Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

By vademecum
(mail koji sam dobio danas)

>> Evropska unija se suočava sa ogromnim finansijskim problemima
>> a jedna po jedna evropska drzava proglašava bankrot. Zona evra je
>> ozbiljno uzdrmana i u ogromnim problemima.
>>
>> Amerika je sve svoje resurse potrošila 12 godina unapred jer
>> duguje svom i pojedinim državama u svetu 36.000 milijardi dolara.
>>
>> Evropska unija i amerika duguju Libijskoj državi za isporučenu
>> naftu blizu 200 milijardi dolara. 2012 godine ističu koncesije
>> velikih naftnih kompanija koje polažu pravo na Libijsku naftu.
>>
>> Gadafi je zatražio vraćenje duga ili će sklopiti međudržavne
>> ugovore sa drugim zemljama i kompanijama.
>>
>> Zbog toga je ovo neviđeno razaranje Libije. A da li je Libijski
>> građanin imao razloga da se buni protiv režima Muamera el Gadafija,
>> mislim
>> da nije.
>>
>> Ako gledamo standard Libijskog naroda i povlastice koje im pruža
>> država imali su jako lep i lagodan život, živeli su kao mali bogovi.
>> Libija
>> ima 6,5 miliona stanovnika a ima 14 miliona registrovanih automobila.
>>
>> Ako neko hoće da studira u bilo kojoj državi u svetu on podnosi
>> molbu i država mu obezbeđuje stan, hranu, automobil, besplatno školovanje
>> i
>> mesečnu stipendiju od 2300 dolara.
>>
>> U Libiji se ne plaća voda, struja, gas, porez, krediti se daju bez
>> kamata. Ako u roku od pet godina ne možete da vratite kredit država ga
>> otpisuje ili vraća za vas.
>>
>> Svaki punoletni gradanin Libije kada napuni 18 godina dobija
>> ključeve od stana.
>>
>> Ako hoćete da kupite auto vi dajete 20, 30 posto od cene ostalo
>> dotira
>> država. U Libiji za 10 dolara možete da kupite 85 litara benzina
>> ili
>> nafte.
>>
>> U Libiji je hrana gotovo dzabe, 10 kg hleba košta 0,15 dolara. U
>> Libiji njihovi građani ne rade fizičke poslove, sve su stranci.
>>
>> Ziveo sam 10 godina u Libiji po raznim gradovima i nikada nisam
>> video ni jednog prosjaka na ulici.
>>
>> Libijci ne idu da rade po belom svetu jer za to nemaju potrebe.
>>
>> U Libiji ni jedan građanin nije izbačen ili mu je oduzet stan ili
>> auto zato što nije mogao da vrati kredit što nije redak slučaj po ovim
>> takozvanim demokratskim zemljama koje su se okomile na Libiju.
>>
>> Iskeno, žalim za Libijskim narodom jer će se pretvoriti u najamnu
>> radnu snagu, raditi za 100 dolara i gde će im ove povlastice biti sve
>> ukinute, a o lagodnom životu kakav su živeli moći će samo da sanjaju.
Korisnikov avatar
By Evdokija
srecan rodjendan! :kiss:

i nemoj da se zestis na rodjendan :mazi:
Korisnikov avatar
By Frey
Srećan rođendan i od mene lepi:cvece:
Korisnikov avatar
By Tungi
Sta su dugovali Srbiji?

A srecan i rodjendan:D
Korisnikov avatar
By unic0rn
Meni stiglo ono da uplatim nekom 20 000 evra i da odem u Keniju i dace mi 2 000 000...:wundy:
Korisnikov avatar
By spliff
:lol:

cirkularni mailovi su, inache, najpouzdaniji izvor informacija....

:jerry:
Korisnikov avatar
By colorado
Originally posted by Evdokija
Originally posted by colorado

Kakva budalastina..
daj colorado ne budi skeptik!
zar lepo ne pise u tom mailu da je Libija raj na zemlji.
Znam da si bila sarkasticna, ali imam potrebu da navedem da sam ziveo do nedavno u Libiji, i da *bukvalno* NISTA iz uvodne poruke nije tacno (izuzetak su mozda prva tri pasusa. Nisam upucen u te podatke).
Korisnikov avatar
By 2kune
jedino je polovično točno ovo o dugovima ajmerike i EU... trebali su još spomenuti i da se Gadafi malo prije političke smrti okuražio kupovati dionice velikih EU kompanija i banaka... no, to su radili i japanci, pogotovo ajmerici, pa ih isto nitko nije napao... osim, naravno, ako ne vjerujete da su potresi izazvani Teslinim tajnim oružjem iz Aljaske... Saudijska Arabija također je veliki dioničar većine ajmeričkih kompanija a ajmerika joj duguje do preko ušiju... i gle, ne samo da toleriraju šerijatsko shvaćanje ljudskih prava već toleriraju činjenicu da je Al Kaida njihova tvorevina...
teško je takve stvari razumjeti onima koji se bave samo balkanološkim studijima političke ekonomije... :ves:
Да, овакви поступци би, и државу која лежи на злату, отерале у банкрот.
Сигурно да су тамо нафта и гас доста јефтинији и да се, можда, више издваја за студенте али отписивање кредита, дотирање за кола и дељење станова су потпуно апсурдни подаци.

Са друге стране, готово сигурно доста држава дугује Либији паре за нафту. Да ли су ти дугови заиста толики, остаје да се види али сигурно да је и то један од разлога за успостављање "послушног" режима у Либији.
Korisnikov avatar
By blenta
colorado napisao:
Originally posted by Evdokija
Originally posted by colorado

Kakva budalastina..
daj colorado ne budi skeptik!
zar lepo ne pise u tom mailu da je Libija raj na zemlji.
Znam da si bila sarkasticna, ali imam potrebu da navedem da sam ziveo do nedavno u Libiji, i da *bukvalno* NISTA iz uvodne poruke nije tacno (izuzetak su mozda prva tri pasusa. Nisam upucen u te podatke).

ja mogu da tvrdim da prva tri podatka nisu tacna
Мислиш да еврозона није уздрмана?

Што се дуга тиче, дуплиран је али заиста се мери у хиљадама милијарди...
Оно што ми се баш свидело је U.S. National Debt Clock који савршено илуструје америчку алаву потрошњу.

http://www.usdebtclock.org/

14 000 милијарди. Ужас!

Што се дуга тиче, то не бих могао да коментаришем...
Korisnikov avatar
By blenta
mislim na dugovanja
koncesije
i na dugovanja za naftu

normalno je da ce amerika imati alavu potrosnju
jer se 70% njenog GDP zasniva iskljucivo na potrosnji
to je glavni pokretac njihove ekonomije

btw spoljni dug je bio 17 a blizu 18
i pao za skoro 4 milijarde tokom jednog i po kvartala za vreme oslabljenog dolara

nije to nikakav specijalan problem jer je trezor usa najpoverljiviji zajmotrazilac u svetu po rejtinzima, stagod sad neko mislio

nadalje godisnji gdp je 14 triliona
trilion je sa 12 nula
Добро, ту међу економистима постоје несугласице - да ли је бољи систем штедње или потрошње?

Немачка се из послератног краха извукла захваљујући штедњи а захваљујући свом систему који фаворизује потрошњу УСА су најмоћнија економија света.

Како то мислиш најпопуларнији зајмотражилац? Мислиш на трговину државним обвезницама?
Лоше је што се цео свет ослања на долар. Тренутка када то престане (или само Русија и земље Евроазије почну да супституишу долар за неку нову валуту) Америка више неће имати на шта да се ослони.
А Кина већ продаје своје девизне резерве (додуше још не агресивно) и америчке државне обвезнице.

Знам да је трилион 12 нула али мислим да је то број усвојен из енглеског језика и да га српски не познаје. Зато користим термин - хиљаде милијарди.

:)
Korisnikov avatar
By blenta
btw zaboravih reci gore rekao sam tri podatka
mislio sam na koncesije i brojke

ne da je eurozona u krizi

kad kazem podatak uglavnom mislim na brojeve ili na lako proverive tvrdnje

a sad vezano za ovaj poslednji post
1 nijedan ekonomista mimo merkantilista(koji su btw zavrsili karijeru za vreme ranih pocetaka renesansnog perioda) nema dilemu da li je bolji sistem stednje ili potrosnje

2 nemacka se iz sve jedne krize ukljucujuci i ovu poslednju izvukla agresivnim izvozom industrijske opreme i masina tj proizvoda crne metalurgije, i to ne jer su oni specijalno dobri marketari nego iz razloga sto posle klimaksa da se tako izrazim krize MPI krene da raste (MPI- managers purchasing index, sto prakticno znaci da firme krecu da obnavljaju inventare, ulazu u masineriju i dizu kapitalne investicije), a ono na sta se gro sredstava utrosenih koristi su upravo nova tehnoloski naprednija masinerija --- u cijoj proizvodnji primat u svetu ima ko? bravo deco, nemacka!

3 usa je prva ekonomija u svetu, razliga izmedju gdp od 14 i po triliona (USA) i jedva 2 i po triliona(GER) je velika, ne? ono sto je neobicno da smatras usa alavom a kao pandan joj ovde rasprave radi korisitis nemacku koja ima duplo vec dug od usa (uzeh procente u odnosu na bruto nacionalni proizvod a ne apsolutnu brojku jer je to nerealno porediti)

4 nisam rekao najpopularniji nego najpoverljiviji. to znaci da mogu da mimo ovih 14 zajme jos 14 sa 12 nula i nece se uslovi zajmovanja za njih mnogo znacajno izmeniti. A zemlje nece prestati da se oslanjaju na dolar a jos manje ga zamene za oslanjanje na drugu valutu upravo zbog najjace poverljivosti US trezora u svetu. cak i posle ovog ogromnog pucanja mehura sa nepokretnom imovinom u usa koji je uzdrmao ceo svet nikom nije palo na pamet da kaze zajebi dolar od sad franci ili euro ili kostarikanske narandze.

5 ovo za kinu ne znam odakle ti niti znam da li je uopste izvodljivo jer to nema ekonomskog smisla. stavise kina je ovisna o US vise nego ikada pre, toliko da su skoro odlucili da vrednost svoje valute 'peguju' za us dolar prakticno predavajuci washingtonu pola svoje monetarne politike samo u zamenu za sigurniji izvozni tok u US i kupovanja obveznica za pare koje dobiju od izvoza kako bi njima (opet kao sredstvom placanja sa najvecim kredibilitetom u svetu!) finansirali razvoj i infrastrukturu
Хм... То за Немачку је занимљиво, нисам знао. Из разговора са једним економистом сам схватио да су их дисциплинована штедња и инвестирање извукли из кризе!

Па Немачку наводим као земљу ЕУ са најмањом стопом инфлације упркос кризи и томе што дају силне паре да извуку земље које су у катастрофалном стању.

Ово за Кину сам чуо а и прочитао

http://online.wsj.com/article/SB123780272456212885.html

Још од 2009. су кренули са таквом политиком. Часопис је референтан...

Са друге стране Русија и Кина већ озбиљно разматрају увођење сопствене валуте

http://www.breitbart.com/article.php?id ... 00673b.9c1
http://www.ibtimes.com/articles/85424/2 ... dollar.htm
By sncbgd
speedygonsales napisao: Па Немачку наводим као земљу ЕУ са најмањом стопом инфлације упркос кризи и томе што дају силне паре да извуку земље које су у катастрофалном стању.
a u katastrofalnom stanju su i zbog (naizgled) izuzetno povoljnih kredita koje im je Nemacka davala, dok im nije izvukla sav kapital
Korisnikov avatar
By BoB 123
Libija je sada definitivno unistena,ne zbog Gaddafija i njegovog definitivnog odlaska.
Nego tudja ruka svra ne cese,to znaju i Srbi kada je Sloba otisao u Hag i tamo odapeo.
sncbgd napisao:
speedygonsales napisao: Па Немачку наводим као земљу ЕУ са најмањом стопом инфлације упркос кризи и томе што дају силне паре да извуку земље које су у катастрофалном стању.
a u katastrofalnom stanju su i zbog (naizgled) izuzetno povoljnih kredita koje im je Nemacka davala, dok im nije izvukla sav kapital
Једним делом - слажем се! Али такве су све банке, само је ствар у томе што су немачке врло јаке.
Грчка је имала, много већи, проблем за ужасним законом о раду и укорењеној лењости.
Ја када сам прочитао да постоје додаци за раднике који целе недеље не закасне на посао или за оне који перу руке био сам шокиран.
Па ја бих их отпустио, само тако...

Ево још занимљивости о томе, лепо сажетих у чланак...
http://www.trojka.rs/beli-svet/13972-gr ... vreme.html
Korisnikov avatar
By Srklet
spliff napisao::lol:

Korisnikov avatar
By Srklet
spliff napisao::lol:

By black cat
Te iste diktatore kao sto je bio Gadafi, Sadam i ostali zapad i Amerika su jedno vreme podrzavali a onda su resili da svim tim narodima naprasno kobajagi podare demokratiju a zapravo sve se vrti oko profita nafte i interesa velikih sila kojima je ocigledno zatrebalo dosta novca da popune svoje budzete.
Korisnikov avatar
By blenta
za ovo ako si preneo kako ti je receno
taj koji je rekao je izlupetao
sto je posledica sto se kod nas poslevne studije nazivaju ekonomijom
pa ti zavrsis kao dipl ekon a pohadjao si marketing, osnove ekonomije, racunovodstvo i od svake business grane ponesto

dok je u anglosaksonskom sistemu econ major uvaljeno micro i macroeconomics, ecnomometrics, intermediate micro i macro econ i advanced oba etc.

wsj jeste vrlo referentan no politika je jedno a realnost drugo
te to sto oni trube kako ce oni satro da zamene je politika

pa onda uzmu i peguju svoju valutu sto znaci potpuno napustanje svim mera monetarne politike i vezivanja njihove valute za vrednost valute dolara je realnost
a to sto se usa ni ne cimne na njihova glupetanja jer im usa cini gro tih njihovih izvoza je isto realnost

ista varijanta bese za priznavanjem drzavnosti palestine
saudi princ otvoreno pretio kako ce prestati da prodaje naftu usa
i kina upozorila dvaput zvanicno da ce razmotriti svoj izvoz jeftine robe u usa i poslovanje us kompaniju u kini

ukoliko usa vetuje glasanje o drzavnosti palestine

pa tri nedelje posle toga obama izjavio kako ce da ga vetuju na prvom sledecem zvanicnom glasanju, a saudi arabija i kina zaboravise na svoja upozorenja i pretnje i ne pomenuse ih otada nigde

i btw, sve jace kompanije koriste dodak za attendance
jer im je jeftinije da ih tako nateraju da budu redovni
nego da ih otpustaju pa da imaju manji moral, nezadovoljne ljude,
troskove novih konkursa, zaposljavanja, obrta radne snage itd itd

postoji jos jedna nagradica specificna za proizvodne komapnije koja zvuci jos bizarnije
a to je bonus za sjajno sastavljen prozivod

zamisli npr proizvodjaca fotoaparata koji radniku placa dnevnicu i placa mu jedan dolar za svaku kameru koja prodji strog Qtest
zvuci bezveze jer mu je to posa' no jeftinije je satro mu pojacati platu na taj nacin i naterati ga da bude savesniji a smanjiti troskove za garanciije i povrejdenog imidza
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!