[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2754827#p2754827]HalfJack napisao:[/url]http://mic.com/articles/143490/denmark- ... .nUnbMHjFo
Denmark to Become First in World to Drop Classification of Transgender as Mental Illness
Over the rainbow napisao:^
I krenuli smo polako.
Znam da je ovo stari post, ali tek sada vidim.
Ne mislim da je to strašno. Gender Identity Disorder (pre-2007ish termin) ili Gender Dysphoria treba da se klasifikuje tako (kao disorder).
Međutim, dosta ljudi misli da je isti prograšen disorderom pod istim razlozima zašto je do pre 20ak i nešto godina bila homoseksualnost, međutim nije.
Razlozi su potpuno drugačiji i štaviše su "pro" a ne "anti-trans".
Nije disorder zato što je
pogrešno osećati se da si u pogrešnom telu po nekim moralnim načelima štagod, već zato što se rodna disforija manifestuje kroz vrstu anksioznosti i depresije, a to nije
zdravo osećati.
Samim tim je disorder koji ima lek. A taj lek često zavisi od slučaja do slučaja, međutim lek/način terapije
nikad nije da profesionalac trans osobu ubeđuje da ona zapravo nije trans i da treba da se reši toga već doktor sa pacijentom radi na načinima da se ti simptomi disforije smanje ili nestanu.
U 90% slučajeva je to (taj lek) zapravo tranzicija propraćena redovnim odlascima kod psihijatra, i statistički, u velikoj većini slučajeva to "izleči" osobu od Gender Identity Disorder-a iliti rodne disforije tj. time se reši te "dijagnoze" ali je i dalje trans.
Mada, uz sve to, jasno mi je što su i to skinuli sa liste "bolesti" iako to nikad nije bila bolest na taj način.
Verovatno zbog toga što brdo ljudi kojima se ne sviđa ideja o trans ljudima, njihovoj tranziciji i sl. često vole da koriste argument da je transseksualnost zvanično "bolest" i da je time biti trans automatski loše po medicinskim standardima.
A često ne shvataju da psihijatrijske organizacije koje danas stoje iza toga da je Gender Dysphoria bolest su zapravo itekako pro-trans i da
po istim tim standardima trans osoba koja prođe tranziciju (ili pronađe način da zdravo živi bez nje a da u istom trenutku prihvata da je trans) zapravo nije više "bolesna".
Zapravo poslednji put kad je u zapadnom svetu (pa jbt čak i u Iranu (lol it's true)) biti trans bilo bolesno zbog
transfobičnih razloga je mnoooogo davno.
Tako da ovo nije neki progress, već pre "slight adjustment", a imam osećaj uveden jedino da bi transfobične individue prestale da koriste medicinu za backup njihovoj transfobiji iako to tehnički ne mogu da rade decenijama.. explained above