Nastavak u današnjem broju:
http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/ ... -46022.php
ADAM & STEVA PRODRMALI SRBIJU!
Tekst „Čoveče, vidi pederi“, objavljen juče u Kuriru, izazvao burne reakcije, od onih da „biti gej - nije okej“ do čestitanja na hrabrosti
BEOGRAD - Prodrmali smo Srbiju!
Tekst „Čoveče, vidi pederi“ i fotografije navodnog gej ljubavnog para koji je prošetao Knez Mihailovom usred bela dana, objavljen juče u Kuriru, izazvao je burne reakcije među čitaocina.
Bilo je govora mržnje, ali i odobravanja, bilo je homofoba, ali i homofila... Bilo je i onih koji smatraju da Srbiji treba odmor od gej-lezbijskih tema, ali i onih koji misle da takve ljude treba „pustiti na miru“.
Kurir je samo hteo da pokaže kako se osećaju oni koji su drugačije seksualno orijentisani.
Osude
Izvesna Aleksandra i jedna Ljilja ostavile su na našoj internet stranici kratak komentar: „Da je Bog tako hteo, ne bi na svet poslao Adama i Evu, nego Adama i Stevu“.
Bilo je i duhovitih (ili surovo realnih) komentara: „Imate sreće što su navijači Zvezde i Partizana bili na stadionima, inače biste završili u bolnici“.
„Nemojte pokušavati da od genetske bolesti koju treba lečiti pravite ljude koji hoće neka svoja prava. To je bolest i ne može biti normalno, od toga može doći samo druga bolest i ništa više“ - prokomentarisao je neko sa potpisom „Nešto novo“.
Velja nam je poručio da „u Srbiji, a posebno u Šumadiji, ovi šetati neće sigurno. Hleba će biti i vode, ostalo kako bude, ali pederi se slobodno neće šetati“.
Izvesni čitalac „Bre“ rekao je da biti gej - nije okej: „E pa nije normalno, nigde na svetu, pa ni u EU. Ja živim u Berlinu, koji je možda prestonica pedera, gde je i gradonačelnik peder, ali to ne znači da je normalno! I u Nemačkoj i celoj EU se dogodi da peder dobije štanglu u glavu, ali to ne znači da je svaki Nemac fašista“.
Pohvale
„Odličan tekst i hrabrost insajdera, koji su izveli samo jedan običan, ali za konzervativno društvo opasan presedan. Gejeva je bilo i biće dok je sveta i veka...“, napisao je izvesni Franjo.
Zvanično nam se zahvalio Gej-lezbijski info centar (GLIC):
„Smatramo da je ovaj tekst na jedan originalan način pokazao sa kojim se sve problemima suočava srpska gej-lezbijska populacija u javnom prostoru i koliko je teško hodati u njenim cipelama“, navedeno je u reakciji koju je potpisao Predrag M. Azdejković.
Za našeg čitaoca Mateju K. naš tekst je „najbolja stvar“ koju je do sada video u Kuriru:
„Nisam homoseksualac, ali strašno me iritiraju svi ‘Ijaoo, mi smo Srbi, smrt pederima, kičmu bih mu polomio“ likovi. Čak sam i s nekoliko devojaka imao raspravu o tome. Imam dva ortaka s kojima volim da, u prisustvu homofoba, prosipam gej fore, da šaljemo poljupce. Nema veće zabave. Ulepšali ste mi dan ovim člankom, hvala!“