Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By _miki_
Znaci da bih video sta GSA radi moram da se bavim 'istrazivackim novinarstvom'?
Kao da su oni "Politikin Zabavnik",pa nas uciteljica vodi da vidimo kako se pravi "Politikin Zabavnik".
Oni su organizacija koja ima odredjeno delovanje i zalaze se za odredjene ciljeve.
Mene,kao i sve gej osobe u Srbiji,narocito interesuje ostvarenje tih ciljeva.
Konkretno me interesuje drzanje za ruke na ulici,poneki poljubac na klupi u parku,i,u slucaju da mi neko ugrozi to pravo,zastita od strane policije i sudstva(koja se ogleda u prostoj primeni vec postojecih zakona).Bilo bi zaista idealno kada bi nase zelje mogle da stignu do istopolnih brakova,mobinga ili jebene gej parade.
Da li su Borisova,svakako zapazena,gostovanja na televiziji sjajna,glamurozna,fabulozna ili nisu takva,to je stvar utiska,(pr)ocene.Svakako se slazem sa tobom da su ta gostovanja bila primecena(do duse znam da su ih moji gej frendli prijatelji okej prihvatili,a stvano ne znam kakve su reakcije 'druge strane').

Ono sto je ocevidno jeste mrtav Bris Taton,prebijena lezbejka na Kalisu i onaj decko u Knezu.To smo imalu u vreme kada je trebalo da bude odrzana Parada.

Kada bilo ko ko mi udari samar jer se na ulici drzim za ruku sa deckom,bude priveden i prekrsajno(ili krivicno)osudjen,tada mozemo da pricamo o REZULATATU.
Sve ostalo je filozofija.
By Ulix
Originally posted by _miki_

Znaci da bih video sta GSA radi moram da se bavim 'istrazivackim novinarstvom'?
Jeste, istraživačkim novinarstvom, baš tako. Možeš da napraviš i neku role play igricu pa da zamišljaš da si Brankica iz Insajdera. :awesome: :zid:
Bilo bi zaista idealno kada bi nase zelje mogle da stignu do istopolnih brakova,mobinga ili jebene gej parade.
Praktično do juče se onaj čovek što je predsednik Srbije ponosio svojom homofobijom - valjda mu to deluje onako domaćinski - a danas je GSA dobila podršku za prajd od svih političkih partija u Srbiji, uključujući i njegovog DS-a; meni se čini da je to jedan značajan pomak, i to ne od pre deset godina, nego pomak od pre godinu dana. Dakle, nešto se ipak radi i nekakvi rezultati se ipak postižu. Verovatno ćeš da kažeš da može i bolje i može i brže, i ja isto to mislim, ali mislim i da krivica nije samo u aktivistima. Ako je njihov posao da utiču na državu - pogledaj u kakvoj državi žive; ako je potrebno da utiču na građane - mi nemamo građane, mi imamo pećinske ljude koji ne znaju šta je sapun. To što se slučajevi nasilja nad LGBT osobama sudski ne procesuiraju, to nije do Gej-strejt alijanse ili do bilo koje druge aktivističke organizacije, već do činjenice da pravosuđe u ovoj odvratnoj zemlji funkcioniše samo ako si Velimir Ilić, pa te neko čukne u, ionako praznu, glavu. I ja prvi ne bih imao živaca da menjam takav sistem i uvek se toga prvog setim kad pomislim da im kažem kako ne rade ništa.

Americi je trebalo skoro pola veka aktivizma da bi stigli do gej brakova. Daleko smo mi od toga, ali ne zato što GSA ne radi svoj posao.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Ko voli neka izvoli, i na paradu i na spisak podrške...

Ja sam protiv i jednog i drugog.

Po mom uverenju gej parada treba da bude manifestacija radosti, a ne sukoba.

Ni jedan šamar, a kamo li polomljena ruka, glava ili šta drugo, nije vredno parade.

No, nemam ništa protiv da oni koji to žele organizuju je i učestvuju u paradi, jer je svaka aktivnost u afirmaciji gej prava dobro došla.

Potpisi 10.000 gradjana koji podržavaju paradu je potpuni promašaj.

Iz više razloga: već su političke stranke i državni zvaničnici dali "zeleno svetlo" za paradu...

Dalje, šta znače SAMO imena? Ništa! Možete sedeti u kancelariji i iz telefonskog imenika i drugih spiskova sa neta nakupiti i više od 10.000 "potpisa".

Tek je objavljivanje imena podrške sumnjivo i pogrešno. Preko net potpisa sigurno će biti zloupotreba. Neko će nečije ime objaviti zato što mu želi naneti zlo, odredjene neprijatnosti. To se dogadja i na Fejsbuku. Kako će, tek na ovom spisku, organizatori to sprečiti? Teško ili skoro nemoguće. Jedino rešenje je da se spisak javno ne objavljuje. Mada i dalje ne vidim potrebu za prikupljanjem 10.000 potpisa.

Po mom skromnom mišljenju, aktivisti bi tu energiju mogli mnogo efikasnije da iskoriste prikupljanjem izjava od javnih ličnosti koje podržavaju gej paradu u Beogradu. I da se to objavljuje u medijima. To bi imalo efekata...

Eto, to su neka razmišljanja i pitanja koja se nameću povodom ovve inicijative...
Korisnikov avatar
By Wilhelmina

Mene,kao i sve gej osobe u Srbiji,narocito interesuje ostvarenje tih ciljeva.
Daleko od toga da bilo kome aplaudiram na uradjem, ma ni sebi, ali cekajuci da se ostvare zajednicki ciljevi ne doprinosimo borbi. Pritisak koji trpe LGBT aktivisti jeste strashan, o tome se retko pise, ali jbg, neko i to mora da radi i nije da to nema i svojih vedrijih strana, ali mi ostali moramo da porazmislimo kako da malo poguramo kola napred.
Konkretno me interesuje drzanje za ruke na ulici,poneki poljubac na klupi u parku,i,u slucaju da mi neko ugrozi to pravo,zastita od strane policije i sudstva(koja se ogleda u prostoj primeni vec postojecih zakona).
Da te odmah ohrabrim - od tebe zavisi javnost tvoje veze. Recimo, ja svoju necu i ne sakrivam paranoicno, devojku drzim za ruku ili pod ruku (ili ona mene) ali za poljupce biramo frendli mesta. Mozda sam strashno autohomofobicna, ali ne zelim da svoju intimu izlazem na uvid previse ljudi, stavise gade mi se i heterosi koji se javno zvalave, a posebno dece.
Za zastitu od strane policije i sudstva ipak moras da budes kriminalac. U ovoj jebenoj zemlji ti policija ne otkriva ko ti obije stan ili ukrade auto, iako je pocinilac uhvacen. Covek osakati zenu u po bela dana saobracajnim udesom koji je izazvao i najvise sto moze da dobije je osam godina. Nije da ne valja primena zakona, ni oni ne valjaju, ne valjaju ni ljudi koji ih primenjuju. Jedini dobar savet sam dobila od bivseg komandira jos one komunisticke policije - ko se sam stiti ne treba mu ni Bog ni zakon.

Bilo bi zaista idealno kada bi nase zelje mogle da stignu do istopolnih brakova,mobinga ili jebene gej parade.
Za to je potreban proces.
Da li su Borisova,svakako zapazena,gostovanja na televiziji sjajna,glamurozna,fabulozna ili nisu takva,to je stvar utiska,(pr)ocene.Svakako se slazem sa tobom da su ta gostovanja bila primecena(do duse znam da su ih moji gej frendli prijatelji okej prihvatili,a stvano ne znam kakve su reakcije 'druge strane').
Tako je. Svidela se ona nama ili ne, gotivili Borisa ili ne, za to treba imati hrabrosti.

Kada bilo ko ko mi udari samar jer se na ulici drzim za ruku sa deckom,bude priveden i prekrsajno(ili krivicno)osudjen,tada mozemo da pricamo o REZULATATU.
Sve ostalo je filozofija.
Ako nisi, pogledaj Insajder. Sve ce ti biti jasno.
By RACABG
o gospodjo bozen , oprosti mi sto opet citam gluposti ( a bogami i komentarisem iste )

opet neki sa sigurne udaljenosti ( kao i profiteri ) pricaju vama koji ste blizu kako treba da se ponasate, gde treba da idete i sta da radite.

da bi oni naravno imali cirkus o kome ce moci da drve mesecima , ugrozenim pravima i daj mi daj jos samo jednom jer ja ne mogu bez njih (bez para)

ajde bre vise odrzite taj cirkus , karneval , paradu .... ma nazovite kako hocete , pa da vidimo sta ce se dogoditi jer je dosta vise ovog cirkusa i ovakvog pisanja koja pojedinima dizu rejting i pune ego a naravno i dzepove.

dosta bre vise ljudi aktivizam je kurva isto kao i politika jednostavno manipulisanje ljudima zarad licne koristi i dobiti.

zivot je lep i jako je kratak , zivite punim plucima u onome sto imate i sto vam je dostupno i pustite druge da srede neke stvari za vas.
oni su jednostavno ljudi koji ne umeju da rade nesto drugo sem da se busaju u grudi i vicu JA pa JA i da se "bore za "VASE" dobro .... ali imajte na umu da ste vi njima samo sredstvo sa kojim stizu do svog cilja to jest do para.

P.S. ne trudite se da zapocinjete raspravu na ovaj post jer nemam nameru da potrosim ni jedan jedini minut vise na ovakve budalastine (odgovaranje).
By dukkehjem
hvala bogu (i gospodji bozen) da nemas nameru da i dalje lupetas...

mene izludjuje sto svi lupetaju o silnim parama, e, ako je tako, sto se onda ne biste malo bavili i vi (sto kukate) aktivizmom, da namlatite lovu? mrs.
Korisnikov avatar
By _miki_
Originally posted by dukkehjem

...mene izludjuje sto svi lupetaju o silnim parama, e, ako je tako, sto se onda ne biste malo bavili i vi (sto kukate) aktivizmom, da namlatite lovu? mrs.
Mozda odgovor na ovo pitanje mozes da potrazis u necemu sto se zove postenje,moral,etika...
Korisnikov avatar
By Vel boy

hvala bogu (i gospodji bozen) da nemas nameru da i dalje lupetas...

mene izludjuje sto svi lupetaju o silnim parama, e, ako je tako, sto se onda ne biste malo bavili i vi (sto kukate) aktivizmom, da namlatite lovu? mrs.

e, al' vidi mu (racibg-u) potpisa :smeh:
Korisnikov avatar
By Vel boy

...mene izludjuje sto svi lupetaju o silnim parama, e, ako je tako, sto se onda ne biste malo bavili i vi (sto kukate) aktivizmom, da namlatite lovu? mrs.
Mozda odgovor na ovo pitanje mozes da potrazis u necemu sto se zove postenje,moral,etika...
kanda si ti josh neobaveshten o racabg-u.
Korisnikov avatar
By Srklet
jako su glupe ove primjedbe na skupljanje potpisa i odrzavanje pridea u beogradu.
siguran sam da ima i nekih pametnih, samo ih kriticari jos nisu naveli. :zev:
By dukkehjem
Mene najvise nerviraju tripovi oko samara... pa fino, da se ljudi nisu borili, crnci bi i dan danas sedeli u zadnjem delu autobusa, bili prebijani, imali sporedne ulaze u odredjene zgrade, bili u svakom smislu odvojeni od belaca.
Ako neces da se boris, nemoj da pricas da je zbog poteskoca borba nesto nepotrebno/lose/besmisleno.

A ne znam o kakvom moralu pojedinci govore... mislim, blatiti ko zna koga, lupetati o ko zna kakvim svotama novca, sve bez ikakve osnove, svakako ne ide u moje shvatanje etike i morala.

A, kao, ispod casti im je da kradu... ma da, osobe koje laju tako i dzangrizave su su uglavnom osobe koje ne mogu prezaliti sto im zivot nije namestio neku situaciju da se nakradu ljudski pa da jednom ucute i prekinu da gledaju druge kroz prizme sopstvenog sveta...

:psiholog:
By dukkehjem
Originally posted by Popeye

jako su glupe ove primjedbe na skupljanje potpisa i odrzavanje pridea u beogradu.
siguran sam da ima i nekih pametnih, samo ih kriticari jos nisu naveli. :zev:
za sve postoje "pametni" razlozi, pa tako i za neodrzavanje povorke/parade u Beogradu.
Korisnikov avatar
By Srklet
ono sto je meni smijesno su te ideje kako je moguce (bilo koje) drustvo osloboditi masovne homofobije tako sto ce doci neke poznate face i reci da vole pedere. mislim, to je jako lijepo od njih, ali pravu i trajnu promjenu mogu postici samo pederi i lezbe. problem koji je ovdje ocit jest da bi neki pederi najvise voljeli kad bi sve islo vrlo glatko i jednostavno, bez njihovog zalaganja i rizika, ali to se jednostavno nece dogoditi.

srbija je drustvo u tranziciji, savrseno da se neke stvari jednom zauvijek srede i promjene, a toga treba biti svjesna i srbijanska gej zajednica.
By dukkehjem
Originally posted by Popeye

ono sto je meni smijesno su te ideje kako je moguce (bilo koje) drustvo osloboditi masovne homofobije tako sto ce doci neke poznate face i reci da vole pedere. mislim, to je jako lijepo od njih, ali pravu i trajnu promjenu mogu postici samo pederi i lezbe. problem koji je ovdje ocit jest da bi neki pederi najvise voljeli kad bi sve islo vrlo glatko i jednostavno, bez njihovog zalaganja i rizika, ali to se jednostavno nece dogoditi.

srbija je drustvo u tranziciji, savrseno da se neke stvari jednom zauvijek srede i promjene, a toga treba biti svjesna i srbijanska gej zajednica.
:up:

da, ali, vidis... aktivisti su, je li, lopovcine.
Parada je nepotrebna.
Ne daj boze da se necije ime pomene na nekom sajtu.
Ne daj boze da se neko malo oznoji...
pizdim vise od toga...
Korisnikov avatar
By Srklet
sto se pridea tice, evo ponovit cu po n-ti put: mogu li mi protivnici iste nabrojati dvije drzave na svijetu u kojima se ne odrzava pridea a da su prava pedera na najvisem nivou? (actually ima jedna u kojoj pride kao aktivisticki koncept nije ima kljucnu ulogu, no povijest te drzave je prilicno komplicirana, aparthejd itd :D )

mozda je fakat moguce da postoji jedan potpuno drugi nacin, koji ne ukljucuje pride, ali on jos nije izmisljen. :)

dakle, gej ljudi u srbiji koji konstantno rovare protiv pridea (nije pravi trenutak; kontraefekt yadda yadda; provokacija itd.) doslovno nanose stetu svojim pravima, svojoj ravnopravnosti, svojoj slobodi i svojoj buducnosti. have fun with that! :party:
Korisnikov avatar
By Vel boy
svakako :up: za dukkehjema i Popaja, ali racabg je "pametniji", reche on: "o gospodjo bozen , oprosti mi sto opet citam gluposti ( a bogami i komentarisem iste )

opet neki sa sigurne udaljenosti ( kao i profiteri ) pricaju vama koji ste blizu kako treba da se ponasate, gde treba da idete i sta da radite.

da bi oni naravno imali cirkus o kome ce moci da drve mesecima , ugrozenim pravima i daj mi daj jos samo jednom jer ja ne mogu bez njih (bez para)

ajde bre vise odrzite taj cirkus , karneval , paradu .... ma nazovite kako hocete , pa da vidimo sta ce se dogoditi jer je dosta vise ovog cirkusa i ovakvog pisanja koja pojedinima dizu rejting i pune ego a naravno i dzepove.

dosta bre vise ljudi aktivizam je kurva isto kao i politika jednostavno manipulisanje ljudima zarad licne koristi i dobiti.

zivot je lep i jako je kratak , zivite punim plucima u onome sto imate i sto vam je dostupno i pustite druge da srede neke stvari za vas.
oni su jednostavno ljudi koji ne umeju da rade nesto drugo sem da se busaju u grudi i vicu JA pa JA i da se "bore za "VASE" dobro .... ali imajte na umu da ste vi njima samo sredstvo sa kojim stizu do svog cilja to jest do para.

P.S. ne trudite se da zapocinjete raspravu na ovaj post jer nemam nameru da potrosim ni jedan jedini minut vise na ovakve budalastine (odgovaranje). "

beat that! :roll: :pucaodsmeha:
Korisnikov avatar
By _miki_
Ja sam postavio sasvim jednostavno pitanje.Pitanje koje se uvek prvo namece.
Koji je cilj akcije prikupljanja potpisa?Niko do sada nije dao odgovor na to pitanje.
Ne mogu da verujem da ovde na forumu nema nekoga od organizatora koji bi mogao da da odgovor na ovo jednostavno pitanje.

Koji je njihov cilj prikupljanja i javnog objavljiivanja potpisa?Sta ce da urade ako ne skupe broj potpisa koji su sami sebi zacrtali?Koja im je izlazna taktika?I koja je vrsta ove akcije,jer Pakijevi smuseni odgovori samo zbunjuju.On prvo ggovori o peticiji,onda izmislja neku nepostojecu nepoliticku peticiju,zatim prica da je u pitanju politicka akcija...I zasto,makar,ne upozore one koji potpisuju da ce njihova imena biti javno objavljena i dostpuna svakoj klerofasitickoj grupi i pojedincu u Srbiji?

Mislim da su pitanja laka,jer svako ko pokrece odredjenu akciju pokrece je sa odredjenim ciljem,nesto mora da ga motivise.

Ja,licno,ne smunjam u dobronamernost i iskrenost organizatora akcije.Zato i ne znam sta je problem da kazu koji je cilj ove akcije.Ovako samo postoji sumnja da oni jednostavno zele da imaju cime da popune izvestaj koji daju svojim donatorima i time opravdaju novac koji su dobili.Kada bi rekli koji je cilj akcije time bi otklonili svaku sumnju u njihovu iskrenost u ovoj akciji.

Svojom tajnovitoscu odrzavaju sumnju i nesigurnost u njihove motive.
Korisnikov avatar
By _miki_

Ako neces da se boris, nemoj da pricas da je zbog poteskoca borba nesto nepotrebno/lose/besmisleno.
Niko nije rekao da nece da se bori.
Ja bih samo zeleo da organizatori akcije kazu koju su njihovi ciljevi za pokretanje akcije.Ako su im ciljevi opste dobro svih gej osoba,ne znam u cemu je problem da kazu koji je cilj ove akcije.
ZAsto cute i ne odgovore?Ovako samo postoji sumnja da je njihov cilj da opravdaju pare koje dobijaju od donatora.

A, kao, ispod casti im je da kradu... ma da, osobe koje laju tako i dzangrizave su su uglavnom osobe koje ne mogu prezaliti sto im zivot nije namestio neku situaciju da se nakradu ljudski pa da jednom ucute i prekinu da gledaju druge kroz prizme sopstvenog sveta...

Da li ovo o 'namestanju situacija da se nakradu' govoris o necemu sto ti znas,a mi ostali ne,o NVO sektoru koji se bavi gej pravima?
Ja sam mislio da su gej aktivisti iskreni borci za prava homoseksualnih osoba.Do sada nisam cuo niti imao bilo kakva saznanja da oni bilo sta rade zbog sopstvenih,sebicnih,ciljeva.

Sto ne podelis ta tvoja saznanja sa nama ovde?
By dukkehjem

Niko nije rekao da nece da se bori.
jeste:
Originally posted by Sheytan

Ko voli neka izvoli, i na paradu i na spisak podrške...

Ja sam protiv i jednog i drugog.

Po mom uverenju gej parada treba da bude manifestacija radosti, a ne sukoba.

Ni jedan šamar, a kamo li polomljena ruka, glava ili šta drugo, nije vredno parade.
Ja bih samo zeleo da organizatori akcije kazu koju su njihovi ciljevi za pokretanje akcije.Ako su im ciljevi opste dobro svih gej osoba,ne znam u cemu je problem da kazu koji je cilj ove akcije.
ZAsto cute i ne odgovore?Ovako samo postoji sumnja da je njihov cilj da opravdaju pare koje dobijaju od donatora.
Pa vec je receno da je cilj da se pokaze da atmosfera u drustvu nije samo negativna i da je cilj pokazivanje brojcanost osoba koje podrzavaju ljudksa prava.

Da li ovo o 'namestanju situacija da se nakradu' govoris o necemu sto ti znas,a mi ostali ne,o NVO sektoru koji se bavi gej pravima?
Ja sam mislio da su gej aktivisti iskreni borci za prava homoseksualnih osoba.Do sada nisam cuo niti imao bilo kakva saznanja da oni bilo sta rade zbog sopstvenih,sebicnih,ciljeva.

Sto ne podelis ta tvoja saznanja sa nama ovde?
Ja bas tvrdim da se svi iskreno zalazu za ono za sta se zalazu. Nisam se direktno tebi obracao, ali ako si se osetio prozvanim, izvini. Tebi cu svakako da odgovorim... govorio sam o famoznom Raci...:
Originally posted by RACABG

Izludeh od takvih izjava.
Korisnikov avatar
By Brokeback

Mene najvise nerviraju tripovi oko samara... pa fino, da se ljudi nisu borili, crnci bi i dan danas sedeli u zadnjem delu autobusa, bili prebijani, imali sporedne ulaze u odredjene zgrade, bili u svakom smislu odvojeni od belaca.

A ne znam o kakvom moralu pojedinci govore... mislim, blatiti ko zna koga, lupetati o ko zna kakvim svotama novca, sve bez ikakve osnove, svakako ne ide u moje shvatanje etike i morala.

:psiholog:
Amin.
Korisnikov avatar
By AbortiraniTerorista
Cilj ove mini kampanje je pre svega EPP, pokazati kako u Srbiji ima deset hiljada ljudi koji podržavaju gej prava. Taj broj, 10 hiljada, daje moć. Zato su fašisti i počeli sa kontra kampanjom zastrašivanja, jer im je cilj da pokažu kako smo minorni i omraženi.

Drugo, organizatorima kampanje daje pregled stvarnosti. Ako ljudi daju potpis koji je javan, onda postoji i velika verovatnoća da će i doći na paradu. Tako da ima i svrhu prebrojavanja.

Naravno, ovo su moje pretpostavke.

Ja se nadam da su drugari iz GSA i Kvirije dovoljno profesionalni i da su lepo sve smislili i idu na sigurno, jer bi bio jako veliki problem da se ne skupi 10 hiljada potpisa ili da se slaže da je skupljeno 10 hiljada potpisa, a posle na paradu dođe 100 ljudi.

Ono što je moj problem jeste da je kampanja počela pre 10 dana a da sajt parada.rs još uvek ne postoji i ne postoji online potpisivanje, a nema informacija kako i gde potpisati...
Korisnikov avatar
By Mr Dee
Originally posted by AbortiraniTerorista

Ja se nadam da su drugari iz GSA i Kvirije dovoljno profesionalni i da su lepo sve smislili i idu na sigurno, jer bi bio jako veliki problem da se ne skupi 10 hiljada potpisa ili da se slaže da je skupljeno 10 hiljada potpisa, a posle na paradu dođe 100 ljudi.

zasto bi bio veliki problem? uostalom to nije indikator koliko ce ljudi biti na paradi. eto ja sam se potpisao, ali je skoro pa sigurno da necu doci na paradu ako je bude.
Korisnikov avatar
By mikeli
napredujemo, tj. GSA sa svim aktivistima i NVO-ma !!!

:setnja: :setnja: :setnja:

10000 nije mala stvar, samo,
eno na fejsu su za malo vremena skupili 25000 protiv !
velika je to cifra, treba oduzet 10000 koji su pod pritiskom u toj glupi
(ja nisam), a opet biće ih još ......
a teško da će nas biti više od 10000 ....
ima nas, nesporim, ali
ipak je ovaj narod zatucan onim političarima (mafijašima) i
popovima (lopovima), čast izuzetcima ........

:hipnotizer:
Korisnikov avatar
By Mage
A mene interesuje gde da odem da to potpišem? :retard:
Korisnikov avatar
By Srklet
slazem se s primjedbama abortiranog teroriste. u aktivizmu je vrlo vazna vjerodostojnost.
Korisnikov avatar
By Dušan Maljković
Prethodni, "neodržani gej prajd" uspeo je da zaoštri političku situaciju i nametne na izvesno vreme "gej-pitanje" kao centralno političko pitanje. Javnost se detaljno informisala o mnogim pitanjima i siguran sam da je to bio jedan od centralnih proboja -- na nivou informisanosti -- u vezi sa homoseksualnošću uopšte. Taj događaj je pokazao koliko je javnost neobaveštena i koliko se homofobija zasniva i na neznaju i bio jedan od prvih velikih koraka ka upoznavanju. Međutim, on je imao i dimenuziju solidarnosti sa drugima, sa radnicima, sa medijima, sa studentima i imao je ambiciju da bude deo jednog šireg pokreta za socijalnu ravnopravnost. Nažalost, nakon de facto zabrane ta ideja je pala u zaborav.

Danas od toga. čini se, nema ništa, ni u naznakama. Meni se čini da je 10.000 potpisa za Prajd, ma kako zvučalo konkretno na nivo aktivnosti, pomalo nejasno s obzirom na cilj samog Prajda -- šta se, dakle, njime postiže? Da li je u pitanju širenje informacija, protest koji ispostavlja precizno definisane zahteve, deo strategije za osvajanje buduće slobode "držanja za ruke" i sl? Nisam siguran da je ovo jasno formulisano, ali se meni čini da, kada se otvara priča o konkretnim zahtevima, dolazimo pored onog o smanjenju gomofobije -- efikasniji rad sudstva npr. -- do opštih mesta sadašnjeg zapadnog gej pokreta, a to je "brak i usvajanje dece". Ne mora to biti parola prajda, ali mi se čini da su to "krajnji zahtevi".

I zbog toga ja ne mogu da podržim taj aktivistički zahtev. Iz moje perspektive, on nije ništa drugo do rehabilitacije tradicionalne porodice. Za razliku od homofoba koji vide nekakvu apokaliptičku razliku između "gej braka" i "strejt braka" i "gej porodice" i "obične porodice", ja strukturno-simbolički ne uviđam nikakvu suštimsku razliku. Sva psihološka istraživanja pokazala su da nema nikakvih posebnih razlika između dece odrasle u gej i strejt braku )ima nekih, no to sada nije tema). Kao onaj ko se zalaže za dekonstrukciju standardnih bračnih i porodičnih modela -- protiv monogamije, a za poliamoriju; protiv braka, a za individualno usvajanje dece ("Porodice, mrzim vas", reče divno Andre Žid), mainstream gej pokret i njegova konzervativna agenda nema moju podršku. S obzirom na njegov izraženi partikularizam -- fokus na "gej prava", a en an oslobađanej svih, posebno gelde klasne razlike -- danas je to nažalost reakcionaran politički pokret.
By dukkehjem
E, slazem se sa nekim tvojim stavovima, ali ipak smatram da Prajd treba podrzati, pa makar u smislu kao manje zlo... Ovde prvenstveno mislim na standardne bracne i porodicne modele koje pominjes, a protiv kojih sam, na primer, i sam... Sa druge strane, makar i da se Prajdom lgbt zajednica izbori makar za pravo na drzanje za ruke itd. (a sumnjam da ce i to biti reseno, poebno ne odmah i ne ovim - ako ga, uopste, bude), opet je i to bolje nego sadasnja situacija, i opet podrzavam.
Korisnikov avatar
By Srklet
izjednacavanje pridea s gej brakom je potpuna glupost.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!