Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Vel boy napisao:
barni011 napisao:Ja ne znam kako da i objasninma da kako god ti napisao i premestao reci u kontekstu Oluje to je nemoguce pravdati niti polemisati o tome.To je zlocin.I nema ali ni sta bi.
Sa takvim stvarima nema zezanja.Ostavlja dugorocne posledice po celu naciju, u ovom slucaju Hrvatsku.
Isto takav princip se primenjuje u slucaju srpskih zlocina i sto pre ovaj narod sazvace da se u njegovo ime ubijalo i da se odrekne takvih ljudi pre ce prosperirati.
U ovo temu sam usao upravo zbog ovoga.Hrvate cega dug period oporavka jer oni i dalje postavljaju spomenike Franji Tudjamnu.To je nedopustivo i ostavice posledice po celu naciju.

Sto se tice popaja ja nisam rekao da on mrzi heteroseksualce, nas konflikt je on izazvao kad je mene okvalifikovao kao autohomofoba.Jer se ne slazem sa programom parade iz razloga jer ljudi koji je organizuju rade to za licnu promociju a na moju stetu i mnogih drugih.Ostavljaju dugorocne posledice na gej populaciju u Srbiji itd...pisao sam o tome 10 strana

ja ne znam kako tebi da objasnim da ja uopshte ne pravdam oluju vec iznosim chinjenice koje su joj prethodile te chitav kontekst u kom je bila devedesetih. a devedesetih je ochito bio rat za kontrole teritorija i nazalost bilo je dozvoljeno bilo chijoj jachoj vojsci da iskoristi i uradi shto moze dok moze. te dozvole svemu tome od strane Medjunarodne Zajednice tek prestaju, neopravdano ili opravdano drugo je pitanje, tek 1999-e kada se Amerika, neopravdano ili opravdano drugo je pitanje, umeshala u kosovski problem. takvo je bilo stanje stvari ratnichkih i zalosnih devedesetih na prostorima zemalja ex-Yu.

i jasno rekoh da potpuno pozdravljam presudu Haashkog tribunala jer se drzala chinjenica o zlochinima pochinjenim u toj oluji.

svakako da Hrvatska i vecinski hrvatski deo u BiH imaju i dalje veliki problem velikonacionalizma-shovinizma i proustashke nastrojenosti. medjutim tu valja i analizovati koliko i zashto to podrzava srpski "predvodnici" u BiH milorad dodik, rajko vasic chiji su omiljeni saveznici upravo ti problematichni od Hrvata.

u vezi tvog spora s popajem, ok sad je jasnije shta zelish reci o njemu. to je izmedju vas dvojice, no, ja samo kazem da si dao materijala da ti prikachi autohomofobiju.
Nema potreba da bjasnjavas, jednostavno nema zareza iza Oluje niti ali.To je izuzeto iz bilo kakve polemike sta je bilo pre.Isto kao sto se jezim kad neko stavi zarez iza Srebrenice.To ne moze biti predmet bilo kakve politicke rasprave.To je zlocin i kao takav jedino o njemu se moze disktovati u pravcu oznacavanja zlocinaca i kaznjavanja istih.Svaka ostala diskusija o tome vodi u smeru nepostovanja zrtava i daljoj netrpeljivosti.
Ne kazem ja da ti pokusavas da opravdas zlocine.
Popeye napisao:a divno, sad smo dosli do toga da su oluja i srebrenica isto. :party:
Još gore. Hrvatska, kandidat za članstvo u EU, kao da je izguibila sve kriterijume... Upravo je stigla vest da je uhapšen prvi Tudjmanov ministar unutrašnjizh poslova Josip Boljkovac. Navodno, zbog ratnih zločina iz 1945.

Da bi bilo sve jasnije, šta današnja hrvatska vlast brani, evo jednog nedavnog teksta o svedočenju Boljkovca o hrvatskim zločinima devedesetih:

Boljkovac: Tuđman je želeo rat po svaku cenu

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske tvrdi da su Hrvati prvi počeli i da je sve bilo „dogovoreno sa Miloševićem“

Zagreb, 12. februara 2009. – Prvi Tuđmanov ministar unutrašnjih poslova Josip Boljkovac prekjuče je svedočio u procesu protiv Branimira Glavaša i njegovih saradnika optuženih za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Osijeku početkom proteklog rata, što je izazvalo veliku pažnju domaće javnosti. Međutim, nezadovoljan je kako su hrvatski mediji o tome izveštavali, pa u intervjuu današnjim „Vestima” iz Frankfurta tvrdi da su ga „pedantno cenzurisali”. Navodi o tome i konkretni primer:

„Kada me je Glavaš za vreme svedočenja optužio da sam ga gonio zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku, s obrazloženjem kako je to uradio da bi se Osijek zaštitio od tenkova JNA, ja sam rekao da je JNA tog momenta bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska – koja tada još nije bila priznata – deo Jugoslavije. Potom sam obrazlagao ko je tada počeo sa oružanim sukobima u tom delu Slavonije”, objašnjava Boljkovac i navodi: „Rekao sam da su napadnuti Srbi i Jugoslavija, a ne Hrvatska. To je deo mog svedočenja o napadu koji su organizovali Gojko Šušak, Branimir Glavaš i Vice Vukojević protivtenkovskim oružjem, ambrustima, na Borovo selo. Kao što su tada napali Srbe u tom selu da bi isprovocirali rat, iz istog razloga su srušili i most u Osijeku.”

Boljkovac u nastavku ponavlja svoje još pre više godina izrečeno uverenje da je „to bio građanski rat koji je nastao kao posledica dogovora između Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana o podeli Bosne i Hercegovine i razmeni stanovništva pomoću etničkog čišćenja”. Zatim dodaje: „Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se reši Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizovao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine.”

Na pitanje da li ima dokaze i o navodnom dogovoru Miloševića i Tuđmana, Boljkovac je odgovorio da će navesti samo dva: „Kad je u Osijeku ubijen šef policije Josip Rajhl-Kir, odmah sam doneo odluku o hapšenju ubice i onih koji su to ubistvo organizovali, ali sam istog tog trena smenjen. I gledajte sada kako je Franjo Tuđman objasnio tu moju smenu: 'Joža, Slobo takođe misli da ti više ne bi smeo biti na čelu MUP-a.' Mene je zapravo Tuđman smenio u dogovoru s Miloševićem”, napominje Boljkovac. Podsetimo, Rajhl-Kir je ubijen 1. jula 1991, a Boljkovac smenjen sutradan, 2. jula.

„Evo vam i drugog dokaza”, nastavlja Boljkovac: „Kada sam u junu 1991, nešto pre nego što je ubijen Kir, bio na razgovorima u Bačkoj Palanci sa tadašnjim srpskim ministrom unutrašnjih poslova Radmilom Bogdanovićem i Mihaljem Kertesom, Bogdanović mi je rekao: 'Šefovi su se dogovorili.' Uostalom, šta je kod Miloševića celi rat radio najbliži Tuđmanov saradnik Hrvoje Šarinić? Bio je kod njega najmanje 40 puta.”

Boljkovac takođe napominje da je Tuđman „želeo rat po svaku cenu” i objašnjava: „Rat nije bio nužnost već namera. Po tom njegovom konceptu Srbi su trebali nestati iz Hrvatske.” Za sebe kaže da je bio protiv rata i to argumentuje podatkom da nijedan Srbin nije bio otpušten iz hrvatske policije dok je on bio ministar, zbog čega je bio i na udaru ekstremne hrvatske emigracije koja je nameravala da ga likvidira.

Za prvog predsednika samostalne Hrvatske Boljkovac tvrdi i da je bio kukavica: „Da, bio je, i on i sva ta bulumenta oko njega”, kaže on i to ilustruje događajem kada su se uoči samog rata na zagrebački aerodrom spustili „niški specijalci”. „Poslao sam na ’Pleso’ svog čoveka da mi dogovori sastanak sa komandantom te jedinice. Proširila se vest da će specijalci JNA nakon ’Plesa’ zauzeti i TV Zagreb i gradsku toplanu. U dogovoru s državnim vrhom otišao sam na taj sastanak i sa njega se vratio jedino uveren da je aerodrom stvarno zauzet.”

Kada je posle sastanka otišao u sedište HDZ-a imao je šta da vidi: „Okupilo se oko 300 članova familija hrvatskih političara. Svuda koferi, torbe, ranci, saksije sa cvećem... vidim, sprema se bežanija. Čim sam izašao iz automobila, sa udaljenosti otprilike 50 metara, obratio mi se prodornim glasom Stipe Mesić: 'Jooožaa, jesu li se spustili specijalci?' Jeeesuu, odgovorim mu ja. Kad li masa krenu, pravi stampedo. Padaju žene i deca preko torbi, glinene saksije pucaju, a zemlja iz njih i cveće posvuda pršte. Jedva nekako zaustavismo te izbezumljene ljude. Dobro da žrtava nije bilo...”
Popeye napisao:a divno, sad smo dosli do toga da su oluja i srebrenica isto. :party:
Ja to nisam rekao.Niti cu da licitiram brojkama to rade samo oni koji imaju nameru pravdanja zlocina tj. ovo je manji a ono je veci zlocin jer je tamo ili vamo ubijeno nekoliko hiljada manje ili vise.Motivi su isti i motivu se i sudi.
Razlika ova dva moze biti samo u broju ljudi koji su odgovorni za taj zlocin.
Vel boy napisao:simptomatichno je barni101 da si reagovao na sve i svja a ne na ono(g) gde (koji) reche da nema problema s ustashama, ima samo s chetnicima....

no, dobro, da ne budem zaskochljiv, jel'te.... :giggle:
nisi zaskocljiv dobro si to primetio
ne bi da se bavim ustasama i tom istorijom na gej forumu, znas i sam da te teme se uvek svedu na neke licne momente itd...
@Aleksandarmagic

Takvi su svi pravoslavci koji su zaista spoznali svoju veru, bilo da su gej ili str8 ili sta znam kakvi oni ne mrzi jer prastaju i traze oprostaj.
Ne volim kada se ono zloupotrebljava i blati zbog ljudi koji su se njime posluzili i sluze se za neke svoje licne ciljeve.Ono je sada u velikoj krizi ali nje ovo prvi put u njegovoj istoriji.Bilo je toga i u srednjovekovnoj Srbiji i narod je isplivao iz toga.Kaznjeni su oni koji su veru zamenili za zlato a pravoslavlje sirili macem.

@Vel boy

bas me interesuje kad bi sad morao da napravis profil mene na osnovu onoga sto si saznao o meni kroz pisanje, kako bi to izgledalo? Zivo me zanima :srbin:
u vezi hadezeovskog gonjenja Boljkovca, imam reci ovo:
Ovo su tipichni hadezeovski trikovi da potpale naci-shovinistichke sentimente pred izbore te da hrvatsko puchanstvo, podsjetivshi ih shto su radili "oni pogani partizani", potpale da glasuju za hadeze. Da ironija bude veca, ovim rukovodi bivsha velika skojevka Jadranka Kosor.
Jer, ako su i kad su znali da je Boljkovac navodno bio chinio to za shto ga terete, shto ga nisu vec odavno zatvarali, ne znam shta ih je sprechavalo josh odavno?
Nego, hadezeu se ne svidja Boljkovchevo neustrashivo kritikovanje Franje Tudjmana i ponashanja ondashnjeg hrvatskog rezima, rezima koji je ZAJEDNO s Slobom Miloshevicem i izrezirao i vodio chitav rat izmedju Hrvata i Srba u Hrvatskoj kao i prisilnu etnichko-stranachku podelu BiH.
Korisnikov avatar
By erkondisn
jeste, naravno da se uvijek prije izbora povuku spinovi, plase 'crvenima', opravdavaju investiciju peljeskog mosta (pa da opet ona krava gosparska od suice muče okolo)... cekam samo jos da se pokrene pitanje vjeronauka u skolama...

a narod... ovce bili, ovce ostali... vjerujem da ce hdz ispusiti konacno ovaj put, no opet ne mislim da ce imati nekakav minorni rezultat. unatoc anketama koje su na strani pijevca cak i u adezeovskim taborima na istoku i jugu, ja mislim da ce opet tamo oni dobiti :drama:
Da li bi mirovni plan Z4 sprečio egzodus Srba

Milan Babić, novoimenovani predsednik Vlade RSK, prihvatio je plan Z4, ali to nije zaustavilo Tudjmana da izvede udruženi zločinački poduhvat “Oluju” i Hrvatsku etnički očisti od Srba

Petnaest godina posle dovršetka predloga mirovnog plana Z4 (kraj januara 1995. godine u Zagrebu) gotovi svi sagovornici slažu se u oceni da egzodusa srpskog stanovništva iz Krajine ne bi bilo da je taj plan bio prihvaćen. - Međutim, sasvim je drugo pitanje da li je on u ondašnjim političkim i društvenim okolnostima sa hrvatske strane uopšte mogao biti ozbiljno nuđen, a sa srpske usvojen.- Plan nije sadržavao nikakve garancije, a hrvatski Srbi su već imali samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Po mirovnom planu međunarodne zajednice, koji su predložili Piter Galbrajt, Leonid Kerestedžijanc i Jasuši Akaši, Srbima u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini (RSK) nudila se široka autonomija, razrađena prema modelu Alanskih ostrva u Finskoj. Planom Z4 ponuđen je, mnogi bi rekli, status države u državi područjima u kojima su Srbi imali većinu prema popisu iz 1991. godine. Za zapadnu Slavoniju reintegracija je bila predviđena odmah, a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem predviđen je bio prelazni period u trajanju od pet godina. Plan Z4 sadržavao je i pravne institute učešća srpske zajednice u centralnoj vlasti u Zagrebu.

Krajina bi imala svoj parlament, vladu i predsjednika. Imala bi i pravo na svoju monetu, a obaveza centralne hrvatske banke bila bi da je štampa. Krajina bi imala pravo na sklapanje mnogih međunarodnih ugovora i sporazuma te na otvaranje međunarodnih predstavništava.

Plan Z4 Kninu je predložen kao rješavanje položaja UNPA zone, odnosno način reintegracije RSK u sistem Republike Hrvatske. Hrvatska Vlada i Sabor negativno su se izjasnili o planu, ali ga formalno nisu odbili.

- Bio je to jedan mudar državnički potez Franje Tuđmana, koji je dobro pretpostavio da plan Z4 neće prihvatiti Srbi u Kninu. Nikada nisam mislio da bi Tuđman, po svojoj politici i karakteru, prihvatio plan Z4 i još ga sproveo, ali njegov posao odlično su odradili loši političari u Kninu, koji su bili sposobni samo za pljačku – kaže Žarko Puhovski, dobar poznavalac tadašnjih političkih prilika i aktivist Hrvatskog helsinškog odbora.

Jedan od svjedoka događaja u Kninu, Dušan Vještica, tadašnji poslanik u skupštini i organizacijski sekretar SDS-a Krajine, ističe apsurd da jedan tako važan dokument uopće nije bio razmatran u skupštini.

- Z4 je bio mirovni plan o kome je unaprijed bilo zabranjeno raspravljati – kaže Vještica, naglašavajući da tokom pet godina rata nikada nije došlo do suštinskih statusnih pregovora između službenog Knina i Zagreba.

- Bili su to samo policijski pregovori o prekidu vatre koje Hrvatska uglavnom nije poštivala – napominje Vještica.

Da se u javnosti nije puno pričalo o planu Z4 sjeća se i Radovan Borović, tadašnji novinar Radio Knina, danas Radija slobodne Evrope.

- Rukovodstvo u Kninu odbilo je čak primiti kopiju plana, koji se nikada nije ozbiljno analizirao. Milan Martić je govorio da “ne zna šta tu piše i da ga to ne interesuje”. Od samog početka bilo je jasno da se plan neće prihvatiti, što se moglo vidjeti i po signalima iz Beograda. I u Zagrebu je postojala negativna politička klima koja nije išla u prilog pomirenju, o čemu govore i rezultati ankete prema kojoj je 75 posto Zagrepčana smatralo Srbe divljacima i varvarima. Šta se moglo uraditi u takvoj klimi? – pita se Borović.

Dušan Vještica ističe da se o planu govorilo tek na osnovu kopija novinskih isječaka iz “Večernjeg lista” i “Vjesnika”. O planu Z4 na kraju je kratko raspravljao Vrhovni savjet odbrane koji je, po riječima Borovića, bio nadležan samo u slučaju raspuštanja legitimnih institucija, vlade i skupštine, što ovdje nije bio slučaj.

- Nigdje ne postoji odluka o odbijanju plana Z4, ali on nije bio ni prihvaćen, što je odgovaralo i Beogradu i Zagrebu. Na takvu politiku pao je Mile Martić jer nije mislio svojom glavom, nego je sprovodio tuđu politiku, čije je instrukcije primao telefonom – kaže Borović. Dodaje da je plan Z4 na neki način za obje strane bio trojanski konj, jer su ga Hrvati upotrijebili kao alibi za “Oluju”, a sve pod geslom “mi smo im nudili mirovni plan, a oni ga nisu prihvatili”, dok su u Krajini upotrijebili logiku “nećemo ga odbiti, ali ni prihvatiti”.

Žarko Puhovski ocjenjuje da je plan Z4 bio loš, štreberski primjer prekida rata jer se fiksirao na teritorij, a ne na stanovništvo.

- Političare tog vremena, sa obje strane, nije zanimalo ništa drugo osim teritorija – podsjeća Puhovski, dodajući da je plan mogao zaustaviti rat i stvar dovesti do statusa quo, ali i da je takav kakav je bio predstavljao bolje rješenje od nastavka rata.

- Političari u Kninu loše su procjenjivali svoju političku i vojnu moć, a i pogrešno su percipirali Srbiju i međunarodnu zajednicu kao svoje zaštitnike – ističe Puhovski.

Povlačeći paralelu sa Dejtonskim sporazumom, Dušan Vještica ocjenjuje da je Z4 bio u nekim dijelovima i jači jer je Srbima nudio monetarnu neovisnost, posebnu policiju i trgovinu bez carina.

- Pitanje je koliko bi se on sprovodio jer nije sadržavao nikakve garancije – napominje Vještica.

Puhovski ističe da bi prihvaćanjem plana srpski nacionalni korpus u Hrvatskoj ostao očuvan, što nije odgovaralo ni Tuđmanu ni Miloševiću, koji je Srbe iz Krajine vidio samo kao korpus pogodan za naseljavanje Kosova.

Novinar Radovan Borović često se prisjeća riječi Pitera Galbrajta: “Plašim se da Srbi iz Krajine ne prođu kao američki Indijanci.” Nažalost, to se i dogodilo. Iako je 3. avgusta 1995. novoizabrani predsjednik vlade RSK-a Milan Babić potpisao plan Z4 kao osnovu za daljnje pregovore, očito je to bilo kasno i nedovoljno.

- Sve je bilo van naših moći. Krajina više nije mogla izbjeći ono što joj se očigledno već davno spremalo, - ocjenjuje Dušan Vještica.
Korisnikov avatar
By Stripi
zanimljivo da mu je naslov bitniji od ostatka teksta.
Milan Martić, regularni predjsednik paradržave nije potpisao ugovor koji mu je garantirao priznavanje te paradržavice, iako je znao da nepotpisivanje znači pokretanje vojne akcije.
End of story.
http://www.novossti.com/2011/11/o-bankarima-i-zidovima/

Zbog čega je Hitler zazoran, a Budak nije? Zašto Židove nije poželjno javno vrijeđati, a Srbe jest (pošto je Budak, nota bene, poznat i kao autor rimovane parole “Bjež’te psine preko Drine”)?

Nezgoda je što Hrvatska ima mnogo dubljih problema s fašizmom nego što bi to bile provokacije u vidu veličanja Hitlera ili ozloglašavanja Židova. To je razlog što se u ovoj zemlji rado izlažu kritici ekscesne, ali ne i sistemske manifestacije fašizma. A odatle onda i Branimir Bilić biva prinuđen da se javno ispriča, dok od “Jutarnjeg lista” to nitko ne očekuje, niti u tom medijskom pogonu registriraju ikakve znake nelagode.
Korisnikov avatar
By Stripi
Odličan tekst.
Viktor Ivančić uvijek pogodi u sridu :yes:
sve je to tako tužno i žalosno-dvadeset godina posle,mi se i dalje pljujemo,omalovažavamo i koljemo po televizijama,forumima... :cut:

najžalosnije mi je to što nove generacije nisu odmakle ni za milimetar,naprotiv,već se glas razuma traži od malobrojnih ljudi koje, kad je trebalo,niko ništa nije ni pitao...
Korisnikov avatar
By Stripi
da bar traže.
Oni služaju svoje pomanitale roditelje i nastavljaju razmišljati kao oni.
Vel boy napisao:u vezi hadezeovskog gonjenja Boljkovca, imam reci ovo:
Ovo su tipichni hadezeovski trikovi da potpale naci-shovinistichke sentimente pred izbore te da hrvatsko puchanstvo, podsjetivshi ih shto su radili "oni pogani partizani", potpale da glasuju za hadeze. Da ironija bude veca, ovim rukovodi bivsha velika skojevka Jadranka Kosor.
Jer, ako su i kad su znali da je Boljkovac navodno bio chinio to za shto ga terete, shto ga nisu vec odavno zatvarali, ne znam shta ih je sprechavalo josh odavno?
Nego, hadezeu se ne svidja Boljkovchevo neustrashivo kritikovanje Franje Tudjmana i ponashanja ondashnjeg hrvatskog rezima, rezima koji je ZAJEDNO s Slobom Miloshevicem i izrezirao i vodio chitav rat izmedju Hrvata i Srba u Hrvatskoj kao i prisilnu etnichko-stranachku podelu BiH.
I ne samo to.

"Boljkovac uhapšen jer je znao da je HDZ inicirala rat da se reši Srba"

Hrvatska Vlada je hapšenjem bivšeg ministra unutrašnjih poslova Josipa Boljkovca dala autogol jer bi njegovo svedočenje moglo samo da potvrdi tezu da je u Hrvatskoj vođen građanski rat koji je isprovocirala HDZ-a kako bi se rešila Srba, smatra generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske Milojko Budimir.

"Da je još na sceni ista politika vidi se i po tome što ni posle 16 godina od progona nije došlo do povratka Srba u Hrvatsku, niti su im vraćena njihova osnovna ljudska i građanska prava", rekao je Budimir za Srnu.

Budimir postavlja pitanje da li prvi Tuđmanov ministar policije Josip Boljkovac, koji je uhapšen zbog sumnje da je u maju 1945. godine počinio ratni zločin, za to odgovara ili se nešto drugo krije iza tog hapšenja.

"Činjenice govore da se Boljkovac svojim ponašanjem i pisanjem u poslednje vreme zamerio mnogima, a prvenstveno onima koji su još na vlasti u Hrvatskoj. Oni posebno ne mogu da mu oproste ono što je napisao u knjizi svojih sećanja ’Istina mora izaći van’, koja je posle izlaska povučena iz prodaje", ističe Budimir.

On podseća da je Boljkovac "bio prvi hrvatski zvaničnik koji je govorio da je građanski rat isprovociralo rukovodstvo HDZ-a" i ukazuje da je Boljkovac sa mesta ministra smenjen u momentu kada je doneo odluku o hapšenju ubica Josipa Rajhl-Kira i što je kočio početak ratnog sukoba koji je Hrvatska planirala.

"Njegov odlazak ubrzalo je i protivljenje politici koju je sprovodio Gojko Šušak, povratnik iz emigracije i prvi Tuđmanov ministar iseljeništva, a zatim vrlo brzo najmoćniji čovek u Hrvatskoj, koji je do smrti bio ministar odbrane i nad kojim nije postojala nikakva politička kontrola", naglašava Budimir.

On navodi da je Boljkovac tvrdio da su 1991.godine prvi napadnuti Srbi i da je napadnuta Jugoslavija, a ne Hrvatska.

"Boljkovac je poznat i po izjavama da je Franjo Tuđman znao sve o ubistvima srpskih civila i da rat nije bio nužnost, već namera i da je po tom konceptu trebalo da svi Srbi nestanu iz Hrvatske."

- Ove izjave su došle prekasno, kada su baš gotovo svi Srbi nestali iz Hrvatske, a kolika je u tome bila i zasluga Josipa Boljkovca pokazaće vreme, zaključio je Budimir.
By Hans
deran napisao:sve je to tako tužno i žalosno-dvadeset godina posle,mi se i dalje pljujemo,omalovažavamo i koljemo po televizijama,forumima... :cut:

najžalosnije mi je to što nove generacije nisu odmakle ni za milimetar,naprotiv,već se glas razuma traži od malobrojnih ljudi koje, kad je trebalo,niko ništa nije ni pitao...
:up:

Slažem se.
Samo, razum ti kaže da nešto nije u redu ako mi ovde svim silama želimo da zaboravimo Miloševića a 400 km odavde veličaju Tuđmana pred 15 000 ljudi.

;)
milosevic kao osoba je proskribiran. memorandumska politika je i dalje alive and well.
dok je u hrvatskoj dobrim dijelom tuđmanova politika proskribirana i napustena, a on je kao osoba relativno prihvacen, vecinom u svojstu prvog precjednika. prilicno je ironicno koliko danasnja hrvatska nema veze s onom kakvu je gradio tudjman i kakvu je kao ideal zamisljao. :pokazuje:
mene uvijek slatko nasmije kad cujem nekoga branitelja da se u medijima zali sa standardnim refrenom (pa i u vezi prajda): 'mi se nismo za to borili!' pa da, i nisu! borili su se za jednu neoustasku, ksenofobnu, zatvorenu, klerikalnu hrvatsku, a dobise neoliberalni kapitalizam, potrosacko drustvo, srbe u vladi osam godina, ulazak u EU itd. :party:

zasljepljen si mrznjom da bi mogao racionalno analizirati. :maji:
Popeye napisao:...
dok je u hrvatskoj dobrim dijelom tuđmanova politika proskribirana i napustena, a on je kao osoba relativno prihvacen, vecinom u svojstu prvog precjednika. prilicno je ironicno koliko danasnja hrvatska nema veze s onom kakvu je gradio tudjman i kakvu je kao ideal zamisljao...

zasljepljen si mrznjom da bi mogao racionalno analizirati.
Svetozar Livada: Kultura laži koja je proizvela kulturu smrti, traži vrijeme da bi dokrajčila sudbinu Srba u Hrvatskoj.

„Srbi su u Hrvatskoj doživjeli kompletan demografski slom. Djeca su negdje vani, a starci su ostali da čuvaju zavičaj i umru. Srpska populacija u Hrvatskoj živi bez ijedne društvene komponente osim ukopa!

- Srbi u Hrvatskoj su slični Indijancima u Americi: reducirane su im osnove – oduzeta zemlja, stanovi, stoka… Nepovrat stanarskih prava Srbima je klasični primjer diskriminacije.“

- Srbi u Hrvatskoj su sada praktično izvan zakona. Postoji ustavni zakon o nacionalnim manjinama, ali se ne primjenjuje. Ako postoji pravilo u tom zakonu da bi Srbi trebalo da imaju broj zaposlenih u skladu sa njihovim proporcionalnim učešćem u broju stanovnika, zašto se to pravilo ne poštuje, zašto se zakon ne primjenjuje?

Srbi su praktično corpus separa­tum (npr. izvršno sudsko rješenje najčešće ne mogu da ostvare). To je zakon kojim Hrvatska samo maše pred Evropom!

Pretvaranjem Srba u manjinu nije formalno tragedija. Hrvatska je ksenofobična i sve nacionalne manjine je potonjim ratom svela na jednu trećinu, a srpski korpus je masakrirala! Tragedija je što je riječ manjina shvaćena kao manje čovjek! Kad npr. čitate Stepinca, povodom pobune od 27. marta 1941. godine, on kaže da su Srbi i Hrvati toliko dva različita svijeta da ih ni Bog ne može izjednačiti! A što se tiče pravoslavlja, šizme, veli on, tu nema čovjeka, nema morala, nema poštenja! To je, dakle, kompletna negacija Srba. Nažalost, to je bila i neka vrsta naloga za ono što se kasnije dogodilo. U cijeloj povijesti, latentnim tenzijama i konfliktima, traje jedan animozitet protiv drugoga i drugačijega.

Tuđman je definisao i zaokružio tezu da Srba više neće biti 12 odsto, Jugoslovena 6 odsto, kao što je bilo prije rata, nego samo 3 odsto! Srba je u Hrvatskoj, po državnom popisu iz 2001. godine, bilo 201.000. Sada smo pred novim popisom (2011) i nalazimo se pred mogućnošću da se ostvari njegova ideja. Nažalost, Srbi nemaju nikakvog priraštaja. Više se ne može roditi Srbin u Splitu, Šibeniku, Zadru, Osijeku, Sisku, Karlovcu itd. Kako onda da se Srbi razvijaju? Sve to govori u prilog tezi da su Srbi doživjeli kompletan demografski slom. Djeca su negdje vani, a starci su ostali da čuvaju zavičaj i – umru!

Govori se da se vratilo 130 hiljada izbjeglica. To nije tačno. Vratilo se oko 60 hiljada, a od tog broja, samo do kraja 2006. godine, umrlo je oko 15 hiljada! Vraća se biološki neproduktivna kategorija. Nema održivog razvoja. To je ovisno stanovništvo. Ta srpska populacija živi bez ijedne društvene komponente osim – ukopa! Život nema radosti jer nema rađanja, vjenčavanja, svadbi, pirova, slava, svetkovina, sajmova… To je nikakav život! To ja nazivam antiljudskim stanjem. Obnova je reducirana na 35 kvadratnih metara! Kada nema štale ni sjenika, stoke ni infrastrukture, onda je to život u selu koji nije život. Seljak nema susjeda. Jedan ovdje, drugi tamo gdje ga ne može dozvati. Kad padne kiša, snijeg, ne mogu jedan do drugoga. Kakvo je to selo? Nikakvo! Tamo živi zavide mrtvima. Ta kultura laži koja je proizvela kulturu smrti, traži vrijeme da bi dokrajčila sudbinu.

Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje, moram vam reći da u našem narodu postoji izraz da se zbrinjava stoka! Npr. nekom bećaru, loli, naredi se da, prije nego što ode u skitnju, „zbrine stoku“ u štalu ili tor! Ne mogu da shvatim da Srbija prihvati takvo obeštećenje preko tuđih leđa, odnosno izbjeglica! Sam pojam zbrinjavanja je reduciranje Srba na socijalni slučaj. Kad je Milorad Pupovac pristao na zbrinjavanje, ja sam digao glas i rekao da se ovo više ne može podneti, da neko privatizuje sudbinu tolike mase ljudi koji su bolji i značajniji povijesno od njega i mene zajedno! Taj oblik zbrinjavanja je povećanje kupovne moći države. Srbi su iz Hrvatske izbjegli najčešće samo sa najlon kesom u ruci. Nisu ostavili samo stan ili kuću, ostavili su sve bogatstvo, svu opremu. Pomenuću da je samo iz Zagreba protjerano 18.500 Srba. Dakle, njihovi stanovi i sve što je bilo u njima ostalo je državi Hrvatskoj. Ako Srbija pristane na stambeno zbrinjavanje, onda učestvuje u ostvarivanju ciljeva rata, a to su oni koje je Tuđman zagovarao da Srba neće biti 12, ni 6, već 3 odsto! Tada snosi povjesnu odgovornost.

Iz intervjua prof. dr Svetozara Livade, filozofa i istoričara, objavljenog u listu „Pravi odgovor”
Hrvatska (opet) štiti ubice Srba

Za manje od 24 časa u Hrvatskoj su, dve različite vesti uznemirile srpsku zajednicu.

Najpre su, pred Županijskim sudom u Zagrebu, petorica bivših pripadnika hrvatske Sedme gardijske brigade poznatiji kao Pume, optuženi za streljanje šestorice srpskih zarobljenika 1995. godine, osuđeni na kazne od dve do šest godina zatvora.

Država Hrvatska kaznila je ubice kao za neki saobraćajni prekršaj da bi odmah zatim, desničarski Hrvatski demokratski savet Slavonije i Baranje, objavio da će Branimir Glavaš koji je pravosnažno osuđen za ratne zločine nad Srbima u Osijeku, biti nosilac liste ove stranke na predstojećim izborima.

Naši sagovornici iz Hrvatske se slažu da je u pitanju euforija pred predstojeće izbore i pokušaj da se na mala vrata, u ovu zemlju vrate "devedesete".

- Ako ste Srbin u nekom manjem mestu i na vestima prvo čujete da su ljudi koji su streljali zarobljenike dobili manje nego da su ubili neku životinju, a potom i da će osuđeni ratni zločinac biti nosilac liste jedne stranke, onda vam bez svake sumnje više nije svejedno.

Pa Srbi su u Hrvatskoj osuđivani za ratne zločine i osuđivani na 14 ili 15 godina zatvora zbog udarenog šamara ili obične krađe - kaže ogorčeno Dragan Crnogorac, predsednik Zajedničkog veća opština iz Vukovara.

Nezavisni novinar iz Zagreba, Domagoj Margetić tvrdi da se Hrvatska, zahvaljujući aktuelnoj vlasti HDZ-a vraća u "vesele devedesete".

- Premijerka Jadranka Kosor otvoreno poručuje da će "vratiti Tuđmanovu Hrvatsku", ali mnogo opasnije od te retorike je što je takvo obećanje već počelo da se sprovodi u delo sa ovako sramnom presudom za streljanje zarobljenika. Pa Pume bi bile osuđene na mnogo veće kazne da su učinile neki saobraćajni prekršaj i te kazne su otvoreno ruganje žrtvama, ali i ljudima koji ne žele da žive u takvoj državi - kaže Margetić.

Dragan Crnogorac kaže da su Srbi iz Slavonije, a posebno Vukovara u paničnom strahu svakog 18. novembra.

- Hrvatska tada obeležava pad Vukovara i tog dana Srba u Vukovaru nema. Ili se svi zaključaju i uopšte ne izlaze, ili se isele na par dana jer grad opsednu ljudi sa strane koji su i dalje u "devedesetim". Ove godine se navršava dve decenije, pa zamislite kako će biti - kaže Crnogorac.
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 48
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!