- 07 Okt 2012, 03:31
Juhu, is anybody out there?
Treba mi savet, s obzirom na to da prvi put pišem krivičnu prijavu a na netu ne nalazim baš adekvatne savete. Vidim da je krivična prijava nešto što ima slobodnu formu, ali opet.
U principu, imam zasad 3 strane (Times New Roman 12, prored 1, dakle ima teksta, a biće i još) teksta gde citiram njegove izjave i objašnjavam zašto krše određeni član zakona protiv diskriminacije. Koristila sam pretežno izjave gde je npr. vređanje dostojanstva očigledno (poređenja sa pedofilijom, nazivanjem toga bolešću) ali interesuje koliko ima smisla navoditi izjave gde on POZIVA na diskriminatorno ponašanje, ali ga ne vrši direktno?
Npr. kad on kaže „pravo na ljubav, da, ali pravo na ljubav ne kao pravo kojim idete u javni prostor sa promocijom tog prava i na taj način tražite privilegiju u društvu“ (1:23, konferencija koju malopre linkovah), koliko ima smisla teretiti ga za pozivanje na kršenje recimo člana 8:
Povreda načela jednakih prava i obaveza postoji ako se licu ili grupi lica, zbog njegovog odnosno njihovog ličnog svojstva, neopravdano uskraćuju prava i slobode ili nameću obaveze koje se u istoj ili sličnoj situaciji ne uskraćuju ili ne nameću drugom licu ili grupi lica, ako su cilj ili posledica preduzetih mera neopravdani, kao i ako ne postoji srazmera između preduzetih mera i cilja koji se ovim merama ostvaruje.
On im ne uskraćuje direktno (jer nije u poziciji da to učini) ali poziva nadležne (Dačića i MUP mu) da zabrane.
Ili člana 21, po kom "Svako ima pravo da se izjasni o svojoj seksualnoj orijentaciji, a diskriminatorsko postupanje zbog takvog izjašnjavanja je zabranjeno.", a koji je primenjiv na svaku njegovu izjavu koja tvrdi da je seksualnost za 4 zida i sl. Ovde kaže "diskriminatorsko postupanje", u šta svakako spada i vređanje dostojanstva (...) naročito ako se time stvara strah ili neprijateljsko, ponižavajuće i uvredljivo okruženje.