Originally posted by Kiborg
Ko što rekoh, "koliko je meni poznato", šta se dešavalo pre 140 godina i šta su govorili moji čukun dedovi pojma nemam.
Pa eto, ima ko ima
A i zar ti ne govori nešto da ti nemaš neki ubedljiviji primer iz prošlog veka od "kafane"?
Taj primer je sasvim dovoljno ubedljiv. Pokazuje kako se jedna norma u standardnom jeziku nametnula sirokoj populaciji govornika.
Vama lingvističarima sve su velike promene, sem eto onih koje vam ne služe u diskusijama /kao te rodne korekcije, koje baš i nisu mala stvar, iz moje perspektive/.
Sta je veliko, sta malo, i ko su lingvisticari?
A te promene iz tog perioda i većine potonjih su išle pretežno u susret praksi /ukoliko nisu bile politički motivisane - što svakako ne podržavam/, i vodili su je lingvisti, za razliku od ove "rodne korekcije" koja se predlaže i koja je samo feministička konstrukcija.
U ovoj recenici ima barem 10 pogresnih postavki i istorijskih mitologema uobicajenih u Srbiji. Najvaznije: u jeziku je SVE politicko. Sto pre to shvatis, to bolje.
Znam i za pravospise, rečnike i gramatike i da jezik nije haotična struktura koja se pušta da divlja sama po sebi, i za odbore za standardizaciju i ostalo.
Nisi pogledao link koji sam ti dao.
Ali opet, po meni su to male promene, jer ih ja, jednostavno ne primećujem.
Koje promene? U recnicima i gramatikama?
Velike promene kao ona iz 50ih doći će verovatno opet na red kada postane veliki raskorak između onog što govori narod i što propisuju knjige, do tada, nema potrebe da mi nešto menjamo.
Mi i ne menjamo. Jezicki sistem se menja, a nasa pozicija u njemu je dvostruka: beskrajno smo vazni i potpuno nebitni, utoliko sto perpetuiramo sistem i mozemo da napravimo promenu koju ce usvojiti ceo svet (reci kao googol>google, dada, i sve te takve za koje se zna ko ih je i kada prvi put izgovorio), a opet ce sve savrseno funkcionisati i bez nas. Delovi se neprekidno menjaju, a struktura ostaje stabilna. Kad je to prvi put primeceno, nastala je moderna lingvistika.
Nego na koje to promene iz 50-ih mislis? Belicev pravopis? On je samo promenio konvencije u pravopisu, nije dirao u jezicki sistem, koliko je meni poznato.
Kad dovoljnom broju ljudi postane normalno da kaže "specijalistkinja interne medicine - subspecijalistkinja endokrinološkinja" onda će biti jednostavno da se provuče to kao neki "jezički propis".
It's way more complicated than that. I tice se politike i patrijarhata. Vidi pod Hrvatska.
A što se Piroćanaca tiče, šta da im radim, nije ih bilo dovoljno. Pusti sad dijalekte i ostalo.
Necu da ih pustim, jer su jako vazni. Pokazuju da jezicki standard nije "prirodan" i da svi mi ucimo standardni jezik u skoli kao jezik opste komunikacije. To pokazuje i da je argument o "promenama na silu" null and void, jer je sve na silu, a da ti to neces sebi da priznas. Jezicki osecaj i sluh nas neprekidno varaju.
Koliko ja vidim ti se zalažeš za neki jezičku anarhiju
Mora barem nešto da se normira
Naopako, sta ti pada na pamet. Naravno da mora da se normira.
A ne osećam se specijalno privilegovanim. Samo mi hirurškinja, otorinolaringološkinja, lekarka i ostalo zvuči krajnje nenormalno.
Zamisli faksimil:
Dr. Petra Petrić - specijalistkinja ginekološkinja-akušerka
Ja mislim da bi samoj Petri bilo jako neprijatno da negde lupi ovaj faksimil koji bi inače, ili bio mnogo velik, ili bi slova bila mnogo sitna da bi sve to stalo. Doduše, ovo specijalistkinja može da se skloni, ali ja verujem da bi se oni pre odrekli nastavaka nego ovih "kićenja" titula.
Prvo, "dr" je skracenica nastala kontrakcijom (pocetak i kraj reci), pa se pise bez tacke. Drugo, i ona je muskog roda, pa je treba izmeniti u drix (=doctrix)
Dakle, drix Petra Petric, specijalistkinja ginekoloskinja-akuserka.
I trece, naravno da ne postoji "nenormalno" u jeziku, kao ni bilo gde drugde, ali ima vremena, saznaces.
P.S. pise se suPspecijalistkinja.
P.P.S. Salio sam se za doctrix.