Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

age of consent

manje od 12 godina
2
4%
12
4
8%
13
3
6%
14
15
31%
15
8
16%
16
17
35%
Korisnikov avatar
By inga
Originally posted by Darling

Najezih se pri samoj pomisli na ovih 13 i 14 'dinica, neka sam konzerva, ali meni je to van mozga, ne znaju, bre, sline da obrisu, vec se seksaju. :doh: Da ne pricamo o iskoriscavanju maloletnika od strane starijih ljudi, zgazila bi ih kao bube na putu. :pljuje:

:up:
Korisnikov avatar
By 2kune
maloljetnici da se jebu isključivo sa svojim godištem od kada hoće pa do punoljetnosti, a kad postanu punoljetni nek rade šta oće... na dušu im i na zakonsku odgovornost...
daklem, te mogućnosti neima u anketi... :placko:
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by Hys.

@Dusan:

Play nice.

Svako ima pravo na svoje misljenje.
Ali nema svako "mišljenje" i niej svako mišljenje jednako validno.

Takođe, ja po tvom principu, ja imam pravo da mi Velboyevo mišljenje bude smešno, zar ne?
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Dušan Maljković

A što neko ko ima 14 godina, a privlače ga stariji (preko 20), ne bi imao pravo da stupi u seksualni odnos sa njim, nego samo sa svojim vršnjakom? Zašto je manje sposoban da se seksualno odluči za nekog drugog, ako je sposoban za svog vršnjaka?

Moralizatorske gluposti. Age of consent staviti na 12, a naglasiti dobrovoljno stupanje u seksualni odnos.
Jer postoji mogućnost da dotični nije dovoljno zreo niti iskusan za svoju dobrobit. Zato, naime, i nije punoljetan. Tj. postoji mogućnost da ga stariji i iskusniji iskoriste i da to izgleda potpuno dobrovoljno.
Ili, da ne moraliziramo, zašto ih sa 12 godina onda ne učiniti punoljetnima?
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by J...

Moralizatorske gluposti. Age of consent staviti na 12, a naglasiti dobrovoljno stupanje u seksualni odnos.

Zasto onda granica ne bi bila 10 - 11 godina? Zasto uopste stavljati granicu?
Zbog potencijalnih zloupotreba i manipulacije decom, koja bi, u slučaju da granice nema, bila izložena "nagovaranju" i rađenju onoga što možda i ne žele, pod pritiskom. Tada bi jedini kriterijum ostao "dobrovoljan odnos", a to je vrlo teško ustanoviti kod izrazito mladih ljudi -- da li je zaista dobrovoljno ili nije. Naravno, tačan iznos granice može biti podložan raspravi -- meni se u ovom trenutku čini da je 12 minimalno prihvatljiva granica ne za mene, nego za zakon koji zavisi u punoj meri od morala svog vremena. U tom kontekstu psihologija mogla bi nam reći kako stvari stoje -- i sa sposobnošću dece da po tom pitanju donose validne odluke, kao i po pitanju njihovog seksualnog sazrevanja tj, sa koliko godina već imamo izražene i relativno definisane seksualne želje.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by 2kune

A što neko ko ima 14 godina, a privlače ga stariji (preko 20), ne bi imao pravo da stupi u seksualni odnos sa njim, nego samo sa svojim vršnjakom? Zašto je manje sposoban da se seksualno odluči za nekog drugog, ako je sposoban za svog vršnjaka?

Jer postoji mogućnost da dotični nije dovoljno zreo niti iskusan za svoju dobrobit. Zato, naime, i nije punoljetan. Tj. postoji mogućnost da ga stariji i iskusniji iskoriste i da to izgleda potpuno dobrovoljno.
Ili, da ne moraliziramo, zašto ih sa 12 godina onda ne učiniti punoljetnima?
Ali onda nije dovoljno iskusan da odabere bilo koga, bez obzira na godine.

Ovo što ti kažeš o potencijalnoj zloupotrebi i ja kažem na drugom mestu, pogeldaj. A punoletstvo podrazumeva više od seksualnosti -- konkretno, ravnopravnu participaciju u političkoj zajednici i ima veze i sa završavanjem srednje škole tj. dobijanjem određenog nivoa znanja koje se smatra da obezbeđuje relativno dobru funkcionalnost individue u društvu. Možemo i naravno i tu polemisati o spuštanju granice, ali treba uvideti da to nisu iste stvari -- age of consent i punoletstvo.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ajde nek sam ja neobjektivna po ovom pitanju...i jesam....nisam u stanju da se izmestim...gledam ih svaki dan, jel'te....

ne bi bilo zgoreg pogledati skolske fotografije kad smo imali toliko godinica....6 razred...
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by 2kune

maloljetnici da se jebu isključivo sa svojim godištem od kada hoće pa do punoljetnosti, a kad postanu punoljetni nek rade šta oće... na dušu im i na zakonsku odgovornost...
daklem, te mogućnosti neima u anketi... :placko:
Ali šta ako ih svoje godište ne privlači, nego ih privlače stariji? Ako su u stanju da odluče da žele da imaju seks i ako se ta odluka smatra validnom sa pozicije odraslih jer su sada " odvoljnozreli" i imaju dobar uvid u to što žele (a više ih nije lako manipulisati), zašto onda njima postavljati starosna ograničenja?
Korisnikov avatar
By 2kune

Ali onda nije dovoljno iskusan da odabere bilo koga, bez obzira na godine.

Ovo što ti kažeš o potencijalnoj zloupotrebi i ja kažem na drugom mestu, pogeldaj. A punoletstvo podrazumeva više od seksualnosti -- konkretno, ravnopravnu participaciju u političkoj zajednici i ima veze i sa završavanjem srednje škole tj. dobijanjem određenog nivoa znanja koje se smatra da obezbeđuje relativno dobru funkcionalnost individue u društvu. Možemo i naravno i tu polemisati o spuštanju granice, ali treba uvideti da to nisu iste stvari -- age of consent i punoletstvo.
Interesantna je činjenica da jedan gay teoretičar i aktivist praktičar odjednom zaboravlja koliko je rodna uloga i seksualno ponašanje sofisticiran i kompliciran te sveobuhvatan konstrukt društva. Ako maloljetnik nije dovoljno zreo da sam može savladati društvo, zbog čega je dovoljno zreo da savlada njegov najperfidniji konstrukt? Jer mu je kurac ispljunuo prve spermiće ili joj je vagina prokrvarila? Seksualnost je mnogo složenija za naučiti od participacije u političkoj zajednici ili dostizanja određenog nivoa znanja.
No, mladi se negdje moraju učiti da bi se naučili. Otud nek uče jedni na drugima i jedni s drugima. Isti su nakot i približno istog razvoja. Retardirane među njima valja da štiti zakon o socijalnoj skrbi. Naravno, ostavljam mogućnost da oni među njima koji vole starije sa starijima i stiču iskustva ali isključivo ako se to provodi pod stručnim nadzorom i ako struka vidi ćara u tome. Zakonodavac mora prije svega misliti na sigurnost a psihologijai pedagogija nek misle na optimalnu dobrobit.
Mislim da itekako jesu iste stvari, odnosno trebale bi biti. Pače, seksualnu punoljetnost teže je savladati od one društveno prihvaćene. Inače, i ona je društveno prihvaćena kakva jest u kulturi zatomljivanja seksualnosti.
Korisnikov avatar
By 2kune

Ali šta ako ih svoje godište ne privlači, nego ih privlače stariji? Ako su u stanju da odluče da žele da imaju seks i ako se ta odluka smatra validnom sa pozicije odraslih jer su sada " odvoljnozreli" i imaju dobar uvid u to što žele (a više ih nije lako manipulisati), zašto onda njima postavljati starosna ograničenja?
Nek sačekaju 18 godina i dokažu zrelost čekanjem. :sudija: Jer nisu dovoljno zreli. :P
Korisnikov avatar
By m..
13 sa maloletnim partnerom i 16 sa punoletnim partnerom (jel ima ono starii punoletnik, osoba iznad 21, i tako to).

Ako treba da obrazlozim, treba napraviti razliku, ako nista zbog onog klinca koji se dobrovoljno ljubavisao sa vrsnjakinjom, koja se dorovoljno ljubavisala sa njim, i onda ga neko optuzi za silovanje jer u zakonu to tako stoji, a ovo 16 sa punoletnicima da ne bi cika davao bonu, vozio u bmw-u ili izdrzavao porodicu (ekshli cula sam za slucaj da se klinka od 14 zabavlja sa likom od 50-tak, a roditelji ohrabruju jer zive u bedi, nemaju posao, imaju jos par sitne dece, a ovoj im uturi 200-300 evra tu i tamo - aha smrdi na prostituciju).
Korisnikov avatar
By nsc
ja sa 13 prvi put sa 18-godisnjom devojkom
sa 14 sa 19-godisnjim momkom, na moje insistiranje
sve je to previse diskutabilno i za zakonodavce, a ne za ovaj forum, svaki slucaj je slucaj za sebe
Korisnikov avatar
By nsBeckie
Originally posted by nsc

ja sa 13 prvi put sa 18-godisnjom devojkom
sa 14 sa 19-godisnjim momkom, na moje insistiranje
sve je to previse diskutabilno i za zakonodavce, a ne za ovaj forum, svaki slucaj je slucaj za sebe
ja sa 15 prvi put sa 23-godisnjim momkom... i niko me nije primorao, bilo je absolutely consentual - jbg, svako sazreva na drugaciji nacin i svojim sopstvenim tempom - jako zeznuta tema... slazem se da treba zastititi decu, ali im treba i dati odredjenu slobodu da se razvijaju na svoj nacin (btw, moji roditelji su znali za tu vezu, i znali su da imamo seksualne odnose - mozda im se to nije dopadalo, ali nisu mi ni zabranjivali, samo su me savetovali da se pazim - safe sex i to)
By mythe
Originally posted by Vel boy
Originally posted by Darling

Najezih se pri samoj pomisli na ovih 13 i 14 'dinica, neka sam konzerva, ali meni je to van mozga, ne znaju, bre, sline da obrisu, vec se seksaju. :doh: Da ne pricamo o iskoriscavanju maloletnika od strane starijih ljudi, zgazila bi ih kao bube na putu. :pljuje:
:up:

i molim da me ne napadate/ju :) shto cu ponoviti ono shto sam vishe puta vec bio rekao o ovoj tematici:

mislim da bi bilo poshteno da je dozvoljeno samo deci tinejdzerima/kama vrshnjacima da stupaju u seks. odnose (izmedju 14 i 18 godina: i to konkretnije 14 godishnjaci/kinje sa 14-godishnjacima/kinjama, 15 godishnjaci/kinje sa 15-godishnjacima/kinjama i tako sve isti koncept do 18 godine, otkada bi trebalo biti dozvoljeno stupanje u seksualni kontakt samo medju omladinom izmedju 18 i 21-e godine ).

Tek s 21-om godinom zivota bi bilo poshteno tretirati osobu kao totalno odraslu te svakako slobodnu da stupa u seks. odnose sa bilo kime IZNAD napunjene 21 godine.

shto se tiche opcija za glasanje, sve su neprihvatljive jer su- preniske pa svakako da nisam glasao niti cu. :)
slobodno stupanje u seksualne odnose tek sa 21 godinu? Ajme, 'prijatelju' moj, pa ti si bas konzervativan :D sigurno je to uticaj konzervativno-hriscanske drzave u kojoj zivis ;) sva sreca da je u dobroj staroj Europi drugacije, pa je u najvecem delu zemalja EU donja granica 16 a ima i onih gde je ta granica 14 godina :)
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by mythe

slobodno stupanje u seksualne odnose tek sa 21 godinu? Ajme, 'prijatelju' moj, pa ti si bas konzervativan :D sigurno je to uticaj konzervativno-hriscanske drzave u kojoj zivis ;) sva sreca da je u dobroj staroj Europi drugacije, pa je u najvecem delu zemalja EU donja granica 16 a ima i onih gde je ta granica 14 godina :)
Naprotiv!
Apsolutno nikakvog uticaja konzervativnog americhkog right wing-a nema kod mene! pa, americhki (i ne samo americhki, svi ostali konzervativni desnichari su isti- licemerni) right-wing je vrhunac licemerja pri chem oni jedno govore, drugo rade, trece misle....peto hoce... itd....
konzervativni hrishcanizam bash kao i isti takav islamizam i ortodoksni judaizam su heteroseksistichni i hetero-mushki shovinistichki. dakle, oni su u sluzbi zadovoljavanja heteroseksistichkih mushkih nagona te obezvredjivanja svakog drugog (zena, gejeva, dece.....). Dok konzervativni religiozisti laprdaju o tzv. moralu (chitaj- heteroseksistichki "moral" skrojen da udovoljava besovima shovinistichkih heteroseksistichkih i homomrzilachkih mushkaraca) time dozvoljavaju pa i ohrabruju pa i vrshe sav objektivni nemoral. To je sve SUPROTNO od onog za shta se JA zalazem.
Ja sam univerzalni moralista koji prvenstveno brine o dobrobiti drushtveno oslabljenih (zena, gejeva, dece). kroz to mogu biti samo right wing's WORST NIGHTMARE!

kontash li konachno, mythe?
Korisnikov avatar
By svejedno
^ boze, VB, sve to nema veze sa tim sto ti je ovaj stav prilicno konzervativan.

..

To je termin. Nije nuzno povezan sa right wing akcijama.
Korisnikov avatar
By Tungi
Ja sa 6 sa drugom od 6..

et toq

:snob:
Korisnikov avatar
By Vel boy

@Dusan:

Play nice.

dakle, on tj. D.M. bi da oduzme meni pravo na mishljenje i stav? :pucaodsmeha:
mislim da bi moderacija i administracija foruma trebala malo kritichki analizovati ovakav nedopustivo agresivan, disrespectful i nipodashtavajuci pristup forumskim diskusijama od strane druga Dushana Maljkovica.

Takođe, ja po tvom principu, ja imam pravo da mi Velboyevo mišljenje bude smešno, zar ne?
D.M. je chlan problematichne klape forumasha bez chijeg prisustva mislim da bi forum dobio na kvalitetu, pa me ne chudi njegovo "karakterisanje" mog mishljenja i mojih postova.
no, zabrinjavajuca je tek drskost D.M. shto i pored moje molbe da me se poshtedi napada, on jurisha ofenzivno.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by svejedno

^ boze, VB, sve to nema veze sa tim sto ti je ovaj stav prilicno konzervativan.

..

To je termin. Nije nuzno povezan sa right wing akcijama.
ali, poshtovani svejedno, mislim da termin konzervativan za mene nije bash ispravan. jer shta ja konzerviram a shto je u stanju stvari ljudskih drushtava? pa, neshto ne vidim shta, jer se ja upravo borim da dodje do poshtenih, univerzalno-moralnih PROMENA u cilju bolje dobrobiti za zene, gejeve i decu, time NE generalizujuci NITI ugrozavajuci sve mushkarce pa NI sve hetero-mushkarce, samo ONEMOGUCAVAJUCI da obesni mushkarci (koji mogu biti i hetero i homo i bi, ali chinjenichno vecinom jesu hetero, izvini) iskoriste, povrede, ponize, obeshchaste..... zenski pol, gejeve, decu.
dakle, samo se moze reci za mene da sam za univerzalni i poshten moral, moral koji se NE ogranichava na heteroseksualnost i koji NIJE protiv neheteroseksualnih orijentacija per se, VEC se bavi pitanjem SHTA neko radi i S KOJIM CILJEM, a ne KO (da li hetero, gej, bi, trans).
to je sve vrlo, vrlo razlichito pa i SUPROTNO od socijalnog konzervativizma bilo gde, socijalnog konzervativizma koji je svugde na svetu skrojen tako da slavi heteroseksistichkog, shovinistichkog mushkarca kao Boga i vladaoca na Zemlji kojem sve ili skoro sve treba biti podredjeno te zadovoljeno.
Ja se protiv tog socijalnog konzervativizma upravo borim!

shvatash?
Korisnikov avatar
By svejedno
Jasno.

..

Samo kazem da ti je OVAJ STAV i po mojim merilima konzervativan. Mislim da pravis gresku sto taj izraz povezujes sa politickom ...opredeljenoscu.

..

-- DAkle, ne kazem da si ti licno konzervativan cjo'ek, samo mislim da ti ovaj stav jeste. --

..

Siguran sam da i ja, prilicno nemoralan covek po nekim tudjim merilima, imam neke konzervativne stavove - po istim merilima.
Korisnikov avatar
By Vel boy
pa, izvini, svejedno, ali to se onda kaze za moj stav da je univerzalno i poshteno moralan za razliku od heteroseksistichkog tzv. morala socijalnog konzervativizma, ne konzervativan.
shto se tiche politichke "opredeljenosti" opet izvini ali to je vec nametnuto politichki opredeljenim stanjem stvari u drushtvima na ovom svetu. samo biram prema svakom (tj. bilo prema zenama, gejevima, deci, heteroseksualcima (bilo mushkim ili zenskim)) poshtenu i univerzalno medjusobno respectful i jednaku politichku opredeljenost. to je vishe za nazvati zapravo socijalno liberalno sa klarifikacijama koje daju i feministichki i moralni gej pokreti, ne konzervativno.
Korisnikov avatar
By Mr Dee
pitanje za Vel boy-a: sa koliko si godina ti prvi put imao "sex"?
Korisnikov avatar
By 2kune
Napisat će ti čim se dogodi. Budi strpljiv. Fino sjedi i čekaj. :hekla:
Korisnikov avatar
By 2kune
pa dobro... Nije ni tada sve izgubljeno... Ako imaš volje, reinkarniraj se u nešta mlado i kreni u istraživanje... Samo požuri, ni objekt tvog istraživanja nije više u cvijetu mladosti... :giggle:
Korisnikov avatar
By Njuskalo
14

Sve preko je besmisleno kasno, pre toga su deca ipak samo deca. Ma, i posle su, ali imaju pojma o seksu.
Korisnikov avatar
By Hys.

@Dusan:

Play nice.

lol

Kada bih otisla malo dalje i izrekla misljenje da su osobe a, b, c kreteni i glupi, i to bi bilo moje misljenje.

Ali bi bilo i sankcionisano pravilnikom.

NemojMe sofizma iz rukava, mozes ti to bolje :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!