Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Kao što su nacisti nekada tražili da Jevreji odustanu od svojih specifičnosti i integrišu se, tako Vel boy sada to traži od emigranata, ponavljajući argument koji danas obilato koriste (ultra)desničari diljem Evrope -- da, mogu "oni" da dođu, ali moraju da se ponašaju evropski, kao mi! Vrlo je zabavno videti kako oni i Vel boy ne operišu elementarnim shvatanjem multikulturalizma -- upravo on omogućava (ili bi trebalo da to čini) da svaka zajednica zadrži svoju kulturnu specifičnost tj. da je niko nasilno ne integriše, a da koegzistiraju nenasilno u tom okviru. Ako Evropa navodno pretenduje na multikulturalnost, onda tako i treba da bude -- ili Vel boy misli da su kineske koliko i gej četvrti opasnost za liberalni projekat koji, podsetiću ga, dozvoljava i mogućnost izolacionizma (uslovnog) samo ako to pojedinci ili grupe odaberu?
Korisnikov avatar
By Vel boy
'ajde, da sam prgav i/ili da te ozbiljno shvatam, sada bih mogao da ti prijavim ovaj post gde monstruozno lazesh o meni.

dakle, ne!
ja sam jasno i glasno rekao koji i kakvi imigranti ne bi trebalo da budu pozeljni- samo oni ekstremni (ali nazalost takvi nisu malobrojni) koji su zatucani plemensko-konzervativistichkim "normama porodichne chasti", ugovorenih brakova, prebijanja zena, dece, prisilnih npr. obrezivanja curica, krvnih osveta...... i ostalim nasilnim manifestacijama njihovih ultradesnicharskih tzv. obichaja. o homomrznji i heteroseksizmu takvih zatucanih od imigranata- da i ne govorim. chak se oni drznu da napadaju i ubijaju sami i sopstvenim rukama evropske (a josh vishe i iz njihovih dotichnih etnija) gejeve. kao i terorizam. dabome da TAKVI od imigranata ne bi trebali biti dobrodoshli!
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Vel boy, pa ti si pravi rasista! A zašto su samo emigranti tj. oni van Evrope zatucani? Dakle, neonacisti iz Rusije su poželjan emigracija, a ovi drugi nisu? I kako ti to proveravaš kakve stavove imaju emigranti u odnosu na svoju kulturnu tradiciju? Multikulturalizam isključuje nasilje prema drugim zajednicama, kao što sekularni zakoni isključuju mogućnost onoga o čemu ti govoriš -- dakle ne možeš u Evropi prebijati nekoga nekažnjeno jer ti je to tradicija. Naravno, taj pojam jeste problematičan, ali ga tako razumeju u Evropi, pa prema tome ne možeš da nekome zabraniš emigraciju jer je homofobičan sve dok je to njegova privatna stvar ili pretpostavka da je takav jer dolazi odakel dolazi -- nisi li se ti zalagao za pravo da privatno mrzimo koga želimo sve dok to ne ispoljavamo?
Korisnikov avatar
By Loni
Pazi Duško ja nisam rekao da bi se sistem na zapadu srušio ako bi došli emigranti.
Rekao sam da bi se srušio ako bi došlo u velikom broju i iza toga stojim.

Da se UE otvori prema Indiji i da dopusti Indijcima da se doseljavaju kako se kome ćefne bez ikakve provere i zaustavljanja na granici, pazi šta bi se desilo...
Od 1 170 000 građana Indije, njih bar 245 miliona bi poželelo da dođe, a Evropska Unija ima 490.

Dakle EU bi se prepunila preko noći tom ogromnom cifrom i tako bi se urušila jer ne bi znala šta sa tim stanovništvom da radi. Ne bi imala posla ni za 10 deo, a ostali na ulice, na periferije. Nije reč o dobroj ili lošoj volji. Jednostavno se nema.

Naveo sam primer gazde, koji ima samo 2 sobe za iznajmljivanje, a njih 25 se prijavilo za podstanare.

Francuska je primila toliko koliko može, a to je 7-8 miliona zasad i to je trenutno najveći domet.
Primaće i dalje, ali ljude za koje se proveri da li su nekad bili šverceri, narko dileri, da li su bili osuđivani, da li imaju određenu struku, koja je u Francuskoj potrebna.

Ja mislim da se oni ponašaju verlo korektno.

Ta kolonijalna vremene su prošla. Francuska je odavno dala nezavisnost svojim bivšim kolonijama. Alžiru 1962. Ostalima tokom pedesetih i šesdesetih.
A nastavila je da napreduje i poslet tog perioda.

Dakle to da su zemlje zapada napredovale samo zahvaljujući iscrpljivanju kolonija je najčešće komunistički mit.
Napredovale su pre svega jer imaju odličan sistem, dobro organizovanu ekonomiju u državi i zato jer mnogo rade.

Imaš slučajeve u Africi da su mnoe zemlje mnogo gore od kako su nezavisne. Zimbabve i Južna Afrika konstanto beleže pad standarda i porast korupcije, od kako im sistem ne organizuju Englezi, već su prepušteni sami sebi i svojim elitama.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
A na osnovu kog istraživanja ti znaš da 245 miliona Indijaca želi da emigrira u Evropu? To je vrlo egzaktna cifra, a ja verujem -- znajući tvoj nastup na forumu, kao i sklonost neutemeljenim generalizacijama -- da si ti onako odokativno zaključio o kojoj je cifri reč samo da bi podržao svoj argument. Dakle, ili neko sociološko istraživanje koje potvrđuje tu cifru ili se naprosto mani jednom za svagda takvih procena -- kakav ti to naučni uvid imaš u Indiju pa možeš da proceniš koliko miliona želi da je napusti?

Drugo, nisi mi odgovorio -- čime bi došli ti Indijci do Evrope i gde bi se iskrcali? Znaš li koliko je stanovništvo Indije siromašno i da nema novac da prosto "doleti" do Evrope? Da li je iskustvo priključenja istočnih zemalja -- gde se sličan scenario najavljivao -- pokazao da neečć doći ni do kakvih velikih lomova ekonomije u zapadnom delu. I konačno -- da li smatraš da će milion Srba koji imaju pasoš ilegalno emigrirati nakon ukidanja viza? I da li uopšte razlikuješ pojmove slobode kretanja bez viznog režima i emigracije?

Nigde nisam rekao da su zapadne zemlje napredovale isključivo ekploataciji kolonija, ali je to u jednom -- imperijalnom periodu -- odigralo ključnu ulogu u akumulaciji bogatstva. I da je to vrlo nepravedno, a i cinično -- da sada kada ti ekploatisani traže deo kolača ti vičeš "A, ne ne...". Dobro organizovana ekonomoja zapada zasniva se i dalje na neokolonijalnoj eksploataciji, kao i klasnoj unutar samih tih društava, tako da se ispod tog eufemizma koji ti postavljaš kao nešto neupitno progresivno krije najgora diskriminacija. Uostalom, to nije samo karakteristika zapada, primeri upravo Japana, Indije i Kine nam pokazuju kako to može i na istoku -- možda još i efikasnije, u formi onoga što Žižek zove "azijski kapitalizam".

to što tvrdiš da je u Južnoj Africi nakon aparthejda gore -- to je zaista strašno. Ti misliš da ekonomija zasnovana an robovlasništvu ima bilo kakvo, pa i ekonomsko opravdanje? NAravno da ekonomija zavisi i od državne organizacije, ali kada je neko godinama ekploatisan, onda, nakon povlačenja kolonijalista, nužno prolazi krizni period, jer se čitava struktura sistema upravljanja menja, a to da neke države ne mogu da se efikasno organizuju po zapadnom modelu je r su "primitivne", to je čist rasistički model i opravdanje za kolonijalizam. Pitanje je da li oen nužno moraju da izgeldaju kao zapadne države i zašto se zapad nameće kao reper u oceni progresivnosti.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Dušan Maljković
Vel boy, pa ti si pravi rasista! A zašto su samo emigranti tj. oni van Evrope zatucani? Dakle, neonacisti iz Rusije su poželjan emigracija, a ovi drugi nisu? I kako ti to proveravaš kakve stavove imaju emigranti u odnosu na svoju kulturnu tradiciju? Multikulturalizam isključuje nasilje prema drugim zajednicama, kao što sekularni zakoni isključuju mogućnost onoga o čemu ti govoriš -- dakle ne možeš u Evropi prebijati nekoga nekažnjeno jer ti je to tradicija. Naravno, taj pojam jeste problematičan, ali ga tako razumeju u Evropi, pa prema tome ne možeš da nekome zabraniš emigraciju jer je homofobičan sve dok je to njegova privatna stvar ili pretpostavka da je takav jer dolazi odakel dolazi -- nisi li se ti zalagao za pravo da privatno mrzimo koga želimo sve dok to ne ispoljavamo?
i dalje provocirash i bezuspeshno i lazno intrigujesh, Dushko kratkoushko.

dakle, GDE sam ja rekao da su neonacisti iz Rusije pozeljna imigracija, zivota ti miloga????????????????
naprotiv, u one ekstremne od imigranata sam mislio i na ruske ili bilo koje istochnoevropske ili bilo koje sveevropske neonaciste, ultradesnichare itd...... nikakve nema evropsko-geografske predodredjenosti za neonaciste, ultradesnichare, to se samo u tvojoj glavi javlja.
dapache.
a, shto se tiche proveravanja i testiranja, e, da- to trebaju evropske imigracione sluzbe da rade. da razluche progresivno nastrojene, humane, poshtene (a u njihovim domicilnim zemljama diskriminisane, progonjene) imigrante na jednoj strani od ultradesnicharskih imigranata koji imaju zle namere za savremena evropska drushtva, na drugoj strani.
izvini/te, ali i ja sam morao proci sve moguca i nemoguca proveravanja i testiranja od strane imigracionih sluzbi ovde da bih uselio u Ameriku. s tim, shto nazalost, i shto me najvishe boli, americhke imigracione sluzbe su pochesto bias-ovane tako da preferiraju heteroseksistichke konzervativne imigrante, a ja sam morao kriti da eto sluchajno nisam heteroseksualac.
Multikulturalizam isključuje nasilje prema drugim zajednicama, kao što sekularni zakoni isključuju mogućnost onoga o čemu ti govoriš -- dakle ne možeš u Evropi prebijati nekoga nekažnjeno jer ti je to tradicija. Naravno, taj pojam jeste problematičan, ali ga tako razumeju u Evropi, pa prema tome ne možeš da nekome zabraniš emigraciju jer je homofobičan sve dok je to njegova privatna stvar ili pretpostavka da je takav jer dolazi odakel dolazi -- nisi li se ti zalagao za pravo da privatno mrzimo koga želimo sve dok to ne ispoljavamo?
Ti mene onda uopshte nisi dobro shvatio (nisi hteo da dobro shvatish), kao i obichno!
Dabome, da Multikulturalizam isključuje nasilje prema drugim zajednicama, kao što sekularni zakoni isključuju mogućnost onoga o čemu ja govorim --
ali, premnogo puta, ako se ne varam, se nazalost bash deshavaju one stvari o kojim sam govorio shto moze i zna otvoriti klopke u kontekstu kako se postaviti prema onim stvarima- ako evropljani primene te zakone multikulturalizma i sekularizma bivaju nazivani rasistima, arogantnim anti-treci-svet-ovcima, "ne poshtuju tudje tradicije"........, a ako se ne zamere onim zatucanim desnicharskim ekstremistima od imigranata- onda ne primenjuju zakone sopstvenih savremenih evropskih drushtava i ostavljaju u pogibelji one imigrante koji su zapravo pobegli od onih zatucanih desnicharskih ekstremista (u njihovim zemljama), i gle, ne lezi vraze, i u Evropi bivaju okruzeni opet njima.
e, da bi se te klopke i shkripci sprechile u startu, treba razluchiti koji i kakvi su imigranti prihvatljivi za savremene vrednosti, a koji, nazalost, nisu.

dabome, da homofobichni imigranti se trebaju jednako tretirati kao i svi ostali, ali puno puta homofobichari ne drze tu homofobiju/homomrznju samo za njihovu privatnu stvar.
npr. muslimanska gej organizacija al-Fatiha i Salaam je/su ugrozena/i i preti joj/im se teroristichki upravo od strane islamistichkih fundamentalista organizacije "al-muhajirun"- koja je bazirana- pogodi gde- u London-u!! Ja pitam- zashto ako Multikulturalizam isključuje nasilje prema drugim zajednicama, kao što sekularni zakoni isključuju mogućnost onoga o čemu sam prichao-- i otkud to da su ti "al-muhajirun" kao prvo i ugoshceni u London-u te josh imaju nerava da teroristichki prete smrcu gej muslimanima?? i sve to dok iranski gejevi (kojima je najizvesnije zivot totalno ugrozen u Iranu) bivaju ili nikako ili vrlo teshko prihvaceni za imigraciju u toj npr. Engleskoj.
i homomfobichari/mrzioci ne staju ni na pretnjama i proganjanju njihovim/ih uslovno recheno istovernim/ih gejev(ima)a, vec se usudjuju josh da to isto rade i ubijaju i evropske domicilne gejeve!!
tu nema ni logike, a kamoli poshtenja!
Korisnikov avatar
By Vel boy
@ maknuti mythe-ov post,
da, samo Tursku ne treba otudjiti vec okuraziti progresivne i sekularne Turke da se uvek suprotstave svim islamistichkim fundamentalistichkim inicijativama, tako da toj islamistichkoj fundie pashchadi izbijemo svaki argumenat kako Evropa toboze ne pravi razliku medju muslimanima. Treba upravo praviti OGROMNE razlike medju muslimanima tj. sekularno i progresivno nastrojene tretirati pozitivno i poshteno, a islamiste suzbiti! znachi, imigraciju iz npr. muslimanskih zemalja (ili bilo kojih drugih zatucano-desnicharskih konzervativnih zemalja s tzv. tradicijama suprotnim od savremenih evropskih) ne treba onemoguciti vec ju treba strogo razluchiti ko, zbog chega i zashto moze i treba da imigrira u Evropu, a ko ne. dakle, opet po milioniti put kazem- treba pomoci proganjanim i muchenim progresivnim ljudima iz takvih primitivnih nazadnih zemalja da upravo emigriraju u Evropu, a onemoguciti samo primitivce i nazadnjake.

dakle, ako ti mythe sve muslimane smatrash nuzno nazadnima, islamistima itd...., onda se ne slazemo, jer ja, naprotiv stavljam akcenat na vaznost RAZLUCHIVANJA I KLARIFIKACIJE pojmova i stvari u svemu, pa i u temi muslimani.
uz to, opet ponavljam, ni hrishcanistichki fundamentalisti (bili oni pravoslavni, rimokatolichki, konzervativno-protestantski) nisu nishta manje zlo i opasnost. da li se ti slazesh i s ovim, mythe?

i, opet, poenta je da svaka nacija, rasa, vera.... itd. treba najpre da suzbija desnicharski ekstremizam i verski fanatizam unutar same sebe. dakle, konkretno u ovom sluchaju, Jeremicu bi bilo bolje da se ozbiljnije pozabavi suzbijanjem pravoslavnog fundamentalizma, velikosrpskog nacionalizma i shovinizma ( Jandrokovicu isto sve to pandanski za hrvatski narod, boshnjachkim ministrima vanjskih poslova opet isto sve to pandanski za boshnjachki narod, albanskim ministrima vanjskih poslova opet isto sve to pandanski za albanski narod), umesto shto daje ocene o Turskoj.
Korisnikov avatar
By Loni
Duško, nemoj me držati za cifre.
Govorio sam uopšteno. Uzeo sam jednu petinu Indije i pretpostavio da bi želeli da je napuste (ako ne i više).
Ja jednostavno govorim o opravdavanju želje neke zemlje da ne primi svakog.

Nijedno preduzeće ne prima prekobrojne, nijedan stanodavac. Država proračuna koliko joj treba radne snage i primi.

Nemačka i Francuska primaju sve više jer etničke Nemice i Francuskinje rađaju sve manje. Pošto mladosti manjka, stare gospođe i gospodu nema ko da čuva. Nema ko da radi da bi se izlilo u taj penzioni fond.
No ve to u okviru određenog broja.
Računica o isplativosti je majka Mara i ne vidim alternativu.

Ma naravno da prezirem aparhejd, ali to nije razlog da sad pravdamo revanšizam.
Nije razlog da pravdam maltretiranja belaca u Zimbabveu, kojima se bez ikakve dozvole oduzimaju imanja i koji se proteruju iz Zimbabvea.
Oni dakle ispaštaju zbog grehova pradedova i dedova.
Ako smo bili protiv revanšizma posle 5.oktobra ne možemo ga podržati ni u afričkim državama.
Mugabeov režim trenutno najviše proganja belce i homoseksualce.
Da živim u Zimbabveu, bio bih duplo diskriminisan.

Ništa iz prošlosti ne može biti opravdanje za lošu situaciju u sadašnjosti i bezrazložni revanšizam.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Originally posted by mythe

da, Europa je puna upravo tih kategorija imigranata, i sto je najgore ne samo da oni ne zele da se prilagode na nase norme i vrednosti, nego ocekuju od nas da se mi prilagodima njima :s ...i jos gore, cak i njihove vlastite sunarodnike koji zele da se uklope u zapadni nacin zivota, bojkotuju, izoliraju, a u ekstremnim slucajevima i ubijaju (dva slucaja iz Nemacke - afganistanski brat ubio sestru jer je "postala kao nemacke devojke - kurva" (a za njega kurva je znacilo to sto je nosila haljinu i sminkala se) ili turski otac ubio sina kada je saznao da je gay).

Dalje, njihova prodkutivnost (radjanje dece) se moze porediti sa shiptarskom na Kosovu, u zadnjih 20 godina se broj muslimana u Europi drasticno pogorsao i krajnje je vreme da se nesto ucini, jer drugacije moze biti kasno. Zato je nuzno donosenje veoma rigoroznih imigracijskih zakona za zemlje izvan 'zapadne hemisfere (EU+SAD+Australija+ostale zemlje Europe izuzev Turske naravno), koje bi prakticki imigraciju iz tih zemalja ucinila nemogucim. Jedino tako mozemo zaustaviti to zlo i sacuvati nas sistem vrednosti, koji se temelji na ljudskim pravima i slobodama, jednakosti muskarca i zene, jednakosti svih ljudi bez obzira na rasu, pol, versko uverenje, seksualnu orijentaciju, na demokraciji, na vladavini prava i trzisnoj ekonomiji.
Pitanje za moderaciju -- da li je ovo Stormfront forum ili Gay-Serbia.com? Polako počinju razlike da blede -- mislite o tome!

Kada, dakle, otac Nemac ubije svog sina zato što je gej onda to niko ne povezuje sa nemačkom tradicijom i kulturom, ali kada to uradi Turčin, e onda je to akt "niže kulture", "islamskog fundamentalizma" itd, tako da dolazi do povezivanja akta sa nacijom/verom. Slično je kada muškarac siluje devojčicu -- svi su zgroženi aktom, ali kada muškarac siluje dečaka, onda je odmah to "homoseksualni akt", deo "gej perverzija" i sl. Drugim rečima, uvek postoji diskriminativna generalizacija za već diskriminisane grupe u čijem okviru se desi moralno neprihvatljiv akt. Tužno je da pripadnici jedne manjine to ne vide kada su u pitanju pripadnici druge.

I kakve veze ima što se broj muslimana povećao? Oni su ravnopravni stanovnici multikulturne Evrope tj. tako bi trebalo da bude, kao što su Albanci bili građani Srbije, nažalost ne baš ravnopravni. Upravo je tolerancija "evropska vrednost", te u okviru multikulturalizma pravo da se zadrži sopstvena kultura/tradicija (pod uslovom miroljubive koegzistencije -- taj uslov narušavaju neki, ali ne svi, i ne samo muslimani). Ne vidim koja je evropska vrednost ugrožena od strane narastajućeg broja muslimana, kao što ne vidim nikakv problemd a oni u budućnosti budu većina, pa i da im u tom kontekstu "pripadne" Evropa -- demokratija je navodno temeljna ervopska vrednost, pa neka vlada većina.

Ono što je pravo pitanje jeste kakva je položaj muslimana tj. koliko su oni diskriminisani. Moj odgovor je da je taj položaj loš -- zabranjuje im se nošenje tradicionalne odeće u škole, nisu adekvatno politički reprezentovani, uglavnom su slabije plaćeni i sl, a od kada je krenuo talas antiislamske histerije (od 11. 9) njihov položaj se pogoršao i valja se prisetiti da je bilo direktnih napada na članove njihove zajednice zbog toga. Dakle, pod plaštom nekakve potencijalne ugroženosti Evrope "islamskim zlom" obavlja se stvarna diskriminacija tih ljudi, a pred njih se stavlja iz ultardesničarskih centara izbor -- ili se integriši i prestani da budeš to što jesi tj. odrekni se svog identiteta kao strano telo u evropskom organizmu ili ćeš tavoriti an marginama a konačno i biti zbrisan. Videli smo taj scenario sa Jevrejiam, sada nam naši formuski rasisti to isto predlažu u vezi sa muslimanima.

Užas.
Korisnikov avatar
By Loni
Ček Duško, na stranu tvoja kritika Mythoa, hoćeš da kažeš gore da je gej silovanje prihvatljivije od strejt?
Tako ispada.

Što se tiče zabrane tradicionalne odeće u škole Francuske, postoji zakonski akt u ovoj zemlji, koji to omogućuje.
Naime u Francuskoj maloletnici u državnim institucijama ne smeju da nose verske sombole. Ni krstove, ni polumesece, pa tako ni zareve.
Smatra se da su maloletnici indoktrinirani religijama, da im je to nametnuto.

Osim toga mislim da nije nacizam i rasizam kad se kritikuje određena idologija (pa tako ni veroispovest). Ne smeju se kritikvoati nacija i boja kože, ali religije je legitimno kritikovati.
Religije su specijalne ideologije, koje se od običnih ideologija razlikuju samo po tome što ti obične ideologije obrađuju ovozemaljski život, dok religije obrađuju i ovo i onozemaljski.

Kao takve one ne treba da budu zaštićene već je osnova demorkatije da se o svakoj političkoj ili religioznoj ideologiji polemiše.

Ja dakle nemam pravo da kažem da mi se ne sviđa što je neki Francuz, a da i dalje sebe smatram politički korektnim, ali imam pravo da kažem da mi se ne sviđa što je neko musliman.
Ovo je na kraju krajeva postulat komunista, čiji si i ti predstavnik.

Ako islam propoveda diskriminaciju prema određenim skupinama na osnovu nevoljnih karakteristika, ako se protivi demokratiji , suprotstavlja nauci i humanizmu, ne sme da bude nedodirljiv.
By mythe

da, Europa je puna upravo tih kategorija imigranata, i sto je najgore ne samo da oni ne zele da se prilagode na nase norme i vrednosti, nego ocekuju od nas da se mi prilagodima njima :s ...i jos gore, cak i njihove vlastite sunarodnike koji zele da se uklope u zapadni nacin zivota, bojkotuju, izoliraju, a u ekstremnim slucajevima i ubijaju (dva slucaja iz Nemacke - afganistanski brat ubio sestru jer je "postala kao nemacke devojke - kurva" (a za njega kurva je znacilo to sto je nosila haljinu i sminkala se) ili turski otac ubio sina kada je saznao da je gay).

Dalje, njihova prodkutivnost (radjanje dece) se moze porediti sa shiptarskom na Kosovu, u zadnjih 20 godina se broj muslimana u Europi drasticno pogorsao i krajnje je vreme da se nesto ucini, jer drugacije moze biti kasno. Zato je nuzno donosenje veoma rigoroznih imigracijskih zakona za zemlje izvan 'zapadne hemisfere (EU+SAD+Australija+ostale zemlje Europe izuzev Turske naravno), koje bi prakticki imigraciju iz tih zemalja ucinila nemogucim. Jedino tako mozemo zaustaviti to zlo i sacuvati nas sistem vrednosti, koji se temelji na ljudskim pravima i slobodama, jednakosti muskarca i zene, jednakosti svih ljudi bez obzira na rasu, pol, versko uverenje, seksualnu orijentaciju, na demokraciji, na vladavini prava i trzisnoj ekonomiji.
Pitanje za moderaciju -- da li je ovo Stormfront forum ili Gay-Serbia.com? Polako počinju razlike da blede -- mislite o tome!

Kada, dakle, otac Nemac ubije svog sina zato što je gej onda to niko ne povezuje sa nemačkom tradicijom i kulturom, ali kada to uradi Turčin, e onda je to akt "niže kulture", "islamskog fundamentalizma" itd, tako da dolazi do povezivanja akta sa nacijom/verom. Slično je kada muškarac siluje devojčicu -- svi su zgroženi aktom, ali kada muškarac siluje dečaka, onda je odmah to "homoseksualni akt", deo "gej perverzija" i sl. Drugim rečima, uvek postoji diskriminativna generalizacija za već diskriminisane grupe u čijem okviru se desi moralno neprihvatljiv akt. Tužno je da pripadnici jedne manjine to ne vide kada su u pitanju pripadnici druge.

I kakve veze ima što se broj muslimana povećao? Oni su ravnopravni stanovnici multikulturne Evrope tj. tako bi trebalo da bude, kao što su Albanci bili građani Srbije, nažalost ne baš ravnopravni. Upravo je tolerancija "evropska vrednost", te u okviru multikulturalizma pravo da se zadrži sopstvena kultura/tradicija (pod uslovom miroljubive koegzistencije -- taj uslov narušavaju neki, ali ne svi, i ne samo muslimani). Ne vidim koja je evropska vrednost ugrožena od strane narastajućeg broja muslimana, kao što ne vidim nikakv problemd a oni u budućnosti budu većina, pa i da im u tom kontekstu "pripadne" Evropa -- demokratija je navodno temeljna ervopska vrednost, pa neka vlada većina.

Ono što je pravo pitanje jeste kakva je položaj muslimana tj. koliko su oni diskriminisani. Moj odgovor je da je taj položaj loš -- zabranjuje im se nošenje tradicionalne odeće u škole, nisu adekvatno politički reprezentovani, uglavnom su slabije plaćeni i sl, a od kada je krenuo talas antiislamske histerije (od 11. 9) njihov položaj se pogoršao i valja se prisetiti da je bilo direktnih napada na članove njihove zajednice zbog toga. Dakle, pod plaštom nekakve potencijalne ugroženosti Evrope "islamskim zlom" obavlja se stvarna diskriminacija tih ljudi, a pred njih se stavlja iz ultardesničarskih centara izbor -- ili se integriši i prestani da budeš to što jesi tj. odrekni se svog identiteta kao strano telo u evropskom organizmu ili ćeš tavoriti an marginama a konačno i biti zbrisan. Videli smo taj scenario sa Jevrejiam, sada nam naši formuski rasisti to isto predlažu u vezi sa muslimanima.

Užas.
gospodine Maljkovicu, vase pisanje me jako podseca na Chemberlena i njegovo ponasanje, a svi znamo dokle je to dovelo.

Dalje, ja sam govorio o ubistvu koje je pocinio otac Turcin ubivsi vlastitog sina kada je saznao da je ovaj gay (uzgred, nemacki sud ga je osudio na dozivotnu i proterivanje iz Nemacke iako je imao nemacko drzavljanstvo), a vi spominjete neko apstraktno ubistvo koje bi pocinio nemacki otac??? Imate li mozda primer da se to stvarno dogodilo??? Primere koje sam ja naveo su se dogodili i mozete uz malo pretrage naci na www. deutschewelle.de
Dalje, niko ne diskriminise muslimane , posebno je netocno da "ne smeju da nose svoju tradicionalnu odecu" - istina je drugacija - u pojedinim zemljama EU su zabranjeni SVI religiozni simboli, pocevsi od hriscanskih pa do muslimanskih. Dalje, razlog sto oni mozda obavljaju "losije placene poslove" je taj sto im nemacki/holandski/francuski nisu maternji jezici, nemaju dobro poznavanje rada na racunaru i losijeg su obrazovanja pa sasvim normalno da rade te poslove, slicno kao i imigranti iz balkanskih zemalja ili zemalja bivseg istocnog bloka. Uzgred, oni i za te poslove mogu biti zahvalni, jer u EU za obavljanje tih poslova dobivaju oko 1200 Eura na mesec, a u njihovim maticnim zemljama bi dobivali maksimum 100 Eura i to bez ikakvih socijalnih i radnih prava. Dakle, u svakom slucaju mogu biti zahvalni Europi sto ih je ugostila i dala posao.
Iz vaseg posta gospodine Maljkovicu se vidi neobavestenost, ja ne sumnjam da ste vi dobronameran covek, ali nekada treba i pogledati istini u lice a i znati o cemu pisete. Nadam se da budete, nakon sto vam ukinu vize, malo dosli u EU, pa se mozemo i sresti pa cu vam drage volje objasniti te stvari sa sve konkretnim primerima. Do tada, ostajte zdravi i zelim vam sve najbolje. :)
Korisnikov avatar
By Loni
Eto Duško, čovek ti čak i persira. :-)
Korisnikov avatar
By Vel boy

Užas.
Da, slazem se.
Medjutim, rashchlani one evropske desnicharske islamofobe/islamomrzioce (koji i jesu pandani islamistima) na jednoj strani od socijalliberalnih progresivnih i multikulturalnih ljudi koji samo traze od svih religija (pa i od islama) da shvate da ne mogu da diktiraju stvari u drushtvu te da poshtuju savremene vrednosti tolerancije i pluralizma.
Znachi u svemu shto sam ja rekao, ja se zapravo (kolikogod mi to mozda ni ne imponuje na lichnoj bazi s tobom intrigantom) vishe slazem s tobom nego mythe-om i ti meni Dushane dugujesh izvinjenje (a ne prichanje o forumskim rasistIMA- jer, ko su te mnozine?) zbog onih tvojih jucherashnjih izvrtilachkih i prema meni uvredljivh postova.
Korisnikov avatar
By Srklet
vuk jeremić je jedan veliki gaf.
By mythe
Originally posted by Vel boy

dakle, ako ti mythe sve muslimane smatrash nuzno nazadnima, islamistima itd...., onda se ne slazemo, jer ja, naprotiv stavljam akcenat na vaznost RAZLUCHIVANJA I KLARIFIKACIJE pojmova i stvari u svemu, pa i u temi muslimani.
uz to, opet ponavljam, ni hrishcanistichki fundamentalisti (bili oni pravoslavni, rimokatolichki, konzervativno-protestantski) nisu nishta manje zlo i opasnost. da li se ti slazesh i s ovim, mythe?
- najpre muslimani - ne smatram sve muslimane nuzno nazadnim, ima ih i emancipovanih, prosevecenih, obrazovanih ali nazalost dobar deo njih je pod uticajem radikalnog islama i ima shvatanja zivota na razini onih iz 19.veka. Isto tako taj agresivni i zatucani deo vrsi pritisak na ostake, na one koji se pocinju prilagodjavati nasem zapadnom sistemu vrednosti (npr. neretko se dogadja da muslimanske devojke moraju da nose marame usled pritiska roditelja ili okoline, isto tako da drze post tijekom Ramadana jer drugacije dobiju ekstremiste na grbacu sa sve uvredama tipa "nisi pravi musliman, izdajnik" etc...

- glede hriscanskih ekstremista, da ima ih, niko to ne spori ali su manje zlo i opasnost iz razloga sto su relativno malobrojni i neuticajni, pa u svim drzavama zapadnog sveta je crkva razdvojena od drzave i crkva se ne pita za bilo sta. Mozda to drugacije izgleda iz perspektive neke gay osobe iz Srbije/Hrvatske jer oni najvece uvrede i pretnje dobivaju od katolicke/pravoslavne crkva, pa njima onda to deluje kao veci ekstremizam od muslimanskog ekstremizma a to se , realno gledajuci, ne moze usporedjivati.

A glede komentara gospodina Maljkovica "Zapad trzi da se odreknu vlastite kulture i tradicije" - ne, to ne trazi ali trazi i ocekuje se da se odreknu sledecih stvari:

-nasilnih brakova (zabranjeno po zakonima svih zemalja Evrope)
-posmatranja zene kao ljudskog bica drugog ranga
-tretmana gay osoba kao bolesnih
-postovanja zakonskih obveza glede pripreme mesa od zivotinja (citaj : klanje ovce je zabranjeno po zakonima EU, a sto se to kosi sa njihovim 'obicajima' je njihov problem)
-neka drze post tijekom njihovog Ramadana ali neka zbog toga ne ocekuju povlastice od poslodavaca ili uzimaju lazna bolovanja
-prestanak sklapanja fiktivnih brakova preko kojih dovode clanove svojih familija u EU
-prestanak zloupotrebe sistema socijalne zastite, pri cemu mislim na slucajeve da ljudi zive u Maroku/Alziru ali dobivaju pomoc za nezaposlene jer su fiktivno prijavljeni u Nemackoj/Belgiji/Holandiji/Engleskoj

jel zapadni svet mozda mnogo trazi? ;)
Korisnikov avatar
By Vel boy

- glede hriscanskih ekstremista, da ima ih, niko to ne spori ali su manje zlo i opasnost iz razloga sto su relativno malobrojni i neuticajni, pa u svim drzavama zapadnog sveta je crkva razdvojena od drzave i crkva se ne pita za bilo sta. Mozda to drugacije izgleda iz perspektive neke gay osobe iz Srbije/Hrvatske jer oni najvece uvrede i pretnje dobivaju od katolicke/pravoslavne crkva, pa njima onda to deluje kao veci ekstremizam od muslimanskog ekstremizma a to se , realno gledajuci, ne moze usporedjivati.

kamo srece da su i u Americi (u praksi) crkve razdvojene od drzave i da se ne pitaju ni za shta.
dakle, mythe, lako je tebi iz perspektive liberalne Belgije, Holandije ili vec gde da kazesh kako su hrishcanski ekstremisti manje zlo, neuporedivi s islamskim ekstremistima itd....., ali u Americi je nazalost neshto drugachija situacija. ovde je hrishcanski ekstremizam (a sve je to deo biznisa desnicharsko-americhkog kulta) bio od desnicharske tzv. revolucije iliti backlash-a pre dve decenije i po pa do sada nabujao do te mere da su diktirali i chak josh uvek diktiraju shta moze a shta ne moze, pogotovo u republikanski dominirajucim od drzava. a, jedini razlog zashto hrishcanski ekstremisti bash ne uspevaju onoliko koliko bi oni hteli tj. koliko islamski ekstremisti uspevaju u islamskim drzavama (izuzev Turske i par josh kojih) je shto je zapadni svet eto bar polovichno rashchistio s klerokratijom te istaknuo sekularizam. no, to ne znachi da u npr. Americi hrishcanski ekstremisti i desnichari ne iscrpljuju do apsolutnog maksimuma (te zloupotrebljavaju) presmeshano i prekonfuzno americhko poimanje slobode govora i demokratije, shto dovodi do paradoksalne situacije da je Amerika u globalu chesto slichnija zemljama ex-Yu (ukljuchujuci Srbiju) te ostatku istochne polovine Evrope umesto zapadnoj polovini Evrope. i sve to samo na specifichno-ajmerichki nachin.
A, ja ni ne zelim i ne bi ni trebalo puno porediti Ameriku s zemljama ex-Yu, vec upravo s zemljama zapadne polovine Evrope. i tu Amerika razocharavajuce slabo prolazi na ispitu, izuzev nekolicine progresivnih drzava.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!