Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Da li je abortus stvar izbora zene?

1.Da, zacet zivot u njoj je njeno vlasnistvo.
27
93%
2.Ne, zacet zivot u njoj nije njeno vlasnistvo.
2
7%
Korisnikov avatar
By belch
Barni, da tvoje drugarice nisu abortirale, jedna bi vodila zivot koji ne zeli, jer su je naterali da rodi protiv svoje volje (mozda bi se odala alkoholu...), imala bi dete koje ne zeli.
Druga bi imala dete al bi bila izbacena na ulicu.

Najbolj nacin za regulisanje broja abortusa je kvalitetno seksualno obrazovanje, al spomeni to ovima sto zagovaraju zabranu abortusa i skocice ko opareni.
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605497#p2605497]bas bleu napisao:[/url]a sta je sa decacima, mladicima i muskarcima?
Pa osvešćenost muškarca se svodi na to da li će da stavi kondom ili ne.

Ako ne želi (većina), onda je lopta opet kod osvećenosti devojke - da li će da ima seks sa njim ili ne (a znam da dosta veza radi po principu: ako ti nećeš, ima ona koja hoće). I onda se opet svodi na to da se devojka sama zaštiti što je u njenom ličnom interesu na kraju.

Ja da sam žensko ja ne bih terao mak na konac i zahtevao strogi reciprocitet: moja osvešćenost za tvoju osvešćenost. Štitio bih se sam i to je to.

Gomila trudnoća se desi zbog toga što se dogovore da je prekinuti odnos jedina mera zaštite koju će da imaju (debili) i tu je ona realno gluplja od njega.
Korisnikov avatar
By Mars
Ako ga je zavalio.

Samo za one čarape i sandale zaslužuje da ga čovek bije, mani što izigrava frajera i šljepa ženu po dupetu.
Korisnikov avatar
By bas bleu
@mars

i vazektomija spada u osvescenost muskarca, npr.

anyway, radi se o tome da je u ovoj temi (kao i svuda uopstalom) diskurs takav da se sva odgovornost prebacuje na zenu jer je ona ta koja ostaje with child i onda je ona ta od koje drzava/crkva/drustvo mora da zastiti nevini plod.
pri cemu se u obzir ne uzima nikakav kontekst muske priviligeije i realne potcinjenosti i zavisnosti u koje (svako) drustvo gura najveci broj zena.
princip moja osvescenost za tvoju je naravno nevidjena glupost i ne mislim da ijednoj zeni ide u prilog da se toga igra. ali me uzasava lakoca sa kojom se sva odgovornost prebacuje na zenu - i sam to opisujes kao "teranje maka na konac" - it is only a figure of speech ali i nije. to govori o kontekstu koji je toliko usao u podsvest svih da se vise ni ne primecuje.
u idealnom svetu svaka osoba ce biti odgovorna za sebe i svoje postupke. ali u idealnom svetu ce decaci i devojcice biti nauceni prvo postovanju i samo-postovanju, ona da je ok reci ne iako ce on preti drugom koja ce da se jebe bez kondoma, on da to nece ni reci, oboje vaznosti zastite ne samo od trudnoce nego i seksualno prenosivih bolesti, svim opcijama zastite koji su im dostupni.
ja najiskrenije verujem da je muskarac podjednako odgovoran za zacece iako je njemu realno dospupan manji broj kontraceptivnih opcija. sta fali osvestiti i muskrace toliko da oni iniciraju razgovor o kontracepciji? zasto je to iskljucivo odgovornost zene?
ne mislim da su muskraci svojom biologijom i psihologijom nesposobni za ovo - jednostavno nemaju potrebu jer ih je hetronormativno, patrijarhalno drustvo oslobodilo svake odgovornosti. koju je ne samo prebacilo skroz na zenu nego je onda jos dodatno stigmatizuje i ogranicava.
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605519#p2605519]Mars napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605516#p2605516]bas bleu napisao:[/url]@mars

i vazektomija spada u osvescenost muskarca, npr.
Spada, koliko i podvezivanje jajovoda kod žena.

A to dolazi u obzir kod reprodukovanih parova koji više ne žele potomstvo - ne bi rešilo najveći broj neželjenih trudnoća.

citam dalje...
not necessarily. dolazi u obzir kod svake osobe koja ne zeli decu uopste. i uvek postoji opcija cryoperservation i za zene i za muskarce ako se nekada predomisle. i to je preuzimanje odgovornosti.

i jos nesto, jel vidis kako imas potebu da odmah vratis sa "ali i zena moze da podveze jajnike"?
Korisnikov avatar
By Mars
Ovo ko neki ugovor da pisemo i definisemo sve klauzule.

DA, dolaze u obzir sve osobe koje ne zele decu - eto i to smo pokrili pa makar se radilo i o promilima.
Ili sad privremena sterilizacija celokupne populacije treba da bude resenje, odgovorno resenje, pored svih ostalih metoda.

EDIT, na konto prethodnog posta: sve se slažem što se opisa situacije i problematike tiče, samo što ja to gledam isključivo na ličnom nivou, ne kao problem polova-šta društvo nameće, šta očekuje, stigmatiše i sankcioniše. Stvarno me briga za društvo.
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605528#p2605528]Mars napisao:[/url]Ovo ko neki ugovor da pisemo i definisemo sve klauzule.

DA, dolaze u obzir sve osobe koje ne zele decu - eto i to smo pokrili pa makar se radilo i o promilima.
Ili sad privremena sterilizacija celokupne populacije treba da bude resenje, odgovorno resenje, pored svih ostalih metoda.

EDIT, na konto prethodnog posta: sve se slažem što se opisa situacije i problematike tiče, samo što ja to gledam isključivo na ličnom nivou, ne kao problem polova-šta društvo nameće, šta očekuje, stigmatiše i sankcioniše. Stvarno me briga za društvo.
pa to je upravo moja poenta.
seksualno i reproduktivno ponasanje svake osobe bi trebalo da bude i ostane isljucivo licno. pri cemu bi svaka osoba trebalo da dobije sve neophodne informacije i pristup svim mogucim opcijama, pa i sterilizaciji i, sto kazu moji divni, slobodoumni irci uzasnuto, abortion-on-demand. i onda mozemo samo da se hope for the best jer smo stvorili osvescene i odgovorne individue koje su u stanju da donesu za sebe najbolju odluku.

ali se umesto toga umesa drzava/crkva/drustvo da to malo regulise i to na stetu zena. fact. te ne moze da nam se jebe sta drustvo kaze.
Korisnikov avatar
By Mars
Ma to za drustvo ako bas hoces da se bavis aktivizmom.

Pa ovde neke klinike imaju policijsku zastitu i svaki cas se neki fanatik zaleti kolima ako su u prizemlju i demolira ih.

Edit: mislim isključivo na stigmu, kad kazem da me bas briga za drustvo, NE zakone koje koji restriktivno regulisu pravo na abortus.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605524#p2605524]bas bleu napisao:[/url]i jos nesto, jel vidis kako imas potebu da odmah vratis sa "ali i zena moze da podveze jajnike"?
Jajovode. Pa zato sto smo nabrajali koje opcije postoje na strani muskarca, i koje na strani zene.

Evo, informisem se: By the beginning of the 21st century, sterilisation had become one of the most popular methods of birth control in the world.

http://www.netdoctor.co.uk/sex_relation ... _women.htm" target="_blank
scout :up:

tema pod kljuc..nema o cemu da se raspreda ovde. Zena ima pravo na abortus, ima pravo da skloni iz sebe parazita, gomilu celija kako god ga nazvali..nije ni bitno.

Niko nema prava da joj uskrati pravo na abortus i odredi da li ce da rodi ili nece. Zivimo u drustvu u kom imati dete ne znaci samo roditi ga vec i odgajati, hraniti, skolovati..a ceo svet je u ekonomskom kurcu.

Ne serite vise
Korisnikov avatar
By bas bleu
Mars napisao:
Jajovode. Pa zato sto smo nabrajali koje opcije postoje na strani muskarca, i koje na strani zene.
ne, ne, ne, ne, ne. ja sam pokusala da napravim balans a ti si imao potrebu da gurnes jos jedan tegic da prevagne jos malo na odgovornost zena.
Korisnikov avatar
By Mars
O, da li moram da te ubeđujem da bih se isto tako poneo da je obrnuta situacija, gurao tegiće u suprotnom smeru ako su činjenice prosto takve, nebitno šta mi je među nogama?
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605536#p2605536]haemoglobin napisao:[/url]scout :up:

tema pod kljuc..nema o cemu da se raspreda ovde. Zena ima pravo na abortus, ima pravo da skloni iz sebe parazita, gomilu celija kako god ga nazvali..nije ni bitno.

Niko nema prava da joj uskrati pravo na abortus i odredi da li ce da rodi ili nece. Zivimo u drustvu u kom imati dete ne znaci samo roditi ga vec i odgajati, hraniti, skolovati..a ceo svet je u ekonomskom kurcu.

Ne serite vise
po cenu da nastavim da serem, tesko da je svetska ekonomska kriza najvazniji faktor zbog kog bi se zena odlucila na abortus.
Korisnikov avatar
By belch
meni je prilično indikativno da borcima protiv abortusa ne pada na pamet da insistiraju na seksualnom obrazovanju mladih, koje bi svakako dovelo do smanjenja abortusa, nego su podjednako revnosno i protiv toga. stoga mi se čini da im seva patka za bebe, nego bi, onako, malo da vladaju, upravljaju tuđim životima, pa čijim nego ženskim.

u srbiji abortiraju i žene u dugim vezama, jer i dalje misle na primer da od pilula rastu brkovi. a glavna kontraceptivna metoda je vera da se eto, neće valjda njoj to desiti.

edit
ne vidim zašto se poteže podvezivanje jajovoda kad je pilula manje invazivna i daleko bezbednija opcija
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605540#p2605540]Mars napisao:[/url]O, da li moram da te ubeđujem da bih se isto tako poneo da je obrnuta situacija, gurao tegiće u suprotnom smeru ako su činjenice prosto takve, nebitno šta mi je među nogama?
hej, ja sam cinik i, kako me bese ono loni zvao, agresivna i militantna feministkinja (something to that effect) tako da... odgovor je da. mislim da je jako bitno sta je svakom od nas medju nogama. tako da neko u zavisnosti od toga sta mu je medju nogama ima ili nema taj luksuz da kaze "a pa to je ok ako hoces da se bavis aktiviznom". :)
Korisnikov avatar
By Mars
Dobro, ti cinik, a ja to sve inzenjerski gledam: ko je kakav sklop, kako sta radi, koji su delovi unutra, kako sta moze da se pokvari i popravi, kakav je ulazni signal a sta je na izlazu.

A i taj navodni luksuz na relaciji genitalije-aktivizam: hoces da kazes da nema muskaraca koji bi se zalagali za isto ono za sta se i ti ovde zalazes? Ja mislim da ima.
Korisnikov avatar
By bas bleu
belch napisao: ne vidim zašto se poteže podvezivanje jajovoda kad je pilula manje invazivna i daleko bezbednija opcija
pa pominje se zato jer je prvo pomenuto da decaci mogu da odrade vazektomiju. it is only fair da se podveze i neki jajovod o istom trosku.
By barni
zena ima pravo i na izbor partnera, na insistiranja na zastiti na stosta ima pravo...pre nego ubije zivot
ali ne, muskarac je kriv, ipak je on kriv nije pazio, trebao je on da misli...ne daj boze da oboje misle

nije za svakoga majcinstvo ili ocinstvo, covek ima pravo da bira sta ce sa svojim zivotom, SVOJIM ne tudjim.

ljudima je dokaz zivota mikrob koji pronadju nekakvom sondom na nekakvoj planeti, istrazuju njegovu inteligenciju, ali im nije dokaz zivota ono sto je zaceto u zeni.To se cak ni ne naziva zivotom dok ne poprimi oblik kakav smo se usaglasili da treba da poprimi da bi smo ga mi proglasili zivotom.

Kako je to neljudski.
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605547#p2605547]Mars napisao:[/url]Dobro, ti cinik, a ja to sve inzenjerski gledam: ko je kakav sklop, kako sta radi, koji su delovi unutra, kako sta moze da se pokvari i popravi, kakav je ulazni signal a sta je na izlazu.

A i taj navodni luksuz na relaciji genitalije-aktivizam: hoces da kazes da nema muskaraca koji bi se zalagali za isto ono za sta se i ti ovde zalazes? Ja mislim da ima.
ok, a kako vi inzenjeri stojite sa drustveno-istorijskim kontekstom?

ja znam da ima. zabrinjavajuce malo. hence the problem.
By barni
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605550#p2605550]belch napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605549#p2605549]barni napisao:[/url]zena ima pravo i na izbor partnera, na insistiranja na zastiti na stosta ima pravo...pre nego ubije zivot
ali ne, muskarac je kriv, ipak je on kriv nije pazio, trebao je on da misli...ne daj boze da oboje misle
ti izgleda ne umeš da čitaš.
na zalost umem

ovde se raspravlja o tome ko treba da podveze jaja

mama i tata se svadjaju ko vise posvecuje paznje detetu a dete ceka da se dogovore
Korisnikov avatar
By Torry
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605497#p2605497]bas bleu napisao:
Torry napisao: Da se devojcice, devojke i zene malo vise informisu o zastitama protiv trudnoce, bilo bi i manje abortusa (pri tom izuzimam slucajeve silovanja)
a sta je sa decacima, mladicima i muskarcima?

naravno, i sa muskima, nisam htela da ispadne da je sve na zenama/devojkama nego pricamo o zenskom polu konkretno

glasam da se uvede pravilo-nista pre braka :plavuso:
Korisnikov avatar
By bas bleu
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605555#p2605555]Mars napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2605551#p2605551]bas bleu napisao:[/url]
ok, a kako vi inzenjeri stojite sa drustveno-istorijskim kontekstom?
Pa ono...prva industrijska revolucija, unapređenje proizvodnje, radnici lomili mašine, ludistički pokret...ali su se nekako svi navikli na progres.
e pa, nikako da stignemo dotle sa abortusom. i zato ja ne mogu a da ne vidim zabranu istog kao jedno od (poslednjih) uporista represije i kontrole muskaraca otelovljenih u drzavi i crkvi nad zenama.
Korisnikov avatar
By Mars
well, buducnost je moguce jos gora (i to bez drzave i religije)

gledah davnih dana jedan film u kome kompjuter, u zelji da postane covek od krvi i mesa, preuzima kontrolu nad kucom, oplođuje zenu i drzi kao taoca, dok ga ne rodi

:sweet:
Korisnikov avatar
By bas bleu
and the computer was a he?
that just proves my point: dok je zena bice i muskih opresivaca. ;)
Korisnikov avatar
By Mars
glas je muski, ALI je rodjena devojcica

i ne mogu sada nikako da ga nadjem a mogao bih da se zakunem da je Devil's Seed u pitanju (zenu igra neka seks bomba iz '70s i ceo film prakticno prica sama sa sobom i sa zidovima...svaka pomoc je dobrodosla)
Korisnikov avatar
By bas bleu
surely only to perpetuate the cycle of oppression (ja mogu ovako do sutra :) )
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!