Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Već oko sedam dana je kod Poštanske štedionice pored autobuskog stajališta Palilulska pijaca 'nastanjen' beskućnik (možda i duže? kreće li ko od vas tuda?). Stariji muškarac, vidno lošeg higijenskog i psihičkog stanja. Sedi na zemlji, okružio se kojekakvim trošnim stvarima i otpadom u kutijama i kesama, priča sam sa sobom, prelistava nekakvu fasciklu.

Prizor je jeziv. I bacio me na razmišljanje - kakva je uopšte politika zbrinjavanja beskućnika? Na kome leži ta odgovornost - da li se od njih očekuje da se sami jave u nekakvo prihvatilište, ili postoji organ koji ih po prijavi ili službenoj dužnosti zbrinjava? Da li je moguće, kome i kako prijaviti da se na X mestu nalazi beskućnik, i koja je dalja procedura? S jedne strane, odakle policiji/socijalnim radnicima/bilo kome (nesam čkoluvao) pravo da nekoga tek tako zgrabi sa ulice i bilo kako procesuira... Sa druge strane, ovaj čovek je očigledno socijalni i/ili psihijatrijski slučaj, treba mu pružiti pomoć. Skroz mi je nejasna linija između diskriminacije i pomoći.

Razume li se iko od vas u ovu tematiku? Kako vi mislite da bi problem beskućnika trebalo da se reši? Itd.
Korisnikov avatar
By Srklet
u new yorku imaš 10 tisuća maloljetnika koji su beskućnici. od toga je nekih 4 tisuće LGBT.

bogati pederi s manhattna su potrošili doslovno milijune, pa možda i milijarde na marriage equality. ali maknuti 4 tisuće LGBT klinaca s ulice... naaaaah!

situacija će postati samo još gora. vidi bukurešt.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Skoro sam čitao neku reportažu o beskućnicima Bukurešta koji žive u kanalizaciji i kojekakvim podzemnim tunelima. Strašno.
Korisnikov avatar
By 2kune
dovoljno je da se malko spotakneš na financijskom planu, dovoljno je da te neka ovrha krivo pogleda... beskućnici smo mi a ne oni...
dovoljno je da ne misliš na to dok te ide... dovoljno je da ne misliš dok se ne susretneš... dovoljno je da se društvo mijenja malo po malo... dovoljna je apatija... beskućnici smo mi a ne oni...
u Nizozemskoj, Švedskoj, Islandu... tamo nema beskućnika... nije to do bogatstva... ni Yuga nije imala beskućnika...
moj stari je bio u Grčkoj još dok je Tito bio živ... Grčka brodogradnja je cvjetala, turizam para donosio, a država se zaduživala šakom i kapom... družio se s jednim grčkim malim kapitalistom koji je živio daleko bolje od njega ali je bio komunista u duši... moj stari se žalio i na ovo i na ono a grk ga je samo pitao: ima li kod vas gladnih... stari po istini veli da nema... a grk glatko odgovori: 'e ovdje ima i gladnih i beskućnika usprkos svom ovom bogatstvu što vidiš oko sebe'...
zato velim, beskućnici smo mi a ne oni...
Korisnikov avatar
By Mars
Zju.

Na momente (posebno u fialu), kuno, liči na pesmu Đorđa Balaševića.

Beskućnici smo mi.

(Dok sam u domenu poetike da kažem da mi je homeless u deset najtužnijih reči, ali da pravim razliku između nje i houseless, ili prostog nemanja stambenog prostora.)

OT, ne znam šta kaže zakon kod nas. Uglavnom čini mi se da to ni iz daleka nije tako veliki problem kao drugim zemljama, bilo onima gde beskućništvo postoji od vremena, bilo da su ljudi preko noći (2008. na ovamo) preko noći postajali beskućnici.

By Sixto
Kod nas "funkcionisu" javne kuhinje, od centara za socijalni rad povremeno dobijaju jednokratnu socijalnu pomoc, ukoliko imaju licna dokumenta mogu da se prijave za mesecnu socijalnu pomoc ukoliko se utvrdi da nemaju licne prihode ni po kakvoj osnovi niti nekretnine na svoje ime, niti prihode na osnovu tih nekretnina, povremeno paketi sa hemijom ili garderobom kao interventna pomoc.

Postoji odredjeni broj ljudi koji se smucaju po ulicama koji imaju penziju licnu ili bracnog druga, postoje ljudi sa imovinom... i kad budu sklonjeni u prihvatilista ponovo se vrate.
Postoji zena u Novom Sadu (doduse ja je licno video nisam vec dve godine sigurno) koja je umotana krpama, deset suknji ima na sebi... sedi u prolazima i na tudjim vratima u centru ma kakvo vreme bilo... na svoje ime ima dva stana jer joj je muz bio vojno lice svojevremeno valjda, para se imalo. Koliko god se trudili u centru da je smeste negde jer ima primanja koja mogu da pokriju dom uvek se vrati.

Lik koji hoda umotan kesama na zeleznickoj stanici i nudi ljudima prevoz prtljaga kolicima je bivsi profesor poljoprivrednog fakulteta... nisam siguran dal ima imovinu.

Ne moze se generalizovati nista, svi su u jednom momentu imali valjda trenutak kad su izgubili sve u zivotu... neki nisu... Sudbine su toliko individualne i toliko je slozena problematika svakog od njih da su generalizacije prilicno opasne.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
Ja prolazim pored postanske, ali sam oguglala na takve ljude. Jesam mozda bezdusna po tom pitanju, ali kada sam sveze dosla u Bg dobila sam super savet od rodjaka da tim ljudima nikada ne dajem pare nego da im ponudim da udjem u pekaru i kupim im nesto da jedu.
U prvom trenu mi je to bilo malo cudno, i naravno sam to kulirala dok nisam iste te osobe kojima sam davala pare vidjala kako piju alkohol ili jos gore jedu sladoled! Nikad necu zaboraviti to jedno leto, bio mi je najtezi finansijski period, jedva sam krpila kraj s krajem, dam posledjih 50 dinara zeni na ulici i posramoceno joj kazem da nemam vise. Dok sam cekala bus, ona je otisla do kioska i kupila najskuplji king sladoled i sela na plocnik. :iskolacen:

Pored tih osoba svakodnevno prodje bar jedno sluzbeno lice, uglavnom caskaju i smeju se. Znam, znam, zla sam, nije tako sa svima i nisu svi foliranti, ali, fani fekt.. niko u mojih 10 godina bivanja u Bg-u nije prihvatio moju ponudu da im u pekari kupim obrok.
Korisnikov avatar
By scout_finch
a zasto je strasno sto je kupila sladoled? svakako sa 50 dinara ne moze da iznajmi stan, kakve veze onda ima sta je kupila da jede, sladoled ili burek.
ja sam imala i situacije da kupim nekom hranu i da mu dam pare, zavisi od toga koliko para i koliko vremena imam.

abeskucnici su problem celog drustva i to bi trebalo sistematski i da se resava, al' u siromasnoj zemlji kao sto je srbija beskucnici nikad nece doci na red.
Korisnikov avatar
By Mars
Pomešali smo sad beskućnike i kućnike koji žive od prosjačenja.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Update, evo sad na putu do faksa vidim da je čovek još uvek tu.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2698285#p2698285]scout_finch napisao:[/url]a zasto je strasno sto je kupila sladoled? svakako sa 50 dinara ne moze da iznajmi stan, kakve veze onda ima sta je kupila da jede, sladoled ili burek.
verovatno zato sto je meni u tom periodu sladoled bio luksuz i zato sto sam mesecima zivela na kuvanom, pecenom i kojekakvim varijantama krompira, posto za vise nisam imala.
a sladoled je sladoled, a burek je obrok, tako da meni to jeste strasko i jeste velika razlika.

@Mars
a kako ih razlikovati?
Korisnikov avatar
By scout_finch
kad das nekom novac on/a sa njim moze da radi stagod. tvoj je izbor samo da li ces dati ili ne.
Korisnikov avatar
By gossip
obicno dajem novac
do sada nijednom nisam uzeo nesto iz pekare/prodavnice
ali cu poceti posto je tako pametnije/humanije bas zbog te zloupotrebe novca
By alexandermagic
Nemojte svoja dobra djela ciniti javno da vam se drugi dive ...

Zato kada dajes milodar, ne trubi pred sobom kao sto to u sinagogama i na ulicama cine licemjeri da ih ljudi hvale ...

Naprotiv, kada dajes milodar, neka tvoja ljevica ne zna sto radi desnica.

Udijeli svoj milodar potajno ...
Korisnikov avatar
By Blady
Ot
Kao sto je Sixto napisao, postoje te narodne kuhinje i socijalna pomoc.
Sto se tice mog odnosa prema beskucnicima, pa, iskreno, retko kada sam videla beskucnika kako prosi.
Vise vidjam prosjake, romske nacionalnosti, a beskucnike kako vuku neke kese i stvari, ali nisam videla da traze neki novac nesto.
Uglavnom dam kad imam, ali sam u poslednje vreme pocela ignorisati generalno ljude na ulici, ne zbog prosjaka, nego ponasanja koje mi ide na zivce.
Korisnikov avatar
By Laerem
Beskućnike treba politizirati. Možda jedinu dobru stvar koju je Chavez napravio je što je iz kanalizacije izvukao eksrementalni dio društva i onda ga politički aktivirao, što je rezultiralo time da 25% populacije više nije u kategoriji kroničnog siromaštva. To se ne bi dogodilo bez ubrizgavanja obespravljenih u politički sustav, ili bi bilo kratkog vijeka. To je ujedno i jedini razlog zašto su chavisti - koji su u svakom drugom pogledu upravljanja državom totalna katastrofa - i dalje na vlasti. A i kad siđu s vlasti, neće tako lako desnica moći demontirati socijalne programe, jer iza njih stoji politički osviještena živa sila koja actually ima što za izgubiti.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!