Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By olga_diktator
Ali ja ti upravo o tome govorim, da si bolje upoznat sa tim o cemu se zapravo radi u feminizmu prepoznavao bi mizoginiju u svom recniku pa kapiram da bi se trudio i da je izbegnes. Poenta je u tome da je diskriminacija nad zenama toliko sveprisutna da se cesto uzima zdravo za gotovo tj i ne primecuje se. A ima je u kovanicama tipa od "zena da ne kazem baba", "nedojebane zenturace" (koje si ti upotrebio) pa do onih svakodnevnih kao npr "kravetina", "dronfulja" itd, da ne nabrajam dalje.

Sa te strane pitanje jezika je izuzetno bitno: kada kazes "silovanje jezika" ti uzimas jezik kao neku neupitnu i nepromenljivu vrednost. A ono sto su feministkinje (raznih politickih orijentacija) pokazale jeste da je taj jezik poprilicno falocentrican tj da odrazava musku dominaciju u drustvu, ergo, da se pored drustvenog i politickog polozaja zena paralelno treba menjati i jezik. (ovom prilikom necu da ulazim u debate medju samim feministkinjama koliko insistiranje na dva roda u jeziku podrzava gender binary itd)
Korisnikov avatar
By blabla54380
opet da izvinete, ja stvarno ne vidim ista mizoginicno u "zena da ne kazem baba". a mizoginicna izjava "nedojebane zenturace" je koliko i kad za muskarca kazes da je peder. ja takve stvari ne shvatam kao diskriminaciju ili mizoginiju, vec kao nekulturu.
Originally posted by olga_diktator
Sa te strane pitanje jezika je izuzetno bitno: kada kazes "silovanje jezika" ti uzimas jezik kao neku neupitnu i nepromenljivu vrednost.
bas naprotiv. uzimam, zato sam i upotrebio rec silovanje. jezik treba da se menja, ali ne nasilnim nametanjem onih konstrukcija koje ne sluze jezickoj svrsi, vec pukoj feministickoj borbi radi borbe.

mislim ajde mi reci na sta lici rec psiholoskinja (retoricko pitanje)

kazu lingvisti da jezik treba da je melodican koliko je to moguce za ljude koji se njime koriste, s tim u vezi ne vidim realnu potrebu da se insistira na upotrebi reci u zenskom rodu za koje jednostavno nema adekvatne konstrukcije.
By ...Sitnicava...
Kapiram o čemu govori Olga, ali kapiram i Sprintera.

Nije to do mizoginije, čovek je prosto sirovog rečnika.

Kako što ne bi značilo da sam ja mizandrična da napišem "odvratni debeli impotentni idiot" ili neku sličnu konstrukciju.

I tako.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
Originally posted by ...Sitnicava...

Kako što ne bi značilo da sam ja mizandrična da napišem "odvratni debeli impotentni idiot" ili neku sličnu konstrukciju.

I tako.
S obzirom na to da je kontekst u kome bi to izgovorila nama nepoznat, teško da bismo mogli da ti kažemo je li ili nije mizandrično. Ovako malo ispada grendmadrz end frogz.

Mada, ako ga već napadaš zbog impotencije, to baš i ne bi značilo napad na maestralni organ kao takav. Drugim rečima, napadaš seksualnu disfunkcionalnost ili izostanak (čvrstoće) falusa, što je po nekoj mojoj logici onda srodnije mizoginiji, nego mizandriji. :p
By ...Sitnicava...
Poenta je da kod nekih ljudi problem sam način izražavanja (ovde konkretno ta neka sirovost, nekultura, grubost, kako god da nazovemo), a eto ti možeš zameniti ilustraciju novom "odvratni bezosećajni nasilnik kao i svi drugi". :P

I ne može to biti srodnije mizoginiji jer nigde nema mržnje/ponižavanja/čega god žene. :P
Korisnikov avatar
By olga_diktator
Heh, ali zaboravlja se da svaki govor, bio kulturan il nekulturan ima odredjeni vrednosni sustav, da ne kazem ideologiju, iza sebe.

Na primer, na sta lici rec psiholoskinja za mene nije i ne moze biti retoricko. Zapravo, proglasiti ga retorickim je vec jedan politicki (a moglo bi se reci i antifeministicki) stejtment. Glavna argumentacija protiv rodne senzibilizacije jezika se manje vise svodi na to da takve, nove reci u zenskom rodu, jednostavno nisu lepe. Ili se kaze da nisu "u duhu jezika" ili se koristi jos neka tako esencijalisticka kategorija. E sad, pitanje je ko ima autoritet da odredi sta je to lepo a sta ruzno, ili prirodno il neprirodno. A autoritet i moc su tradicionalno skoncentrisani na muskoj strani.
U ovom slucaju, imamo situaciju da se uvodjenje zenskog roda u imenice koje oznacavaju necije zanimanje proglasava nakaradnim, a da se istovremeno zaboravlja da se jezik konstantno menja i da se stalno izmisljaju nove reci za raznorazne nove pojave koje protok vremena nosi sa sobom. Tako da, kao sto je bilo nemoguce pre sto godina imati zanimanje npr "kompjuterski tehnicar", tako je bila nemoguca i "psiholoskinja", zato sto je zenama prosto bilo onemoguceno skolovanje, te su posledicno i konstanto bile iskljucivane iz javnih sfera zivota.
Dakle, pitanje jezika je pitanje moci, te borba za menjanje jezika jednostavno nije tamo nekakva borba radi borbe.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Tema danasnjeg zadatka j sta je, za mene, feminizam.

Da ne palamudim previse, sloboda da budes ono sto jesi i ono sto zelis da budes, kao i aktivno suprotstavljanje svemu i svakome ko bi ti to osporio.

U praksi, to bi znacilo da je svaka zena slobodna da odabere da li zeli ta vrata da joj se otvaraju, da li zeli da bude domacica/profesorka/pilot/pilotkinja itd. kao i da formira odnose sa drugim osobama kakvi joj odgovaraju.

Plus, da svoje godine, kilograme i oziljke nosi bez osecaja stida.
I naravno, onaj deo o materijalnoj i drustvenoj jednakosti.
Korisnikov avatar
By blabla54380
@olga,
ljudi cesto govore "ubicu te od batina" a to ne znaci da je takva osoba ubica. ili govore "jebacu ti mater/oca" sto opet ne znaci da je takva osoba seksualni delikvent. ili govore "jebo ti pas mater" sto ne znaci da ta osoba zastupa animal sex :D

pitanje je bilo retoricko u smislu da se ogradim od eventualnog odgovora da tebi ta rec "lici" pa da se rasprava povede u drugom pravcu. samo zbog toga.
Glavna argumentacija protiv rodne senzibilizacije jezika se manje vise svodi na to da takve, nove reci u zenskom rodu, jednostavno nisu lepe. Ili se kaze da nisu "u duhu jezika" ili se koristi jos neka tako esencijalisticka kategorija.
glavna argumentacija kad je u pitanju rodna senzibilizacija jezika treba da bude u domenu lingvistike sa svim njenim oblastima (morfologije, stilistike, pragmatike..) u tom smislu, ja ne kazem da ne treba senzibilisati jezik kad je u pitanju rodna podela reci, kazem da ga ne treba na silu senzibilisati u onim slucajevima u kojima je tesko ili nemoguce naci adekvatno resenje za zenski rod; a to upravo po mom misljenju rade radikalne feministkinje. senzibilizacija jezika u tom kontekstu po svaku cenu.
E sad, pitanje je ko ima autoritet da odredi sta je to lepo a sta ruzno, ili prirodno il neprirodno.
u upotrebnom jeziku autoriteta nema, odnosno autoritet su sami ljudi koji ga koriste, pa se ili nesto prihvati ili se ne prihvati. bice da se ta selekcija odnosi na zvucnost. ne verujem da ce ljudi ikada prihvatiti koriscenje reci u zenskom rodu kao sto su sudija, biolog, prevodilac; kakvim god ih radikalne feministkinje napravile da budu. i to nema veze sa (ne)podrzavanjem feminizma, mizoginijom, diskriminacijom. ima veze sa jezikom (u odredjenim slucajevima i sa jezikom kao ljudskim organom :D ) koji ljudi upotrebljavaju u skvodnevnom govoru.
By polarlicht4.1
Originally posted by zmeu

Za mene feminizam je nepristajanje na rodno-opresivni režim
Ovo + sve što je napisala Olga te meni ne ostaje ništa da dodam ili oduzmem. Mudro prozboriše ljudi. :sudija:
By Bombina
nisam bas odusevljena ovog zadatka j sta je, za mene, feminizam.

da ne previse da napisem nisam sada u praksi, to ne bi znacilo da je svaka zena slobodna da odabere da li zeli ta vrata mora i sta ne mora

Cura MORA da bude otvorena vrata,i da bude u skladu otvorena osoba
znaci kad je na primer mozda bude pokvarena
Ko zeli da se formira dobre ili lose odnose sa drugim osobama kakvi su joj odgovaraju plus zgodne,plus debele,plus feminizam,plus butch,muskobanjaste,slatke andro
Sta fali
Ako ti se (ne) svidja..
Ja sam poptuno drugacija,jesam feminizam
Sta zapravo imate svoj osecaja ,duhovno mogu da budu univerzalni jednakosti
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Popeye

ah, vuk draskovic. :love:
draskovic :lol:
Originally posted by zmeu

Za mene feminizam je nepristajanje na rodno-opresivni režim koji moć distribuira na osnovi genitalija. U tom smislu je, kao i svaki pokret, ponekad dovoljno slab da određeni robovi/ropkinje pristanu na uvjetnu slobodu koja se svodi na, ne znam, pravo glasa i ženske kvote.
:up:
By Bombina
hehe lepa krepa nema manir,nema tu razlike:P
Korisnikov avatar
By Momo
neću ni da čitam temu al kladim se da se jos na prvoj strani pojavila bar jedna braniteljka prelepog srpskog jezika koji nedojebane feministkinje hoće da siluju :lol:

ako nisam u pravu častim postavljačicu teme pivom, ma šta pivom gajbom piva bre :lol:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
jeste. šprinterkinja.

trebalo je da odrediš ko ti dođe gajbu piva ako si u pravu. :)
Korisnikov avatar
By Galadriel
Originally posted by Momo

neću ni da čitam temu al kladim se da se jos na prvoj strani pojavila bar jedna braniteljka prelepog srpskog jezika koji nedojebane feministkinje hoće da siluju :lol:
:lol:

E bre, Sprinteru sad si pored svega još i predvidljiv. :P
Korisnikov avatar
By Srklet
:hand:

ja sam prvi predvidio njegovu predvidljivost! :smug:
By Ulix

:up: :lol:

Da, toliko je predvidiva ljudska glupost.
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Lepa Krepa

jeste. šprinterkinja.

trebalo je da odrediš ko ti dođe gajbu piva ako si u pravu. :)

hahaha znao sam samo nisam znao ko sve to može da bude ali ne bih se u to nikad kladio jer na ovom forumu za tako nešto ima previše potencijalnih kandidatkinja :lol:

Hys će da mi napravi gibanicu za uzvrat ako nije u međuvremenu postala nedojebana feministkinja radikalnog pokreta 70ih, onda mogu da očekujem samo da mi sipa mišomor u kafu :lol:
By Bombina

ako nisam u pravu častim postavljačicu teme pivom, ma šta pivom gajbom piva bre :lol:
ja se slazem,da ja nisam odusevljena na ovom zadatku,nemaju pravi manira
da se ne kladim i da ja ne postavim temu,ma mogu da postavim - sta je sad pivom,ma sta je sad sa kuvanom vinom,ma sta je sad sa votkama
ma sta je sad sa kolacima itd
Korisnikov avatar
By Hys.
Wilhelimina super rece :)

A na Sprintera svi drvlje i kamenje, jeste, nije senziblisan, i jeste sirovog recnika, ali nema lose namere i kaze sta misli.

A na ovom forumu se previse cesto kaze sta se misli zavijeno u 50 paketa i kaze se sta misli pod okrlijem snobistickog elitizma.

Ja prva bih jebala mater sto puta vama svima pa se suzdrzim i budem all nice jer kapiram da forum toga nije vredan, i jebe mi se za konflikte.

edit:

@Momo

Brate dodjes mi veceru bez obzira, ja sam se naostrila pa ti vidi :P

@Sprinter
Lepa Krepa je kraljica, da ti ja kazem, i nemoj da si bezobrazan :shamar: :mama:
Korisnikov avatar
By Dina
Ja se slazem po stavovima sa Olgom Diktatorom vezano za zanimanja, ali sam tu temu jednom raspravljala na forumu i bese mi dosta... i previse... Stavila sam ovo moderatorKA ispod nicka da podseca na zanimanja u zenskom rodu kad god neko pogleda nick... a i u firmi isto sam ih navikla da mi svuda pisu zanimanje u zenskom rodu :lukavi:

Ali mi se isto ne dopada kako ste napali Sprintera, kao osice... Isto imam osecaj da ne misli lose, pa i sam je na pocetku rekao da govori isto sto i Hys i ja, a sad ako ga svi napadnete normalna je reakcija da se brani.

Htela sam jos nesto da pisem ali upravo kad tema krene negativnim tokom ja izgubim zelju za pisanjem, pa mozda kasnije...
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Dina

Ali mi se isto ne dopada kako ste napali Sprintera, kao osice... Isto imam osecaj da ne misli lose, pa i sam je na pocetku rekao da govori isto sto i Hys i ja, a sad ako ga svi napadnete normalna je reakcija da se brani.

Htela sam jos nesto da pisem ali upravo kad tema krene negativnim tokom ja izgubim zelju za pisanjem, pa mozda kasnije...
:up:
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Hys.

Wilhelimina super rece :)

A na Sprintera svi drvlje i kamenje, jeste, nije senziblisan, i jeste sirovog recnika, ali nema lose namere i kaze sta misli.

A na ovom forumu se previse cesto kaze sta se misli zavijeno u 50 paketa i kaze se sta misli pod okrlijem snobistickog elitizma.

Ja prva bih jebala mater sto puta vama svima pa se suzdrzim i budem all nice jer kapiram da forum toga nije vredan, i jebe mi se za konflikte.

edit:

@Momo

Brate dodjes mi veceru bez obzira, ja sam se naostrila pa ti vidi :P

@Sprinter
Lepa Krepa je kraljica, da ti ja kazem, i nemoj da si bezobrazan :shamar: :mama:
e sad ga i ti pretera sa tom finocom... i homofobi kazu sta misle pa ih ne uzgajamo ovde... daj molim te mizoginije na ovom forumu ima na tone pa ajd sad da je tolerisemo doveka a toliko je dosadno vise citati iste stereotipne izjave i stanovista...

ma ne moram ni da citam temu a vec znam koje izraze i fraze je ko upotrebio, pa onda klasika : mi smo to ucili u skoli bla bla a ovaj akademik je rekao ovo a onaj lingvista tvrdi ono ( al samo nek je muzjak reko kako treba !!!) , pa onda kad kazes toj osobi da je mizogina ona zapeni i tvrdi da nije ( a pritom nema blage veze sta uopste znaci biti mizogin) a slag na tortu je to sto je osoba najcesce za feminizam cula na tv-u/ procitala u dnevnim novinama a raspravlja se kao da se nacitala literature

gubljenje vremena jednom recju

ps. cini mi se da sam sa ovog foruma i otisao bas nakon rasprave vezane za feminizam, sve je isto pocelo raspravom o "silovanju jezika" a zavrsilo se time sto su me neke nesenzibilsane osobe sirovog recnika verovatno bez lose namere izvredjale i to onako fino socno transfobicno ;)
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by Dina

meni se cini da je tema krenula negativnim tokom jos od treceg posta i od nedojebanih zenturaca al boze moj covek nije mislio nista lose
mozda nije znao kako da se izrazi drugacije, trebalo je da mu neko lepo objasni da je mizogina izjava nazvati zenu - nedojebana zenturaca :)

mozda i ja sad preterujem i smaram jer se hvatam za jedan deo rasprave na ovoj temi ali ovde se svaka ovakva tema zaspe identicnim uvredama i svadjama i niko ne reaguje, a sad se jos staje i u odbranu nekog ko se ne libi da uvredi druge
Korisnikov avatar
By Momo
pa cekaj Pepe jel nisam u pravu a? kazi ajde (ako smes od mačkice :lol: ) ?
Korisnikov avatar
By scout_finch
ja se sve slazem sa hys., svaka joj je ka njegoseva:D i uopste nije zato sto moram da se slazem, nego je apsolutno u pravu sve sto kaze:lol:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

meni se cini da je tema krenula negativnim tokom jos od treceg posta i od nedojebanih zenturaca al boze moj covek nije mislio nista lose
Nikakav izgovor. Da je neko njegovu majku nazvao nedojebanom zenturacom to bi bila tragedija. Ali eto, nije.

mozda nije znao kako da se izrazi drugacije,
Veliki postovalac jezika serbskog bi trebalo da zna.

trebalo je da mu neko lepo objasni da je mizogina izjava nazvati zenu - nedojebana zenturaca :)
Opet, ako je potrebno da na forumu nekoga edukujes takve elementarne stvari, stvarno smo otisli u Honduras (da ne iskoristim druge stilske figure)
mozda i ja sad preterujem i smaram jer se hvatam za jedan deo rasprave na ovoj temi ali ovde se svaka ovakva tema zaspe identicnim uvredama i svadjama i niko ne reaguje, a sad se jos staje i u odbranu nekog ko se ne libi da uvredi druge
Kao sto si ti gore stao u Splinterovu odbranu.

Neznanje i nepoznavanje odredjene problematike nije nikakvo opravdanje. Stavise, mislim da bi konkretan korisnik mogao da snosi i posledice za svoje izrazavanje, iako ih nije uputio drugom/drugoj korisniku/ci.

Steta, tema mi se bas dopala....
Korisnikov avatar
By Momo
Originally posted by scout_finch

ja se sve slazem sa hys., svaka joj je ka njegoseva:D i uopste nije zato sto moram da se slazem, nego je apsolutno u pravu sve sto kaze:lol:

ona kad zavrsi izlaganje ti lupis rukom o sto i kazes: tako je zeno !!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!