Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
Nije problem u samoj reci "pušačica", vec u sovinistickoj reakciji na tu rec.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Glavni problem su ovde vidim starci i starice iz SANU kojima je patrijarhat isprao mozak i koji su iz tog razloga pristrasni i ne žele da aminuju sakaćenje jezika u cilju političke korektnosti?
Sa druge strane, radikalne feministkinje, mizandrične lezbejke i kvaziliberalni mediokriteti sa filološkog, profesori kojekakvih jezika po osnovnim i srednjim školama, su paradigma uravnoteženog i objektivnog razmišljanja na temu rodno-senzitivnog jezika bez trunke pristrasnosti?
Da. Baš.

Što se mene tiče, nisam kompetentan da raspravljam o ovome, ali verujem da ljudi koji se ceo život bave ovom temom i koji su život posvetili pitanju jezika to znaju bolje nego bilo koji diskutant sa ove teme. Dok se SANU drugačije ne izjasni, ja ću govoriti onako kako sam ceo život govorio i kako mi zvuči normalno i prirodno.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Aman kakvo sakaćenje jezika kad da se koriste isti modeli tvorbe reči kao i za već ustaljene reči. Pitanje je 100% političko i 0% lingvističko, jer i već ustanovljena jezička pravile ne prave barijeru 'uvođenju' novih naziva zanimanja.

P.S. Kad smo kod tog 'uvođenja' reči (pravi termin bi trebalo da bude beleženje - jer to i jeste posao tih samoprozvanih 'najviših lingvističkih autoriteta', da beleže i opisuju novine i promene u jeziku, a ne da izdaju dekrete), Oksfordov Rečnik engleskog jezika već beleži reči kao što su 'selfie', 'throwing shade', 'foodbaby', gomilu, goooomilu, reči iz svih mogućih 'kutaka' neformalnog govora - jer sve ostalo bi bilo elitizam i kulturfašizam - a SANU se prpi oko psihološkinje i vojnikinje? Ma bič pliz.
Korisnikov avatar
By scout_finch
posto su pravopisna pravila pala s marsa ili mozda cak srpskom narodu data od samog svevisnjeg, pa ih je eto nemoguce promeniti.

inace, posto konkretno recimo na pravnom ima bar 2x vise devojaka nego momaka, a postoji samo jedan oblik oslovljavanja istih na diplomi, dipl. pravnik naavno, uvek sam se pitala zasto onda taj jedinstven oblik ne bude dipl pravnica, posto se svakako tako ispravno oslovljava daleko veci broj diplomaca.

al nis to nije mizoginija naravno, samo su to pravila koja su eto data od neke vise sile i ko smo mi da to sad menjamo.

inace me pederska mizoginija posebno iritira. al to je moj problem.
By Maximus_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2801998#p2801998]Kiborg napisao:[/url]Glavni problem su ovde vidim starci i starice iz SANU kojima je patrijarhat isprao mozak i koji su iz tog razloga pristrasni i ne žele da aminuju sakaćenje jezika u cilju političke korektnosti?
Sa druge strane, radikalne feministkinje, mizandrične lezbejke i kvaziliberalni mediokriteti sa filološkog, profesori kojekakvih jezika po osnovnim i srednjim školama, su paradigma uravnoteženog i objektivnog razmišljanja na temu rodno-senzitivnog jezika bez trunke pristrasnosti?
Da. Baš.

Što se mene tiče, nisam kompetentan da raspravljam o ovome, ali verujem da ljudi koji se ceo život bave ovom temom i koji su život posvetili pitanju jezika to znaju bolje nego bilo koji diskutant sa ove teme. Dok se SANU drugačije ne izjasni, ja ću govoriti onako kako sam ceo život govorio i kako mi zvuči normalno i prirodno.

:lol:

Realno, briga tebe za SANU i njihove kompetencije, da su doneli suprotnu odluku pljuvao bi je.

Treba ti samo izgovor za konzervativizam.

AngraMaina je izneo lingvisticko-istorijska zapazanja koja se ocito kose sa njenim obrazlozenjem. Probaj od toga poci. :)
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ne bih je pljuvao i da je suprotna. Meni je potpuno svejedno da li je vojnik ili vojnikinja, sociolog ili sociološkinja, pisac ili pisačica itd... sve dok neko ko se u to razume kaže da je OK. Meni prosto ne zvuči OK.
Nisam konzervativac, a nisam ni liberal po svaku cenu.
AngraMaina je bio inteligentan i obrazovan forumaš, ali nije akademik :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
"meni se ne svidja i ne znam zasto tako da necu" je konzervativnost
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ako neko nije akademik, ne znači da je štrumpf, tj ako ljude deliš na akademike i štrumpfove, to je tvoja stvar. Ako misliš da taj vučićevski spin ima neki efekat, onda možda da svoj talenat koristiš za pisanje u Kuriru, pardon, Informeru.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Ne insistiram ja ni na čemu.
Ako je ta informacija da on nije akademik pogrešna, onda OK.
Ima varijanta i za to ;)

p.s.
Ja AngraMainu i njegovo mišljenje cenim i poštujem. To što pokušavate da izvrnete to što ja kažem da ispadne bilo šta drugačije od toga je vaš problem, kao i što sad diskutujemo o čoveku ni krivom ni dužnom.
:sesir:
By Maximus_
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2802285#p2802285]Kiborg napisao:[/url]Ne bih je pljuvao i da je suprotna. Meni je potpuno svejedno da li je vojnik ili vojnikinja, sociolog ili sociološkinja, pisac ili pisačica itd... sve dok neko ko se u to razume kaže da je OK. Meni prosto ne zvuči OK.
Nisam konzervativac, a nisam ni liberal po svaku cenu.
AngraMaina je bio inteligentan i obrazovan forumaš, ali nije akademik :)

Pa jel sakacenje, il svejedno, odluci se :lol:

Ako ima maserka, kasirka, zasto ti je sakato profesorka, doktorka, direktorka, sekretarka?

Sluskinja moze, a psiholoskinja je skrnavo?

"Pedagog je rekla" ti je prirodnije od pedagoskinja i "prosto ne zvuci OK"? Ili i tu treba puna kongruencija u muskom rodu.

Jezik ima izgradjen sopstveni mehanizam za izvodjenje zenskih oblika u njegovom duhu, sto je primetio ZP.

A i subjektivni jezicki komfor, koji je privid pokazan na pomenutim primerima iz proslosti, je mala "zrtva" za tako dugo eliminisanje zene u drustveno prestiznim zanimanjima iz jezika (koja su joj cesto bila i zabranjena, a dostojnost i sposobnost osporavana zbog mizoginije).

P.S.

Spisateljica. :)

P.P.S.

Nauka nije dogma autoriteta, niti su ovi njihovi stavovi aksiomi, ili rezultati naucnih istrazivanja da bi bili uzimani zdravo za gotovo. U siroj slici, uloga nauke je da sluzi dobrobiti ljudi, a rodno senzitivnim jezikom se i povecava vidljivost zene u sirem spektru zanimanja i razbijaju predrasude.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Molim Vas obratite se telu nadležnom da razjasni Vaše nedoumice, gospodine Maximus_e

http://www.isj-sanu.rs/kontakti.html

Molim Vas da obavestite forumsko pučanstvo o ishodu vaše predstavke glede odgovarajuće odluke ISJ.
Gospodine Kiborze,

Nije ISJ, vec ste Vi pisali da bi uvodjenje zenskih oblika za zanimanja bilo silovanje jezika, ugnjetavanje feministickog matrijarhata i da ih ne biste prihvatili dok ne bude zakonom zaprecena novcana kazna za to.

Ali je doneta odluka na Vasu vodenicu, pa Vam je njihov stav postao glavni i neupitan razlog, a uvazili biste toboze i suprotan ishod i bilo bi Vam svejedno.

To mi je bilo malo smesno.

P.S.

Primetio sam da redovno govorite "feministkinja", ali bi Vam od pedagoskinja recimo "zaplitao jezik".

I da pomenem, dr Petra Petric - specijalistkinja ginekologije i akuserstva.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Može Vam biti smešno gospodine Maximus_e i to je svakako Vaše pravo, koje Vam ja nikako ne mogu oduzeti. Niti to želim.
Ali, dok je odluka ISJ "na moju vodenicu", ja smatram da je ISJ i najpozvaniji da je brani.

P.S.
dr Petra Petrić - specijalista ginekologije i akušerstva
ili
dr Petra Petrić - ginekolog, akušer

P.P.S.
Budući da sam ja rekao sve što sam imao ovde i da smo već počeli da se vrtimo u krug, što se ove teme tiče, postajem samo posmatrač, barem dok se ne pojave neke nove činjenice :D
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!