but true.
Korisnikov avatar
By Gollum
Sud je presudio: Kosovo je sused Srbije. Treba li sada i Srbija da prizna nezavisnost Kosova???

hm... priznala, nepriznala, isto nam se 'vata..
i ne znam kako se vec nisu smorili s tim kosovom, jbt.. od mojih pelena se to kosovo provlachi kroz svaki jbn dnevnik, vesti itd ..
pitao bih samo gospodu i gospodje koji toliko brane kosovo u srbiji i razbijaju McDonaldse po beogradu, koliko su puta bili na tom Kosovu ? Vecina ih nije ni prismrdela dole, sede u BGu i pricaju neke prazne price.. kao sto ove najvece 'Srbende' i pravoslavci ne znaju ni osnovna pravila srpskog pravopisa niti su bibliju u ruke uzeli ... muka mi je od takvih!

Ne vidim da se u nasim zivotima ista promenila od kako je Kosovo proglasilo nezavisnost, ni u zivotima Srba koji na Kosovu zive, a pogotovo nas ovde u Beogradu, Novom Sadu itd...
Korisnikov avatar
By EnRage

Србија има подршку Кине и Русије...

То је много јаче од те 1/3 земаља које помињеш....

:poklon:
I koliko je to Srbiji dosad pomoglo oko Kosova?
Korisnikov avatar
By Mage
Kosovo je crna rupa balkana i Srbiji bi bilo MNOGO bolje bez njega.

A ovi što misli da će naša "braća" rusi :smeh: uraditi nešto za nas jer nas "vole" :smeh: bi trebalo ponovo da upišu osnovnu školu :lol:

@stau: ideja etničkog čišćenja Srbije je genijalana :fancyklap: Kako li si samo došao da tako brilijantnog zaključka? :teletabisi:
Korisnikov avatar
By EnRage
Poznato je u diplomatskim krugovima da Rusija konstatntno ucjenjuje Srbiju priznavanjem Kosova, prema tome, nikad ne vjerujem u toliku količinu ljubavi među državama pogotovo ako je tu riječ o ljubavi s Rusijom, SAD-om, Kinom i sl.
Korisnikov avatar
By Gollum
Originally posted by EnRage

Poznato je u diplomatskim krugovima da Rusija konstatntno ucjenjuje Srbiju priznavanjem Kosova
a bash imamo velike vajde od njihovog nepriznavanja...
Korisnikov avatar
By spliff

Србија има подршку Кине и Русије...

То је много јаче од те 1/3 земаља које помињеш....

:poklon:
srbija ima samo deklarativnu podrshku rusije po ovom pitanju
samo da podsetim, rusija je priznala juznu osetiju i abhaziju. samim tim je priznala i kosovo, jer isti je princip u pitanju
Korisnikov avatar
By blabla54380
A ovi što misli da će naša "braća" rusi :smeh: uraditi nešto za nas jer nas "vole" :smeh: bi trebalo ponovo da upišu osnovnu školu :lol:

@stau: ideja etničkog čišćenja Srbije je genijalana :fancyklap: Kako li si samo došao da tako brilijantnog zaključka? :teletabisi:
ja ne vidim da je neko ovde govorio o ljubavi. to ne postoji. svako gleda svoje interese. s tim u vezi rusija podržava srbiju jer je njoj to u interesu. isto tako jebe se amerima za ljudska prava i šiptare, americi je u interesu da kosovo bude nezavisno. ostali sateliti glavnih političkih aktera na međunarodnoj sceni odlučuju takođe prema svojim interesima.

a stau je verovatno mislio na sklanjanje ludaka sa ulica, pre nego etničko čišćenje :D
Korisnikov avatar
By mitrandir
Sateliti? Još samo da pročitam: strani plaćenici, domaći izdajnici,satrapi i trabanti, neopravdano i ničim izazvano... Jbt, ova tema postaje TV Dnevnik iz devedesetih.....
By stau
Смарате са тим питањем. Кад држава прогласи рат, ето кад.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Sprinter

u skorije vreme nije isto što i zauvek. ako sada priznaš, posle nema nazad. politička situacija na međunarodnom planu nije fiksna kategorija, kad oslabe glavni agitatori nezavisnosti, stvoriće se povoljni uslovi za pregovore, na koje ne bi imao pravo da si priznao nezavisnost. sa druge strane, reći da je kosovo kamen spoticanja u razvoju srbije je bacanje magle nad sve ono što zaista koči napredak srbije, a to je na prvom mestu korpucija, kriminal, silne afere, neefikasne institucije i sl. isto to kažu za nas, svaki put kada se pomene prajd; kako država ima većih problema a bavi se pederima. državni aparat u isto vreme mora da se bavi i privredom i ljudskim pravima i ekologijom.
A ti se spremaš na večnu borbu za Kosovo? Šta ti je pravi sprski patriota, za njega je i večnost mala!

Nigde nisam rekao da Srbija treba nužno da prizna Kosovo, nego da je tvoja analiza međunarodne situacije apstraktna i nejasna: a zašto misliš da će SAD i EU toliko oslabiti da njihov uticaj na međunarodni poredak bude takav da će se Kosovo "vratiti"? Gde ti vidiš SADA ta mesta obrta i promene? Možemo eventualno da zastupamo tezu da će biti pregovora, pre svega o statusu severnog Kosova i Srba, kulturnom nasleđu i sl, kao i da politički stvari tu još nisu gotove jer je Kosovo i dalje većinski nepriznati međunarodni protektorat sa vrlo problematičnom ekonomijom (neki tvrde da kao takvo nije self-sustainable), ali misliti da će sve to da za deset godina dovede do mirne reintegracije u Srbiju meni deluje nerealno. Presuda MSP je još jedan korak u potvrdi Kosovske nezavisnosti i sada stvari teku u tom smeru. Ne kažem da se stvari ne mogu izmeniti, jer je sve podložno promeni, ali to je apstraktna istina koja ne garantuje ništa.

Naravno da je glavna kočnica u razvoju Srbije kriminal i korupcija, ali su to i nerazvijena područja (jednoj Nemačkoj je teško pala reintegracija istočnog dela i dalje zbog toga imaju ekonomskih problema). Ne kažem da ih zbog toga treba "odstraniti", ali Kosovo jeste veliki problem u tom smislu bilo Srbiji i Jugoslaviji, kao što je sada samom sebi, i to ne treba zanemarivati.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by spliff
Originally posted by Dušan Maljković

Kad ideš da oslobađaš Kosovo, veliki patrioto, i vraćaš ga u sastav Srbije? Šta čekaš?
i ja bih voleo odgovor na ovo pitanje
ја сам одговорио на то питање. за тебе је очекивана 3. опција, пошто нећеш доживети ни улазак србије у еу, а не нешто даље.
Korisnikov avatar
By blabla54380
Originally posted by Sprinter

u skorije vreme nije isto što i zauvek. ako sada priznaš, posle nema nazad. politička situacija na međunarodnom planu nije fiksna kategorija, kad oslabe glavni agitatori nezavisnosti, stvoriće se povoljni uslovi za pregovore, na koje ne bi imao pravo da si priznao nezavisnost. sa druge strane, reći da je kosovo kamen spoticanja u razvoju srbije je bacanje magle nad sve ono što zaista koči napredak srbije, a to je na prvom mestu korpucija, kriminal, silne afere, neefikasne institucije i sl. isto to kažu za nas, svaki put kada se pomene prajd; kako država ima većih problema a bavi se pederima. državni aparat u isto vreme mora da se bavi i privredom i ljudskim pravima i ekologijom.
A ti se spremaš na večnu borbu za Kosovo? Šta ti je pravi sprski patriota, za njega je i večnost mala!

Nigde nisam rekao da Srbija treba nužno da prizna Kosovo, nego da je tvoja analiza međunarodne situacije apstraktna i nejasna: a zašto misliš da će SAD i EU toliko oslabiti da njihov uticaj na međunarodni poredak bude takav da će se Kosovo "vratiti"? Gde ti vidiš SADA ta mesta obrta i promene? Možemo eventualno da zastupamo tezu da će biti pregovora, pre svega o statusu severnog Kosova i Srba, kulturnom nasleđu i sl, kao i da politički stvari tu još nisu gotove jer je Kosovo i dalje većinski nepriznati međunarodni protektorat sa vrlo problematičnom ekonomijom (neki tvrde da kao takvo nije self-sustainable), ali misliti da će sve to da za deset godina dovede do mirne reintegracije u Srbiju meni deluje nerealno. Presuda MSP je još jedan korak u potvrdi Kosovske nezavisnosti i sada stvari teku u tom smeru. Ne kažem da se stvari ne mogu izmeniti, jer je sve podložno promeni, ali to je apstraktna istina koja ne garantuje ništa.

Naravno da je glavna kočnica u razvoju Srbije kriminal i korupcija, ali su to i nerazvijena područja (jednoj Nemačkoj je teško pala reintegracija istočnog dela i dalje zbog toga imaju ekonomskih problema). Ne kažem da ih zbog toga treba "odstraniti", ali Kosovo jeste veliki problem u tom smislu bilo Srbiji i Jugoslaviji, kao što je sada samom sebi, i to ne treba zanemarivati.
није то вечна борба за косово, то је деловање једног дела мип-а док се не створи клима за преговоре. друго, не морају то бити кардиналне поромене у односу снага или као што је дрти рекао да падне комета на америку. има пуно сепаратистичких теденција по свету. ситуација на истоку, првенствено са ираном и кореама се заоштрава. јудеохришанска цивилизација се све више сукобљава са исламским светом. ова економска криза је показала рањивост великих сила, следећа можда неће бити оваквих размера. ни однос русије са америком није сјајан. како сви гледају своје интересе - своје дупе, у неком тренутку је реално да се поклопе фактори да србија извуче ситуацију нових преговора.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Mene logika Sprintera i ostalih patriota podseća na Hitlera 1945. u svom malom bunkeru podno Rajhskancelarije u kome upravlja nepostojećim armijama i čeka nuklearnu bombu za koju nema kapaciteta da proizvede, ne bi li obrnuo tok rata u svoju korist. Dok zbog tog ludila stradaju svi, a ponajviše nemačko civilno stanovništvo, on i dalje vozi i vozi svoju priču koja ima i dalje katastrofalne posledice. Ali važna je ideja, odbrana, Treći rajh itd, jebeš stanovništvo.
Korisnikov avatar
By spliff
pazi kad moram da se slozim sa dushankom
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by Mage

Srbija je odavno trebala da prizna nezavisnost tog jebenog kosova
Da ne bude da sam drkadzije koji se samo svadja.

Slazem se.

U pocetku smo to mogli da naplatimo.

Sada vise ne mozemo.

Jos koja godina da prodje, pa cemo na platimo sto nismo priznali na vreme.

Miloseviceva politicka senka nas i dalje prati. Vazniji su nam zemlja i grobovi od zivih ljudi, ma sta Tadic rekao na tu temu.
Korisnikov avatar
By Njuskalo
Originally posted by mitrandir

Sateliti? Još samo da pročitam: strani plaćenici, domaći izdajnici,satrapi i trabanti, neopravdano i ničim izazvano... Jbt, ova tema postaje TV Dnevnik iz devedesetih.....
Offtopic:

Kad god odem u neki hotel u Srbiji i kad mi uzimaju pare za boravsinu taksu i prijavljuju moj boravak policiji, ja u rubriku zanimanje upisem: "str. plac. i dom. izd." pa nek se puse.

Ontopic:

Nije Srbija oborila Milosevica zato sto se nije slagala sa njegovom politikom, vec zato sto on nije uspeo da sprovede u delo tu politiku. Nacional socijalizam i slicno. Zbog toga ocitvas Dnevnik 2 iz devedesetih i ovde... Na zalost...
Korisnikov avatar
By blabla54380

Mene logika Sprintera i ostalih patriota podseća na Hitlera 1945 u svom malom bunkeru podno Rajhskancelarije u kome upravlja nepostojećim armijama i čeka nuklearnu bombu za koju nema kapaciteta da proizvede, ne bi li obrnuo tok rata u svoju korist. Dok zbog tog ludila stradaju svi, a ponajviše nemačko civilno stanovništvo, on i dalje vozi i vozi svoju priču koja ima i dalje katastrofalne posledice. Ali važna je ideja, odbrana, Treći rajh itd, jebeš stanovništvo.
то би могао исто да кажеш за лгбт активизам. зашто да се боримо, кад је већинско становништво против прајда, и већинско становништво нас сматра да смо болесни, без обзира на све релевантне институције. у овом тренутку може изгледати узалудно заношење са косовом. иначе, тачи и екипа око њега имају дебели досије; питање је само нечије воље да се покрене процес, а то може да има различите последице у нашу корист. е'о према речима боже прелевића политичка позадина убиства ђинђића се не разрешава, јер је између осталог једна земља преко свог амбасадора ставила шапу на тај случај и рекла "оставите то како јесте". сигуран сам да ће политичка позадина атентата угледати светлост дана, кад тад. тако да, може да те подсећа на хитлеров бункер колико хоћеш, али да поистовећујеш идеју да се косово врати у састав србије са идејом да се рецимо румунија уједини са србијом је безвезе.
By mythe
naravno da ne, eventualno to iskoristiti kao argument da Republika Srpska dobije nezavisnost i onda eventualno trgovati sa time, dakle mozda priznati "nezavisno" Kosovo ukoliko medjunarodna zajednica ipak odluci priznati Republiku Srpsku. Isto tako, za evenutalno priznanje Kosovo traziti od Shiptara da plate sve sto je Srbija ulozila na Kosovo plus imovinu proteranih i ubijenih Srba.
Korisnikov avatar
By idiotcide
@mythe: LOL, kao da Srbija išta dobija nezavisnom Srpskom.
Заборављаш клање, убијање, протеривање, отимање српске имовине....
Кршење међународног права и конвенција....
Tako je Statusela. Al' si ti izgelda zaboravila da su leševi albanske dece gurani u hladnjače i zakopavani ispod asfalta tj. da se dogodilo prethodno etničko čišćenje na Kosovu i da se zvanična vlast od '89. godine vrlo antialbanski odnosila prema Kosovu, na kraju rezultujući masovnim proterivanjem tokom NATO intervencije. E pa mili kada izabereš da nekog satireš i proteruješ sa mesta gde živi imaj u vidu, da u eri naglaska na ljudskim pravima, možeš da produkuješ situaciju u kojoj ona bivaju iznad tvog suvereniteta i rezultuju međunarodno priznatim entitetom.

Lično, mislim da je albanska vlast na Kosovu nacionalistička, da je opterećuju ratni zločini i nemam nikakvih simpatija za stvaranje etnički čistih država, kakve su sada de facto i Srbija i Kosovo. Ali to nema veze sa nezavisnošću -- da okosnica srpskog nacionalizma 90-ih nije bila antialbanska, Kosovo se ne bi otcepilo. Upravo je politički program koji zastupate ti i Sprinter doveo do nezavisnog Kosova -- da je bilo tolerancije, a ne raspirivanja međunacionalne mržnje, imali bismo celovitu Srbiju. Ovako, zbog ambicije da bude Velika, dobili smo Krnju. Sami radili, sami se upropastili (uz malu pomoć stranog faktora).

P.S. Kada vidim kako pederi-nacionalisti govore o Albancima kao da su stoka a ne ljudi, onda shvatam da je enzavisno Kosovo upravo ono što takvima i treba da se dogodi. Žao mi je doduše srpske manjine koja je danas tamo ugrožena upravo ovakvim "patriotama" koje i dalje raspaljuju velikosrpske nebuloze, no verujem da će se dalčjim pregovorima ipak rešiti i problem Srba posredstvom široke autonomije i veza sa Srbijom, kada je već podela Kosova otpala kao mogućnost.
Potpisujem od riječi do riječi.
Korisnikov avatar
By Stripi

Да се ја питам ја бих урадио следеће:
Можда је престрого и вероватно не сме да се уради али ја бих урадио :

- Повлаћење амбасадора из земања које су признале независност или барем оних које су гласале позитивно за оцену независности

- Предлог да се не одобравају визе лицима из земаља које су признале независност.

Ма не знам ни ја шта бих све још урадио... али нека РЕАКЦИЈА на данашњу одлуку мора да се деси !!!!
U al bi se usrali :smeh:
Prije bi plakali povučeni ambasadori.
Korisnikov avatar
By Stripi
Gotovo dve godine nije se moglo živeti od naglašenog optimizma srpskog ministra inostranih poslova Jeremića Vuka spram budućeg mišljenja Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Izabrali smo dvadesetak Jeremićevih izjava koje, ako ništa drugo, govore o stanju svesti u Tadićevom diplomatskom okruženju

DA VAM VUK KAŽE: Očekujem da će Međunarodni sud pravde (MSP) potvrditi stav Srbije da je Kosovo i Metohija nelegalno proglasilo nezavisnost čime će biti sprečeni pritisci na Srbiju u odbrani suvereniteta. Sa tom presudom, koja nije obavezujuća ali ima ogromnu moralnu i političku težinu u međunarodnim odnosima Srbija će zauvek zatvoriti bilo kakav pritisak na Beograd da pod bilo kakvim okolnostima odustane od borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta (30. decembar 2008).

NELEGALNO SKROZ: Moramo da budemo svesni da se čini ogroman pritisak na zemlje širom sveta od onih koji su podržavaoci kosovske nezavisnosti, da se Kosovo prizna pre presude, jer svi očekuju da će presuda Međunarodnog suda pravde biti takva da je ovo, zapravo, bilo nelegalno (14. april 2009)

JAVILO MI SE: Ja sam apsolutno uveren da da će Sud doneti odluku koja je u skladu s međunarodnim pravom, odnosno da se poštuju granice suverenih, međunarodno priznatih država (18. april 2009).

NIŠTA NIJE NEMOGUĆE: Ako presuda Suda bude u našu korist, ne isključujem mogućnost da neka zemlja koja je već priznala Kosovo, to priznanje povuče. Na osnovu razgovora sa ministrima spoljnih poslova nekih zemalja, mogu da zaključim da to uopšte nije nemoguće. Ne bih da spekulišem o broju onih koje bi to mogle da učine, niti da u ovom trenutku navodim koje su to zemlje (18. april 2009)

TIM SNOVA: Na našem podnesku radili su najeminentniji međunarodni pravni stručnjaci. Pošto sud nikada u istoriji nije razmatrao legalnost akta secesije, učešće u debati u kojoj će se odmeravati pravo na samoopredeljenje u odnosu na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, bio je profesionalni san mnogih pravnika. Zato smo i uspeli da "regrutujemo" najbolje u naš tim (18. april 2009)

SRCE NA TERENU: Verujem da će Sud doneti odluku u korist očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne suverene demokratske države. No, kako bilo, nas obavezuje, pre svega Ustav Srbije. Ali, ne bismo u ovaj složen i globalizovan proces ulazili da nismo zaključili da nam je najveća šansa za uspeh upravo na terenu međunarodnog prava (22. april 2009)

PAZITE ŠTA VAM KAŽEM: Nakon presude Međunarodnog suda pravde stvoriće se okolnosti u kojima neće biti novih priznavanja, niti će biti moguće da Kosovo pristupi nekoj međunarodnoj organizaciji (25. jun 2009)

IZOLACIJA JE NAŠA NADA: Ako mišljenje bude onakvo kakvo očekujemo, zemlje koje do tada nisu priznale Kosovo imaće još više razloga da ostanu na takvom stanovištu. Mislim i da u diplomatskom smislu neće biti teško zaustaviti aplikacije tzv. Republike Kosovo za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Verujem, dakle, da će biti moguće izolovati Prištinu i da će ona iz tog stanja moći da izađe samo kroz postizanje dogovora s Beogradom (25. jun 2009)

FIKS IZ KECA U KEC: Očekujemo da će MSP doneti savetodavno mišljenje koje će biti u našu korist. To će otvoriti prostor za ponovno otpočinjanje dijaloga o statusu (4. jul 2009).

ARGUMENTACIJA DO BOLA: Duboko smo uvereni da je međunarodno pravo u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti prekršeno i da će naša pravna argumentacija, podržana nastupom jednog značajnog broja zemalja, na kraju rezultovati odlukom Suda kakvu očekujemo (12. novembar 2009).

DOBIJAMO BEZ FRKE: Značajan broj zemalja u Hagu je u svom nastupu snažno podržao Srbiju. Zaista ne bi bilo fer da nikoga od njih posebno izdvajam, podjednako smo im zahvalni. Potencijalno, najštetniji nastup po naše ukupne interese je sasvim sigurno imala Hrvatska. Očekujem da će odluka biti u skladu sa međunarodnim pravom, tj. bliska izloženim stavovima Srbije… Nećemo izgubiti (3. januar 2010).

Pobeđujemo, ja vam kažem: Vuk Jeremić, čovek od principa
Photo: FoNet/Dragoljub Stevanović
VUČINA U TRI ČINA: Proces pred MSP imaće direktne posledice na Međunarodni pravni poredak i celu tu borbu možemo da posmatramo kao drugi čin jedne drame, u kojoj smo prvi čin izgubili, a koji je trajao od 1999. godine pa sve do jednostranog proglašenja nezavisnosti. Srbija je mudro i odlučno odnela pobedu u tom drugom činu, sprečili smo nova priznanja, i izborili se da to postane najveći proces u istoriji MSP. Počinje treći čin u kojem treba da se izborimo da svoju pobedu pretočimo u novi čin u kojem će doći do kompromisnog rešenja (3. februar 2010).

PRVO POBEDA, ONDA DIJALOG: Ključni trenutak će svakako biti onda kada Međunarodni sud pravde bude saopštio svoje mišljenje o nelegalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Nakon toga, učinićemo sve da dođe do obnove dijaloga o statusu, kako bismo došli do rešenja prihvatljivog za sve strane (17. februar 2010).

TAKTIKA ZATVORENIH VRATA: Mi se gotovo neprekidno susrećemo sa pokušajima prištinskih vlasti da se izbore za članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji. No, imamo do detalja razrađenu diplomatsku strategiju kojom smo "pokrili" sve međunarodne organizacije. Uspeli smo da Prištini zatvorimo sva vrata, svuda gde se okupljaju suverene države (1. maj 2010).

HLADAN KAO LED: Ne očekujem da će Međunarodni sud odobriti jednostrano proglašenje nezavisnosti… Jer, samo pregovorima, a ne jednostranim koracima, može se rešiti bilo koji međunarodni problem (6. jun 2010).

AGILNO A SVEOBUHVATNO: Diplomatska aktivnost usmerena ka potvrđivanju kosovske "nezavisnosti" nikada nije bila agilnija i sveobuhvatnija. Nekoliko najmoćnijih zemalja sveta ulaže značajne napore da do novog talasa priznanja dođe pre nego što pred očima svetske javnosti započne debata o mišljenju MSP u Generalnoj skupštini. Do ovoga trenutka smo sa pouzdanošću identifikovali oko 40 zemalja koje su izložene pritiscima da odustanu od svoje dosadašnje principijelne podrške Srbiji (3. jul 2010).

OPTIMISTA, TIM SE DIČIM: Sve ukazuje da će se sud oglasiti u bliskoj budućnosti i po svemu što do nas dolazi iz različitih izvora, imamo razloga za optimizam (12. jul 2010).

VIDIM BUDUĆNOST: Objavljivanje savetodavnog mišljenja Suda pravde biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava (15. jul 2010).

TAČKA KLJUČANJA: Približavamo se tački ključanja, to je danas više nego jasno. Sve oči su uprte u Hag. Po svemu što do nas dolazi, imamo razloga da budemo optimisti, ali moramo biti svesni da je pobeda u Hagu samo jedan korak na putu kojim smo krenuli (21. jul 2010).

NEĆEMO TEHNIČKI, HOĆEMO SUŠTINSKI: Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i time je praktično izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije (22. jul 2010)

:smeh:
Korisnikov avatar
By Tungi
"Vuk Jeremić naglašava da je mišljenje MSP-a samo tehničko i da će političku odluku o Kosovu tek doneti Generalna skupština UN. " :lol:

Sta li ce reci kad Generalna skupstina donese odluku,a bude ista kao i misljenje MSP-a?
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Stripi

Gotovo dve godine nije se moglo živeti od naglašenog optimizma srpskog ministra inostranih poslova Jeremića Vuka spram budućeg mišljenja Međunarodnog suda pravde o Deklaraciji o nezavisnosti Kosova. Izabrali smo dvadesetak Jeremićevih izjava koje, ako ništa drugo, govore o stanju svesti u Tadićevom diplomatskom okruženju

DA VAM VUK KAŽE: Očekujem da će Međunarodni sud pravde (MSP) potvrditi stav Srbije da je Kosovo i Metohija nelegalno proglasilo nezavisnost čime će biti sprečeni pritisci na Srbiju u odbrani suvereniteta. Sa tom presudom, koja nije obavezujuća ali ima ogromnu moralnu i političku težinu u međunarodnim odnosima Srbija će zauvek zatvoriti bilo kakav pritisak na Beograd da pod bilo kakvim okolnostima odustane od borbe za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta (30. decembar 2008).

NELEGALNO SKROZ: Moramo da budemo svesni da se čini ogroman pritisak na zemlje širom sveta od onih koji su podržavaoci kosovske nezavisnosti, da se Kosovo prizna pre presude, jer svi očekuju da će presuda Međunarodnog suda pravde biti takva da je ovo, zapravo, bilo nelegalno (14. april 2009)

JAVILO MI SE: Ja sam apsolutno uveren da da će Sud doneti odluku koja je u skladu s međunarodnim pravom, odnosno da se poštuju granice suverenih, međunarodno priznatih država (18. april 2009).

NIŠTA NIJE NEMOGUĆE: Ako presuda Suda bude u našu korist, ne isključujem mogućnost da neka zemlja koja je već priznala Kosovo, to priznanje povuče. Na osnovu razgovora sa ministrima spoljnih poslova nekih zemalja, mogu da zaključim da to uopšte nije nemoguće. Ne bih da spekulišem o broju onih koje bi to mogle da učine, niti da u ovom trenutku navodim koje su to zemlje (18. april 2009)

TIM SNOVA: Na našem podnesku radili su najeminentniji međunarodni pravni stručnjaci. Pošto sud nikada u istoriji nije razmatrao legalnost akta secesije, učešće u debati u kojoj će se odmeravati pravo na samoopredeljenje u odnosu na poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, bio je profesionalni san mnogih pravnika. Zato smo i uspeli da "regrutujemo" najbolje u naš tim (18. april 2009)

SRCE NA TERENU: Verujem da će Sud doneti odluku u korist očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta jedne suverene demokratske države. No, kako bilo, nas obavezuje, pre svega Ustav Srbije. Ali, ne bismo u ovaj složen i globalizovan proces ulazili da nismo zaključili da nam je najveća šansa za uspeh upravo na terenu međunarodnog prava (22. april 2009)

PAZITE ŠTA VAM KAŽEM: Nakon presude Međunarodnog suda pravde stvoriće se okolnosti u kojima neće biti novih priznavanja, niti će biti moguće da Kosovo pristupi nekoj međunarodnoj organizaciji (25. jun 2009)

IZOLACIJA JE NAŠA NADA: Ako mišljenje bude onakvo kakvo očekujemo, zemlje koje do tada nisu priznale Kosovo imaće još više razloga da ostanu na takvom stanovištu. Mislim i da u diplomatskom smislu neće biti teško zaustaviti aplikacije tzv. Republike Kosovo za članstvo u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Verujem, dakle, da će biti moguće izolovati Prištinu i da će ona iz tog stanja moći da izađe samo kroz postizanje dogovora s Beogradom (25. jun 2009)

FIKS IZ KECA U KEC: Očekujemo da će MSP doneti savetodavno mišljenje koje će biti u našu korist. To će otvoriti prostor za ponovno otpočinjanje dijaloga o statusu (4. jul 2009).

ARGUMENTACIJA DO BOLA: Duboko smo uvereni da je međunarodno pravo u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti prekršeno i da će naša pravna argumentacija, podržana nastupom jednog značajnog broja zemalja, na kraju rezultovati odlukom Suda kakvu očekujemo (12. novembar 2009).

DOBIJAMO BEZ FRKE: Značajan broj zemalja u Hagu je u svom nastupu snažno podržao Srbiju. Zaista ne bi bilo fer da nikoga od njih posebno izdvajam, podjednako smo im zahvalni. Potencijalno, najštetniji nastup po naše ukupne interese je sasvim sigurno imala Hrvatska. Očekujem da će odluka biti u skladu sa međunarodnim pravom, tj. bliska izloženim stavovima Srbije… Nećemo izgubiti (3. januar 2010).

Pobeđujemo, ja vam kažem: Vuk Jeremić, čovek od principa
Photo: FoNet/Dragoljub Stevanović
VUČINA U TRI ČINA: Proces pred MSP imaće direktne posledice na Međunarodni pravni poredak i celu tu borbu možemo da posmatramo kao drugi čin jedne drame, u kojoj smo prvi čin izgubili, a koji je trajao od 1999. godine pa sve do jednostranog proglašenja nezavisnosti. Srbija je mudro i odlučno odnela pobedu u tom drugom činu, sprečili smo nova priznanja, i izborili se da to postane najveći proces u istoriji MSP. Počinje treći čin u kojem treba da se izborimo da svoju pobedu pretočimo u novi čin u kojem će doći do kompromisnog rešenja (3. februar 2010).

PRVO POBEDA, ONDA DIJALOG: Ključni trenutak će svakako biti onda kada Međunarodni sud pravde bude saopštio svoje mišljenje o nelegalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova. Nakon toga, učinićemo sve da dođe do obnove dijaloga o statusu, kako bismo došli do rešenja prihvatljivog za sve strane (17. februar 2010).

TAKTIKA ZATVORENIH VRATA: Mi se gotovo neprekidno susrećemo sa pokušajima prištinskih vlasti da se izbore za članstvo u nekoj međunarodnoj organizaciji. No, imamo do detalja razrađenu diplomatsku strategiju kojom smo "pokrili" sve međunarodne organizacije. Uspeli smo da Prištini zatvorimo sva vrata, svuda gde se okupljaju suverene države (1. maj 2010).

HLADAN KAO LED: Ne očekujem da će Međunarodni sud odobriti jednostrano proglašenje nezavisnosti… Jer, samo pregovorima, a ne jednostranim koracima, može se rešiti bilo koji međunarodni problem (6. jun 2010).

AGILNO A SVEOBUHVATNO: Diplomatska aktivnost usmerena ka potvrđivanju kosovske "nezavisnosti" nikada nije bila agilnija i sveobuhvatnija. Nekoliko najmoćnijih zemalja sveta ulaže značajne napore da do novog talasa priznanja dođe pre nego što pred očima svetske javnosti započne debata o mišljenju MSP u Generalnoj skupštini. Do ovoga trenutka smo sa pouzdanošću identifikovali oko 40 zemalja koje su izložene pritiscima da odustanu od svoje dosadašnje principijelne podrške Srbiji (3. jul 2010).

OPTIMISTA, TIM SE DIČIM: Sve ukazuje da će se sud oglasiti u bliskoj budućnosti i po svemu što do nas dolazi iz različitih izvora, imamo razloga za optimizam (12. jul 2010).

VIDIM BUDUĆNOST: Objavljivanje savetodavnog mišljenja Suda pravde biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava (15. jul 2010).

TAČKA KLJUČANJA: Približavamo se tački ključanja, to je danas više nego jasno. Sve oči su uprte u Hag. Po svemu što do nas dolazi, imamo razloga da budemo optimisti, ali moramo biti svesni da je pobeda u Hagu samo jedan korak na putu kojim smo krenuli (21. jul 2010).

NEĆEMO TEHNIČKI, HOĆEMO SUŠTINSKI: Međunarodni sud pravde je danas odlučio da se samo u tehničkom smislu izjasni o deklaraciji o nezavisnosti kosovskih Albanaca i time je praktično izbegao da se izjasni o suštinskom pitanju da li su oni imali pravo na pokušaj secesije od Srbije (22. jul 2010)

:smeh:

Bote: O statusu Kosova će još biti reči

Profesor međunarodnog prava Mihael Bote, autor teksta u Zidojče cajtungu pod naslovom "Kosovo – šta sada?", smatra da mišljenjem MSP nije izrečena i poslednja reč.

Kako prenosi radio Dojče vele, Bote smatra da, i posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, mnoga pitanja ostaju otvorena.

"Prvo, da li još važi rezolucija 1244? Drugo, da li je ona obavezujuća za autore deklaracije nezavisnosti? Međunarodni sud pravde je na prvo pitanje odgovorio sa 'da', na drugo sa 'ne", napominje Bote.

Ističući da je Rezolucija obavezujuća za članice Ujedinjenih nacija i da će se one i ubuduće prema njoj upravljati, Bote pita zašto to ne važi i za kosovske Albance.

"Onda, da li je autorima uopšte uspelo to što su proglasili? Papir ne bledi", napominje Bote i ukazuje da je jedno proglasiti nezavisnost, a sasvim drugo uspešno formirati nezavisnu državu.

"Da li zaista već postoji država Kosovo? Zar ne nedostaje sopstvena vlada, koja može da ispuni osnovni zadatak jedne države, da se stara o bezbednosti stanovnika oblasti? Tu bezbednost ostvaruje još uvek strana uprava", podseća Bote.

"Međutim, upravo iz razloga što je to pitanje ostalo otvoreno", naglašava Bote, "nije data poslednja reč o pozivanju Srbije na međunarodno pravo i tvrdnji te države:
Kosovo je bilo i ostalo sastavni deo Srbije".

"A šta sve to znači za treće države? Ni na to pitanje nije odgovoreno, premda je za budućnost svakako važno.
Proglašenje nezavisnosti nije zabranjeno. Ipak, države ne smeju da priznaju secesiju sve dok se otcepljene oblasti ne etabliraju", smatra Bote.

Prema njegovim rečima, "preuranjeno priznanje jeste mešanje u unutrašnje stvari jedne druge zemlje i to je zabranjeno".

"U slučaju Kosova nije reč o tom starom pravilu, nego o tome da je Savet bezbednosti stvorio pravni režim, obavezujući za sve države, kojim zadržava pravo da isključivo sam odlučuje o pitanju statusa i koji isključuje jednostrano narušavanje teritorijalnog integriteta Jugoslavije (Srbije)", ističe Bote.

"To pravilo još uvek važi, kaže Sud. Znači, mora se nastaviti s pregovorima", zaključuje Bote.
Korisnikov avatar
By Stripi
I kad su sve ovo znali, zašto prije nisu drugačije definirali pitanje koje bi postavili Sudu? Ajde, ko gubi, ima pravo i da se ljuti, ali nema potrebe za pretjerivanjem u tome.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!