Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By Ulix
@Echo: Nije tačno da je to način razdvajanja dijalekta od jezika. Venetski i standardni italijanski su dva različita jezika, na primer, a mogu međusobno da se razumeju govornici ova dva jezika. Češki i slovački se praktično u potpunosti preklapaju, pa su opet dva različita jezika. Torlački govor je, na primer, meni skoro potpuno nerazumljiv, njihova gramatika je izuzetno različita od srpske standardne, pa je to opet podvedeno pod srpski jezik. Makedonski i bugarski su takođe međusobno razumljivi, pa je opet makedonski drugi jezik, a ne dijalekat bugarskog, kako bi bugari voleli.

Dakle - to da li se govornici dva različita jezika mogu međusobno razumeti, to ne znači mnogo. Jezici su stvar politike, ne lingvistike. To je pokušala da objasni i Jelena Gall u svom blogu, pročitaj ga ako imaš vremena, veoma je zanimljivo, i tekst i komentari.
Korisnikov avatar
By horus.
mali narodi, veeeliki komplexi... :nokti:

a koliko slova koriste beogradski crnogorci? 31 kao kompromis izmedju 30 i 32? ne? :rentgen:

:jazzva:
Korisnikov avatar
By svejedno
@ Ulix

Evo, ja bas listam blog i komentare, pa sam naisao na savrsenu ilustraciju svega ovoga:

(na stranu sto je meni stvarno svejedno, i sto cu STVARNO u CVu da napisam da govorim..koliko mu dodje sa engleskim.. jos samo 3 jezika, za sada, ne racunajuci taj englesi & srpski...al dobro, ima se vremena, ipak je ovo brdoviti Balkan ,)

''
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Originally posted by svejedno

@ Ulix

Evo, ja bas listam blog i komentare, pa sam naisao na savrsenu ilustraciju svega ovoga:

(na stranu sto je meni stvarno svejedno, i sto cu STVARNO u CVu da napisam da govorim..koliko mu dodje sa engleskim.. jos samo 3 jezika, za sada, ne racunajuci taj englesi & srpski...al dobro, ima se vremena, ipak je ovo brdoviti Balkan ,)
''
:up: :up: :up: :up: :up: :up: :up: :up: :up:
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by Delete
Žao mi je što čitam komentare ljudi koji pljuju po svemu što ne nosi prefiks "srpsko", a da nisu čak ni upoznati sa materijom koju kritikuju. Crnogorci odvajkada imaju "meko" š i ž, pa se neko pametno dosetio i da ih uvede kao legitimne glasove crnogorskoga jezika.
da. ne znam da li trebas biti ne-srbin/srpkinja da bi ti ova vest bila normalna. na stranu poreklo jezika, oni su sada posebna drzava, mogu raditi sta im je volja.

p.s. i bas je neukusno zezanje na njihov racun.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Ulix
@Echo: Nije tačno da je to način razdvajanja dijalekta od jezika. Venetski i standardni italijanski su dva različita jezika, na primer, a mogu međusobno da se razumeju govornici ova dva jezika. Češki i slovački se praktično u potpunosti preklapaju, pa su opet dva različita jezika. Torlački govor je, na primer, meni skoro potpuno nerazumljiv, njihova gramatika je izuzetno različita od srpske standardne, pa je to opet podvedeno pod srpski jezik. Makedonski i bugarski su takođe međusobno razumljivi, pa je opet makedonski drugi jezik, a ne dijalekat bugarskog, kako bi bugari voleli.

Dakle - to da li se govornici dva različita jezika mogu međusobno razumeti, to ne znači mnogo. Jezici su stvar politike, ne lingvistike. To je pokušala da objasni i Jelena Gall u svom blogu, pročitaj ga ako imaš vremena, veoma je zanimljivo, i tekst i komentari.
Procitala... Nekim narodima je jezik stvar politike, mislim da je to pogresno ne zato sto menjaju naziv jezika, vec kad se menja sam jezik na silu. No, njihova stvar, njihovo pravo, dobro je sto mi makar taj problem nemamo. ;)
Sto se tice razlikovanja jezika od dijalekta, hvala na primerima, nisam strucnjak ali ne vidim da postoji univerzalni kriterijum, osim onog da ih odredjuju politicari (dodjavola;)).
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Leon Walras
Nego, vratimo se na zemunski. Kada?
Kad Zemun postane država. A realno gledajući, Vojvodina je više država u odnosu na Zemun, pa kad bude postojao vojvođanski, možda i Zemunci dođu na red. :P
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Pročitah uvodni post i jedino što mi na pamet pada je: "Koji idiotluk....?!"
By Simor
Originally posted by starsailor
da. ne znam da li trebas biti ne-srbin/srpkinja da bi ti ova vest bila normalna. na stranu poreklo jezika, oni su sada posebna drzava, mogu raditi sta im je volja.

Ne, ne razumeš. Crna Gora se, kao i delovi Bosne, a bogme ponekad i Makedonija, doživljavaju kao deo organske srpske celine. Oni su udovi Suburbije. I zato je ovakva rasprava - nije problem u tzv. crnogorskom jeziku, nego u tome što oni počeše da kroje svoja pravila (ma kako ista bila besmislena) a mi nemamo uticaj na to.

Što se podjebavanja na račun dijalekta tiče, i to je očekivano. Do sada smo mržnju izvozili kojekude po bivšoj Jugoslaviji (i baš je to bila super pozicija - ginulo se tamo po nekim hrvatskim i bosanskim vrletima, a mi smo se jedino lecnuli kada su sručili bombe na naše mostove), a sada kada smo u tome u potpunosti sprečeni (da budemo pošteni: a i sami odustali od ratničkih ambicija), sada ćemo razlike da tražimo unutar granica Srbije (bez Kosova i Metohije, svakako). Pa će onda da nam smeta bosanski, krajiški, crnogorski, niški i kakav sve ne izgovor.

To što krvlju umrljan obraz Srbije već godinama brani jedna Staša Zajović, Crnogorka po nacionalnosti, to nema veze.
By Hans
Na osamostaljenje Crne Gore i otcepljenje Kosova gledam kao na poslednje etape cepanja SFRJ. Svaka od otcepljenih ex YU republika je, što je i normalno, želela da sa svojom zastavom unese i svoj jezik. Jasno je da je do cepanja Jugoslavije došlo i zbog potrebe da srpska hegemonija najviše dođe do izražaja a sa njom i besneći srpski nacionalizam. I naravno, gle čuda, cilj svake od tih zemalja je da se manje oseti srpski uticaj i da se bilo šta zove srpskim. To me ne iznenađuje. Čudno je što mi i dalje, kolektivno gledano, težimo da prisvajamo i taj bolesni nagon nas gura sve dublje jer u svemu tome mi gubimo. I teritorije i vreme i mladost. Politika dakle..
Crnogorski jezik, istorijski gledano, nema materijalne dokaze koji su validni za jezičku nauku- dakle, ne postoji pravopis, ne postoji gramatika koja decidirano daje do znanja da je to crnogorski. Taj jezik ima istorijski razvitak koji je apsolutno u istoj ravni sa srpskim. Politika će učiniti da taj jezik dobije svoj pravopis i gramatiku ali će morati da prođe mnogo da bi se nešto smatralo novim jezikom. Tri godine od sticanja nezavisnosti su za jezičku istoriju zanemarljive. Nova slova su vid inovacije jer se zna da su ti umekšani glasovi karakteristika te...dijalekatske verzije srpskog jezika ijekavskog izgovora. Mene buni jedna druga stvar. Šta ćemo sa činjenicom da i u srpskom, hrvatskom, bošnjačkom ljudi masovno kubure sa pravopisom i da se 'ne' skoro uvek piše spojeno sa glagolom. Veliki broj tvrdi kako 'oni tako govore' što meni nikako ne ide u glavu. To je samo jedan primer.
Još jedna stvar: u nekom od postova gde se navode primeri sam video reč 'preKSHutra' bez 'O'. Da li je i to inovacija ili narodni jezik zaista postaje standardni kao što je slučaj sa španskim jezikom gde postoji sijaset gramatičkih izuzetaka koji se teško objašnjavaju jer se zna da je španski nasledio mnoge paradigme od latinskog. Činjenica je pak da su to sve izuzeci nastali kao posledica govora naroda koji nisu mogli da teraju da uče nova i nova pravila pa su se ustalila i u standardnom jeziku. Da li slična sudbina čeka i južnoslovenske jezike?
Korisnikov avatar
By starsailor
Originally posted by Simor

Ne, ne razumeš. Crna Gora se, kao i delovi Bosne, a bogme ponekad i Makedonija, doživljavaju kao deo organske srpske celine. Oni su udovi Suburbije. I zato je ovakva rasprava - nije problem u tzv. crnogorskom jeziku, nego u tome što oni počeše da kroje svoja pravila (ma kako ista bila besmislena) a mi nemamo uticaj na to.

Što se podjebavanja na račun dijalekta tiče, i to je očekivano. Do sada smo mržnju izvozili kojekude po bivšoj Jugoslaviji (i baš je to bila super pozicija - ginulo se tamo po nekim hrvatskim i bosanskim vrletima, a mi smo se jedino lecnuli kada su sručili bombe na naše mostove), a sada kada smo u tome u potpunosti sprečeni (da budemo pošteni: a i sami odustali od ratničkih ambicija), sada ćemo razlike da tražimo unutar granica Srbije (bez Kosova i Metohije, svakako). Pa će onda da nam smeta bosanski, krajiški, crnogorski, niški i kakav sve ne izgovor.

To što krvlju umrljan obraz Srbije već godinama brani jedna Staša Zajović, Crnogorka po nacionalnosti, to nema veze.
ja tebe obozavam. jos jednom ponovaljam decu cu ti roditi ako treba :D
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Originally posted by Simor

A meni se cini da je vecini ovde svejedno ili bar ocekivano menjanje naziva u 'crnogorski jezik', a komentari su komentarisanje ove, ne tako sveze vesti i mi koji smo se zezali nismo to cinili nedobronamerno. Uostalom, Crnogorcima je u Ustavu da im je zvanican jezik crnogorski, zar ne?
Samo me cudi sto nisu pored dva nova slova, mekog s i mekog z (koje i dalje citam kao z - zebra, ne mogu da se setim kako se pravilno izgovara), ubacili i 'kotrljajuce' r. :lol: E, ovo je bilo neukusno zezanje na njihov racun, nedobronamerno i politicki nekorektno, upotrebljeno kao primer.
Korisnikov avatar
By Sunce
Meni je i dalje smesno. A da imaju pravo, imaju.

:giggle:
Korisnikov avatar
By Sunce
I da, jako su mi smesni forumasi koji jedva cekaju da svane neka tema na kojoj postoji nagovestaj nacionalizma. Koliko se uzbude, svasta!
By Shteker
Da li ovo znaci da su se oni odrekli ijekavice?
By Ulix
Originally posted by E.c.h.o...

Procitala... Nekim narodima je jezik stvar politike, mislim da je to pogresno ne zato sto menjaju naziv jezika, vec kad se menja sam jezik na silu. No, njihova stvar, njihovo pravo, dobro je sto mi makar taj problem nemamo. ;)
Sto se tice razlikovanja jezika od dijalekta, hvala na primerima, nisam strucnjak ali ne vidim da postoji univerzalni kriterijum, osim onog da ih odredjuju politicari (dodjavola;)).
Jezik je uvek stvar politike. Lepo primećuješ da nema univerzalnih kriterijuma.

Što se tiče menjanja na silu... Crnogorci to i ne rade. Ta dva glasa su postojala i ranije, a oni koji ih nisu koristili do sada, ne moraju ni od sada, jer je po ovom novom standardu prihvatljivo koristiti i "sj" i "zj". Dakle - niko nije primoran da koristi nešto što do sada nije, samo oni koji su te glasove ranije koristili, sada mogu i da ih zapišu. Što je svakako pozitivno.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
K'o sto rekoh, njihova stvar, njihovo pravo... ali definitivno jeste pozitivna vest, jedva cekam da vidim vizuelno resenje na cirilici. ;)
By Ulix
K'o sto rekoh, njihova stvar, njihovo pravo... ali definitivno jeste pozitivna vest, jedva cekam da vidim vizuelno resenje na cirilici. ;)
Da si bacio pogled na uvodni post, možda bi i ugledao to rešenje. :pervert:
Korisnikov avatar
By Super Mario
Drug koji studira lingvistiku u CG a izrazito je protiv DPS (Milo) kaze da je pravopis solidno uradjen i da su ubacena slova pragmaticno resenje.
Korisnikov avatar
By Delete
Originally posted by Shteker
Da li ovo znaci da su se oni odrekli ijekavice?
Da li ovo znaci da forum ne moze spasti na nize grane, kad imamo forumase koji postavljaju i ovakva pitanja? :uljenavatru:
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Da si bacio pogled na uvodni post, možda bi i ugledao to rešenje. :pervert:
Jesam, no treba vremena da se nauci nov jezik, jedva sam im latinicu savladaLA. :lol:
Korisnikov avatar
By svejedno
Dakle - niko nije primoran da koristi nešto što do sada nije, samo oni koji su te glasove ranije koristili, sada mogu i da ih zapišu. Što je svakako pozitivno.
Originally posted by Super Mario
Drug koji studira lingvistiku u CG a izrazito je protiv DPS (Milo) kaze da je pravopis solidno uradjen i da su ubacena slova pragmaticno resenje.

MOguce. Verovatno cak.

..

No, licno bi me prilicno iziritiralo da se śutra probudim i otkrijem da cirilica (odn, srpski jezik, jel) ima jos dva znaka.

Ali lepo kaze Echo, nihova stvar, njihovo pravo, njihov jezik.

..

Sa' ce zemunci (citam, ima ih - planiraju puc ,) da se bace na smisljanje mekog DŽ, a sve da bi lepo, zemunski, mogli pa pisu gospoDŽama ,)

Pa necu ni ja morati da ga pisem, jer ga ne koristim, ali... oni ga koriste. I jos po koji kraj u BGu.

^e, i ovo je bilo maliciozno upotrebljeno - ali najiskrenije, upotrebljeno kao primer.

..

No, i ja sam pragmatican, i sto se mene tice, jedino mi bitno kako sad to da ubacim u CV a da ne pise BH(M)S?

A dace Bog, ima vremena, mozda progovorim i vojvodjanski. Nesto slutim da kosovski vec ne kapiram.
By Ulix
Originally posted by svejedno

No, licno bi me prilicno iziritiralo da se śutra probudim i otkrijem da cirilica (odn, srpski jezik, jel) ima jos dva znaka.
:alikako:

A šta je sa svim ćiriličnim slovima koja se koriste u ruskom i bugarskom, recimo, a nema ih u srpskom? Ili ti specifično smetaju samo slova koja Crnogorci koriste? :)
Korisnikov avatar
By svejedno
Kazem, mene uopste ne pogadja koja slova ce oni da koriste.

..

Mene bi to iziritiralo u 'mom' jeziku. Crnogorski, tako kaze njihov Ustav, nije moj jezik.

Ruski i bugarski ne znam, te me ni to ne interesuje, ne ide mi u CV.

..

Sad cek sec, citam ovaj link by the1, i tesko jeste, al nekako se snalazim sa tim crnogorskim ,)

Zato valjda i ide u CV.
Korisnikov avatar
By 4ndr01d
Ej, ja stvarno hocu to dz.

Kako li bi izgledalo cirilicno? :hmm:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!