Po meni, to je cisto snobovsko baljezganje koje veze nema sa stvarnoscu. Luft balon umesto glave.
Gospoja podrazumeva da ce svi tu studenti da rade u skolama. Newsflash - lakse je naci posao u ministarstvu nego u skoli. Klinaca je iz godine u godinu sve manje, manje je odeljenja, pa je i manja potraznja za profesorskim zanimanjima. Onda su i vec zaposlene kolege uterale kurcinu svima koji se jos nisu zaposlili tako sto su izdejstvovali pravilo da prvo svi koji vec rade u skolama moraju da imaju po 100% norme, pre nego sto se prime novi ljudi. Sto znaci - posao u Novom Sadu nece dobiti nijedan profesor u narednih 100 godina, osim ako nema debele veze po raznim sekretarijatima i ministarstvima.
Nema potreba za tolikom agresijom prema zaposlenicima u industriji zabave. Vidim da je to sad bas popularno. Krive su starlete za sve. Pa nisu. Gde je odgovornost upravo tih profesora, u protekle dve tri decenije, zasto nisu uticali na mlade ljude da se odusevljavaju Mocartom i Sopenom umesto Cecom i Jecom? Zasto se deci nije usadjivala svest o drustvenoj i svakoj drugoj odgovornosti, umesto sto su ih ucili da rade samo za ocene? A zabava je jedna od ljudskih potreba, poput odmora ili druzenja. I to je isto grana industrije, poput tekstilne ili IT i mnogo ljudi prehranjuje svoje porodice radeci poslove vezane za to. Ja ne vidim da je lose ili ponizavajuce da se neko ne bavi naukama. Posebno u Srbiji.
Sve u svemu, mislim da joj ne bi skodilo da se malo proseta po realnoj Srbiji. Mozda sretne svoje ucenike kako rade na salterima ili posluzuju i mese pice. To rade profesori biologije iz moje generacije, pet godina nakon diplomiranja.
1 Koja su vaša mišljenja o ovom govoru?
2 Da li zaista svako može da bude učitelj?
3 Da li je bitno ko je učitelj?
4 Da li je to najbitnije zanimanje?
5 Koliko je profesura, pa još srpskog, pa još književnosti bitna?
6 Da li sve te folk pevačice zaista toliko smetaju (meščini da ne)?
7 i što je najvažnije od svega, da li mislite da se radi na obezvređivanju društvenih nauka (i u kolikoj meri je ta pojava snažna na teritoriji Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne?)
1. vec odgovorila.
2. Da, moye svako i da bude ucitelj i da bude profesor. Pola svrsenih studenata sa kojima sam studirala su polagali ispite na puskice i provaljene testove. Mogu da se kladim da strucnu proveru ynanja i sposobnosti ne bi prosli. Da takva provera postoji.
3. Jeste bitno. Ne mislim samo u profesionalnom smislu, nego i u smislu pristupa i ponasanja prema uceniku, pa i prema ostatku osoblja. Ja sam inspiraciju za svoje obrazovanje pa i neke vannastavne aktivnosti nalazila u predmetima koje su mi predavali ljudi koji su me motivisali.
4. Nije. Bitno jeste, najbitnije nije.
5. Meni licno je pretstavljalo nesto ne tako vazno u zivotu, jer su me vise interesovale prirodne nauke. Ipak, mislim da sam imala prilike da dosta izvucem i naucim na casovima srpskog. Nedostajala mi je savremena knjizevnost i pop kultura, koliko god to bilo nepopularno.
6. Ma neee. Smetaju samo one koje su kriminalke.
7. Mislim da se radi na obezvredjivanju svih nauka. A elitisticki, snobovski govori se tome nece odupreti.