Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Anketa - Nezavisna Vojvodina!!!

1. Verujem da Vojvodina treba pod hitno da se otcepi od Srbije.
33
37%
2. Jos par godina, pa ako se nista ne promeni, definitivno autonomija.
13
15%
3. Apsolutno NE! Niti sad, niti ikad u buducnosti!
43
48%
Korisnikov avatar
By Manon
Originally posted by Dragonite
Ja sam se šalio, a to 'površnost' je bilo malo neučtivo.
znam da si se salio. Izvini samo sam malo "dramatizovala"
Korisnikov avatar
By Manon
"Sve ovo" je Srbija manje od sto godina.

I to je jako vazno ako zelis da razmisljas o kulturama. Mislim da percipiras kulturu na pomalo cudan nacin. Kultura je pre svega stvar kolektiva, tj. stvar je drustva, a manje pojedinca, jer ne govorim o tome da li stavis ruku na usta kad zevas, vec govorim o istorijskim okolnostima (koje itekako imaju mnogo veze sa geografskim odrednicama) koje su oblikovale jedan region, njegovu knjizevnost, njegovu muziku, govor, obicaje, itd. itd. U tom smislu se srpska i vojvodjanska kultura razlikuju, i bez nekog dubokog proucavanja. (Ovim ne zelim da kazem da je srpska kultura "niza" ili "manje vredna" ili nesto slicno od vojvodjanske, vec samo konstatujem da se razlikuju.)
Kakva je to Vojvodjanska kultura u kojoj Srbi koji cine dve trecine stanovnistva nisu zastupljeni?

Struktura stanovnistva u Vojvodini:

65,4% Srbi
14,34% Madjari,
2,80%Hrvati
2,80% Slovaci
......

istorija srpske kulture u Vojvodini

Posle Velike seobe 1690. težište čitavog književnog i kulturnog života srpskog naroda pomera se s juga na sever, iz turskih oblasti na područja pod Habsburškom monarhijom. Gotovo sve što je srpska književnost dala u narednih sto i više godina stvoreno je u toj novoj sredini u istorijskim prilikama bitno različitim i od onih raznih i od onih u kojima su u to vreme živeli drugi delovi srpskog naroda.
By Ulix
Originally posted by Manon
Kakva je to Vojvodjanska kultura u kojoj Srbi koji cine dve trecine stanovnistva nisu zastupljeni?
Naravno da su zastupljeni. Vecina su, za ime sveta. Vojvodina je drzava svih svojih gradjana. Za razliku od Srbije, je l'. :)

Kada sam gore napisao srpska kultura, mislio sam kultura u ostatku Srbije (kultura Srba van Vojvodine, ako zelis), nisam mislio da je potrebno naglasiti to, ali eto. I ta je misterija razjasnjena. A kada kazem "vojvodjanska kultura", onda mislim na ono sto je Deran lepo ukratko objasnio na prethodnoj strani, a ta kultura svakako ukljucuje i Srbe.
Korisnikov avatar
By Manon
Vojvodina je drzava svih svojih gradjana. Za razliku od Srbije
Izvini, nisam ovo bas najbolje razumela, ako ti nije tesko da mi pojasnis
By Ulix
Ustav R Srbije - Srbija je drzava Srba i drugih gradjana. (Dok bi Vojvodina trebala biti "drzava"* svih svojih gradjana. Razlika je drasticna, u smislu da niko nije "drugi" gradjanin, sto ce reci, svi smo gradjani prvog reda.)

*Mora pod navodnike, da opet ne bih ispao separatista, posto smo taman razjasnili to na prethodne dve strane. :)
By Dragonite
Nesrećni Ustav Srbije i 'Srbija je država Srba i svih njenih građana'.
By Ulix
Objasnio sam joj iznad. Ona samo zeli da pronadje nesto u mom pisanju sto bi zvucalo antisrpski. :)
Korisnikov avatar
By Manon
ok. hvala na objasnjenju. Ulix, ne zezaj, ne zelim ja nista da trzazim u tvom pisanju. Samo pitam

Nije valjda to razlog za otcepljenje??!! onda treba promeniti ustav Srbije. Kako pise u ustavima drugih drzava?
By Dragonite
:njanja: Prestiže me za 2 minuta (dok sam prešao postove).

:lol:
Nick ti je ime Džojsove knjige (Irci, prijatelji Srba) i drugi naziv za Odiseja (Grci, vekovni pravoslavni prijatelji Srba). Na avataru drug Lenjin (bratska pravoslavna Rusija i solidarni SSSR). Rasploženje mi kvari Hamlet smajli, ali ću to da tumačim tako da lamentiraš nad Ćele Kulom.
Jedino ako ti potpis nema neki antisrpski element.
:lol:
By Simor
Na avataru drug Lenjin ----> antisrpski element?
Ima, ima.

U podtekstu avatara je lažni car Šćepan Kiš.
Korisnikov avatar
By Manon
Dragonite. Bas si ga lepo upakovao :lol:
By Dragonite
Originally posted by Simor
Na avataru drug Lenjin ----> antisrpski element?
Ima, ima.

U podtekstu avatara je lažni car Šćepan Kiš.
Hvala!

Btw, tek sam sad skontao da mi post zvuči ironično, a nije mi to bila namera. Izvinjavam se.

Danilo Kiš, Kiš, Kiš *vadi dosije* hm, otac Jevrej, umro u nacističkom logoru... možda je to lažirao da prikrije svoje antisrpsko delovanje... majka sa Cetinja... A-HA! Crnogorski separatizam!

Znači, Ulix je eksponent irsko-crnogorsko-grčke zavere!

Begone, spawn of darkness! :egzorcist:
By Simor
E tako Dragonite! To je već prava analiza! ;)
Korisnikov avatar
By erkondisn
Originally posted by A.F.K.A.OB
Blagi rivalitet izmedju Beogradjana i Novosadjana se ne moze porediti sa odnosom Splicani - Zagrepcani.
splicani vjecno seru protiv zagreba, ali na kraju prije ili kasnije zavrse tamo zivjeti, ili makar studirati :smeh:
evo jednoj kolegici koja se uvijek hvali kako je prava splicanka donijeli kavu u salici na dinamo pa nije htjela piti iz nje :doh: (zene su uvijek fanaticnije od muskaraca)

vojvodjani makar vide Novi Sad kao nekakav centar :)

i jos jedna razlika. splicani/dalmatinci vlastitu nesposobnost opravdavaju centralizmom (koji i nije toliko izrazen koliko mi se cini da je u Srbiji izrazen s Beogradom) te njima je zagreb kriv za sve probleme.
Korisnikov avatar
By Modesty
Originally posted by erkondisn
Blagi rivalitet izmedju Beogradjana i Novosadjana se ne moze porediti sa odnosom Splicani - Zagrepcani.
splicani vjecno seru protiv zagreba, ali na kraju prije ili kasnije zavrse tamo zivjeti, ili makar studirati :smeh:
evo jednoj kolegici koja se uvijek hvali kako je prava splicanka donijeli kavu u salici na dinamo pa nije htjela piti iz nje :doh: (zene su uvijek fanaticnije od muskaraca)

vojvodjani makar vide Novi Sad kao nekakav centar :)

i jos jedna razlika. splicani/dalmatinci vlastitu nesposobnost opravdavaju centralizmom (koji i nije toliko izrazen koliko mi se cini da je u Srbiji izrazen s Beogradom) te njima je zagreb kriv za sve probleme.
Nisam nikad čula da su se u Novom Sadu ili beogradu lupala auta onih drugih.....primjer baš i nije autentičan(zagreb,sjever Hr je vazda prodavao dalamaciju neprijateljima,uvlačeći im se u dupe,od mlečana,do italijana) a drugo,ne znam o kakvoj nesposobnosti pričaš u svezi sa dalmošima.Dalatinci su carevi za hladni mentalitet zagrebčana.I treće,meni najnejasnije je kakve veze ima Zagreb sa Beogradom u ovoj priči?
I da,još nešto.....kog ZG i ST je osnovna netrepeljivost zbog Dinama i hajduka što nije slučaj sa FK Vojvodinai npr zvezdom i patizanom....sasvim obrnuta situacija nego u HR.
Korisnikov avatar
By erkondisn
govorim o nesposobnosti, lijenosti i cekanju da ti novac padne s neba bez da ista radis. i na kraju optuzis zagreb jer kao fol sve ide tamo. da ne govorimo kako se jedva ceka turisticka sezona kako bi se neopravdano nabila cijena (bez da bi se dobila ikakva usluga).

sto se tice automobila, sama si odgovorila u postu da je rijec o navijackim skupinama, a ne tek takvom animozitetu.

trece, nema veze vec se samo nadodaje na post A.F.K.A.O.B.-a
Korisnikov avatar
By Manon
mislim da je erkondisn hteo da kaze da takva netrpeljivost, cak mrznja, postoji maltene u svim drzavama; i postoji. Nemci sa severa mrze Bavarce i kazu da su seljaci. Verovatno bi i zaratili kad bi se nasao neko da ih huska

ps malo sam zakasnila sa komentarom
Korisnikov avatar
By erkondisn
a ako odemo na regionalnoj bazi, opet ce naprimjer postojati netrpeljivost izmedju npr. Zadra i Splita. ili npr. Zrenjanina i Novog Sada :D
Korisnikov avatar
By Modesty
govorim o nesposobnosti, lijenosti i cekanju da ti novac padne s neba bez da ista radis. i na kraju optuzis zagreb jer kao fol sve ide tamo. da ne govorimo kako se jedva ceka turisticka sezona kako bi se neopravdano nabila cijena (bez da bi se dobila ikakva usluga).

sto se tice automobila, sama si odgovorila u postu da je rijec o navijackim skupinama, a ne tek takvom animozitetu.

trece, nema veze vec se samo nadodaje na post A.F.K.A.O.B.-a
U pravu si.
To u svim zemljama na planetu,razlika između sjevera i juga.
I uvijek "sve" ide u glavni grad....e tu sad nastaju pitanja u koja se ja ne razumijem ali mi je zadovoljstvo čitati vas i nešto saznati.
Korisnikov avatar
By Modesty
Jooj ,sad sam se sjetila Jovandeke Babić,ne znam naziv serije,sjetiće se stariji...on je jedan od mnogih posleratnih iseljenika iz Bosne u Vojvodinu...jadničak,naučio u planinskom kraju da obavlja nuždu gdje mu se prohtje(šume i to) i ima jedna serija,on u ravnici sa kravom i prikakilo mu se...sekrije se iza krave a krava ode:lood:
By Trans osoba

A sposobnim zagrebcanima vladaju hercegovci i tko zna kakvi izdanci kamenjara iz dalmatinske zagore :balerina:

Cudno mi je da u toj nesposobnoj dalmaciji se nalazi najperspektivniji grad hrvatske (zadar) , barem ako je prema raznim medijima sudit :chilling:

-ontopic (reda radi)

Uredite se kao UK(ujedinjeno kraljevstvo) :tos: nek centralna srbija ima svoj parlament i vladu a vojvodina svoj parlament i vladu , i sportske reprezentacije , itd a nek svi imaju zajednickog predsjednika i stvar rijesena :mazi:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Nemci sa severa mrze Bavarce i kazu da su seljaci. Verovatno bi i zaratili kad bi se nasao neko da ih huska

Meni se cini da je obrnuto, tj. da ne vole Bavarce jer su uobrazeni i sve ostale smatraju seljacima.
Korisnikov avatar
By Val
Originally posted by biotherm
Stefane, sve vise mi licis na Status-a... nista licno. :smeh:

A poshto je Status u Srbiji, Stefana bi trebalo u Vojvodinu ili kako? :nerd:

:auto: :avion:
Korisnikov avatar
By Val
Nemci sa severa mrze Bavarce i kazu da su seljaci. Verovatno bi i zaratili kad bi se nasao neko da ih huska

Meni se cini da je obrnuto, tj. da ne vole Bavarce jer su uobrazeni i sve ostale smatraju seljacima.

Odakle vam ove informacije? :nerd:
Korisnikov avatar
By A.F.K.A.OB
Meni su rekli drugovi iz Nemacke. Ne mora da bude opste misljenje, mozda je smao do njih.
Korisnikov avatar
By Hton
Originally posted by Myself

Ne procitah vecu glupost na ovom inace 'prepametom' Forumu.
U tom slucaju kreni da iscitavas svoje postove... :lizalica:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!